możemy je przygotować jako jedną dużą tartę albo zrobić mniejsze, dla każdego osobno, bez potrzeby porcjowania! Smacznego! SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * PALMA – 200 g * cukier puder – 100 g * jajko L – 1 szt + śmietana 30% i jajko do wysmarowania ciasta DODATKI : * owoce lata (czereśnie,wiśnie, porzeczki i rabarbar) – ok. 500 g * mąka(...)cukrem. Wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne, szybko je wyrabiamy ( gdyby ciasto było za suche dodajemy niewielką ilość zimnej wody ). Formujemy kulę, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto albo porcjujemy na 3 części albo w całości wałkujemy na płat o grubości ok. 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nadziewamy owcami i boki
Ostra na Słodkoprzyrządzić bez proszku do pieczenia, zwłaszcza jeśli zrobicie faworki z ciasta zbijanego Jak zrobić kruche tradycyjne faworki Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, cukier i ewentualnie proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem) na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć gęstość ciasta na makaron. Ciasto wałkować partiami(...)wzdłuż na środku na przestrzeni 5-6 cm. Jeden z krótszych brzegów prostokąta przeciągnąć przez nacięcie, tworząc charakterystyczny kształt faworków. Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta, jeśli zaraz podpłynie ku górze i szybko się zrumieni, można smażyć. Ciasto omieść pędzelkiem z nadmiaru mąki, wkładać na tłuszcz i smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor przewracając szpikulcem. Wyjąć, osączyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadziś Wam przedstawiam, jest niezwykle prosta i szybka. Poza tym, to chyba najbardziej klasyczna wersja, jaką możemy sobie wymyślić. Tak naprawdę całą pracę wykonuje za nas mikser, a my jedynie musimy uzborić się w cierpliwość i precyzyjnie odmierzać składniki oraz powoli łączyć je ze sobą. W mojej wersji babka piaskowa jest bez dodatków – nie udekorowałam jej ani cukrem(...)oczywiście Wy możecie ubrać ją według swojego uznania, pamiętając, aby dekorować przestudzone ciasto Babka piaskowa przepis na dwie małe formy na babkę 2 duże jajka 100 g masła 80 g cukru trzcinowego laska wanilii 80 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia + cukier puder, lukier lub polewa Masło rozpuść odstaw do przestygnięcia. Do misy miksera
365 dni dookoła kuchnibardzo delikatne. Nawet bez takiej małej pomocnicy przygotujecie je dość szybko i sprawnie. Najdłużej oczekujemy na schłodzenie się ciasta a potem upieczenie rogalików. Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl śmietany 18% 200 g zimnego masła Dodatkowo: marmolada do nadzienia jajko do posmarowania cukier puder Ciasto: składniki posiekać i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię(...)lodówce przez godzinę. Ciasto podzielić na 4 części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Od dużego talerza wyciąć koło, które podzielić na 8 części. W ten sposób otrzymamy równej wielkości rogaliczki. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i zwijamy rogalika od szerszej strony. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem
Smakołyki Asicukierków – Dostałam do przetestowania nowe miękkie, karmelki Werther’s Original :) Tak powstał pyszny, szybki w przygotowaniu torcik z polewą karmelową, który wygląda obłędnie. Cukierki świetnie nadają się na polewę karmelową i są bardzo smaczne. Polewa z torciku będzie spływała delikatnie przez dłuższy czas. Ciasto jest mocno czekoladowe, trochę kawowe i waniliowe. Na wierzchu możemy poukładać inne owoce jagodowe(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków Składniki: Ciasto: 150g masła 150g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 100ml gorącej wody 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru 180-200g jasnego brązowego cukru 2 duże jajka 2 łyżki
Mała CukierenkaTakie chrupiące paluchy jedzone bez dodatków znikają wystarczająco szybko, można je jednak podać z dipami, owijać w szynką parmeńską lub podawać jako przegryzka do zupy, a do jakiej pasują najbardziej to już wkrótce......;) Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 20 min 1 opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko ok 150 g parmezanu *jeśli używamy ciasta mrożonego należy je wcześniej(...)Jajko roztrzepujemy widelcem na płaskim talerzu, parmezan ścieramy na tarce 3. Ciasto kroimy na paski, wyjdzie nam ok 12 pasków 4. Każdy z pasków obtaczamy w jajku, następnie w startym parmezanie 5. Trzymając za dwa końce skręcamy względem siebie, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 6. Pieczemy grissini ok 15 min, do tzw złotego koloru
