Pierwsze tegoroczne ciasteczka, pyszne, kruchutkie, maślane i błyskawicznie znikające. Musiałam szybko robić zdjęcia bo jeszcze chwila i nic by nie zostało. Mojej najmłodszej Córci
Smaczne ZdroweMajówka zaczęła się na dobre. Za oknami powiewają flagi narodowe, na ulicach formują się pochody i manifestacje tych, którzy w ten sposób chcą podkreślić uroczysty charakter
W mojej kuchniilością orzechów, kokosem i ananasem. Oczywiście można wykorzystać mnóstwo innych ulubionych dodatków. Zaletą takiej granoli jest to, że możemy ją przechowywać przez długi czas w szczelnie zamknietym słoiku. Rano szybko mieszamy ją z jogurtem i owocami i śniadanie gotowe. Drugą dużą zaletą domowej granoli jest to, ze nie znajdziemy w niej żadnych konserwantów, spulchniaczy czy kilku rodzajów cukru. Tylko zdrowe(...)dzieki czemu nie trzeba ich gotować. Ekologiczne płatki kokosowe, nie poddawane procesowi siarkowania. Polecane do deserów i potraw kuchni orientalnej. Po ich zmieleniu uzyskujemy mąkę idealną do pieczenia np. ciastek. Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako dodatek do musli, płatków zbożowych i jogurtu oraz do mięs i sałatek. Ekologiczne jagody goji suszone, nie poddawane
Zawsze głodna!Nieziemsko dobre ciacho ;) Lekkie, orzeźwiające, bardzo cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na biszkopcie, z lekką pianką cytrynową. Całość udekorowana herbatnikami i cytrynowym lukrem ;) Ciasto jest kwaskowate
Domowa cukiernia EwyFaworki na piwie Rewelacyjne w smaku, bardzo kruche, lekkie i delikatne ciastka karnawałowe. Składają się tylko z czterech składników: żółtek, cukru, mąki i piwa. Dodatek piwa dodatkowo napusza faworki. Ważne aby ciasto rozwałkować jak najcieniej, wówczas chruściki wychodzą bardzo kruche. Z podanych składników wyszły mi dwie patery pysznych faworków. Polecam! Składniki: 6 żółtek 3 łyżki cukru(...)cukrem pudrem i układamy na paterze *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ KLASYCZNE FAWORKI / CHRUŚCIKI PRZEPIS TUTAJ PĄCZKI PRZEPIS TUTAJ KARNAWAŁOWE RÓŻE PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ Artykuł Faworki na piwie – bardzo kruche pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemzdarza czasem :)Źródło: Moje Wypieki.Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt.SPÓD:200 g ciastek pełnoziarnistych50 g masła roztopionego1 łyżeczka cynamonu50 g orzechów laskowych ( podpieczonych i obranych z brązowej skórki)Wszystkie składniki wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam do konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy(...)raczej mazaje :) Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 75 minut. Czas pieczenia jednak musicie dostosować do swoich piekarników, trzeba po prostu obserwować sernik jak szybko się piecze :) Studziłam w lekko uchylonym piekarniku, po czym na co najmniej 12 godzin wstawiłam do lodówki, tak jak sugerowała Dorota z Moich Wypieków, bo w kwestii wypieków jej ufam :)SMACZNEGO
Blondynka GotujeDziś osłodzę( mam nadzieję;)) Wam wieczór Grzybkami w mojej wersji, a raczej wariacji. Mam do tych ciastek ogromny sentyment i ostatnio przygotowuje je na większe uroczystości, bo cieszą oko i smakują. Ale przecież mnie znacie: nic dwa razy nie może być u mnie identyczne;P Dlatego tym razem zdecydowałam się nadać grzybkom smaku… Ptasiego mleczka. Ten rodzaj masy jest(...)tarce o grubych oczkach. Prażymy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy galaretkę. Mieszamy. Prażymy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje) Masa śmietanowa: 5 łyżek masła 8-9 łyżek cukru pudru 2 małe cukry waniliowe 700 g śmietany 18 % tłuszczu 3 łyżki pełnego mleka w proszku 4-5 łyżek żelatyny rozpuszczonej
Domowe ciastaFaworki cake pops (tak je sobie nazwałam, bo pierwsze skojarzenie to było ciastko na patyku 😉) to taka moja fanaberia ich wykonania - by były oryginalne i w łatwy sposób zaskakiwały gości 😊 Te typowo karnawałowe wypieki z głębokiego tłuszczu do tej pory zawsze smażyłam normalnie - jasne ciasto, uformowane w tradycyjny faworek. Tym razem postawiłam na coś niebanalnego w połączeniu z ciekawym(...)nakłuwamy na wykałaczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym do zrumienienia z obu stron (jasne ciasto powinno mieć słomkowy kolor, trzeba pilnować, by olej nie był za gorący, bo za szybko będą brązowieć z wierzchu, a nie upieką się w środku). Gotowe wyławiamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wykonanie faworków dwukolorowych (black&white): Ciasto jasne rozwałkowujemy na taki sam kształt
Kolorowy PrzepisownikW jedzeniu kocham to, że może przenieść mnie w dowolne miejsce na Ziemi bez potrzeby ruszania się poza moją ukochaną Łódź. I tak tym razem było
Cooking Monster„Melting Moments” to tłumacząc na polski „Rozpływające się chwile” i nie dziwię się, że te obłędnie kruche , waniliowe ciasteczka mają taką nazwę
Moja Delicjałyżki cukru. Tak samo mocniej można osłodzić budyń. Do mąki wymieszanej z solą i cukrem ścieramy na tarce lodowato zimne masło (prosto z zamrażalki), wlewamy wodę i zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny-malakser, taki jak TEN, odrobinę inaczej. Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam w kilku obrotach. Lodowato zimne masło(...)rozkładamy umyte i osuszone owoce, posypujemy je płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć
Karo in the Kitchenłyżki cukru. Tak samo mocniej można osłodzić budyń. Do mąki wymieszanej z solą i cukrem ścieramy na tarce lodowato zimne masło (prosto z zamrażalki), wlewamy wodę i zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny-malakser, taki jak TEN, odrobinę inaczej. Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam w kilku obrotach. Lodowato zimne masło(...)rozkładamy umyte i osuszone owoce, posypujemy je płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć
Karo in the KitchenDziś Popielec, ja oczywiście zapomniałam kupić ryb na obiad, więc trzeba było wymyślić coś na szybko. W lodówce miałam ciasto francuskie, ser żółty, ketchup itp. Postanowiłam to połączyć w jedno i zrobić świderki z ciasta francuskiego z sosem pomidorowym, z czosnkiem i ziołami prowansalskimi oraz wędzonym żółtym serem. Nie jest to co prawda danie główne do najedzenia, ale fajna przekąska(...)odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: francuskie bułeczki z makiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/francuskie-bueczki-z-makiem.html), francuskie bułeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-bueczki-z-serem.html), ciastka francuskie z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem
Waniliowe ImprowizacjeOto najobfitszy okres w roku! :D Wszyscy zbieramy plony w ogródkach, sadach i na rynku ;) W kuchniach bulgoczą przetwory i parzą się słoiki. W spiżarkach każda
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTak naprawdę wciąż lecimy na sławie bakłażana. No dobrze, na pozostałościach z tego farszu . Ponieważ ciasto francuskie to moje „must have” w lodówce i
gutfut