końcu łapie oddech, ja toczę w dłoniach najpiękniejsze zielone owoce tego sezonu. Krągłe, z wdzięcznymi żyłkami pod lekko przezroczystą skórką, agrestowe kulki właśnie szykują się na swój debiut tego lata w Kuchni :) Wylądują na kruchym, migdałowym spodzie i nakryją swoje zielone, pękate brzuszki słodką pianką. Chrupiące ciasto, wypełnione soczystym, lekko kwaśnym agrestowym nadzieniem przeplata się ze słodkim akcentem bezowej(...)kropel soku z cytryny szczypta soli Sposób przyrządzenia: Kruchy spód: 1. Masło pokrój na mniejsze kawałki. 2. Szybkimi ruchami zagnieć ze wszystkich składników gładkie ciasto. 3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15min 4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę lub keksówkę (spód i boki) i obficie ponakłuwaj widelcem. 5. Piecz
Kuchnia w Słońcu Skąpanateż z twarogu. Jak dla mnie pyszne, lekko kwaskowate i idealnie komponujące się z wszelkimi owocami sezonowymi. U mnie podane z gęstym sosem jagodowym, i przybrane nektarynką oraz listkami melisy. W szczelinkach rozpuszczony pod wpływem ciepła ciemny cukier trzcinowy Muscovado. Pyszne i szybkie danie gotowe. Smacznego. Składniki : 2 jajka 180 g mąki pszennej(...)łyżeczka ciemnego Muscovado świeża melisa do przybrania Wykonanie : 1. Twaróg mielimy na gładką masę. Dodajemy jajka i miksujemy do połączenia. Dosypujemy mąkę. 2. Wyrabiamy ciasto w razie potrzeby dodając nieco więcej mąki. Ciasto ma być miękkie i dość luźne ale nie zbyt mokre. Formujemy wałki i kroimy małe kluseczki. Małym widelcem robimy niewielkie wcięcie w kluseczkach
vaniliowoczekoladowawiecie co lubicie najbardziej, prawda? :)Składniki:ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto,śmietana kremówka,1 śmietan-fix lub inny stabilizator,galaretka o dowolnym smaku,dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń,opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto.Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić do zestalenia się(...)koniec dodać masło i dobrze połączyć. Odstawić do wystudzenia.Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem dowolnego stabilizatora, żeby nie podeszła zbyt szybko wodą.Na dno szklanek układamy: kawałki pokruszonego biszkoptu i nasączamy go łyżką syropy z owoców lub alkoholu (w wersji dla dorosłych),na niego porcję ubitej na sztywno kremówki, niewielką ilość pokruszonego i nasączonego biszkoptu,budyń czekoladowy
Codzienna kuchnia niecodziennacałych owoców. Gdyby tarta była wypakowana krewetkami albo mulami, to tak, mój syn zjadłby całą :) Skąd ta tarta? W lodówce leżały jeżyny, a ja poleciałam do Moje Wypieki i tam znowu znalazłam coś dla siebie :) Składniki: 225 g mąki pszennej razowej 50 g cukru pudru 150 g zimnego masła szczypta soli Z podanych składników zagniotłam szybko ciasto. Owinęłam
Blondynka Gotujemasło posiekać z cukrem, przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, jogurt naturalny i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Schłodzić w lodówce co najmniej 30 min. Większą częścią ciasta wylepić dno formy 21×25. Ciasto można podpiec w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 10 min, ale nie jest to konieczne. Białka(...)białka. Masę jogurtową przełożyć na ciasto w formie i wyłożyć maliny. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej, schłodzone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Jeżeli ciasto nie było podpieczone koniecznie z funkcją góra – dół. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki pieczone , Tarty i kruche
