tego jakoś wybronić, zaspakajając apetyt na słodkie owocami lub dietetycznymi wersjami ciast. Jednak ze względu na chwilowy odpoczynek od diety i przygotowania do dwóch ciężkich startów, myślę, że mogę pozwolić sobie na słodkie szaleństwo (ok, takie w granicach rozsądku :)). I z takich pobudek powstało ciasto budyniowe na herbatnikach – szybkie i smaczne Spróbujecie :)? Obiecuję, nie będziecie żałować Ciasto budyniowe
365 dni dookoła kuchniśliwkami. W tym roku śliwki pojawiły się tak szybko, że już w lipcu piekłam pierwsze kruche ze śliwkami . Potem za jakiś czas upiekłam ciasto ucierane ze śliwkami . Długo nie czekając upiekłam drożdżowe …Jak widać ze śliwek można upiec dowolne ciasto, więc pleśniak ze śliwkami to kolejny wypiek z tymi owocami na „ codojedzenia „. Ciasto pleśniak Składniki
codojedzeniaUwielbiam lato! Te owoce letnie, piękna pogoda i lekkie kwaskawe ciasta z galaretką. Dziś zapraszam Was na pyszny sernik z galaretką i owocami lata
Ana Mari's worldtwardych kawałków owoców. Dobierz jednak takie jabłka jakie będą smakowały Tobie i Twojej rodzinie Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – ciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik
nietylkopasta.plBiszkopt jest chyba jednym z najbardziej uniwersalnych ciast. Na jego podstawie można wyczarować cudowne torty, ciasta z owocami, czy z masą. Jego ogromną zaletą jest
PatiGotujesobie śmietankę,galaretkę z truskawek i prze smaczne owoce świeżych truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, chociaż prawda jest taka że u nas akurat się już kończy. Ja bardzo chętnie latem właśnie sięgam po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu smakołyk proponuję w tym tygodniu w akcji "Ciasto
Życie zaczyna się w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sezon na jabłka w pełni, więc nie może w nim zabraknąć pysznych ciast z jabłkami. Szarlotka z
Marta Gotujemrożonych), 100 ml casissa , 3 łyżki owoców czarnej porzeczki, które pozostały po przygotowaniu cassisa (opcjonalnie), cukier do smaku. Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie: Ciasto Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką
SzczyptaSmaQbyły czereśnie, teraz pora na porzeczki. Trzeba korzystać z owoców sezonowych póki są, bo są smaczne, zdrowe, zawierają masę witamin no i są nasze rodzime, a te z przydomowych ogródków zawierają stosunkowo mało substancji chemicznych Dziś przepis bardzo szybki i łatwy, z gatunku tych, które zawsze się udają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate porzeczki czerwone i do tego słodka beza
Cynamonowe szczęścienastępnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce. 2. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, ponakuwac w kilku miejscach widelcem i posypać cukrem pudrem. 3. Owoce poukładać na cieście, posypać cynamonem, brązowym cukrem oraz
Kuchenne aromatyzdążyłam ich wykorzystać ani do przetworów, ani do ciasta, gdyż pochłonęliśmy wszystkie w błyskawicznym tempie). Chyba też pogoda nie zachęca do długiego gotowania gorących obiadów, ale moi domownicy bez porządnego sytego obiadu nie wyobrażają sobie dnia. A co na deser? Lekki deser, galaretka, mnóstwo owoców, lody i bita śmietana. Szybko i pysznie, można się najeść! Składniki: - 3 kolorowe galaretki
dom-agi.plMango niejednemu z nas kojarzą się te owoce z egzotycznymi , wymarzonymi wakacjami.Ale zanim na takie wakacje się wybierzemy mam dla Was przepis na ciasto z mango.Delikatny biszkopt połączony z soczystym mango zamkniętym w aksamitnym kremie tworzy niezwykłą całość!Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika!Spróbujcie! SKŁADNIKI( keksówka )- jajko – 2 sz– cukier
Ostra na Słodkosekundy później zarumienić się elegancko z drugiej strony. Ser, dżem, sos, mięso, warzywa, owoce, dodatki – za każdym razem w nowej odsłonie, w innym wcieleniu. Moje piegusy to nowoczesna, własna wersja znanych naleśników Suzette – te nie płoną, ale mają pomarańczowy sos z dodatkiem alkoholu a teksturą ciasta rozbudzają kubki smakowe. Jajka wbijamy do miski, mieszamy je dokładnie trzepaczką z olejem(...)ostudzonym, rozpuszczonym masłem. Wsypujemy cukier, skórkę startą z pomarańczy, cukier, sól i mak. Mieszamy. Wlewamy mleko i stale miksturę mieszając wsypujemy odważoną porcję mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia. Zostawiamy ciasto na godzinę na blacie – do uwolnienia glutenu. Naleśniki smażone od razu popękałyby przy składaniu – nie byłyby w ogóle elastyczne. Smażymy cieniutkie naleśniki. Patelnię dobrze przed pierwszym naleśnikiem natłuścić olejem
