szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1104/2080)

Ryż na słodko! 171

smaków z dzieciństwa) W naszym domu przeważnie gościł ryż zapiekany z jabłkami, ale często też jedliśmy pyszny i szybki ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Pycha!! Zapraszam na akcję, której bohaterem będzie słodki ryż pod każdą postacią: zapiekanki, bydyniu, leguminy, ciasta czy w owocach. Mile widziane również jego egzotczne wersje. Jest jedyny warunek, w przepisie powinny występowac ziarenka ryżu

Mia Cucina Sofieta
Łosoś.Wino. Cytryna. 157

się w oka mgnieniu. Zastanawiałam się jaki zapach poza gotującym się winem wprawia mnie w dobry nastrój. Na szybko zrobiłam w głowie listę swoich ulubionych aromatów. Lubi ę gdy dom przenika wo ń czekolady lub korzennych przypraw w czasie pieczenia ciasta. Szczególnie jesienią i zim ą przygotowywanie takich da ń sprawia mi przyjemność. Lubi ę te ż gdy zapach rozgrzanego

Przysmaki Karolki
ŁOSOŚ ze SZPINAKIEM ZAPIEKANY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 147

oliwek 3 ząbki czosnku  2 łyżki sosu teryiaki sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego light 1 żółtko łyżka czarnego sezamu kalafior 1 litr mleka (do ugotowania kalafiora) 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej Łososia oczyścić – najpierw zdjąć skórę, następnie pęsetą wyciągnąć ości szybkim i zdecydowanym ruchem, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz) i włożyć do miski(...)oliwek, dodać pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę bądź pokrojony w cieniutkie plasterki, dodać szpinak, poddusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i ostudzić. Rozłożyć ciasto francuskie na papierze do pieczenia. Na dłuższym boku rozłożyć warstwę łososia wraz z zalewą i czosnkiem (tak żeby był ułożony na całek długości boku ciasta), następnie położyć szpinak. Całość zawinąć

Dietolog
Piernikowa rolada z pomarańczą 185

Pyszna piernikowa rolada z dodatkiem soczystych cząstek pomarańczy to połączenie doskonałe. Bardzo posmakowała mojemu mężowi :) Polecam na szybki weekendowy deser :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 1 duża pomarańcza   Polewa(...)sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką posypaną cukrem

Na Ciasteczkowych Papierach
Protein pancakes! 149

uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej ciasto naleśnikowe. I hop, na patelnię. Pamiętajcie, aby naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.  Dzisiaj przesmarowałam swoją odrobiną olejku kokosowego. Po wylaniu ciasta na patelnię zmniejszamy ogień / poziom nagrzania płyty do minimum. Ja zawsze zwracam uwagę na to, aby powierzchnia była podgrzewana równomiernie, czyli duży palnik - malutki ogień. Kilka minut, sprawdzamy, czy nie przywiera. Dobrze(...)rozpadają :) Aby spokojnie przewrócić naleśnik na drugą stronę użyjcie teflonowej szpatułki - i zróbcie to szybko.  Ciach ciach i smażymy z drugiej strony, dosłownie 2 minutki :) Dzisiaj robiłam jeden duży naleśnik na patelni o średnicy około 25 cm - ale równie dobrze możecie zrobić z tego ciasta małe pancakes - jeśli się na to zdecydujecie, dodajcie mniej wody, aby ciasto było gęstsze

Spektrum Smaku
Super kruche ciasteczka orzechowe 63

tych orzechowych ciasteczkach można powiedzieć, że to po prostu ideał – są doskonale kruche, świetnie smakują, są proste w przygotowaniu, szybkie i mają minimalną ilość składników. Myślę, że po takiej rekomendacji nie przejdziecie obok nich obojętnie Składniki na około 20 ciasteczek (5×8 cm): 16 czubatych łyżek mąki 35 dag miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zmielonych orzechów(...)Dodatkowo: ½ czekolady (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych orzechów (opcjonalnie do posypania ciastek przed pieczeniem) Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę (jeśli ciasto nie lepi się dostatecznie, dodaję jeszcze trochę masła). Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm (albo trochę mniej, jeśli ciasteczka będą mniejsze) i wykrawam dowolne kształty. Ciastka układam

Słodki sentyment
Szarlotka z żurawiną i pianką 107

zrobiłam z nich szarlotkę. Okazało się, że podczas obróbki termicznej szybko zmiękły i zaczęły się rozpadać. Szarlotka wyszła bardzo dobra. A żurawina trafiła tu w sumie przypadkowo. Zostało mi trochę i chciałam ją w końcu wykorzystać, to dorzuciłam do uprażonych jabłek. Połączenie bardzo dobre😋 Składniki (blaszka 27x34cm): Kruche ciasto: 4 żółtka 250g masła/margaryny 3 szklanki mąki (dałam pół krupczatki

Kuchnia domowa Ani
Stefanka 160

wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto, każdy placek ciasta osobno - około 15 min. w temp. ok 160 stopni (fot.2) . Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Odstawić na chwilę z ognia i wsypać, szybko mieszając kaszę manną. Znowu postawić na palnik i cały czas energicznie mieszając, chwilkę jeszcze gotować, aż zrobi się(...)tylko zdążyła lekko zakipieć i się nie zwarzyła. Kakao bardzo zagęszcza polewę, więc jeśli okaże się za gęsta, należy dodać 1-2 łyżki przegotowanej wody i dobrze wymieszać. Polewamy ciasto polewą (fot.4) i odstawiamy je w chłodne miejsce, najlepiej na całą