https:KKuchniaMniamDzisiaj mam dla was przepis na ciasto z morelami w roli głównej. W naszym sadzie drzewa uginają się pod ciężarem brzoskwiń i moreli, które tak szybko dojrzewają, że z kuchni zrobiło się domowe przetwórstwo dżemowe w ostatnim czasie. I właśnie ten wspaniały urodzaj zmotywował mnie do zrobienia jakiegoś ciacha z morelami w roli głównej. Ale żeby nie było od początku(...)jajko i 1 żółtko Wykonanie: Zaczynamy od spodu, na stolnice wysypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i siekamy z nią masło. Dodajemy cukier, jajka, śmietanę i zagniatamy ciasto , w ramach potrzeby podsypując mąką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wykładamy ciastem tortownicę spód i boki, i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp 170 stopni przez
W kuchennej krainiewylać na figi. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać, lekko dociskając ciasto. Można też rozwałkować ciasto i położyć na masie serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki pieczone , Tarty i kruche ciasta Tagged: figi , miód , ricotta
https:KKuchniaMniamWitajcie :) Mamy słoneczny piąteczek więc zapraszam na pyszne ciasto :) Powiem szczerze że za jabłecznikami nie przepadam ale z budyniem mogła bym jeść na okrągło. Proste i
Sama słodycz i szczypta chiliCzęsto mam problem z wymyślaniem śniadań dla mojego trzylatka, bo na nic nie ma ochoty. Ostatnio zastanawiając się czym go zachęcić, wymyśliłam placuszki bananowe. I to
kuchnia doskiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżówki z śliwkami i kruszonką. Zrobiłam je z mrożonych śliwek, w sezonie możecie zrobić je ze świeżych
Marta GotujeJak Wielkanoc to musi być przecież i babka :) To kolejna moja propozycja do Wielkanocnego menu, tym razem na słodko. Bardzo prosta i szybka do zrobienia babka
kuchnia doskiKruszon? Znany też pod nazwą pleśniak. Delikatna skorupka na wierzchu, słodka pianka, soczysty owoc i kruchy spód. Najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. Z dzieciństwa
Szybko Tanio SmacznieKolejny szybki deser, z którego jestem bardzo zadowolony. Wystarczą tylko trzy składniki (maliny, jogurt naturalny oraz musli) i 5 minut czasu, aby przygotować zdrową przekąskę, która
Programista w kuchniKolejny szybki deser, z którego jestem bardzo zadowolony. Wystarczą tylko trzy składniki (maliny, jogurt naturalny oraz musli) i 5 minut czasu, aby przygotować zdrową przekąskę, która
Programista w kuchnikątem smaku (ot, to 'tylko' biszkopt z owocami, choć naprawdę smaczny- maślany i wilgotny), ale głównie pod kątem mega prostoty i błyskawicznego czasu- zrobisz je w niecałe 15 minut, z czego 10 to 'smażenie' ! Tym razem zapraszam na czekoladową wersję tego ciasta, które zostało połączone z morelami. Dobrze smakuje, szybko się robi- nic, tylko brać przepis i próbować! 😊 Patlenia
Kraina Miodem PłynącaNawarry. Jednak zamiast ciasta cytrynowego zrobiłam ciasto z owocami mrożonymi, które zalegały mi jeszcze w lodówce. Wykorzystałam maliny i jagody z Poltino . Podstawowym elementem ciasto jest kubeczek jogurtu i to ten kubeczki później wykorzystujemy do odmierzania kolejnych składników. Nie musimy mieć miarek, wagi, szklanek, wystarczy standardowy kubeczek po jogurcie naturalnym. Szybkie, proste i pyszne. Przygotuje je nawet przedszkolaka. Polecam
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejne ciasto , które warto dodać do listy szybkich, smacznych i niezawodnych. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, to warto zacisnąć zęby i nie iść do sklepu , tylko samemu upiec ucierańca. Składniki do zapamiętania. Ciasto robię już na pamięć. Jako miarek używam łyżki i szklanki 250 ml. Do dzieła! Składniki owoce tropikalne HORTEX 2 szklanki mąki- niepełne 1 łyżeczka
Z Kuchni Do Kuchnizimnego soku wyciśniętego z pomarańczy (z około 1/2 owocu) 5-6 łyżek śmietanki 30% 1/2 łyżeczki żelatyny posiekana gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier puder, pokrojone na małe kawałki zimne masło, ekstrakt z wanilii i skórkę pomarańczową, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto, dodając sok z pomarańczy (tyle
Smakołyki Bereniki