Lekkie i przyjemnie kremowe ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami to wspaniały deser na lato. Krem mocno cytrynowy w połączeniu z delikatną pianką ze śmietany świetnie
Kuchcik gotujePączki domowe to tani i łatwy do przygotowania deser. Dobre pączki po usmażeniu powinny być lekkie, puszyste, a po naciśnięciu wracać do pierwotnego kształtu, jeśli oczywiście
Kuchcik gotujewbrew pozorom jest bardzo łatwe w wykonaniu. Gwarantuję Wam, że Wasi goście będą zachwyceni! Składniki na kruche ciasto: 4 żółtek 4 łyżki cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 150 g zimnego masła Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki
Podróż w kulinariaJeśli, tak jak ja, jesteście wielbicielami chałwy koniecznie wypróbujcie przepis na to ciasto - ciemny biszkopt przełożony kremem chałwowym, a w środku chrupiące bezy. Mnie nie potrzeba
babka w formiePyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit oraz Garneczki Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego 150 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki
Podróż w kulinariaW naszej kuchni jogurt naturalny to jeden z ważniejszych składników . Wykorzystujemy go jako codzienny, samodzielny napój, składnik owocowych i warzywnych koktajli, jemy jogurt z płatkami śniadaniowymi
babka w formieWyjątkowe ciasto dla wszystkich miłośników śliwek w czekoladzie ;-) Na jego przygotowanie trzeba poświęcić nieco czasu i pracy ale znakomity efekt z pewnością Wam to wynagrodzi. Ciasto
babka w formieKeks w moim domu jest jednym z tradycyjnych ciast pieczonych na Boże Narodzenie. Wykwintny (być może dlatego że pieczony raz do roku), a jednak łatwy do
babka w formieKandyzowana skórka pomarańczy, bardzo aromatyczna i słodka, to idealny dodatek do ciast i ciasteczek. Nie tylko świątecznych, choć mi osobiście zapach pomarańczy zawsze przywołuje na myśl
babka w formieSkładniki na blachę 25 x 35 Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru brązowego 4 jaja
peggiwkuchniSkładniki na blachę 25 x 35 6 jaj 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki sody spożywczej 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki oleju słonecznikowego 3 szklanki
peggiwkuchniCiasto drożdżowe z jabłkami Składniki na blachę 25 X 35 1/2 margaryny 100g drożdży 1 szklanka mleka 4 jaja 1 białko 1 szklanka cukru 3/4 kg
peggiwkuchnimąkę, wiórki i cukier puder wymieszać w misce. W rondelku rozpuścić masło z miodem. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i szybko wlać do rondelka z miodem i masłem. Połączyć mokre i suche składniki. Z powstałego ciasta należy uformować kulki, chwilę ściskając je w dłoniach. Następnie ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do wypieków i przycisnąć dłonią, żeby się spłaszczyły
The Sweet DamselObłędnie aromatyczna farszem z jabłek, rodzynek, cynamonu i kardamonu Tym razem mocno się wahałam czy brać udział w akcji Ciasto na niedzielę , gdyż tematem przewodnim była
Grunt to przepis!składniki* 500-600 g mąki pszennej* 50 g świeżych drożdży* 250 ml ciepłego mleka* cukier wanilinowy* 4 łyżki cukru* 1/4 łyżeczki soli* 1/3 kostki margaryny* 1
Mix smakuNo i jest wyczekany przepis!Inspiracją do jego powstania był mój przepis na ciasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza Biedronka.Delikatny biszkopt
Ostra na SłodkoŚwięta bez piernika?! O nie nie!Tak być nie może!Oprócz serników ( TU macie ich mnóstwo! ) zawsze jest też piernik!Dziś mam dla Was przepis na
Ostra na SłodkoGotowe ciasteczka w 30 min? Tak , myślę że można się w nich zakochać. Puszyste, przełamane słodką brzoskwinią, rozpływające się w ustach I najważniejsze robi się
Smaki Edytyszczypta soli 1. Łączymy ze sobą suche składniki, mieszamy. Dodajemy pokrojone w płaty schłodzonego masło, żółtko, startą pomarańcze i mleko. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy ciasteczka i układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wyjmujemy z piekarnika gdy zaczynają
Apetyczna babeczkapewno każdy z was zna te ciastka :) nie ukrywam ,że są to moje ulubione ciasta i zawsze gdy je robię to podwójna , a czasem nawet potrójną porcję, bo bardzo, ale to bardzo szybko znikają z talerza Składniki: 60 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 małe cukry wanilinowe ( jeżeli ktoś ma prawdziwe jeszcze cukry waniliowe tym lepiej
W Moim Magicznym Domuopinie, że drugiego dnia jest jeszcze lepsze, jeszcze bardziej wilgotne i pełne kawałków czekolady, która zaraz po upieczeniu jest roztopiona. To wilgotne ciasto czekoladowe rozpieści Was i na pewno poprawi humor. Do tego jest proste i szybkie. Składniki: 200g mąki pszennej 230 g cukru brązowego, najlepiej drobnego 80 g kakao ciemnego 175g gorzkiej czekolady ok. 100 ml soku z pomarańczy(...)roztopione ale nie gorące), jajka, skórkę pomarańczy, śmietanę oraz sodę. Dodawać wrzącą wodę i miksować na najwyższych obrotach; dodać sok z pomarańczy oraz posiekaną drobno czekoladę, wymieszać krótko. Przygotowane ciasto wylać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (ja używam foremki o wymiarach ok. 28×9 cm). Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około godzinę – do suchego
Pociąg Do Kuchnilubi osłodzić sobie życia kawałkiem miękkiego i wilgotnego ciasta, które smakuje jogurtem i jest wypchane owocami? Do tego ciasta pasują praktycznie wszystkie owoce - maliny, śliwki, gruszki, morele. Spróbujcie go koniecznie, jest łatwe, szybkie (nie ma nawet potrzeby używania miksera) i niesamowicie pyszne. Przepis z małymi modyfikacjami zaczerpnęłyśmy z książki Pani Doroty "Moje Wypieki i Desery". Składniki1 szklanka oleju1 duże(...)jajo, a następnie dodajemy cukry i dokładnie mieszamy. Wlewamy jogurty i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bezpośrednio do mokrych składników przesiewamy suche- mąkę, sodę i proszek i mieszamy. Ciasto może wyglądać jakby miało grudki, było lekko zważone. Na wyłożoną papierem prostokątną blaszkę wykładamy ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię. Wykładamy na nie owoce wypestkowane i przekrojone na pół, wnętrzem
Symfonia Smakówmomentu aż składniki się połączą i nie będzie w misce śladu suchej mąki. Ciasto nakładamy do papilotek i wstawiamy blachę na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy muffinki przez 20-22 minuty, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Jak zrobić szybki lukier? Cukier puder przesiewamy do miseczki i dodajemy do niego tyle soku z cytryny, żeby
Karo in the Kitchen