Bardzo prosty przepis - wkład pracy własnej minimalny, a efekt mega. Może ciasto wygląda niepozornie, ale jest pyszne, mięciutkie i wilgotne. Poza tym jest zdrowe, bo bez
Domowa Cookierenka AgiUgotowałam za dużo ryżu, w dodatku wyszedł jakiś taki kleisty... No cóż, zdarza się. Szkoda mi go było wyrzucić więc pomyślałam o przepisie na placuszki, który
Kto ugości moich gości?wszystko uda się wspaniale A jako, że 2 urodziny nie mogą odbyć się bez odrobiny słodyczy… Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z konfiturą z borówki. Spróbujcie, bo warto! Konfiturą z borówki amerykańskiej możecie nabyć tutaj . Szczerze ją polecam – nie tylko do ciasta Składniki: (na tortownicę 24 cm) 4 jajka M 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią(...)proszkiem do pieczenia. Najpierw delikatnie wszystko mieszamy łyżką, po czym krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Na ciasto wykładamy powoli łyżeczką konfiturą z borówki amerykańskiej. Staramy się ją rozłożyć po całej powierzchni (nie dajemy za dużo w jednym miejscu). W drugiej misce robimy szybką kruszonkę z 50 g mąki
Słodkie okruszkiWyśmienite, szybkie ciasto ze starego zeszytu Babci. Ten przepis, jak wiele innych, przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Przygotowany na bazie kakao, którego właściwości zdrowotne doceniali już Majowie i Aztekowie. Do Europy ziarna kakaowca trafiły za sprawą Krzysztofa Kolumba. Najzdrowsze jest surowe kakao, bowiem wykazano, że surowe ziarna kakao mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody(...)sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić surowy produkt, a spośród oferty sklepowej wybierajmy naturalne ciemne kakao bez dodatku cukru. Unikajmy kakao instant, ponieważ ma dużo dodatków. Składniki: 2 jajka 125 g margaryny 1 szklanka mleka ¾ łyżeczki sody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 3 łyżki gęstej marmolady Na formę do babek o średnicy 24cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepisy BabciTorty i Ciasta” !. Znajdziecie w nim sprawdzone przepisy na pyszne, piękne, wspaniałe torty. Jest 27 przepisów, z czego 25 na torty, przepis na mini bezy i lizaki bezowe, przepis na lemon curd, opis jak zrobić drip cake, jak ozdobić wierzch i boki tortu oraz rozdział „Moje wskazówki”, w którym w kilku punktach podałam rady dotyczące przygotowywania ciast. W e-booka(...)Jest tort makowy, orzechowy, szarlotka, sernik i beza. Przepisy mają różną skale trudności, są bardzo proste, bez pieczenia i trudniejsze, które zajmą nam więcej czasu. Niektóre z moim pięknych tortów możecie zobaczyć w krótkim filmie na moim kanale na YouTube. E-booka można kupić, klikając tutaj „Wyjątkowe Torty i Ciasta E-book”(klik) lub klikając
Mała Cukierenkaprzyjęcie, karnawał, do kawy lub od tak, gdy macie ochotę na coś słodkiego. A jeśli szukacie innych, szybkich przepisów na słodkości bez pieczenia, to mój blog kulinarny jest ich pełen. Polecam Wam również przepis na szybkie pączki bananowe . Zostawiam Was z przepisem na moje oponki serowe i… czekam na Wasze zdjęcia tego pysznego smażonego deseru. Miłego dnia(...)sodą wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy oba rodzaje cukru, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, jogurt naturalny (lub śmietanę) i przeciśnięty przez praskę (lub zmielony) biały ser. Zagniatamy ręką ciasto. Wykładamy je na stolnicę posypaną mąką pszenną. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 1-1,5 cm cm. Gdyby były problemy z wałkowaniem wierzch można oprószyć mąką. Wycinamy szklanką kółka, mniejsze
Słodkie okruszkipomysł, aby zrobić szarlotkę na kruchym spodzie bez dodatku jaj. Aby ciasto nie było zbyt blade zabarwiłam je kurkumą, której kolor zastąpił żółtka jaj. Myślałam, że taki eksperyment nie zda egzaminu, ale na szczęście ciasto wyszło pyszne. I jak tylko się skończyło od razu upiekłam kolejną. Składniki na kruche ciasto: 70g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 15g cukru(...)przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, sól oraz wodę. Szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Większą część rozwałkować, wylepić nim dno foremki (20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Jabłka należy obrać, usunąć
Słodki Zakątekbabkowe ciasta. Dziś zapraszam Was na jedno z nich. Szybkie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą. Przygotowanie takiego mini ciasta (a właściwie dwóch) jest wręcz ekspresowe. Z podanego przepisu możecie spokojnie upiec również babeczki lub większe ciasto, ale wówczas musicie wydłużyć czas pieczenia. Pamiętajcie, by stosować zawsze zasadę suchego patyczka. Ciasto swój wyjątkowy smak i wygląd zawdzięcza dodatkom – dziś(...)płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 100 g cukru 2 jajka klasy M 1 połówka brzoskwini z puszki 40 g czekolady – użyłam czekolady cukierniczej 43% Pantagruel kilka kropli aromatu pomarańczowego dodatkowo: cukier puder i dowolne ozdoby Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wbijamy