Słodki Kompromisprzepis na proste babeczki czekoladowe z gruszką i nutką chilli. Proste i szybkie w wykonaniu, mocno czekoladowe, puszyste i pyszne. Składniki Gruszki w syropie: Gruszki – 2 szt. Woda – 1/2 szklanki Wino wytrawne – 1 szklanka Cytryna – 1 szt. Brązowy cukier – 1/3 szklanki Cynamon Ciasto czekoladowe: Czekolada – 200 g Masło – 150 g Jajka(...)pieczenia Ekstrakt waniliowy Kakao Chilli Przygotowanie Gruszki w syropie: Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda z nasionami. W garnku zagotuj wodę z winem, sokiem z jednej cytryny, brązowym cukrem i jedną łyżeczką cynamonu. Następnie włóż pokrojone gruszki do garnka i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po 15 minutach odkryj garnek i gotuj jeszcze 5 minut bez
ale PysznieSezon jagodowy w pełni, a po liczbie sprzedawców można uznać, że w lasach jest ich dość dużo. Najlepsze oczywiście świeże jedzone na surowo, ale postanowiłam część
FitKotbez spodu niestety nie przejdzie. A spód jak wiadomo, prosty nie jest, bo lubi nasiąkać i się niedopiekać, więc pieczemy go jakieś 15 min sam i dopiero potem wylewamy serową warstwę. Zapraszam zatem na sernik krakowski, zwany również sernikiem z kratką. Swoją drogą może powinien nazywać się zatem sernikiem więziennym?:) Drukuj Sernik krakowski window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto(...)masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 100 ml śmietany kremówki 4 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszy manny cukier waniliowy Wykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chowamy do lodówki na 30min - 1h Po tym czasie blachę wykładamy papierem i rozwałkowujemy 2/3 ciasta na wielkość blaszki. Pieczemy
Mieszam w Garnkubez spodu niestety nie przejdzie. A spód jak wiadomo, prosty nie jest, bo lubi nasiąkać i się niedopiekać, więc pieczemy go jakieś 15 min sam i dopiero potem wylewamy serową warstwę. Zapraszam zatem na sernik krakowski, zwany również sernikiem z kratką. Swoją drogą może powinien nazywać się zatem sernikiem więziennym?:) Drukuj Sernik krakowski window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto(...)masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 100 ml śmietany kremówki 4 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszy manny cukier waniliowy Wykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chowamy do lodówki na 30min - 1h Po tym czasie blachę wykładamy papierem i rozwałkowujemy 2/3 ciasta na wielkość blaszki. Pieczemy
Mieszam w Garnkuszybkie do zrobienia samemu, do tego TANIE i smaczne) 4 łyżki nasion amarantusa 1 łyżka fruktozy/ksylitolu lub innego słodzidła 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dżem bez cukru o dowolnym smaku (pół łyżeczki do każdej babeczki, u mnie smak czarna porzeczka) Do babeczek można dodać kawałki czekolady bądź orzechy, można też upiec je bez(...)wyjdzie tak samo. Jak tylko spróbuję od razu dam znać! ☺ Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180ºC na termoobieg. I podczas gdy on się grzeje my zajmujemy się robieniem ciasta. Otręby lub płatki owsiane zmielić na mąkę (najlepiej w młynku do kawy albo innym urządzeniu, które zrobi nam z płatków drobnicę przypominającą mąkę). Naszą mączkę wrzucamy do miski razem z amarantusem
Jak gotować i nie zwariowaćDni są ostatnio coraz dłuższe i przepiękne.Mam nadzieję,ze wiosna zawitała do Nas już na stałe bo jeśli chodzi o mnie to uwielbiam tą
Niespełnione zdolności kulinarneprawie w całości. Jest przepyszny i bardzo tradycyjny. To wersja twarda i bardzo korzenno-miodowa. Ciasto należy przygotować już w okolicach Andrzejek i nie ma się co przejmować, że będzie stało przez prawie miesiąc, uwierzcie że nic złego się z nim nie stanie. Piekłam go już drugi raz i przyznam, że smakuje wspaniale, ale osobą preferującym mięciutki i sprężysty piernik(...)chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Piec 3-4 dni przed świętami. Pieczenie: Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość 0,5 cm i piec w dużej
