Pyszny i szybki deser. Niewiele pracy, a super efekt. Polecam, wszak sezon śliwkowy w pełni. U mnie porcelanowa forma o śr.ok.26cm Składniki: * ok.500g śliwek * 1-2 łyżki cukru trzcinowego do posypania śliwek (nie trzeba) * kruszonka: - 160g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub 700, typ750 ok.180g) - 80g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 150 cukru lub ksylitolu Z mąki, cukru(...)ksylitolu) i zimnego masła zagnieść energicznie kruche ciasto. Gdyby nie chciało się rozkruszyć dosypać trochę mąki, ale nie powinno być problemu. Kruszonkę wstawić do lodówki na czas przygotowywania śliwek. Dno formy wyłożyć śliwkami (bez pestek), pokrojonymi na mniejsze kawałki. Posypać cukrem trzcinowym, gdy mamy twarde i kwaskowe śliwki, przy słodkich nie ma takiej potrzeby. Całość obsypać schłodzoną kruszonką. Wstawić
Smaczne ZdroweWczoraj zrobiłam rozetki. To bardzo proste i szybkie do przygotowanie smażone ciasteczka. Smaży się je tak jak faworki , w głębokim tłuszczu, ale ciasto robi się w kilka chwil. Wystarczy tylko mieć odpowiednią foremkę do takich ciastek i można smażyć! Taka foremka jest u mnie w domu od wielu lat. Kupiła ją bardzo dawno temu, kiedy byłam małą dziewczynką, moja Mama(...)wiem, że trudno sobie wyobrazić Pyzę w postaci małej dziewczynki, ale żyją ludzie, którzy jeszcze ją taką pamiętają. Ta mała osóbka zawsze lubiła ciastka więc szybko przestała być mała a wyprowadzając się z domu rodzinnego dostała w posagu także tę foremkę do rozetek. Foremka przydaje mi się zaledwie 1-2 razy w roku a czasami zapominam o niej nawet
Smaczna PyzaChyba pozostanie mi już tylko czekać kiedy dostanę uczulenia na twaróg. Z drugiej strony co ja poradzę, że tak bardzo kocham to ciasto? Jak się już odkryłam źródło twarogu czytaj sklep nie daleko mojego domu tak chyba szybko nie odpuszczę. Co gorsza nie słyszę buntu innych współlokatorów więc możecie się w najbliższym czasie spodziewać kolejnego przepisu an serniki(...)sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie i zaprezentowałam gościom, ( mam nadzieje) smaczne ciasto. Tak swoją drogą zastanawiam się ile jeszcze mi starczy cierpliwości w stosunku do mojej rodziny. Za każdym razem gdy rozmawiam z kimś kogo nie widziałam dłuższy czas jednym z pierwszych
ciastkarnia na kruchym spodzieBardzo lubię muffinki. Po pierwsze bardzo szybko można przygotować słodkie conieco, po drugie przy niewielkiej modyfikacji przepisu można mieć wiele różnych smaków: muffinki z owocami, czekoladą, dżemem, kokosowe itp., po trzecie muffinki bardzo łatwo zabrać ze sobą do szkoły/pracy, są w poręcznych jednorazowych papilotkach, nie wymagają krojenia, dzielenia. Dzisiaj, korzystając z niewielkiego spadku temperatury, postanowiłam upiec muffinki(...)jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie połączyć wszystko razem, niedbale zamieszać (mają pozostać grudki). Dodać pokrojoną czekoladę bądź kropelki czekoladowe. Ponownie wymieszać. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem bądź polać roztopioną czekoladą. Smacznego
Moja kraina smakówznakomitym wyborem wegańskich śniadań. Przyznam, że nazwa inspirowana kultową piosenką Herman’s Hermits’s, których to fanką byłam w (bardzo) wczesnej młodości również wpłynęła na moją szybką fascynację tym miejscem. Ale zacznijmy od początku. No Milk Today odwiedziłam w sobotni poranek – byłam pierwszą klientką, zostałam więc obsłużona ekspresowo, a właścicielka poświęciła mi sporo uwagi. Takim sposobem na śniadanie(...)się nie spiesząca hiszpańska obsługa – Charlie, który to pochodzi z hiszpańskiego miasta niedaleko Madrytu i przemiła starsza pani, która przygotowuje tu wegańskie ciasta. To duet idealny na wolne sobotnie popołudnie. Jest tu drogo, ale smacznie. Czas szybko leci w towarzystwie herbaty (podanej w przepięknej miseczce) i zdrowych słodkości (na zdjęciu wegański snickers). Każdy zamawiający dostaje tandetnego króliczka lub inne pozłacane
