krwi wargami. Zdjęłam but, potem skarpetkę, i ze zdziwieniem odkryłam, że stopa nie jest zupełnie płaska. Za to zrobiła się ogniście wręcz czerwona i puchła w zastraszającym tempie. Szybko dostałam worek z lodem, i tak siedziałam i się zastanawiałam, co teraz... Nie pozostawiono mi wyboru - Lisbeth szybciutko uporała się z pozostałą pracą i zawiozła mnie na pogotowie(...)właśnie przyprawą był bowiem tematem naszego wspólnego pieczenia. Fedtebrød to duński klasyk (w dosłownym tłumaczeniu oznacza tłuszczowy chlebek , co brzmi co najmniej dziwnie. Ważny jest tu sposób formowania ciastek - piecze się długie, spłaszczone ruloniki, które po upieczeniu i polukrowaniu kroi się na małe ciasteczka); tym razem jednak wybrałam przepis z magazynu Mad og venner , nr 158/2017, gdzie posunięto się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieTo już ostatni w tym roku wpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli
Kulinarne przygody GatityWiosną tego roku napisał do mnie pewien Pan, który trafił do mnie za pośrednictwem G + i miał do mnie prośbę. Otóż po odwiedzinach dzieci, zostaje
Dieta moja pasjamasa po zgnieceniu w dłoniach formuje się i skleja w kulkę, jest OK. Wyłóż nią foremkę kwadratową o bokach około 20 x 20 cm. Jeśli nie (zależy jakie ciastka używasz) to dodaj kolejne 50 g stopionego masła. masa migdałowa: - 3 białka - szczypta soli - 3 czubate łyżki mąki migdałowej (zmielone na pył migdały) Białka ubij na sztywno ze szczyptą(...)laskowych, upraż na suchej patelni, aż zacznie im pękać delikatnie wewnętrzna ta cieniutka brązowa okrywa. Gorące orzechy przesyp na ręcznik papierowy lub ściereczkę, pocieraj dość mocno. W ten sposób szybko usuniesz brązową okrywę. Na upieczony i wystudzony ciasteczkowy spód, wylej połowę dulce leche, wysyp uprażone orzechy i zalej resztą sosu karmelowego. Wstaw do lodówki na około godzinę aby masa zastygła
SMYKWKUCHNIDzisiaj zapraszam na pyszne i szybkie do przygotowania piernikowe tiramisu. Kto powiedział, że tiramisu musi być jedynie na biszkoptach? Spróbujcie wariantu na piernikach! Smak pierników idealnie współgra z kawą i amaretto a całość tworzy doskonałą bazę dla kremu z mascarpone. A smak? Rewelacja! Jeśli mogłabym coś zmienić, to jedynie dodałabym tutaj maliny, których nie udało mi się niestety dzisiaj kupić(...)polewamy kilkoma \u0142y\u017ckami kawy.\r","Je\u015bli robimy deser w wi\u0119kszym naczyniu, pierniki namaczamy w miseczce z kaw\u0105 i uk\u0142adamy jedn\u0105 warstw\u0119 ciastek.\r","Na ciastka uk\u0142adamy po\u0142ow\u0119 masy kremowej. Posypujemy kakao.\r","Wyk\u0142adamy drug\u0105 warstw\u0119 namoczonych w kawie ciastek.\r","Na ciastka
Mieszam w GarnkuRogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku. Rogaliki drożdżowe z makiem. Składniki: 600 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 250
kuron.com.plupieczeniu łatwo można było ciastka zsunąć. Na blaszce ciastka drobne można układać rzędami w odległości 1,5 cm od siebie, ponieważ w czasie pieczenia objętość ciastek zwiększa się nieznacznie. Blachy do wypieków ciasta kruchego nie smaruje się tłuszczem, ani nie posypuje mąką. Do pieczenia ciasta kruchego stosujemy dwie zasady tj. nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego(...)dodając do niego 1 - 2 łyżek lodowatej wody lub bardzo zimnego białka; jeżeli ciasto nie jest jeszcze gotowe (w środku jest niedopieczone, a wierzch zaczyna się mocno przyrumieniać), należy szybko przykryć je kawałkiem folii aluminiowej; zdarza się czasami, że kruchy placek z owocami mocno przywiera do formy (oznacza to, że użyto za dużo cukru lub owoce puściły