Karo in the Kitchenkruche ciasto 4 żółtka (rozmiar M) 1/2 kostki masła (100 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g) 2 czubate łyżki cukru pudru (30 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia galaretka z owocami 3 galaretki o smaku malinowym 4 szklanki wrzącej wody 0,6 kg mrożonych owoców (np. mieszanka borówek, malin i truskawek(...)bądź robota kuchennego szybko wyrobić kruche ciasto. Następnie włożyć je do woreczka i wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Po upływie czasu, ciasto rozwałkować i przełożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Kruche ciasto nakłuć za pomocą widelca. Piec około 15-20 minut w 195 ºC (aż do zarumienienia). Spód ostudzić. Kruche ciasto wyjąć z blaszki
Ugotowaćrazu spód (było dość twarde). Chłodnym ciastem wyklejamy spód blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki, na ok.30-60 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto należy ponakłuwać widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy ok.15-20 minut , do lekkiego zezłocenia, na programie z termoobiegiem. Następnie blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Galaretka(...)mieszamy, aż galaretka zacznie ściągać (trwa na dosłownie moment). Galaretkę szybko wykładamy na kruchy spód i dokładnie rozprowadzamy tak, by nie było nierówności i by masa malinowa była w miarę gładka. Gdy dajemy świeże owoce, galaretkę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie do schłodzonej w lodówce wrzucamy świeże owoce i jeśli jest już lekko tężejąca delikatnie wykładamy całość
Smaczne Zdroweposypania ciasta cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - przygotować nadzienie: obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce pokroić na plasterki i przełożyć do rondelka - jabłka i gruszki skropić sokiem z cytryny, wymieszać - dodać masło i domowy cukier waniliowy, całość podgrzewać do zmięknięcia owoców i lekkiego odparowania soku - do gorących owoców dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać(...)minut - do miski przesiać mąkę, dodać kawałki zimnego masła, składniki posiekać razem - dodać cukier puder, mieszankę drożdży i jogurtu, jajko oraz szczyptę soli, wszystko wymieszać, zagnieść szybko gładkie ciasto (nie należy tego robić zbyt długo) - ciasto podzielić od razu na dwie części - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - jedną częścią ciasta wylepić dno formy; jeśli ciasto się klei, podsypać
Smakołyki BerenikiDzisiaj przepis na coś słodkiego :).Ciasto jest proste i bardzo smakuje nam wszystkim.Dwa biszkopty przełozone musem z owoców i kremem pycha ;). SKŁADNIKI Biszkopt ciemny: 6
Mała w garnku mieszaniego ulubionych sezonowych owoców, u mnie truskawki, które uwielbiam i mogę jeść kilogramami. Takie ciasto można przygotować wspólnie z rodziną, a potem zjeść je na podwieczorek z filiżanką kawy lub herbaty, jak kto lubi. Można je również przygotować dla gości, zapewniam, że będą zachwyceni. Ciasto wychodzi lekko wilgotne, cytrynowe i owocowe. Nieskromnie napiszę, że bardzo szybko znikało z talerza(...)około 7cm x 30 cm x 8 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, a na wierzchu układamy truskawki. 3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Gotowe studzimy. 4. Ciasto kroimy, podajemy, a ja smacznego Wam życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności
IzabelawkuchniSezon na ciacha z owocami : START! Chociaż rabarbar to chyba warzywo 😊 No niech będzie i tak. Kruchy placek z kwaskowym rabarbarem pasuje zarówno do słodkiej gałki lodów letnią porą, jak i do filiżanki czarnej herbatki. Polecam, bo szybko się robi i warto przetestować w sezonie rabarbarowym. Przypadnie do gustu wielbicielom raczej mniej słodkich ciast, chociaż bezowo- kisielową pianka przyjemnie
Domowe ciastaciast, ciasteczek, deserów, koktajli, owsianki a nawet herbaty. Pełnoziarniste ciasteczka z jagodami goji Składniki 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g nasion słonecznika Sposób przygotowania Mąkę przesiewamy, podajemy cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec(...)plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 4 0-50 minut. Kroimy w plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem
Pyry na Gazjakoś mało tego ciasta wyszło... Pododawałam więc co nieco i zrobiłam inne - dzięki temu nasmażyłam ich 30 sztuk. Maślanka przełamała słodycz bananów, dzięki temu nie były za słodkie, a mąka krupczatka (użyłam tej od Młynomag) sprawia, że placuszki są delikatne i rozpływają się w ustach :) Plusem takich placuszków jest to, że przygotowuje się je niezwykle szybko i zawierają wyłącznie naturalny(...)cukier zawarty w owocach ! Zabrałam w pudełko Córci, bo miałyśmy całodniowy wyjazd i nie chciałam, żeby mi tam po schabowego sięgała ;) a wszelkie placuszki "w rączkę" bardzo lubi :) Składniki: 3 duże dojrzałe banany 2 duże jajka 5 łyżek maślanki naturalnej 3/4 szkl. mąki krupczatki Sposób przygotowania: Banany myjemy, obieramy ze skórki i blendujemy z jajkami aż masa zrobi się
Kolorowy Przepisownik