jabłkowe nadzienie z domieszką aromatycznego cynamonu i delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotka, to powiew dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie genialne ciasto, którego nie sposób sobie odmówić... Mmm...Szarlotka - Najlepsza - Składniki:200 g mąki pszennej100 g masła (schłodzonego)1/3 szklanki cukru2 żółtkałyżeczka śmietanypół łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowynadzienie:ok. 2 kg jabłek(...)jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki
Słodka StronaŁatwe ciasto z gruszkami to dzisiejszy pomysł na osłodę pierwszego dnia po urlopie. Zdecydowanie nie należy on do najłatwiejszych dni w roku. To zaskakujące jak szybko
365 dni dookoła kuchniCiasto dyniowe uwielbiam tak samo jak ciasto marchewkowe. Jest niesamowicie delikatne, puszyste, lekkie … a jak ostatnio zabrałam je do pracy, to zniknęło w tempie błyskawicznym
Ostra na SłodkoPrzygotowanie tarty zaczniemy od przygotowania ciasta. Najpierw wysypujemy na blat mąkę, potem dodajemy jajka i zaczynamy wyrabianie ciasta stopniowo dodając jeszcze cukier puder i masło. Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk to trzeba dosypać jeszcze trochę mąki. Dobrze jest wyciągnąć sobie masło wcześniej żeby było miękkie i żeby łatwiej się wyrabiało. Jeżeli ciasto wrzucamy do robota(...)musimy masła wyciągać wcześniej z lodówki ale najlepiej robi się ciasto jak wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Jak wyrobimy ciasto to wylepiamy nim formę do tarty wcześniej wysmarowanej masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni i pieczemy tartę ok. 15-20 minut aż ciasto będzie lekko brązowe. Tym razem użyłam 1 większą formę o średnicy 28 cm. W międzyczasie gotujemy
Kuchenne Wariacjecukru pudru 250 g serka mascarpone 3 łyżki musu z czarnej porzeczki Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 125 g serka mascarpone cukier puder do smaku Dodatkowo: konfitura Owoce Leśne ETERNO garść jagód kilka listków melisy Wykonanie: BISZKOPT: Biszkopt jest z przepisu na Wuzetkę. Składniki podane są na tortownicę 23 cm lub blachę o wymiarach 20x30 cm. Wszystkie(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie serek mascarpone i mus z czarnej porzeczki, zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę wstawiłam do lodówki. KREM ŚMIETANKOWY: Wykonanie identyczne jak w kremie porzeczkowym
Blondynka GotujeDzika tęsknota za latem skłoniła mnie do przygotowania kremu truskawkowego, który choć trochę miał mi przypomnieć smak prawdziwych owoców, uwalanych ziemią i pachnących słońcem. Dalsze wypadki potoczyły się błyskawicznie - kruche ciasto i delikatna beza w takim towarzystwie wypadają idealnie. Deser ze względu na poziom słodkości smakowej i wizualnej doskonały dla dzieci, tych dużych jak najbardziej też! ;) Kruche ciasto150(...)żółtkałyżka mąki ziemniaczanejłyżka oliwy Beza 3 białka 200 g cukru pudru łyżka mąki łyżka octu szczypta soli + barwnik spożywczy Składniki na kruche ciasto siekamy z grubsza nożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części
sama złodyczNajszybszym ciastem jakie robiła nam mama w dzieciństwie (i jednym z ulubionych) był biszkopt z jabłkami. Dosłownie każdy owoc pasuje do niego. W lato truskawki/maliny, na
Ana Mari's worldmożecie dodać inne bakalie lub suszone owoce, dodać skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon, przyprawę do piernika lub zostawić tak jak jest, a jest wyśmienite w tej wersji, uwierzcie na słowo! :)) REWELACYJNE CIASTO NA IMPREZY WSZELAKIE, ŚWIĘTA, RODZINNE SPOTKANIA, BIESIADY DO RANA, POPOŁUDNIOWEJ KAWY, HIT! Pomarańczowe ciasto z suszoną żurawiną Helio, delikatne, bez miksera, szybkie, świetna propozycja na święta, imprezy
Zasmakuj KuchniPrzepis autorski (mój). Pyszny i szybki deser z tofu? Tak, to naprawdę możliwe! Dodatek czekolady sprawi, że nie znajdzie się taka osoba, która mu się oprze... Deser smakuje rewelacyjnie i możecie go urozmaicić ulubionymi dodatkami, chociażby świeżymi owocami. U mnie wystarczają ozdoby z Cukieterii . Może także idealnie posłużyć jako krem do ciasta, czy ciasteczek. Polecam! (1 porcja
Di gotujeWiem, wiem – piernik w środku lata?? Ale właściwie dlaczego nie? Ja osobiście pierniki bardzo lubię, a ich aromat, choć … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniLato to nie tylko smaczne sezonowe owoce, lato to również pełne słońca pomidory i ich smaczne odmiany w tym nasza ulubiona czyli MALINOWE :). Ten prosty
Kuchnia PROzdrowotnaszklanki cukru. Wykonanie: Ciasto szybko zagnieść. Odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować cienkie placki. Szklanką wykrawać okręgi i układać w foremkach na babeczki, nasmarowanych wcześniej masłem. Piec w temp. 180 st. przez 15 minut. Część nadziana jest nutellą, dżemem z czarnej porzeczki i musem z banana. Dekorowane są owocami, startą czekoladą i groszkami. SMACZNEGO
Mój Smak na Życieślubie :) Aż strach pomyśleć jak szybko czas leci :)))) Tort można zrobić na kilka sposobów. Jeśli macie mniej czasu, możecie zrobić np. dwie warstwy biszkoptu lub dwie warstwy Prnice polo. Truskawki też możecie śmiało zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami :) W każdym razie tort jest bardzo smaczny i polecam jego zrobienie :) Warstwa biszkoptowa ciasta: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki
Smakowy Rajsyropem klonowym. Smakowały bosko i szybko zniknęły. z talerzy.Polecam! Przepis cytuję za Liską . PROPORCJE NA 16 MAŁYCH SZTUK 1 jajko szczypta soli 1 filiżanka mąki pszennej 1 filiżanka jogurtu 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej do smażenia: olej roślinny owoce jagodowe lub jabłka pokrojone na małe kawałki (mrożonych nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta) Wszystkie składniki połączyć w miseczce - mąkę
KUCHARNIAHej wszystkim!, dziś dołączam do akcji gotuj z newellą i sprawdzę jak smakuje i zaproponuję Wam śniadanie po którym największy smutas podniesie swe uszy do góry
Kuchnia PROzdrowotnazimnego masła* 3 szklanki mąki pszennej* 1 jajko* 1/2 szklanki cukruZimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30-40 minut w lodówce.NADZIENIE:* 1 kg śliwek* 100 ml wina półwytrawnego ( różowe lub czerwone )* 1/2 szklanki cukru(...)waniliowe* 1/3 szklanki wody Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, zalać winem i gotować 5 minut.W zimnej wodzie rozprowadzić proszek budyniowy - wlać na wrzące śliwki - zagotować. Owoce odstawić do ostygnięcia.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykleić nim tortownicę/blachę, formując rant wysokości około 3-4 cm.Na cieście rozłożyć budyń ze śliwkami.KRUSZONKA:* 70 g masła
kolorowotorcikowo