Przepysznik - BLW i nie tylkoszybko uporałam się ze świątecznymi wypiekami i zostało mi trochę czasu postanowiłam zrobić ekspresowy mazurek. Nie miałam w planach dodawać go na bloga bo z wyglądu nie wyszedł za piękny ;) Ale za to naprawdę bardzo smaczny. Do tego bez dodatku cukru i bezglutenowy. Gorąco zachęcam do przyrządzenia go nie tylko na Święta :) 180 g pełnoziarnistej mąki teff żółtko(...)syropu z agawy słoiczek ok. 260g kwaśnego, niesłodzonego dżemu (ja użyłam ekologicznego dżemu z agrestu) 200 g masy marcepanowej Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę (o wymiarach 12 x 35 cm). Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Wystudzony spód smarujemy dżemem i przykrywamy
Mienta blogkawkę i coś do kawki. Proponuję szybkie ciasto nie wymagające wielkich umiejętności, a naprawdę godne polecenia, na moim stole gości bardzo często- MURZYNEK Z JABŁKAMI. Proporcje, które podaję są na prostokątną blachę: 36x28. SMACZNEGO! SKŁADNIKI: 6 jaj 1,5 szkl.cukru 2 i 3/4 szkl. mąki 2 cukry waniliowe proszek do pieczenia (30 gr.) 3 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczkę(...)oddzielamy od żółtek ubijamy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując, wlewamy powoli olej, do wymieszanego ciasta dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy, wykładamy na blachę, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
Kuchnia BeatySzybka, prosta i bardzo smaczna :) Przygotowanie jej zajęło mi dosłownie 20 minut! Kolejna babkowa odsłona :) Tym razem z dodatkiem kisielu oraz jogurtu, co sprawia, że babeczka jest lekka, puszysta, wilgotna i efektowna kolorystycznie ... Polecam gorąco! Składniki: 4 jaj ka 220g cukru 1 op cukru waniliowego 200g jogurtu greckiego(...)oleju 260g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kisiel truskawkowy (40g) bez cukru 1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Całe jajka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej aż do wyczerpania składników. Całość
Walijskie PichcenieLista TOP 10 przepisów najczęściej przeglądanych w lipcu. Czas na podsumowanie lipca. Jest to czas kiedy mamy dużo świeżych sezonowych owoców, dlatego dostaliście ode mnie
zdrowo i aktywnieLista TOP 10 przepisów najczęściej przeglądanych w lipcu. Czas na podsumowanie lipca. Jest to czas kiedy mamy dużo świeżych sezonowych owoców, dlatego dostaliście ode mnie
Zdrowie i pysznie na talerzułyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowcy - proszek bezglutenowy), - cukier wanilinowy, a najlepiej zmielona laska wanilii, WYKONANIE: Masło zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Dodać pozostałe składniki. Na koniec ubić na sztywno pianę z białek i połączyć obie masy. Wymieszać ręką. Nakładać (na natłuszczony masłem papier do pieczenia) kupki - wielkość zależy od nas. PIECZENIE: 15-20 minut(...)dół termoobieg. /Jeśli za szybko zaczną się rumienić - zmniejszamy temperaturę! ODSŁONA NR 2 - KOKOSANKI WYCINANE - czyli... wersja chrupiąca. SKŁADNIKI: - kaszka ryżowa (opakowanie lub pół na pół z kaszką kukurydzianą), - pół szklanki cukru, - 2-3 całe jajka, - kostka masła, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowcy - bezglutenowy), - wiórki kokosowe opakowanie, WYKONANIE: Wyrobić ciasto do połączenia składników. Na posypanej kaszką
Wypisz Wymalujwięcej słodyczy i aromatu. Poza tym pieczenie to jeden z naszych głównych patentów na gotowanie obiadów na cały tydzień. Kiedy w niedzielę przygotowujemy lancze na pięć dni staramy się upiec jak najwięcej składników, które potem można łączyć w różne dania. Ponad to jest to zdrowy i szybki sposób gotowania. Zobacz jak piekliśmy papryki do peperonaty i warzywa do innych(...)południa Włoch, gdzie podawane jest jako przystawka do pieczonych mięs. Może też być samodzielnym danie, jeśli nakroić do niej dobrego, ciemnego chleba, np. takiej pysznej focacci zrobionej z ciasta bez zagniatania . Przepis na peperonatę pochodzi z serwisu seriouseats.com Składniki: 3 czerwone papryki 2 żółte papryki 3 ząbki czosnku 1 żółta cebula 8 łyżek oliwy 1 szklanka passaty pomidorowej
