szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1098/2080)

Magia grudnia i pyszne ciasto 479

nadchodzace Swiata. Sam czas oczekiwania na nie jest dla mnie cudowny i magiczny. Chwilami mysle sobie nawet, ze wole wlasnie ten okres przedswiateczny od samych Swiat. One zdecydowanie za szybko mijaja, nigdy nie zdaze sie nimi nacieszyc. Delektuje sie za to kazda chwla, ktora poprzedza Boze Narodzenie. Kazdy dzien grudnia ma w sobie cos takiego co sprawia, ze nawet ciemnosc(...)sprawa bardzo blyskawicznego piernika. Przepis znalazlam w tegorocznym specjalnym wydaniu magazynu Naj - Boze Narodzenie. W oryginalnym przepisie sa jeszcze suszone sliwki i rodzynki, ktorych nie dodalam z obawy iz ciasto jest zbyt luzne i owoce pewnie upadlyby na dno foremki. Samo ciasto zas jest pyszne i bardzo wilgotne, takie jak lubie. Ciasto piernikowe skladniki: 1/2 sloiczka dzemu porzeczkowego 2 szklanki

Przysmaki Karolki
Chleb bez zagniatania z żurawiną i orzechami laskowymi – pieczony na 2 sposoby 216

krzyczą „nie jedz gorącego chleba”? Okazuje się, że to ostrzeżenie o niejedzeniu gorących ciast znikąd się nie wzięło – gorące pieczywo drożdżowe ma bardzo wysoką zawartość tyraminy. Jedzony na ciepło chleb powoduje znaczące podniesienie poziomu tyraminy we krwi, które skutkuje gwałtownym skokiem ciśnienia a następnie jego szybkim spadkiem. W nomenklaturze medycznej to zjawisko nazywa się przełomem ciśnieniowym. Szczególnie źle znoszą

Karo in the Kitchen
Kolorowa babka kisielowa 109

razem kolorowo i radośnie. Kolorowa babka kisielowa to przepis „odkopany” ze starego zeszytu. Babka świetnie się prezentuje, jest smaczna i szybka. Fajny efekt w krótkim czasie – jak dla mnie bomba Składniki: 125 g masła 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3 kisiele różnego koloru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka Uwaga: szklanka(...)Żółtka oddzielam od białek i białka ubijam na sztywną pianę. Do utartego masła dodaję po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodaję na zmianę mąkę z proszkiem i mleko. Ciasto wlewam po równo do 3 miseczek i do każdej miseczki dodaję kisiel innego koloru. Dokładnie mieszam, najlepiej rózgą do ciasta, żeby nie powstały grudki. Na koniec rozdzielam pianę

Słodki sentyment
Kolorowa babka kisielowa 173

razem kolorowo i radośnie. Kolorowa babka kisielowa to przepis „odkopany” ze starego zeszytu. Babka świetnie się prezentuje, jest smaczna i szybka. Fajny efekt w krótkim czasie – jak dla mnie bomba Składniki: 125 g masła 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3 kisiele różnego koloru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka Uwaga: szklanka(...)Żółtka oddzielam od białek i białka ubijam na sztywną pianę. Do utartego masła dodaję po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodaję na zmianę mąkę z proszkiem i mleko. Ciasto wlewam po równo do 3 miseczek i do każdej miseczki dodaję kisiel innego koloru. Dokładnie mieszam, najlepiej rózgą do ciasta, żeby nie powstały grudki. Na koniec rozdzielam pianę

Słodki sentyment
Naleśniki z serem 165

Dzisiaj mieliśmy ochotę na coś słodkiego, dlatego Mój B. przygotował ciasto, ja biały ser z cukrem i śmietaną, a później wspólnie je piekliśmy naleśniki i wypełnialiśmy serowym nadzieniem. Wszystko szło nam sprawnie i mimo że przygotowywanie naleśników zawsze trwa długo – znacznie dłużej niż płatków na mleku – szybko się z nimi uwinęliśmy i mogliśmy zasiąść do jedzenia. Takie naleśniki(...)białka. Białko ubić na puszystą pianę. W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą. Nadzienie: Biały ser pognieść ze śmietaną i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Posłodzić do smaku. Wykonanie

niecodziennikpary
Taratuszki-pulchne faworki na kefirze, szybkie, pyszne idealne na tłusty czwartek 269

