misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku i bezpośrednio po zdjęciu z palnika wlewamy do rozdrobnionych ciastek. Szybko mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na całe dno (natłuszczonej i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Masę ugniatamy lekko ręką. Tortownicę wkładamy do lodówki
Słodkie okruszkiZawsze warto mieć w zanadrzu przepis na szybkie ciastka. Te ciasteczka kojarzą mi się z domem, zawsze robiła je moja siostra:) Ja trochę wzbogaciłam je o suszone owoce i ziarna. Robię je dla moich chłopaków, gdy w domu nie ma nic słodkiego:) Składniki: 250g masła lub margaryny, 150g herbatników, 1 i 1/2 szklanki cukru, 6 łyżek
Z miłości do słodkościręce wpadły mi młode, żółte cukinie i już wiedziałam co z tego wyniknie :)A może ktoś ma ochotę na ciasto ? Proponuję tartę orzechowo-serową z czereśniami albo szybkie ciastka francuskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabardzo prosty i szybki do wykonania słodki deser. Nie wiem jak Wy, ale my na jesień mamy ochotę na jedzenie jabłek w różnych postaciach, nie ukrywam, że również z dodatkiem miodu. W zeszłym roku upiekliśmy tartę z jabłkami i orzechami, a tej jesienie skarmelizowane jabłka zostały zamknięte w kruchym cieście francuskim. Składniki na ciastko francuskie z jabłkami 1 opakowanie ciasta(...)wyłożyć porcję jabłek, brzegi ciasta posmarować żółtkiem rozkłóconym z dodatkiem wody. Nadzienie przykryć częścią z nacięciami, brzegi zlepić widelcem, a wierzch posmarować resztą żółtka. Każde ciastko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ciastka francuskie z jabłkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C ( z termoobiegiem ), piec 15-20 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciastko francuskie z jabłkami
niecodziennikparySzybkie i proste w wykonaniu ciastka owsiane. Super sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła 1 jajko 80 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru opcjonalnie 1 szklanka żurawiny Polewa czekoladowa: 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
Słodka StrefaBardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne Tawa Tawas. Najlepsze są ciepłe, chrupiące z wierchu a mięciutkie wewnątrz. Tawa Tawas to potrawa kuchni boliwijskiej. Nieźle do
Ewa w kuchniciastka z M’Ms szybko znikają gdy na horyzoncie zobaczą je dzieci. Mało tego przepis jest bardzo prosty więc i razem z dziećmi można je upiec. W moim przepisie cukierki wtykam w ciastka pod koniec pieczenia, dzięki temu pozostają nie popękane. Można też to zrobić przed wsadzaniem do piekarnika jak komuś będzie tak wygodniej. Save Print ciastka(...)spłaszczałem je mokrą ręką. Warto pamiętać że objętość ciastek powiększy się prawie o połowę. Piec ciastka w temp 180C. Po 8 minutach blachę z ciastkami wyjmujemy i szybko wtykamy cukierki m'ms w ciastka. Należy to zrobić jak najszybciej się da. Następnie ponownie wsadzamy ciastka jeszcze na 2 minuty do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy
zjem to blog kulinarnyKolejna „Zdrowa Środa” – czas mija bardzo szybko :). Zapraszam na ciastka kokosowe z bakaliami, nie za słodkie, delikatnie waniliowe, bez glutenu. Słodzone miodem, są bardzo pożywne i sycące. W środku są wilgotne. Szybkie i proste w przygotowaniu, polecam… (inspiracja ze strony justpaleofood ) Ciastka kokosowe z miodem bez glutenu Składniki na około 12 ciastek: 1/3 szklanki(...)blaszce do pieczenia, następnie spłaszczać. Ciasteczka piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut, aż ładnie się przyrumienią (proszę zachować między ciastkami odstępy i obserwować, ponieważ szybko się pieką). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciastka odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut, dopiero po tym czasie przenosić. Udanych
Mała Cukierenkaciastkom ładny kształt. Ja użyłam foremki o średnicy 5 cm. Ciastka mają ciemniejszy kolor dzięki mące pełnoziarnistej. Gdy użyjemy mąki pszennej będą jaśniejsze. Brzegi ciastek bardzo szybko się rumienią. Do ciastek możemy dodać nasze ulubione bakalie. Jeśli masa za bardzo będzie się kruszyć możemy dodać więcej roztopionego masła. Każdy piekarnik piecze inaczej
Słodki Pomysłlodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby nie zalać całej rozetki, bo wtedy bardzo ciężko będzie zdjąć ciastko) i szybko zanurzamy w oleju. Ciastko powinno samo odchodzić, a gdyby nie chciało - warto sobie pomóc widelcem ;) Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK Zapraszam również na blogi
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ciasto francuskie dobrze jest mieć pod ręką – w sklepie lub w lodówce. W krótkim czasie możemy przygotować takie oto przepyszne ciasteczka. Do przygotowania ciastek
Szybko Tanio SmacznieSzybkie, banalnie proste w przygotowaniu ciacha z płatków owsianych i bakalii. Bo czasem trzeba w żcyiu takiej prostoty... Wystarczy zmieszać kilka składników, uformować je w jedną całość i piec przez kilkanaście minut. Te ciacha są wprost idealne na zdrowy podwieczorek lub drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Wychodzą mięciutkie i nieprzesadnie słodkie (ale to zależy od ilości użytego przez(...)lodówce. Nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 160 stopni C. Wyjmujemy masę z lodówki, formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło łącznie osiem ciastek średniej wielkości. Pieczemy przez ok. 15-20 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego
Kuchnia EllieSzybkie babeczki, w sam raz na zachciankę, owoców nie trzeba rozmrażać, dajemy je na wierzch zmrożone. Ciasto bez użycia miksera, to duży plus. Muffiny smakują
Takie tam pichcenieSzybka przekąska lub deser dla małych i dużych z sezonowym rabarbarem. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2-3
talerz przyjemności