Witajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i brzoskwiniami. Miękkie delikatne i szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki
Sama słodycz i szczypta chilidzisiaj przepis na bardzo szybkie ciasto. Ciasto na oleju lub kręcone, zna chyba każda z nas. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce Mieszamy suche i dodajemy resztę składników mokrych. Miksujemy do jednolitej masy (jeśli jest za dużo grudek,dolewam troszkę mleka
KurnikowoMoje ciasto było pieczone w prodiżu, średnica 24 cm. Robi się je bardzo, bardzo szybko
Proste PotrawyMożna też zasypać je cukrem w słoiczkach i zagotować. S uszone jagody szybko likwidują biegunkę, a świeże leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu i uelastyczniają naczynia krwionośne. Owoce ze słoiczków przydadzą mi się do deserów, albo zjemy je zamiast słodkiego batonika. Ciasta ze świeżymi jagodam i są przepyszne, każdy o tym wie . W moim menu jest kilka takich smacznych
Proste Potrawyłyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do ozdobienia konfitura z czarnej morwy, najlepiej z całymi owocami (jest do kupienia m.in. w tureckim sklepie ) Przygotowanie ciasta Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę masło, a następnie szybko zagnieść i wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na około pół
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszybkie i bardzo smaczne ciasto z dodatkiem rabarbaru, białej czekolady i kokosu. Ciasto bardzo szybko się przygotowuje a mikser nie jest koniecznie niezbędny do jego przygotowania. Ciasto przepięknie rośnie i naprawdę bardzo długo pozostaje puchate i świeże. Do ciasta można użyć różnych sezonowych owoców. Ja zdecydowałam się na rabarbar na którego teraz jest sezon. Serdecznie polecam, wypróbujcie
Krakowskie smaki AniŁatwe i szybkie w przygotowaniu, ucierane ciasto z rabarbarem o lekko kwaskowatym smaku, to wyśmienita propozycja na wiosenny piknik, do kawy lub na podwieczorek . Świetnie smakuje również z innymi sezonowymi owocami. Składniki na tortownicę 23 cm : 10-12 łodyg rabarbaru 1 szklanka cukru kryształu 5 jajek szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku
Smakowite Daniazmianę dodawać mąkę i maślankę, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto wylać na owoce. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie przez 10-15 minut, następnie zdjąć obręcz tortownicy. Na cieście położyć talerz, szybko obrócić tak, żeby spód formy znalazł się na wierzchu. Zdjąć z ciasta papier, zostawić do całkowitego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybkie i bardzo łatwe ciasto do przygotowania. Nie potrzeba nam wiele, wystarczy tylko kubeczek po jogurcie naturalnym, którym będzie nam służył jako miarka. Można do niego wykorzystać różne owoce- u mnie śliwki. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Polecam gorąco! Składniki: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g) 3 kubeczki mąki pszennej 1 1/2 kubeczka cukru 1 kubeczek
magiczna kuchnia Kasiświetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy. Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki wody szczypta soli Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić
Kuchnia EllieZimą też musimy dawać sobie zastrzyk witamin, oczywiście nie w żadnych suplementach ale świeżych owocach i warzywach. Takie sałatki zawsze poprawiają mi humor, a przede
Niezły MłynekCiasta z dodatkiem kaszy manny nie tylko są pyszne ze względu na swoją lekkość, ale też szybkie do zrobienia i zawsze się udają ;-) To
Walijskie PichcenieSzybkie ciasto bez pieczenia. Idealne ,kiedy nam się nie chce stać i patrzeć w okno piekarnika. Składniki - - opakowanie biszkoptów do tiramisu -sok porzeczkowy -galaretka porzeczkowa (bądz o smaku owoców leśnych ewentualnie wiśni) -galaretka brzoskwiniowa -śmietana do ubijania 36 % ok. 500 g -świeże lub mrożone borówki -konfitura z owoców leśnych lub borówkowa Przygotowujemy galaretki. Dodajemy ciut mniej wody niż
Z Kuchni Do Kuchnisezonie nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, a szczególnie na pieczenie, dlatego często przygotowuję szybkie desery. Najlepiej w szklankach czy pucharkach, aby każdy miał taką samą porcję i by warstwy deseru były wyraźnie widoczne:) Ciasto upiekłam sobie dzień wcześniej, żeby było szybciej:) Owoce możecie użyć dowolne, ja wybrałam te, które mam i które najbardziej lubimy... Składniki:2 jajka
Z miłości do słodkościDziś post na szybko i śniadaniowo. Jak już wiecie wolę wersję na słono, ale czasem każdy miewa zachcianki na słodkie, dlatego dziś placki z dodatkiem banana. Owoc jest dość wyczuwalny w cieście, a placuszki stanowią świetną odmianę od tych tradycyjnych z jabłkiem. Możecie je podać z waszym ulubionym dżemem, cukrem pudrem lub bez dodatków tak jak ja to zrobiłam
Fabryka pomysłówkompozycyjnych. Moje tarty rozchodzą się też błyskawicznie i bardzo szybko znikają w brzuchach rodziny i przyjaciół. Dzisiaj tarta malinowo-porzeczkowa - niebo w gębie! :) TARTA Z MALINAMI I CZERWONYMI PORZECZKAMI Składniki na ciasto: - 300 gram mąki (najlepiej krupczatki) - 200 gram masła - 100 gram cukru (najlepiej pudru) - 2 żółtka Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych składników. Dzielimy je na dwie części(...)wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy jedną część ciasta, rozwałkowujemy je, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut. Składniki na nadzienie: - 500 gram porzeczek czerwonych - 500 gram malin - 3 łyżki cukru Przygotowanie nadzienia: Owoce pozbawiamy szypułek, myjemy, wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Rozdrabniamy część owoców
Życie zamknięte w smakuKruche korpusiki wypełnione waniliowym kremem i udekorowane sezonowymi owocami. Jeśli nie macie ochoty na zabawę z małymi tartaletkami, śmiało możecie zrobić jedną większą tartę. Też będzie pysznie ;) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na tartaletki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem. * / u mnie ciasta wystarczył na 24 sztuki
kolorowotorcikowoChociaż moim zdaniem niesłusznie i należy się gruszce równouprawnienie. Te bardzo kobiece owoce, pasują nie tylko jako dodatek do ciast, czy deserów, ale również do mięs i dań wytrawnych. Są bardzo wdzięczne ale równie wymagające ... Ale żeby nie zasypiać gruszek w popiele, podam Wam szybki przepis na pyszny deser. I chociaż wszem wiadomo, że od gruszek boli brzuszek(...)jednej miski i rozcieramy palcami do uzyskania okruszków. Gruszki, obieramy ( można pozostawić ogonki jeśli są), odkrawamy "dupki" aby gruszki ładnie stały w naczyniu żaroodpornym. Ustawione gruszki oblewamy sosem (po owocach) a następnie grupo posypujemy kruszonką. Pieczemy ok.20 minut w 160 stopniach C. do lekkiego zrumienienia kruszonki. Gruszki będą delikatnie miękkie. Smacznego
Farmażonycałość posypałam obficie kruszonką. No bo ciasto drożdżowe bez kruszonki - nie istnieje 😍 Szybko i prosto! Polecam gorąco! Składniki: (na blachę 31cmx41cm) 10 dkg świeżych drożdży 5 całych jaj szczypta soli 3/4 szkl. oleju 1 szkl. zimnego mleka 1 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 5 szkl. mąki aromat cytrynowy dowolne owoce Kruszonka - przepis tutaj Wykonanie: Drożdże rozkruszyć(...)wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny (mozna na dłużej - ja często przygotowuję składniki w misce wieczorem, i zostawiam do rana. Ciasto nie musi stać w ciepłym!). Po tym czasie ciasto wyrobić (ja zrobiłam to przy użyciu drewnianej łyżki. (Wyrabiałam ok. 5 minut, do momentu, kiedy wszystkie składniki połączyły sie i otrzymałam
Walijskie Pichcenie