owoce dodane do lodów sprawiają, że zachodzi proces krystalizacji a lody stają się mniej kremowe – nie ma mocnych, w owocach jest woda i to całkiem sporo. Ale jest pewien szybki i prosty sposób na poradzenie sobie tym problemem – trzeba wodę z owoców zagęścić, robiąc z nich frużelinę. Takie potraktowanie malin sprawi, że po zamrożeniu i krystalizacji nie będą twarde(...)talerzyku. Do metalowej formy wykładamy 1/3 masy lodowej, wyrównujemy. Nakładamy łyżką kleksy malinowej frużeliny i do dna rozciągamy je nożem, tworząc nieregularne owocowe mazy. Posypujemy 1/3 pokruszonych ciastek. Znowu nakładamy 1/3 masy i powtarzamy proces, i tym razem frużelinę rozciągamy w esy-floresy nożem – ale tyko na wysokość tego dodanego ‘piętra’ sernikowej masy. Posypujemy ciasteczkami. Nakładamy ostatnią porcję
Karo in the Kitchenprzytłoczona obecnością innych klientów. Warto zwrócić uwagę na szybko reagującą obsługę. Już chwilę po zajęciu stolika otrzymaliśmy menu, a po kilku minutach zapytania o wybrane dania. Zdecydowaliśmy się dość szybko, chociaż wybór burgera nie był łatwy. Do wyboru jest sześć burgerów: klasyczny, chickenburger, cheeseburger, BBQ Burger, Green Chili Burger i Big Sajs Burger. W ofercie mięs z grilla także jest(...)godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną i polewą czekoladową (10 zł). Deser był odpowiednio słodki, a tak miękkiego i mocno czekoladowego ciastka już dawno nie jadłam. Z pewnością warto zajrzeć do Kuźni i samemu się przekonać o jakości dań, które oferuje kuchnia. Prócz zachwalanych przeze mnie dań ciekawie wygląda
Pasja Smakumartwcie się, że "pochłonięcie" połowę tortu! Zapewniam, że jest to niemożliwe, gdyż tort jest tak syty, że drugi kawałek zjecie tylko "oczami". Polecam, abyście sami wypróbowali jak prosto i szybko uzyskać takie małe cudo! I bez obaw, że Wam nie wyrośnie - tak jak czasem bywa z klasycznymi biszkoptami. Uda się na pewno! Ps. Na końcu dodałam kila rad (*). (Tortownica(...)możecie również obsypać makiem. Moja solenizantka jednak zażyczyła jak najmniej dekoracji z surowego maku - nie każdy lubi jak ziarenka zachodzą pomiędzy zęby. Ładnie będzie też wyglądała posypka z ciemnych ciastek - bądź zmielonych orzechów. - Jak wspomniałam ciasto jest dość ciężkie, więc jeśli wystąpią problemy z jego "składaniem" - tzn. krem będzie opadał pod wpływem ciężkości kolejnego placka - tort wstawiajcie do lodówki
Di gotujeDosyć nietypowe rogaliki na zakwasie nadziane masłem orzechowym. Podczas pieczenia minimalnie rosną, bardzo dobrze zachowują swój kształt. Zdecydowanie najsmaczniejsze w dniu upieczenia. Polecam użyć
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 1 kg mąki pszennej 500 ml mleka 7 żółtek 60 g świeżych drożdży 100 g cukru 7 łyżek oleju 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki soli
O kuchni z uczuciemO dobrym jedzeniu mogłabym rozmawiać godzinami, tak jak i godzinami mogłabym jeść 💓 Stekówka - Steki i Burgery sprawiła, że moja miłość do jedzenia pogłębiła się jeszcze bardziej
Cooking Monstermasę murzynkową, a ja serową – potem wystarczy wylać obie masy do jednej formy, by uzyskać dużą porcję pysznego ciasta. W takim kolektywie murzynek z serem przygotowuje się bardzo szybko, a jest to wypiek, który wszyscy uwielbiają. Do jego przygotowania najlepiej użyć dobrej jakości sera i drobnej mąki tortowej – ja użyłam Basi tortowej extra, którą często wykorzystuję do wypieków(...)mikser kuchenny lub wałki dekoracyjne, które będą jak znalazł do przygotowania świątecznych wypieków Zobacz także: Ekspresowe puddingi z nutellą Ten kto stale odwiedza bloga wie, że mam słabość do ciastek ... Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Tak jak istnieje i w magiczny sposób działa szarlotka sypana... Sernik na zimno z mascarpone Malinowy sernik na zimno z mascarpone to deser wyjątkowo
Poezja smakutego co widać? Chciałabym częściej stawiać między nimi znak równości. Patrzeć na piękno i czuć równowagę środka. Bez cienia rozczarowania. Powiecie, że to stereotypy? Możliwe... Tylko dlaczego najpiękniej zdobione ciastko w cukierni, z wisienką na środku, błyskiem kolorowej polewy, paletą warstw i imponującym kształtem, smakuje najczęściej jak zły sen kiepskiego cukiernika?! Fascynuje mnie piękno ukryte, naznaczone tajemnicą. Piękno, które(...)film na skórze, chronią ją przed podrażnieniami. Ze względu na właściwości przeciwzapalne wyciąg z owsa jest cenionym składnikiem kosmetyków do cery wrażliwej i alergicznej. CZEKOLADA - kosmetyki z ziaren kakaowca szybko i skutecznie rozjaśniają i dodają blasku zmęczonej skórze; błyskawiczne nawilżają, wygładzają oraz chronią przed starzeniem się. W połączeniu z mlekiem łatwiej się wchłaniają i regenerują skórę. Dzięki łatwo przyswajalnym mikroelementom
KUCHARNIAjogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh(...)chłodnym miejscu kuchni do 3 miesięcy – powyżej tego czasu tłuszcz w orzechach może zacząć się starzeć, czyli jełczeć, a cała mieszanka nabierze nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku. Założę się że szybko ją wykorzystacie a wtedy nic nie stoi na przeszkodzie żeby dorobić kolejną, świeżą porcję dukkah! SKŁADNIKI około 250-300ml gotowej mieszanki 25g migdałów i orzechów laskowych (po kilka sztuk
Karo in the Kitchenautorski (mój). Na swoje urodziny nie planowałam pieczenia tortu, ale w ostatniej chwili pomyślałam, że głupio będzie jak go sobie nie zrobię... I tak w dniu urodzin, na szybkiego powstało takie cudo. Tort okazał się wielkim hitem - w smaku, jak i z wyglądu. Rewelacyjne połączenie smaków, czyli kakaowy biszkopt nasączony herbatą i likierem toffi, truskawkowe nuty oraz chrupiące beziki(...)opcję pomijam.) Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem. Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy. Dodatkowo wierzch obsypać mikro kroplą truskawkową, a boki obłożyć ciastkami. Tort udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce. www.akademiakulinarnawhirlpool.pl www.marcoghia.pl
Di gotujeWychodzę z założenia, a zostało mi to wpojone przez mamę i babcię, że pierniczki należy upiec w ostatni weekend listopada, a udekorować w Mikołajki. Co prawda
Przepysznik - BLW i nie tylkoŚwięta tuż tuż, a ja przyznaję, że jak zawsze jestem „w proszku”! Uszka nie zrobione, barszcz się nie kisi, karp jeszcze w wannie nie
Ostra na SłodkoWiosna. Wszystko powoli budzi się do życia - na drzewach i krzewach zielone pąki, na trawnikach fioletowe i żółte krokusy otoczone drobnymi przebiśniegami, na straganach wszyscy już
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoraz Garneczki ] Składniki na kruche ciasto: 6 żółtek 4 łyżki cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego łyżeczka proszku do pieczenia 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole! Frisco.pl – supermarket online z pełnym asortymentem spożywczym i nie tylko
Podróż w kulinariaodżywcze naszej mieszanki, wagę oraz cenę! Genialne rozwiązanie! My zamówiłyśmy własną tubę z musli ale możecie też komponować swoją mieszankę kasz, owoców czy orzechów a także wybierać batoniki i ciastka ;) Zdecydowanie warto tam zajrzeć. Nazwa: Musli Firma: Mixit Skład: słońce w każdym z nas [płatki kukurydziane (kukurydza, mąka, sól), płatki kokosowe BIO, ziarna słonecznika, mąka ryżowa], pistacje, orzechy makadamia(...)dodamy tylko, że standardowo był dobrej jakości. Ziarno słodu jęczmiennego: aż byłyśmy zdziwione kiedy zobaczyłyśmy, że można je wybrać do swojej mieszanki. Po czym upewniwszy się, że dobrze czytamy szybko dodałyśmy je do tuby ;) Ziarenka są bardzo chrupiące, smakują jak przypalone ziarno z jakby lekko słodkimi nutami. Gdyby były dostępne w sklepach to na pewno byśmy je nieraz kupiły
Candy Pandas