Wielka rozpusta! Przez tą deszczową pogodę, należy nam się coś słodkiego, z owocami i czekoladą. No ta to zawsze jest idealna na poprawę humoru :) Szybki
Niezły Młynekżurawiną, jeżynami i borówkami. W lodówce mój wzrok przykuwa świeży owoc granatu. Kroję go i wydłubuję z niego soczyste, cierpkie ziarenka. Wrzucam do owsianki. Wyjmuję duży porcelanowy dzbanek i parzę mocną herbatę z cytryną i sokiem. Przy śniadaniu snujemy plany na niedzielny dzień. Zaraz po śniadaniu szybko zagniatam kruche ciasto. Zanim wyjdziemy na spacer i wspólny obiad, jeszcze zdążę upiec
Raj dla PodniebieniaOd jakiegoś czasu mój piekarnik płata mi figle. A to babeczki wychodzą jakieś przekrzywione a to biszkopt na roladę ma lekkiego zakalca a czasami coś przypiecze
Ewa w kuchniminut lub do momentu, gdy patyczek włożony do ciasta po wyjęciu będzie suchy. Na nadzienie owocowe ok. 500 gr owoców - u mnie 1/4 stanowiły maliny, reszta to równe proporcje białej, czerwonej i czarnej porzeczki ok. 1/2 szklanki cukru (kierujcie się smakiem oraz stopniem dojrzałości owoców) Oczyszczone owoce przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i podlać niewielką ilością wody(...)kilka łyżek. Trzymać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok - maliny dość szybko się rozgotują, ale porzeczki powinny zachować kształt. Zdjąć z ognia, jeśli trzeba dosłodzić do smaku i przestudzić. Przygotować naczynia na deser. U mnie to ramekiny o średnicy 8 cm. Okrągłą foremką o średnicy zbliżonej do szerokości ramekinów wyciąć 8 biszkoptowych kółek
KUCHARNIAIdealne ciasto na dzisiejszy deser do kawy, herbaty, czystka. To ciasto rozpływa się w ustach, jest znakomite i bardzo zdrowe. Polecam bo piecze się szybko i
Moje Małe CzarowanieDługo mnie nie było, ale teraz postaram się nadrobić nieobecność :) Dziś chciałam polecić pyszne roladki z tortilli z łososiem. Bardzo prosta i szybka do przygotowania przekąska
kuchnia doskisłabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki(...)miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę aby się rozpuściły. Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy zimne masło, sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce
Cynamonowe szczęściezawierających mleko, z małą ilością cukru, za to z dużą ilością owoców. Ciasto składa się z 4 warstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa. Ciasto robi się szybko, tylko trochę trzeba poczekać aż stężeje. Polecam upiec biszkopt i zrobić(...)dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub ręką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 st.. Piec 10-15 min do suchego patyczka, u mnie trwało to 15 min. Wyjąć z piekarnika, z wysokości 60 cm zrzucić formę na podłogę. Ciasto w formie położyć na kratce do całkowitego wystudzenia. Nożykiem delikatnie odkroić
moj przepis naupływie połowy czasu pieczenia można szybko wierzch keksu naciąć przez środek ostrym nożem, ale nie zawsze jest to gwarancja tego, że ciasto nie popęka. Jeśli zaczyna Wam się za mocno rumienić, przykryjcie wierzch luźno kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu ciasto studzimy, w formie. Całkowicie ostudzony keks wyjęty z formy warto ozdobić lukrem i owocami. Lukier to utarty do białości(...)cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi lub świeżymi owocami i zostawiamy lukier do zastygnięcia. SKŁADNIKI 150g mąki tortowej 130g maku 120g drobnego białego cukru 190g margaryny (używam klasycznej Kasi) 4 jajka rozmiaru M 1,5 łyżeczki proszku
Karo in the Kitchenpierwsze urodziny nie będzie żadnego ciasta, będzie za to przepis na Rajskie jabłuszka smażone w syropie. Jabłuszka są wielkości wiśni i idealnie nadają się do ozdabiania tortów lub innych ciast. Są słodziutkie, pyszne i piękne! Polecam! Składniki na Rajskie jabłuszka smażone w syropie: 500 g rajskich jabłuszek 500 g cukru 500 ml wody Jabłuszka czyścimy pozostawiając(...)minutki. Po tym czasie wyłączamy grzanie, studzimy i odkładamy. Następnego dnia stawiamy garnek na bardzo dużym ogniu i szybko zagotowujemy syrop wraz z jabłuszkami, zmniejszamy grzanie i smażymy na wolnym ogniu bez przykrycia 10-15 minut, aż owoce będą szkliste lecz jeszcze jędrne. Przygotowujemy wyparzone, suche słoiczki. Przekładamy do nich gorące jabłuszka, zalewamy syropem, zakręcamy pokrywki, stawiamy słoiczki
Rozpustne gotowanieimprezie – nawet, jeżeli będzie to osoba skryta i małomówna, sięgając o północy po zupę z soczewicy , zdradzi swoją narodowość. Grek z zapałem będzie szukać monety ukrytej w cieście , a Filipińczyk zerkać na owoce ułożone na stole, upewniając się czy rzeczywiście jest ich dwanaście, bo przecież wszystkie miesiące nadchodzącego roku powinny przynieść radość. Tradycje, choć piękne, coraz częściej traktowane(...)owocami, nachosy, wszelkie tapas, tosty z dodatkami, cake pop’s, muffiny w wersji słodkiej i wytrawnej, pierogi i pierożki pieczone, smażone i gotowane… można stosunkowo szybko przygotować samodzielnie – w domu. Choć niektóre z dań mogą – na pierwszy rzut oka – wydawać się czasochłonne, w ogóle takie nie są za sprawą znakomitych pomocników kuchennych: gotowego delikatnego ciasta filo i mrożonego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!będzie gorąca, szybkim ruchem (oczywiście w rękawicy) wyjmij patelnię, dodaj łyżeczkę oleju bądź masła na patelnię, i wylej ciasto na naleśnik. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Naleśnik bardzo spektakularnie urośnie - to dzięki jajkom- po wyjęciu w dużej części opadnie, co jest jego cechą charakterystyczną- mocno odstające brzegi od patelni. Naleśnik możesz podać z sezonowymi owocami i syropem
SMYKWKUCHNIProste w przygotowaniu, szybkie i tanie, do tego pyszne. Sezon na truskawki w pełni, każda z nas ma swoje przepisy na ciacha z tymi owocami, ja mam dla Was dziś zwykły prosty przepis na ciasto kręcone. Składniki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki 250ml 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masłą
KurnikowoMega proste i mega szybkie w przygotowaniu ciasto francuskie z kiwi i mascarpone to bardzo smaczny i orzeźwiający deser, idealny na upalne dni, stuprocentowy hit na każdym stole . Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce. składniki na formę 24 x 26 cm opakowanie ciasta francuskiego 1 białko 5-6 kiwi 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany
Smakowite Daniapieczenia (tylko dno). Na spodzie ciasno poukładać połówki śliwek rozcięciami do dołu. Owoce zalać ciastem, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 60 minut. W połowie tego czasu należy przykryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia, gdyż zacznie się dosyć szybko rumienić. Po godzinie wyjąć ciasto z piekarnika, ostrożnie oddzielić boki ciasta od rantów tortownicy
Nastoletnie Wypiekanieproszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta oderwać, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Można odcisnąć Jabłkami wyłożyć ciasto Nagrzać piecyk na 180 stopni
Szczęśliwa kuchniaśrodku Gdyni. Dzisiejszych jabłek w waniliowym cieście nie upiekłam z owoców znalezionych w lesie, lecz u nas na działce. Na razie piekę z tych, które spadły, lecz te na drzewach już są coraz słodsze :) Jest to takie ciasto - nieciasto, bardzo szybkie, zrobione w tak ekspresowym tempie jak ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym , jedzone na ciepło i nakładane na talerzyki
Posadzone i zjedzoneProsto, szybko, smacznie i przede wszystkim owocowo! - oto założenia dzisiejszego wypieku :) Tym razem w ramach wspólnego wypiekania z Ciastem na niedzielę panuje Owocowe szaleństwo ! Truskawki, porzeczki, czereśnie, arbuz ..i wiele innych owoców mamy teraz do wyboru, więc szalejmy w kuchni i wykorzystujmy je jak tylko się da! U mnie króluje rabarbar ! Ostatki sezonu jeszcze trwają i nie mogłam
Grunt to przepis!łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 3 jasne budynie z cukrem 1 litr mleka Owoce i beza: oraz 600-700 g świeżych śliwek 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Budynie ugotować
Czerwień i błękitowocami nietrwałymi kupując je należy od razu zużyć lub przetworzyć, gdyż szybko fermentują i pleśnieją. Najlepszym sposobem na ich przechowywanie jest zamrożenie, zachowujące prawie wszystkie właściwości świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się
Ciastka - domowe słodkościfont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Kup rulon (lub więcej) ciasta francuskiego z Biedronki (ok. 3zł), pokrój na prostokąty/kwadraty, połóż na nich owoce, ewentualnie polej słodkim syropem. Piecz 13 minut w temperaturze 210°C. Gotowe! Pomysł od anki-weganki:). Szybko, łatwo i bardzo smacznie. Smacznego! Z OpenCard w Broadwayu Klub muzyczny na ul. Moniuszki
Qlinarnie i Qlinarnieproszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta oderwać, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Można odcisnąć Jabłkami wyłożyć ciasto Nagrzać piecyk na 180 stopni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com