Karnawał w pełni, więc dziś coś w tym klimacie . Coś pulchnego, słodkiego :)  Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na rosyjskie pulchne faworki na kefirze-taratuszki :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, są bardzo pulchne i pyszne.  Bardzo Was zachęcam do wypróbowania :)  SKŁADNIKI  -400g kefiru  -1 jajko -3 łyżki cukru -3 łyżki roztopionego masła(...)troszkę do podsypania DODATKOWO -olej do smażenia -cukier puder do posypania Do miski dajemy kefir, sodę, jajko, sól,cukier, cukier waniliowy. Dodajemy roztopione masło i przesianą mąkę.  Zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy troszkę mąką, powinno jednak być dość miękkie.  Ciasto odkładamy na około 20 minut do przykrytej miski. Dzielimy na dwie części, podsypujemy mąką i  wałkujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tarta z łososiem i brokułem 323

upłynęłam na odwiedzinach u siostry, wczorajszy dzień to, obiadek, potem mroziłam wiśnie, robiłam ciasto z malinami - przywieźliśmy trochę i tego i tego. Nawet nie spojrzałam i był koniec dnia :( tak to strasznie wszystko leci. Na tarte miałam ochotę już dosyć długo, ale zawsze tak na szybko coś robię, bo przy małym brzdącu czasu brak, ten większy tez potrzebuje uwagi(...)mniejsze różyczki, w miseczce mieszamy jajka ze śmietaną i mozzarella, dodajemy sól, pieprz i suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Po wyjęciu tarty piekarnik schładzamy do 160 stopni. Na ciasto wykładamy różyczki brokuła, pokrojonego łososia, całość zalewamy mieszanką z jajek, śmietany i sera. Pieczemy jeszcze około 40 minut. Brokuła można wcześniej podgotować, bo pomimo pieczenia do tyle czasu był twardawy

kruche babeczki
Bułeczki preclowe 160

drożdżowe Bułeczki preclowe to bułeczki drożdżowe z którymi po fazie wyrastania ciasta postępujemy w trochę inny sposób, który powoduje, że ich skórka jest taka jak słone chrupiące paluszki. Ten charakterystyczny kolor i smak zawdzięcza obgotowywaniu w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.  Bułeczki śniadaniowe to świetny pomysł na szybkie śniadanie . Bułeczki preclowe smakują wspaniale z dodatkami, zarówno z mięsem, nabiałem(...)będzie dobry, bo miałam okazję jakiś czas temu kupić marketowe precle i były nie do zjedzenia - ohyda. Te są obłędnie pyszne i oprócz tego, że można je wykorzystać na szybkie śniadanie to rewelacyjnie sprawdzą się jako śniadanie na trawie . Już nie mogę się doczekać, kiedy wybierzemy się na pierwszy piknik tej wiosny! Potrzebujemy: 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody

MamaOskarka
Chrupiące bagietki w godzinę 393

bagietkom jeszcze się nie udało tam dotrzeć, bo zjadamy je na jedno, góra dwa posiedzenia przy stole, ale wiecie o co mi chodzi. Pieczywo to przyjemność. A zrobione tak szybko jak to? Ok, kto poda masło? Ciepłą ale nie gorącą wodę, drożdże, cukier (lub miód) i mleko w proszku mieszamy razem w małej misce. Odstawiamy na 5 minut, aż drożdże(...)słabe. Spróbujcie z innymi. W dużej misie lub w dzieży miksera mieszamy razem mąkę i sól. Powoli miksując lub mieszając łyżką, wlewamy do mąki wodę z rozruszanymi drożdżami. Mieszamy/ugniatamy ciasto tak długo, aż uformuje się z niego elegancka, gładka i elastyczna kula. Ciasto musi wytworzyć dużo powiązań glutenowych, najlepiej wyrabiać je przez około 8 minut. To ciasto będzie bardzo miękkie