Ciastka - domowe słodkościOwsiane spody z masłem orzechowym, aksamitny krem czekoladowy z awokado i świeże truskawki do dekoracji. Brzmi smacznie? Mam nadzieję, że tak! To tartaletki na legalu- bez
Nastoletnie WypiekaniePyszne rogaliki maślano-drożdżowe Mięciutkie i puszyste rogaliki maślane z konfiturą. Pyyyyszne! Z przepisu wychodzi pokaźna porcja bo, aż 48 dużych rogalików, jeżeli potrzebujemy mniej możemy
Blog z Apetytemmechanizm podobny m.in. do działania narkotyków.Przed upływem 60 minut kwas fosforowy wiąże wapń, magnez i cynk. Duża dawka cukru sprzyja wydalaniu wapnia. Moczopędne właściwości kofeiny sprzyjają szybkiemu wydaleniu owych cennych pierwiastków.Po mniej więcej 60 minutach nasz układ trawienny uporał się już z katastrofalną ilością cukru. Co więcej, prawdopodobnie wraz z moczem wydaliliśmy już całą wodę, jaka(...)jest odpowiedzialna za dobre samopoczucie, stan relaksu, błogie uczucie uspokojenia albo też pozytywnego pobudzenia. Gdy jej poziom spada – pojawiają się symptomy depresji. By jej zapobiec, ponownie zjadamy czekoladę, ciastko czy cukierki. Rezultat jest oczywisty – w organizmie przebiegają procesy kojarzące wprost słodycze, stanowiące bodziec, z wywołaną przez nie reakcją, a więc chwilowym ukojeniem. Zwłaszcza w stresujących sytuacjach taki mechanizm warunkowania
NaKońcuJęzykałóżka i zasypiam bez problemu. Heh...Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych do przygotowania ciastka z marzeń. Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam wypróbować krem od Cukrowej Wróżki(...)przyznać, że pogoda zaczyna mnie denerwować. Bez przesady - niedługo limit deszczu zostanie wyczerpany nie tylko na potrzeby Danii, ale całej Europy! Z psą wyczekujemy krótkich przerw, żeby wyjść na szybki spacer. I choć dziś ze dwa razy pokazało się słońce, bałam się ryzykować wyprawę dłuższą niż pod najbliższe drzewo. Niech ta duńska jesień się już skończy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubimy wszelkie pączki, oponki czy faworki. Nic nie poradzę i o ile pączki robię 1-2 razy w roku, to na faworki prościej mnie namówić. Dzisiaj
Mieszam w GarnkuC zy Wam też niektóre smaki nieodparcie kojarzą się z dzieciństwem? Ja ostatnio odkrywam na nowo wiele z nich. I dzisiaj właśnie przychodzę do Was z
Okiem Blondynki by McBlondinaszym domu nikogo, kto faworkami pogardzi. No i faworki to ulubione chrupki mojego starszego kota. Od zawsze. Dawno, dawno temu, gdy moje śniadania to była kawa i ciastko, naszykowałam sobie kawę, sześć czy siedem faworków na deserowym talerzyku i poszłam odprawiać poranne łazienkowe czary-mary. Wróciłam. Kawa była na swoim miejscu, ale faworki magicznie zniknęły. Kota w pobliżu nie było(...)róbcie to bardzo, bardzo oszczędnie a resztki mąki zdejmijcie z rozwałkowanego ciasta szczeciniastym pędzlem. Im więcej mąki zostanie na cieście, tym więcej opadnie jej przy smażeniu na dno. Tłuszcz szybko zacznie robić się ciemny i może zacząć się palić. Ciasto tniemy na wąskie paski nożem, ozdobnym radełkiem lub – jeśli macie –nożem do pizzy na wąskie, dwu centymetrowe paski
Karo in the Kitchen