Fill The BowlUpiekłam na spróbowanie i już wiem, że warto, bo jest bardzo szybki do zrobienia i chyba smaczny skoro zniknął bardzo szybko z talerza. Jak się ma w domu trzech łasuchów, a ja czwarta to tak jest z tymi ciastami. A zapomniałam powiedzieć, że czasami na ciasto wpada córcia i zięć i moja mała wnusia. Lubię jak jest nas dużo
O kuchni z uczuciemprzepis na Ambasador mojej Mamy ) było to jedno z moich ulubionych ciast. Teraz pamiętam dlaczego – ciasto jest delikatne i bardzo smaczne. Lubię ciasta z bananami, a to chyba najbardziej klasyczna wersja tego wypieku:) Po zbyt szybkim dodaniu galaretki do masy troszkę mi się ona rozwarstwiła. Jak sobie z tym poradzić podpowiadam w Uwagach pod przepisem. Biszkopt: 6 jajek(...)banany miksujemy lub rozdrabniamy widelcem, mieszamy z suchą śnieżką. Banany również możemy posypać odrobiną kwasku cytrynowego (lub skrapiamy sokiem z cytryny; nie należy jednak przesadzić z jego ilością, by ciasto nie wyszło zbyt kwaśne). Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy masę bananową i tężejącą galaretkę z kwaskiem. Masę wykładamy na zimny biszkopt. Dwie galaretki
Smaki Na Talerzuzagotować masę truskawkową mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Składanie ciasta: Ostudzony biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu truskawkowego. Następnie nałożyć tężejącą masę serkowo-truskawkową, wyrównać i włożyć do lodówki, żeby szybko stężała. Gdy masa będzie wystarczająco twarda, wyłożyć na nią ochłodzoną i lekko już tężejącą warstwę galaretki z truskawkami. Włożyć ponownie
Passions hobbies lifelubię, lubię piec słodkości przemycające zdrowe składniki. Połączenie cynamonu, płatków owsianych i żurawiny jest niesamowicie trafne. I równie niesamowicie szybko znika ;-) Cytuję przepis za Justin&Dorothy. Na moją klasyczną blachę poszło 1,5 takiej porcji. Składniki Ciasto -1,5 szkl. mąki pszennej -1 szkl. płatków owsianych górskich -pół szklanki brązowego cukru -1/4 łyżeczki soli -1/4 łyżeczki sody
Zielona Kuchniamniejsze części oraz zabieramy się za kruszonkę. Na patelni rozpuszczamy masło, a kiedy zacznie bulgotać - dodajemy cukier. Całość mieszamy szybko aż do rozpuszczenia się cukru, dodajemy mąkę oraz cynamon. Wyłączamy gaz i jeszcze chwilę mieszamy. Na ciasto drożdżowy wykładamy owoce i orzechy, lekko wciskając je do środka, a następnie ręką rozcieramy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy
sama złodyczjeśli jesteście takimi wielbicielami migdałów jak ja, to na pewno Was zachwyci. Ale przyznam szczerze, że ciasto smakowało również tym, którzy całych migdałów do ust by nie wzięli, a moją babkę jedli z takim smakiem, że aż miło było patrzeć :) Spróbujcie. Taka szybka migdałowa babka jest idealnym towarzyszem do pogaduszek i ciepłej herbaty ze starą znajomą. To były naprawdę miłe(...)jajku, ciągle miksując. Do tak przygotowanej masy wsypujemy migdałowo-mączną mieszankę i mieszamy całość drewnianą łyżką (! tylko do połączenia składników). Masę przekładamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 165 stopni piekarnika. Pieczemy 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy i dowolnie zdobimy, np. owocową posypką