Słodkie okruszkipachnące ciasto z jabłkami. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo smaczne. Polecam! Składniki: 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka maślanki 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 kg jabłek cukier puder do posypania ciasta *** Jabłka obieramy i kroimy(...)mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do reszty, mieszamy *** *** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( moja ma wymiary 26 x 21 cm) *** *** Na ciasto wykładamy pokrojone w kostkę jabłka *** *** Jabłka posypujemy cynamonem *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1 godziną – do suchego patyczka
Blog z Apetytempowodzeniem można użyć innego słodzidła. Idealnie sprawdzi się na weekendowy deser, którego można zjeść bez wyrzutów sumienia;) Wartości odżywcze na całość: 1284 kcal w tym: B: 73 g; W: 87 g; T: 72 g. Czas wykonania: 30 min (plus czas studzenia ciasta) Składniki Biszkopt (forma 24x30 cm) - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej - szczypta sody oczyszczonej - 2 łyżki(...)Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po kolei żółtka po każdym dokładnie miksując. Dodajemy słodzidło oraz mąkę i sodę oczyszczoną. Szybkim ruchem mieszamy wszystkie składniki. Wylewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i zwijamy jeszcze ciepłe ciasto przy pomocy ściereczki w rulon. Pozostawiamy
Health-Fit-LifeCzasami gdy nie macie pomysłu na danie na imprezę rodzinną czy grilla polecam bardzo roladę :) Jest przepyszna i gdy macie wśród swoich najbliższych wegetarian, rozwiązanie idealne. Robi się bardzo szybko, tylko czas oczekiwania dłuższy - najlepiej jak zostanie na noc w lodówce. Składniki: 3 jaja 300 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku 2 opakowanie serka ricotta przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka(...)dodaj bezę i delikatnie wymieszaj - czas 30 s/obr łyżka masę szpinakową wyłóż na całą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st umyć naczynie miksujące serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą i najlepiej białym pieprzem - Thermomix czas 1 min/ obr 3 upieczone ciasto wyjmij z piekarnika - usuń papier do pieczenia posmaruj
Gotowanie z pasjąCzasami gdy nie macie pomysłu na danie na imprezę rodzinną czy grilla polecam bardzo roladę :) Jest przepyszna i gdy macie wśród swoich najbliższych wegetarian, rozwiązanie idealne. Robi się bardzo szybko, tylko czas oczekiwania dłuższy - najlepiej jak zostanie na noc w lodówce. Składniki: 3 jaja 300 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku 2 opakowanie serka ricotta przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka(...)dodaj bezę i delikatnie wymieszaj - czas 30 s/obr łyżka masę szpinakową wyłóż na całą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st umyć naczynie miksujące serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą i najlepiej białym pieprzem - Thermomix czas 1 min/ obr 3 upieczone ciasto wyjmij z piekarnika - usuń papier do pieczenia posmaruj
Gotowanie z pasjąOstatnio zagościła u mnie mąka kukurydziana. I potrzeba zrobienia słodkości bez mąki pszennej, bez śmietany, bez mleka, bez czekolady... bardzo dużo wykluczeń. I tak znalazłam przepis na ciasteczka kukurydziane od Ciast.co , które okazały się strzałem w dziesiątkę! Nie tylko dlatego, że spełniają wszystkie założenia, ale również są bardzo kruche i smaczne. Idealnie komponują się(...)wymieszać. Dodać zimne masło, szybko je posiekać. Dodać jajko i żółto, a następnie zarobić. Ciasto powinno stać się jednolitą kulą, która się nie rozpada przy wyrabianiu. Po osiągnięciu tego efektu włożyć ciasto do woreczka foliowego i do lodówki na co najmniej pół godziny. Nagrzać piekarnik na 180C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ulubione foremki
Czerwony Gupikpieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier. Następnie na ciasto serowe wykładamy filety – dość ciasno na około 3/4 długości ciasta *** *** Na filety wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy *** *** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę *** *** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto(...)czasie roladę wyjmujemy z pieca i odkładamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy papier i kroimy roladę *** *** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno jako przystawkę *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA
Blog z ApetytemOstatnio zagościła u mnie mąka kukurydziana. I potrzeba zrobienia słodkości bez mąki pszennej, bez śmietany, bez mleka, bez czekolady... bardzo dużo wykluczeń. I tak znalazłam przepis na ciasteczka kukurydziane od Ciast.co , które okazały się strzałem w dziesiątkę! Nie tylko dlatego, że spełniają wszystkie założenia, ale również są bardzo kruche i smaczne. Idealnie komponują się(...)wymieszać. Dodać zimne masło, szybko je posiekać. Dodać jajko i żółto, a następnie zarobić. Ciasto powinno stać się jednolitą kulą, która się nie rozpada przy wyrabianiu. Po osiągnięciu tego efektu włożyć ciasto do woreczka foliowego i do lodówki na co najmniej pół godziny. Nagrzać piekarnik na 180C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ulubione foremki
Czerwony Gupik