Karo in the Kitchen
Świąteczny piernik z marcepanem 252

zapracowanych,  szybki, bo nie musi leżakować i pyszny, bo z masą marcepanową i dżemem pomarańczowym, dzięki któremu nabiera lekko kwaskowego smaku. Piernik jest taki jak lubię:  wilgotny, ale nie za bardzo, pulchny , slodki  i pysznie  korzenny... Przepis trochę zmodifikowany z blogu Kwestia Smaku . Świąteczny piernik z marcepanem Składniki: keksówka (12x25cm) Ciasto: 125 g masła(...)malutkim ogniu przez ok. 2 minu ty, cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia (uwaga masa będzie gorąca!), czekamy aż troszkę ostygnie. Dodajemy sodę, mleko i roztrzepane jajka. Szybko i energicznie mieszamy. Masa od sody może się lekko spienić. Mieszając, dodajemy bezpośrednio przesianą przez sitko makę. Uważamy na grudki. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bulką tartą

Mia Cucina Sofieta
Pieguski – pyszne domowe ciasteczka! 312

pyszne domowe ciasteczka! Kruche, maślane ciasteczka z kawałkami czekolady to coś co uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Robi się ja łatwo i szybko, no i niestety równie szybko znikają Polecam!     Składniki: 100g miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 100g czekolady deserowej lub mlecznej(...)wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka *** *** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką *** *** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę *** *** 3/4 ilości czekolady dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Resztę czekolady odkładamy by przyozdobić nią

Blog z Apetytem
Czekoladowe ciasto z wiśniami 226

pikniku, na Polach Mokotowskich. Smak ciasta zdecydowanie można określić jako mocno wiśniowy. Zdecydowanie nie należy ono do tych lekkich jak piórko wypieków. Jest wilgotne i czekoladowe. Zapraszam na Czekoladowe ciasto z wiśniami. Składniki : 2 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 160 g cukru 5 jaj 3/4 szklanki jogurtu greckiego 100 g roztopionego masła 1/2 szklanki(...)wymieszane i ostudzone masło wlewamy powoli do masy i szybko łączymy.  Do masy jajecznej wsypujemy partiami suche składniki. Na koniec dorzucamy wiśnie - mieszamy i przekładamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Ciasto posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Racuchy na zsiadłym mleku 231

roku. A wracając do przepisu… Racuchy na zsiadłym mleku jemy najczęściej na słodszy obiad lub obfite śniadanie. Moja rodzina je bardzo lubi. Ich przygotowanie jest tak proste i szybkie, że starczy, że ktoś z domowników zawoła „Mamo! Zrobisz racuchy. Proszę…” . A ja już jestem w kuchni i mieszamy składniki lub miesza je któryś z moich maluchów(...)grudek w cieście). Rozgrzewamy olej. Uwaga! Te racuchy smażymy na większej ilości oleju. Powinno go być tyle by choć do połowy przykrył ciasto – około 0,5 cm. Jeśli obawiacie się, że będą chłonąć olej można dodać niewielką ilość octu (naprawdę niewielką!). Nakładamy po łyżce masy i smażymy racuchy z oby stron na rumiano. Jeśli będą za szybko się rumienić zmniejszamy

Słodkie okruszki
Najpyszniejsze faworki/chrust-na piwie i śmietanie +FILM 217

smażą się bardzo szybko, napuszają się i rosną. Smażymy je na blado złoty kolor. Po usmażeniu dajemy na ręcznik kuchenny by usunąć nadmiar tłuszczu, chociaż one nie piją oleju, nie są tłuste. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Są na prawdę wspaniałe, wychodzi ich bardzo dużo. Są pyszne, chrupkie z zewnątrz a miękkie w środku. Ciasto się listkuje

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku