dobrą sylwetkę, możecie pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności. Dziś częstuję Was przepisem na wspaniałe ciasto, na bazie naturalnych składników – bez dodatku cukru, sporych ilości tłuszczu, konserwantów oraz ulepszaczy. Ciasto jest cudownie wilgotne, naturalnie słodkie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie dość, że jest zdrowe, to i bardzo smaczne. Przekonajcie się sami! Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania(...)orzechów włoskich 40 g suszonych jagód goi 40 g rodzynek ⅓ szklanki erytrolu * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Instructions Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy płatki owsiane, erytrol, cynamon oraz sodę. Następnie dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, jagody goi i mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy
Wędrówki po kuchniWitam Kochani dziś będzie szybko,łatwo i pysznie :) Chcę Wam przedstawić świetny przepis na kruchutkie ciasteczka półksiężyce z dodatkiem budyniu czekoladowego (proszku),który nadaje im bardzo fajny smak. Ciasteczka można przechowywać w pudełku wiele dni. Są idealne do kawki czy herbatki. Ich przygotowanie polega na zmiksowaniu składników,zagnieceniu ciasta ,formowaniu ciasteczek i upieczeniu ich :) Banalne-zapraszam SKŁADNIKI(...)margaryny -5 płaskich łyżek cukru -1 budyń czekoladowy bez cukru 40g -2 żółtka -4 łyżki mleka DODATKOWO -cukier puder do posypania Wszystkie składniki dajemy do miski-miksujemy je,a potem zagniatamy gładkie ciasto. Można podsypać troszkę mąką. Z ciasta formujemy rożki,półksiężyce. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy około 15-20 minut w temp
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzakasałam rękawy i go upiekłam, szybko ostudziłam i przełożyłam. Trzeba przyznać, że jest przy nim trochę pracy, dlatego rozłóżmy ją sobie na dwa dni :) Sam sernik jest mało słodki, ale w połączeniu z masą krówkową jest w sam raz. Na pewno go jeszcze zrobię. Ciasto godne polecenia, słodkie i ten chrupiący słonecznik.... pyszności :) CIASTO: 30 dag mąki(...)białka odkładamy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany SER: 1,50 kg zmielonego sera 30 dag cukru 250 ml kwaśnej śmietany 125 ml oleju 2 jaja 4 żółtka (białka odkładamy) szklanka mleka 2 budynie śmietankowe łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny sok z 0,5 cytryny ORZECHOWA BEZA: 6 białek (2 z ciasta
Pani na desermoże być lepszego niż słoik ciastek? Dwa słoiki i kawa No bo jak inaczej zacząć taki deszczowy tydzień? Tylko więcej ciastkufff ? Dlatego dziś ( ciekawe który to już ) szybki przepis na przepyszne kruche ciasteczka. Takie żeby schować je do słoika i podjadać od czasu do czasu U nas nie przydał się na długo… Składniki: ¾ szklanki mąki kasztanowej ¾ szklanki mąki ryżowej(...)papierem do pieczenia. Sypkie składniki mieszamy. Dodajemy do nich żółtko oraz masło i mieszamy wszystko razem tak długo, aż ciasto przestanie się kleić nam do rąk. Wałkujemy i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy je około 15-20 minut. W zależności jakie grube i duże przygotowaliśmy kruche ciastka. Smacznego! Artykuł Kruche ciastka jak u babci (tylko bez glutenu) pochodzi
PaleoLifeCałość wieńczy szybka polewa czekoladowa (sporządzona z pozostawionej masy kakaowej). Przygotowanie ciasta nie jest trudne, a efekt końcowy jest wyśmienity. Izaura to doskonały sernik na wyjątkowe okazje: święta, czy imieniny. Znakomicie smakuje również w niedzielne popołudnie przy kawie. Gorąco polecam! Do jego przygotowania dobrze jest użyć naprawdę dobrej jakości sera. To ma być prawdziwy biały ser, bez żadnych dodatków(...)dobry ser i po prostu go zmielić (nie każdy z wiaderka nadaje się na sernik). Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki przegotowanej wody 1 kostka margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 budyń waniliowy
Krokusowy Domciasta :) Ciacho jest proste i szybkie w przygotowaniu a co najważniejsze zawsze się udaje. Ostatni kawałek cudem doczekał zdjęcia ;) Ciasto jest w nieco zdrowszej wersji, bo bez cukru i z mąką orkiszową, ale jeśli chcecie, możecie użyć cukru i mąki tortowej. Nie rezygnujcie jednak z masła na rzecz margaryny czy oleju, bo smak ciasta bardzo na tym ucierpi(...)się doczekać świeżych truskawek <3 A jakie jest Wasze ulubione ciasto sezonowe? Składniki na małą blaszkę ok 21x23 cm: 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki ksylitolu lub więcej + kilka łyżek do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 łyżki mleka 2 jajka M/L skórka otarta
Ze smakiem i z pasjąsezonie niezastąpiony. Świetne urozmaicenie codziennego menu. Szybki, bo spód przygotowany jest z polecanego wcześniej ciasta bez dodatku drożdży. Zagniatasz ciasto, wałkujesz, układasz pokrojoną dynię i cebulę, a resztę zrobi już za Ciebie piekarnik. Delikatne, z mocno chrupiącymi brzegami o subtelnym słodkawym smaku kminku. Polecam! Przpis pochodzi stąd . Składniki: 1 porcja ciasta 200 g kwaśnej śmietany 24% 1 jajko(...)gałązek pietruszki 2 łyżki oleju Wykonanie: przygotować ciasto wg tego przepisu dynie przekroić, wybrać pestki i miękkie części, następnie pokroić na ćwiartki, bądź ósemmki i pociąć w cienkie 2-mm plasterki. Cebulę obrać i pokroić w krążki ciasto rozwałkować na omączonym blacie i przenieść na blachę (40x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia śmietanę wymieszać z jajkiem, przyprawić solą, pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zmniejszyć temperaturę do 90-100 stopni i w takiej temperaturze piec (w zasadzie suszyć) bezę przez 2,5 godziny. Wyjąć z piekarnika i wysuszyć. Bezy można spokojnie przygotować na dzień przed robieniem ciasta - nie powinno się z nimi nic stać. Masa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Jako, że beza sama w sobie jest słodka - nie warto dodawać więcej cukru(...)każdą bezę układamy masę i posypujemy ulubionymi owocami. Ja swoją bezę podlałam na koniec masą krówkową. Jako, że gotowanie puszki mleka skondensowanego dla paru łyżek wydało mi się bez sensu - do kuchenki mikrofalowej włożyłam parę krówek z 2 łyżkami kremówki i włączyłam promienie na 3 minuty. Po wyjęciu dokładnie wymieszałam i zostawiłam do przestygnięcia. Polewa powstała więc szybko
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szybko je schłodziłam, w 15 minut upiekłam i wypełniłam. I oto mogę się tymi maleństwami z Wami podzielić :) SKŁADNIKI: na około 20 babeczek 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła (miękkiego) 1 łyżka śmietany 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru. na krem 1 budyń truskawkowy 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła (miękkiego) 2 łyżki cukru pudru (jeśli budyń był bez(...)dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem foremki. Spód babeczek nakłuć widelcem. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut. Budyń
Kuchnia w opałachProponuję Wam przepis na dietetyczne placki otrębowe - możecie je zrobić w swojej ulubionej wersji, ja lubię te placki z dodatkiem pieczarek i szczypiorku albo kawałkami gotowanego
babka w formieżytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek innej mąki. Dzięki temu długo zachowuje świeżość i nie wysycha tak szybko jak chleby pszenne. Piękny ciemny kolor zawdzięcza dodatkowi melasy lub słodu, który zaczęto stosować dopiero w XX wieku. Jak na prawdziwy wiejski(...)wszystkie składniki się połączą. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki lekko natłuszczonej olejem i wysypanej otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 4-5 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do temperatury 220-230 stopni (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Piec przez około
Weekendy w domu i ogrodziePo dłuuugiej przerwie reaktywuję bloga, dlatego dziś zapraszam na tort bezowy. Jest naprawdę szybki w wykonaniu, a ile daje słodyczy ;) Tort ten idealnie nadaje się na
upichcicDziś za oceanem święto! Zapytałam kiedyś mojego Amerykańskiego Kolegi o co w tym dniu chodzi i co właściwie świętują, bo ja to akurat wiem, że jedzą wtedy pieczonego indyka. Jego odpowiedź brzmiała: Tak, jemy wtedy dużo indyka . Aha! Zakopałam więc nos w źródła wszelakie i oto dziś opowiem Wam w skrócie jak było, bo może i Wy jesteście ciekawi ;) Otóż(...)muszkatołowej Dodatkowo: jogurt naturalny/ kwaśna śmietana prażone pestki dyni mielony cynamon Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj (2-3mm) i wyłóż nim formę do tarty. 4. Ponakłówaj obficie widelcem i podpiecz przez 15min
Kuchnia w Słońcu Skąpanakońcu przełamałam się, by znowu upiec to aromatyczne ciasto, jego zapach nijak mi nie będzie przeszkadzał. Poniżej podaję standardowy przepis, który znalazłam bodajże na blogu Moje Wypieki, a który ja przygotowałam szybko w Tefal Companion. Piernik będę chcieć przygotować odpowiednio wcześniej, byście mogli skorzystać nie tylko z samego ciasta, ale także z pomysłu na całe jego wykonanie. Mam nadzieję(...)wiem, że niektórzy mają z tym problem. Ciasto spokojnie Wam jeszcze 4 tygodnie poleży, więc nie jest za późno! Składniki: 1 kg mąki 3 jajka 250g masła 500g miodu prawdziwego 200g cukru kryształu ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika bez cukru i mąki Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do misy z założonym
Kuchnia w czekoladziepieczeniem...wiadomo po co 😜) Do wyrabiania ciasta użyłam tym razem nie masła, a margaryny Optima Omega 3, która na co dzień dba o zdrowe serce i prawidłowy poziom cholesterolu moich Najbliższych- Rodziców i Teściów, teraz także o moje. Wyrosły, były niezwykle chrupiące i ta porcja okazała się stanowczo za mała! Składniki na ok 16 sztuk Ciasto(...)prędkości 8 na 40 sekund. Wyrobione ciasto owijamy w woreczek i umieszczamy w lodówce na min. 2 godziny, lub na 40 minut w zamrażarce. Schłodzone wałkujemy na grubość ok 3 mm, kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy owoce i zlepiamy brzegi zawijając je ku górze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w trakcie pieczenia wyciekają soki, więc warto
Kuchnia w czekoladzie