Świat Ciasta
Pierogi z kapustą i grzybami 134

słońcem. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej łyżeczka soli łyżka oleju ciepła woda Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Nadzienie: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki(...)cebula się zeszkli, to wrzucamy drobno posiekane grzyby. Ogień musi być duży, grzyby mają się szybko podsmażyć. Grzyby dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprze, kminkiem i cząbrem. Kminek dobrze jest podprażyć wcześniej na suchej patelni. Wystudzony farsz nakładamy na ciasto i zlepiamy pierogi. Post Pierogi z kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy w LADY

ladykitchen
Dołki - smaczne, proste i wpisane na listę MRiRW. 177

zastępowano ziemniakami, a brak drożdży zsiadłym mlekiem i sodą oczyszczaną. Małe racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra lub ostatki, czasem też stanowiły proste dania obiadowe. Posypywane pudrem lub podawane z powidłami." Tyle mówi historia. Ten jak i poprzednie przepisy regionalne,  należą do szybkich, prostych , bazujących na ziemniakach,  mące i tym co było w zasięgu ręki(...)gospodyni. Wróciła z pola, musiała coś szybko ugotować, zrobić obrządek i znów iść w pole. Nie było czasu na długie mieszanie w garach. Maria Ochorowicz - Monatowa (1866 - 1918) w swojej książce podała taki przepis na dołki.  Ćwierć litra mąki i trzy dkg drożdży zarobić letnim mlekiem i postawić w ciepłym miejscu. Gdy się rozczyna ruszy, wbić trzy całe jaja

Dieta moja pasja
Tort Urodzinowy Mój :) 196

końcu do masy jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką musimy wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym  czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej

Blondynka Gotuje
Siekane kotleciki z kurczaka i cukinii 327

kurczaka w postaci siekanych kotlecików goszczą u nas często na obiedzie, w różnej wersji. Bardzo je lubimy, są idealną alternatywą dla zwykłych kotletów, a do tego są łatwe i szybkie w wykonaniu. Można je podawać z ziemniaczkami i surówką lub w bułce w formie hamburgerów. Dziś polecam Wam świetny przepis na kruche i soczyste kotleciki z piersi kurczaka i cukinii(...)olej i łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc kotleciki *** *** Smażymy z dwóch strona po około 4 minuty, na mocno rumiany kolor *** *** Usmażone kotleciki odsączmy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy na gorąco (chociaż na zimno też bardzo dobrze smakują), z ziemniakami i surówką lub w bułce jako hamburgery *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Karnawałowe kopytka z mascarpone 173

świetna opcja, kiedy nagle dowiadujesz się, że znajomi wpadną na kawę. By sobie uprościć smażenie ciasto przekładam do worka cukierniczego, ale jeśli nie posiadacie, to śmiało możecie użyć zwykłego worka, tylko takiego grubszego i uciąć jedną końcówkę. Smaży się je bardzo szybko, bo każda partia to zaledwie 2-3 minutki w oleju. Sukcesu faworków nie powtórzyły i nie mam absolutnie(...)sodą oczyszczoną. Mieszamy na jednolitą masę, konsystencją przypominające bardzo gęstą śmietanę. Przekładamy do dużego worka cukierniczego i ucinamy jego koniec tak by otwór miał średnicę ok 1cm. Worek z ciastem bierzemy do jednej ręki, nożyczki do drugiej, wyciskamy ciasto nad rozgrzanym do temp. ok 170ºC olejem i nożyczkami ucinamy ok 2 cm kawałki. Podczas smażenia nabiorą charakterystycznego kształtu, przypominającego kopytka

Kuchnia w czekoladzie
Paszteciki francuskie z mięsem. Porosołowe z wołowiną. 164

robi się je szybko i są bardzo smaczne. Dziś miałam kawałek wołowiny, była dość sucha, więc dodałam do farszu trochę podsmażonego boczku, aby paszteciki były bardziej soczyste. Jeśli mam do wykorzystania gotowane mięso drobiowe to nie dodaję do niego boczku, tylko marchewkę z rosołu lub podsmażona cebulkę. Polecam :) Składniki ( na 8 sztuk ) - płat gotowego ciasta francuskiego

Kuchnia z widokiem na ogród
Czy warto kupić piekarnik parowy 97

serniki są równe jak stół para wodna powoduje, że zapachy i smaki nie mieszają się ze sobą, można piec równocześnie kilka różnych potraw.  Przetestowałam to piekąc rybę i ciasto. możliwość podgrzewania gotowych posiłków eliminuje konieczność korzystania z kuchenki mikrofalowej, potrawy podgrzewane parowo nie tracą smaku pieczenie parowe skraca o około 10-20% czas przygotowywania potraw wadą może być konieczność(...)grzałka dolna oraz grzałka góra - dól i funkcja rozmrażanie posiada następujące ustawienia: szybkie nagrzewanie - pozwala o około 40% skrócić czas nagrzewania termoobieg - który umożliwia równomierne pieczenie na kilku poziomach jednocześnie, utrzymując w całej komorze piekarnika jednakową temperaturę termoobieg + parowe - doskonałe rozwiązanie w przypadku pieczenia mięsa, chleba i ciast oraz podgrzewania przygotowanych wcześniej dań. Ta funkcja wywołuje mój nieustający zachwyt. Piekarnik

Cztery Fajery