Słodkie okruszkiŚwięta i koniec roku minęły tak szybko, wiele się działo, że nie miałam nawet chwili by złożyć Wam życzenia. Mam nadzieję, że mimo braku śniegu, Święta minęły Wam w cudownej atmosferze? Bo mi tak :) Nawet się nie obejrzeliśmy a kolejny rok za nami... Życzę Wam, aby ten nadchodzący rok przyniósł jak najmniej trosk, byście mieli dużo czasu(...)najbliższych oraz żeby udało Wam się zrealizować Wasze marzenia :) Nowy Rok witam pysznym ciastem o jeszcze pyszniejszej nazwie: Snickers. Na blogu jest już kilka wersji tego ciasta: TUTAJ bardzo podobna wersja do tej, TUTAJ przepis na Snickersa bez pieczenia oraz TUTAJ Sernik Snickers. Kruche miodowe ciasto, delikatny krem budyniowy, słodki karmel i chrupiące orzechy w miodzie. Pychota!! foremka 25x36cm
Z miłości do słodkościobiadowo. Żółtciutka kasza wzbogacona mieszanką curry i kurkumy plus przepyszne warzywa i wartościowe źródło białka ,poleca się na szybki obiad, gdzie będzie idealnym rozwiązaniem dla zabieganych. Jutro z racji, że zacznie się weekend, będę miała dla Was przepis standardowo na ciasto. A będzie nim piernik, którego oczywiście nie mogło zabraknąć i u mnie, ale jak wiadomo, nie będzie to standardowy
Zdrowie i pysznie na talerzucukier waniliowy i cała masę kajmakową, mieszamy aż składniki się połączą i masa zagotuje. Następnie wsypujemy mleko w proszku i szybko mieszamy. Masę odkładamy do ostygnięcia, teraz będzie ona gęstniała. Formę do pieczenia 25/30 wykładamy folią aluminiową. Zimne ciasto rozwałkowujemy na kształt formy, przekładamy je i odcinamy ranty. Z końcówek wycinamy ozdobnie paseczki które układamy na brzegach ciasta. Nakłuwamy
Kulinarne Fantazje MarioliNaleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np. truskawkami, malinami itp. Tak więc nie czekajcie dłużej… biegnijcie po składniki i do dzieła… Składniki 2 jajka szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki cukru szczypta soli Dodatki serek waniliowy owoce(...)borówki Naleśniki z borówkami – przepis Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodajcie odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadkie – odrobinę mąki. Na patelni smażymy cienkie naleśniki . Naleśniki smarujemy serkiem waniliowym, składamy na pół i jeszcze raz na pół. Wierzch posypujemy borówkami lub innymi owocami. Smacznego! Artykuł Naleśniki z borówkami pochodzi z serwisu Kulinarny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dokładnie rok temu postanowiłam rozpocząć przygodę z blogowaniem :) Czas szybko minął i zaowocowało to wieloma smacznymi potrawami, które możecie znaleźć na moim blogu. Nie mam zbyt wielkiego nacisku na Polską Blogosferę, raczej skupiam się na robieniu tego co kocham, dlatego tym większa moja radość za wszystkich odwiedzających mój blog. Początki nie były idealne, ale ciągle się uczę i staram się(...)przyjemnością spędzaliście ze mną czas. Dziś częstuje Was Tortem, który jest połączeniem rosyjskiego ciasta zwanego Napoleonem i polskiego Marcinka czy też Tortu Tysiąca Warstw. To moja interpretacja i połączenie kilku idealnych smaków :) Wiele warstw delikatnie maślanych blatów przełożonych słodkim-orzechowym kajmakiem to bomba kaloryczna, której nie będziecie żałować ;) Ciasto jest bardzo ciekawe nie tylko w smaku, ale i w ,,konstrukcji
Tagebuch po polskuoknem sypie śnieg czas na przerwę i kawę w zimowej scenerii. A do kawy słodki kawałek ciasta, które nie tylko nazywa się jak znany batonik dla dzieci, ale też tak smakuje.Ten delikatny czekoladowy biszkopt przełożony mlecznym kremem robi się bardzo szybko i na pewno nie tylko wasze dzieci będą zachwycone smakiem domowej "mlecznej kanapki" Kto zrobi na zbliżający się weekend
Bon appetit mon amieDzisiejszy post to prosty przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką z waniliową nutą - przepis ten powstał dla uczczenia drugiej rocznicy bloga :)Fakt ten odkryłam przez przypadek i musiałam coś na szybko wymyślić- oczywiście słodkiego, a że pod ręką były śliwki z rodzicielskiego mini-sadu - oto prosty przepis na placek ze śliwkami SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacje