drobnego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 i ⅓ szklanki mąki pszennej ( użyłam pełnoziarnistej) 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 500g truskawek, moreli lub innych owoców cukier perłowy do posypania ( nie koniecznie) Wykonanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej masło z cukrem ucieramy(...)miksujemy do masy w 3 turach na przemiennie dodajemy śmietanę oraz mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników tortownicę (21-22cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej ciasto , a na wierzchu układamy truskawki, morele itp rozcięciem do góry( ja przed pieczeniem posypałam ciasto cukrem perlistym choć
Słodkie zapomnienieNie ukrywam, że uwielbiam serniki, trochę już ich upiekłam. Za każdym razem wymyślam inny i chyba za chwilę braknie mi już pomysłów. Tym razem postanowiłam upiec
IzabelawkuchniSnickers dawniej robiony był na wszelkie rodzinne okazje, a więc pojawiał się dosyć często. Niestety przepis został zapomniany, aż nadarzyła się kolejna okazja i postanowiłam
Smaczne Zdroweostygnięcia. Wersja szybka: Wykorzystujemy gotową masę krówkową z puszki. Warto ją jedynie lekko podgrzać, by lepiej się rozsmarowywała na cieście. Przygotowujemy kruche ciasto na spód: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół). Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy pokrojone masło i wbijamy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując rękę mąką. Ciastem wylepiamy spód formy(...)brzegi widelcem (najlepiej zanurzyć go na chwilę w mące), tworząc wzorek. Dodatkowo spód dziurkujemy widelcem. Formę z ciastem schładzamy w lodówce przez 15-20 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia. Najlepiej przez pierwsze 5-8 minut bez termoobiegu, a później warto go włączyć. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika, około
Słodkie okruszkimożna już piec inne, np. z owocami lub kruszonką. Polecam szybki i łatwy w przygotowaniu przepis na ciasto jogurtowe kukurydziane z czarnym sezamem. Smacznego Jogurtowe kukurydziane ciasto z czarnym sezamem i skórką pomarańczową SKŁADNIKI: 3 jajka 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru z wanilią(...)skórką startą z cytryny. Keksówka o wymiarach 26 x 12 cm, w innej o wyższych wymiarach 30 x 11 cm też piekłam. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Ustawiam program: grzanie góra plus dół bez termoobiegu. W misce mieszam mikserem wszystkie składniki do napuszenia, kilka minut. Na koniec wsypuję czarny sezam i skórkę z pomarańczy (lub aromat
Zasmakuj Kuchniulubiony zapach do ciasta. Gotowe posypuję cukrem pudrem, czasem podaję z konfiturą. Takie ciasto znika u nas szybko! Orzechowiec z jabłkami SKŁADNIKI: 4 jajka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru z wanilią 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka octu jabłkowego 2 jabłka drobno posiekane 100 g posiekanych drobno lub tartych(...)pieczenia, sodą i cynamonem. Dodaję partiami do ubitych z cukrem jajek. Miksuję na najniższych obrotach. Jabłka myję, obieram, wykrawam gniazda nasienne i siekam w drobną kostkę. Orzechy siekam drobniutko. Dodaję do ciasta. Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm lub mniejszą wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Nastawiam piekarnik na 180 st. C grzanie góra plus dół bez
Zasmakuj Kuchnimaślanym, lekkim i bardzo wilgotnym – jest prościutkie, szybkie i przepyszne, a w dzisiejszym wydaniu – bardzo sezonowe. UWAGA! Wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki na 2-3 godziny wcześniej przed robieniem ciasta i mieć taką samą temperaturę – w innym wypadku ciasto podczas miksowania się zwarzy, a po przekrojeniu zobaczycie malowniczy zakalec. Ciasto można upiec w kilku wielkościach okrągłej formy – albo(...)wysokie ciasto do podzielenia na 10-12 porcji, albo w większych formach tortowych – o średnicy 20 lub 22cm (u mnie na zdjęciach forma ma 22cm)– ciasto będzie wtedy niższe, ale podzielicie je na więcej kawałków. Smak i konsystencja się nie zmienią. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia
Karo in the Kitchenmaślanym, lekkim i bardzo wilgotnym – jest prościutkie, szybkie i przepyszne, a w dzisiejszym wydaniu – bardzo sezonowe. UWAGA! Wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki na 2-3 godziny wcześniej przed robieniem ciasta i mieć taką samą temperaturę – w innym wypadku ciasto podczas miksowania się zwarzy, a po przekrojeniu zobaczycie malowniczy zakalec. Ciasto można upiec w kilku wielkościach okrągłej formy – albo(...)wysokie ciasto do podzielenia na 10-12 porcji, albo w większych formach tortowych – o średnicy 20 lub 22cm (u mnie na zdjęciach forma ma 22cm)– ciasto będzie wtedy niższe, ale podzielicie je na więcej kawałków. Smak i konsystencja się nie zmienią. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia
Karo in the Kitchenjabłkom, które dobrze skomponowały się z korzennym smakiem ciasta. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne W tym roku chyba upiekę znów piernik na białkach , bo wszystkim smakował. Dodatkowo, jeśli oczywiście wystarczy czasu, spróbuję jakiegoś nowego przepisu. Ciasteczka nadal w proszku i tym razem przeszkodziła mi awaria wody. Bez komentarza Wolałam nie pozostać z górą brudnych garów w zlewie, więc(...)radę Korzenne ciasto bananowe z jabłkami foremka 25 x 30 cm 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki ryżowej 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 bardzo dojrzałe banany (210 g po obraniu) 2 łyżki melasy z morwy białej (lub innej, ewentualnie miodu) 4 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
FitkotWilgotne, aromatyczne i przepyszne ciasto daktylowe. Szybkie w przygotowaniu! Składniki: - 250g daktyli bez pestek - 250ml wody - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 150g masła - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 3 łyżeczki budyniu waniliowego - 2 łyżki ksylitolu/cukru Polewa: - 4 łyżki miodu - 50g masła - 6 łyżek wiórek kokosowych - 50ml mleka sojowego/ryżowego/krowiego Sposób przygotowania: - daktyle bez pestek zalej wodą(...)ostygnięcia, - do miski i pozostałych w niej składników dodaj roztopione masło oraz ostudzoną masę daktylową - wszystko zmiksuj na gładką masę - masa powinna być gęsta, niezbyt twarda, nie bardzo płynna, - piec w temperaturze 160 stopni ok. 40 minut, a w między czasie przygotuj polewę (wszystkie wyżej wymienione składniki zagotuj w rondelku), następnie na chwilkę wyjmij i polej kokosową polewą - znowu włóż
MintTasteumyłam, wypestkowałam i pokroiłam na małe paseczki. Jabłka obrałam ze skórki, pokroiłam na ósemki a następnie w grubsze plasterki. Na patelnię wsypałam cukier, wlałam wodę i zamieszałam. Teraz zostawiłam bez mieszania żeby cukier rozpuścił się w wodzie. K iedy zaczął się karmelizować, zmniejszyłam ogień pod patelnią, żeby się karmel za bardzo nie przyrumienił. C zas, żeby na patelnię wrzucić(...)karmelowo-owocową mieszankę odstawiłam do wystudzenia. Ciasto po wyrośnięciu przełożyłam na deskę, krótko wyrobiłam i podzieliłam na 20 w miarę równych części (ciasto można zważyć). Ukształtowałam z nich okrągłe bułeczki. Ułożyłam je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Znów przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 30 minut, żeby znów ciasto podrosło. Teraz szybko zrobiłam kruszonkę Wszystkie składniki wsypałam
Kuchnia u Krysimiło, jeśli zostawisz komentarz. Podaję prosty przepis na mazurek !, który piekę od lat. Ciasto na mazurek upiekłam na blaszce o wymiarach 36 cm x 20 cm. Nie mam zdolności dekoracyjnych , więc posypałam całe ciasto bakaliami i polałam polewą czekoladową (z żelatyną ), możemy użyć wszystkich innych!!! Składniki na kruche ciasto : 35 dkg margaryny lub masła, 15 dkg cukru pudru(...)żółtek gotowanych, 45 dkg mąki pszennej ( tortowa, krupczatka ), pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia , Sposób przygotowania : Na stół ( stolnicę ) wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, robimy zagłębienie. Ugotowane żółtka przecieramy przez sito, dodajemy cukier puder i margarynę . Wszystko razem siekamy.Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.. Rozwałkować ciasto na grubość 1/2 – 3/4 cm. Trochę
Pysznosci Babci Basicukru 1 łyżka waniliowego ekstraktu 3 jajka 3 łyżki maku 200 g mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 400 g śliwek tłuszcz i mąka do formy Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC lub wedle piekarnika). Zmiksuj masło z cukrem i solą na puszystą masę. Dodaj po jednym żółtku cały(...)ułóż na wierzchu ciasta lekko dociskając. Wstaw pieguska do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Dla pewności czy ciasto jest upieczone sprawdź za pomocą drewnianego szpikulca. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w formie. Ciasto piegusek utrzymuje wilgotność przez kilka dni. Jednakże ze względu na śliwki powinno je się przechowywać w lodówce lub szybko zjeść. U mnie
codojedzeniaUwielbiam serniki a ten w szczególności. Szybki i prosty w wykonaniu. Masa jest kremowa i słodka. Idealny na rodzinne spotkania przy kawie. Ciasto to dedykuję Akademii Kulinarnej Whirrlpool w Warszawie. Z okazji Waszego 3 Jubileuszu życzę Wam niebanalnych pomysłów, zaangażowania w pracę i tworzenie idei Firmy. Życzę Wam również aby ilość fanów stała się przeogromna a zadowolenie z pracy było(...)www.marcoghia.pl/ Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 125 g margaryny 4 żółtka Masa serowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 16 g cukru waniliowego 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mleka 3,2 % 125 g margaryny Beza: 4 białka
VioletoweKucharzeniebardzo smaczne ciasto powstało na potrzeby szybkiego wykorzystania zalegającej w spiżarce kaszy manny (czyli grysiku), której termin ważności nieubłaganie zbliżał się ku końcowi ;) Ciemne, czekoladowe (za sprawą dodatku budyniu czekoladowego) ciasto, a pomiędzy nim jasna grysikowo-jogurtowa masa z dodatkiem owoców czarnej porzeczki. Ciasto jest bardzo słodkie, ale czarna porzeczka równoważy jego smak i dodaje odrobiny wilgoci zwartej konsystencji. Sprawia(...)się, że w przepisie nie ma nawet grama twarogu :) Nadmienię też, że ciasto bardzo łatwo i przyjemnie się kroi :) Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 300 g cukru 200 g masła 2 opakowania budyniu czekoladowego (bez cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Masa grysikowa: 5 białek 330 g cukru 500 g gęstego jogurtu
MyCookBook.plSzybka, smaczna przekąska. Nie jestem jakimś wielkim fanem paluszków krabowych, ale w tym wydaniu są całkiem smaczne. Miseczki z ciasta francuskiego można przygotować dzień wcześniej, przed podaniem napełnić sałatką. składniki (6 szt) opakowanie ciasta francuskiego (275 g) sałatka: 100 g paluszków krabowych 100 g wędzonego łososia 80 g -1 mały zielony ogórek łyżka koperku łyżka majonezu 1-2 łyżki(...)papryki przygotowanie Przygotować miseczki z ciasta francuskiego . Ciasto pokroić na 12 kwadratów. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką zimnej wody. W połowie kwadratów wycinamy kieliszkiem kółko. Kwadraty z ciasta bez dziurki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym położyć kawałek ciasta z wyciętym otworem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec aż miseczki się zrumienią. Upieczone przełożyć
Stare GaryPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej(...)180oC na funkcji góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Masło z syropem i aromatem ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką
Mała Cukierenkabyło wyższe, upieczcie je w mniejszej formie. Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 szklanka jogurtu 30 g oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 300 g truskawek mąka ziemniaczana(...)Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą bądź silikonowa łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Każdą truskawkę zanurzamy do połowy w mące ziemniaczanej i wciskamy w ciasto (węższą stroną do dołu). Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Gdy ciasto przestygnie przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej(...)180oC na funkcji góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Masło z syropem i aromatem ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką
Mała Cukierenkanaszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :) Składniki na około 100 pierniczków(...)lodówki na przynajmniej godzinę. Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na ulubioną grubość - ja wolę cieńsze, więc rozwałkowuję do grubości około pół cm. Wykrawać dowolne kształty i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu wystudzić i udekorować. W tym roku pieczenie tych ciastek przypadło na czas odwiedzin mojej
Codzienna kuchnia niecodzienna