Niedzielny kucharzwięcej słodyczy i aromatu. Poza tym pieczenie to jeden z naszych głównych patentów na gotowanie obiadów na cały tydzień. Kiedy w niedzielę przygotowujemy lancze na pięć dni staramy się upiec jak najwięcej składników, które potem można łączyć w różne dania. Ponad to jest to zdrowy i szybki sposób gotowania. Zobacz jak piekliśmy papryki do peperonaty i warzywa do innych(...)południa Włoch, gdzie podawane jest jako przystawka do pieczonych mięs. Może też być samodzielnym danie, jeśli nakroić do niej dobrego, ciemnego chleba, np. takiej pysznej focacci zrobionej z ciasta bez zagniatania . Przepis na peperonatę pochodzi z serwisu seriouseats.com Składniki: 3 czerwone papryki 2 żółte papryki 3 ząbki czosnku 1 żółta cebula 8 łyżek oliwy 1 szklanka passaty pomidorowej
Niedzielny kucharzJogurtowe parfait z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan to deser, który można przyrządzić na poczekaniu. Bardzo lubię nieskomplikowane desery. To taka szybka metoda na zaspokojenie ochoty
codojedzeniamojprzepisna.pl | Drożdżowa baba z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej Baby Wielkanocnej. Jest to proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane(...)formy). Może zająć to nawet 1,5 lub 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 160 st. bez termoobiegu. Wstawić formy do piekarnika i piec 30-35 min lub do „suchego patyczka”, wsadzić patyczek w środek ciasta – jeśli jest suchy to ciasto jest gotowe. Lukier: 1 szklanka cukru pudru Sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki wrzątku (ewentualnie
moj przepis nanaprawdę szybko. Zdjęcia niżej przedstawiają placki z sosem również Nigelli. Polecam jednak polanie placków syropem klonowym i posypanie ich borówkami amerykańskimi bez podgrzewania. W ten sposób syrop nie będzie tak wsiąkać w placki. Składniki (na 8 placków o średnicy 18 cm): 200 g mąki uniwersalnej 100 g cukru (Nigela proponuje ok. 130 g) płaska łyżka proszku do pieczenia(...)mleka 2 łyżki stopionego masła ok. 100 ml syropu klonowego ok. 150 g borówek amerykańskich W misce odmierzyć mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i jajka. Wymieszać. Do ciasta dolać mleko i stopione masło. Wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić na kwadrans, by gluten zaczął pracować. Na suchą, małą patelnię (lub specjalną patelnię do pancakes) wylewać
Weekendy w domu i ogrodziemożecie upiec w formie od klasycznej babki i ozdobi wasze wielkanocne stoły. Ciasto jest piaskowe, z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Nie jest suche i świetnie pachnie a w fakturze ładnie widać startą skórkę pomarańczy. Mój tata nie mógł uwierzyć, że takie pyszne ciasto można upiec samemu i to bez większego wysiłku, bo też jego robienie wyglądało tak, że wrzuciłam coś(...)wolnoobrotowej wyciskarce. Ręczne wyciskanie jest trochę mało efektywne a ciasto będzie miało ładniejszy kolorek i smak pewnie bardziej intensywny. Drukuj Puszysta babka pomarańczowa Aromatyczne i wilgotne ciasto Składniki 200 g cukru 4 jajka 210 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy sok wycisnięty z jednej pomarańczy
Mieszam w Garnkumożecie upiec w formie od klasycznej babki i ozdobi wasze wielkanocne stoły. Ciasto jest piaskowe, z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Nie jest suche i świetnie pachnie a w fakturze ładnie widać startą skórkę pomarańczy. Mój tata nie mógł uwierzyć, że takie pyszne ciasto można upiec samemu i to bez większego wysiłku, bo też jego robienie wyglądało tak, że wrzuciłam coś(...)wolnoobrotowej wyciskarce. Ręczne wyciskanie jest trochę mało efektywne a ciasto będzie miało ładniejszy kolorek i smak pewnie bardziej intensywny. Drukuj Puszysta babka pomarańczowa Aromatyczne i wilgotne ciasto Składniki 200 g cukru 4 jajka 210 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy sok wycisnięty z jednej pomarańczy
Mieszam w Garnkumylące wrażenie. Robi się je dość szybko. Możemy też jego przygotowanie rozłożyć na dwa dni – dzień wcześniej można upiec biszkopt, a następnego dnia złożyć całość ciasta. No i warto tak rozplanować czas, żeby ciasto spędziło noc w lodówce. Po kilkunastu godzinach zdecydowanie zyskuje na smaku. Nam Ambasador bardzo smakował. To świetne ciasto, rewelacyjnie nadaje się na różne uroczystości, także(...)szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Masa budyniowa: Trzeba przygotować jedną masę podstawową i podzielić ją na pół. • 1 litr mleka • 400 g miękkiego masła • 6 łyżek cukru • 2 budynie waniliowe bez cukru • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej • 1 czubate łyżka mąki pszennej • 3 żółtka • 2 łyżki
W mojej kuchnimasy i całość gotować na wolnym ogniu 5 minut, często mieszając. Zestawić z ognia, gorącą masę orzechową wylać na drugi miodowy spód, wyrównać łyżką i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Przygotować cytrynowy krem: ½ szklanki mleka odlać i rozpuścić w nim budynie, wymieszać z sokiem cytrynowym. Pozostałe mleko zagotować z cukrami(...)gęsty krem. Miodowy blat bez orzechów umieścić w foremce, wyłożyć cytrynowy krem , przykryć miodowym blatem z orzechami. Ciasto nakryć folią aluminiową włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na 3 dzień ;) Ciasto podałam na klasycznej i eleganckiej porcelanie Ambition , którą polecam jako świąteczny prezent dla każdej pani domu. To porcelana na lata bez obawy, że szybko wyjdzie z mody. Klasyka
Wanilia i KardamonSzybkie, tanie, proste i mega smaczne ciasto, czyli pulchna dwukolorowa zebra z wiśniami. Może być bez owoców, z owocami mrożonymi lub świeżymi, np. borówkami, malinami, truskawkami, jabłkiem, bananami…:) Z dodatkiem różnych aromatów,wiórkami kokosowymi lub bakaliami też będzie smacznie i inaczej niż klasyczna zebra. Zobacz również mój inny przepis na na zebrę z jabłkami – smacznego:) Gotowe ciasto(...)cukrem pudrem, zostawić bez niczego, polać polewą, udekorować wiśniami lub tartą czekoladą. Ciasto puszyste, lekkie, wspaniałe. W sam raz na spotkanie z rodziną Składniki na blaszkę o wymiarach: 30 x 24 cm. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 450 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki
Zasmakuj KuchniDziś u mnie kolejne szybkie ciasto bez miksera z dodatkiem świeżych truskawek pachnące orzechami, jest pysznie, domowo, weekendowo Takie „wdzięczne” ciasto przygotowuję na kilka sposobów, najczęściej z takimi dodatkami jak: – z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, – z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, – w wersji cytrynowej, – z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, – ze świeżymi owocami(...)wiśniami, porzeczkami, borówkami, – z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami, – przełożone kremem, konfiturą, dżemem. Ciasto truskawkowe bez miksera podaję posypane wiórkami, tartymi orzechami lub cukrem pudrem, dekoruję świeżymi truskawkami. Składniki: 2 szklanki przesianej mąki pszennej kilkanaście truskawek + kilka do dekoracji 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru 2 łyżki tartych orzechów włoskich 1 szklanka wody 2 jajka
Zasmakuj Kuchniciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole wielkanocnym na pewno nie zabraknie schabu nadziewanego tuńczykiem. Tak właściwie to coś pomiędzy schabem po warszawsku i vitello tonnato bez(...)się dosłownie chwilkę a będzie idealną przystawką na Wielkanocnym stole. Wygląda efektownie i nikt nie domyśli się jak szybko udało się go zrobić. Taki surf and turf dla fanów polskich wersji międzynarodowych klasyków. Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (może być też wędzony lub szynka) 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki
Ugotowane pozamiatanekruche ciasto, warstwa budyniu, ulubione owoce i galaretka to pyszne połączenie. Szybka w przygotowaniu, w sam raz, gdy nagle zapowiedzą nam się goście. Tarta to ciasto odpowiednie na każde okazje. Składniki: Na ciasto: * 220 g mąki pszennej * 150 g masła * 60 g cukru pudru Dodatkowo: * 2 budynie bez cukru (u mnie śmietankowe) * 800 ml mleka * 6 łyżek cukru(...)mąki, masła i cukru pudru zagnieść ciasto. Owinąć folia i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. W 300 ml wrzątku rozpuścić galaretkę, odstawić aż zacznie tężeć. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, wyłożyć nim formę do tarty, nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut. Ciasto wystudzić. W między
Zrób to smacznieCiasto szybkie i proste do zrobienia. Ciasto wychodzi lekko wilgotne ale wbity w nie patyczek powinien być suchy. Doskonałe do kawy lub herbaty. Uwaga szklanki o pojemności 200 ml czyli mniejsze niż standardowe o pojemności 250 ml możesz użyć opłukanego i osuszonego pojemniczka po jogurcie ten pomysł znalazłam na innym blogu. 200 g jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 300 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej cukru z prawdziwą wanilią) 3 jajka 3/4 szklanki oleju cukier puder do posypania Wymieszaj oddzielnie suche i mokre składniki połącz razem wymieszaj na gładką masę i przełóż do tortownicy o średnicy 28 cm na 60 minut bez termoobiegu lub 30 minut z termoobiegiem do suchego patyczka
cukrem pudrem posypanemniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ustawiamy piekarnik na 190 stopni góra(...)daje pewność, że tarta ładnie odejdzie po upieczeniu. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blachę. Odcinamy zbędne części. (U nas zostały one wykorzystane do zrobienia ciasteczek w kształcie serduszek i dekoracji gotowej tarty.) Ciasto już w blaszce wkładamy jeszcze na 10 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy papier do pieczenia oraz specjalne kulki, fasolę lub ryż, którym obciążymy ciasto
Kuchnia od dwojgapyszne kruche ciasteczka przekładane kremem toffi. Bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Doskonale smakują ze szklanką gorącej herbaty z miodem i cytryną. SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki, 100g masła, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny, Krem Toffi ZENTIS(...)Następnie dodaję żółtka, cukry, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środku połowy krążków robię kieliszkiem mniejsze kółko. 3. Ciasteczka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Ciasteczka bez dziurki smaruję kremem toffi i sklejam
Tradycyjna kuchnia KasiSzybkie ciasteczka owsiane bez mąki pszennej. Jako dodatki możecie wykorzystać dowolne składniki, u mnie tym razem są to wiórki kokosowe, słonecznik i suszona żurawina. Ciasteczka są słodzone miodem, ale można zamienić go na ksylitol lub cukier trzcinowy. Zapraszam! Składniki: 2 łyżeczki miodu 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki słonecznika garść suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych(...)ogniu. Wlać do miski i za pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 18-20 minut w 180*C. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego
Chocolate Muffin Blogformy). Może zająć to nawet 1,5 lub 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 160 st. bez termoobiegu. Wstawić formy do piekarnika i piec 30-35 min lub do „suchego patyczka”, wsadzić patyczek w środek ciasta – jeśli jest suchy to ciasto jest gotowe. Lukier: 1 szklanka cukru pudru Sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki wrzątku (ewentualnie(...)rady autorki Limby na udane drożdżowe: Jeśli chodzi o wypróbowane przepisy na ciasta drożdżowe zachowujące długo wilgotność, to mogę przekazać Ci taką radę, którą ja stosuję bezwarunkowo! 1. Nie wolno używać zbyt dużo drożdży – dotyczy to też wszystkich innych środków spulchniających. Ciasto wprawdzie szybko rośnie i bardzo powiększa swoją objętość, ale niestety wysuszają one ciasto. Ja jestem
moj przepis naPotrzebujecie szybkiej przekąski na wieczór z przyjaciółmi, a pomysłu brak ? Ciasto francuskie jest idealnym rozwiązaniem, podawać je można w rożnych kompozycjach, na ciepło, na zimno ... z barszczykiem czy też bez ... Dzisiaj proponujemy serowo-szynkowe zawijasy z ciasta francuskiego. Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g sera żółtego w plastrach 80g szynki bądź ulubionej(...)pesto z suszonych pomidorów 2 łyżeczki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy łyżeczkę pasty harissa, pesto oraz ketchup wszystko dokładnie łączymy i rozsmarowujemy na cieście. Następnie układamy żółty ser i szynkę. Całość zwijamy w roladę, którą kroimy na grubsze plastry. Tak przygotowane zawijasy układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez około
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKolejny smak mojego dzieciństwa. Szybkie, smaczne i na dodatek dziecinnie proste ciasto kakaowe. Serdecznie zapraszam na Murzynka;) Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków 0,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 2 jajka kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Masło rozpuścić, ostudzić.W misce ucieramy rozpuszczone masło z cukrem. Następnie dodajemy(...)dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy pół szklanki mleka i mieszamy masę aż składniki się połączą. Kolejno dodajemy po jednym jajku, po każdym z nich miksujemy masę. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy prze 55-60 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu
Krakowskie smaki Ani