Święta i koniec roku minęły tak szybko, wiele się działo, że nie miałam nawet chwili by złożyć Wam życzenia. Mam nadzieję, że mimo braku śniegu, Święta minęły Wam w cudownej atmosferze? Bo mi tak :) Nawet się nie obejrzeliśmy a kolejny rok za nami... Życzę Wam, aby ten nadchodzący rok przyniósł jak najmniej trosk, byście mieli dużo czasu(...)najbliższych oraz żeby udało Wam się zrealizować Wasze marzenia :) Nowy Rok witam pysznym ciastem o jeszcze pyszniejszej nazwie: Snickers. Na blogu jest już kilka wersji tego ciasta: TUTAJ bardzo podobna wersja do tej, TUTAJ przepis na Snickersa bez pieczenia oraz TUTAJ Sernik Snickers. Kruche miodowe ciasto, delikatny krem budyniowy, słodki karmel i chrupiące orzechy w miodzie. Pychota!! foremka 25x36cm
Z miłości do słodkościobiadowo. Żółtciutka kasza wzbogacona mieszanką curry i kurkumy plus przepyszne warzywa i wartościowe źródło białka ,poleca się na szybki obiad, gdzie będzie idealnym rozwiązaniem dla zabieganych. Jutro z racji, że zacznie się weekend, będę miała dla Was przepis standardowo na ciasto. A będzie nim piernik, którego oczywiście nie mogło zabraknąć i u mnie, ale jak wiadomo, nie będzie to standardowy
Zdrowie i pysznie na talerzucukier waniliowy i cała masę kajmakową, mieszamy aż składniki się połączą i masa zagotuje. Następnie wsypujemy mleko w proszku i szybko mieszamy. Masę odkładamy do ostygnięcia, teraz będzie ona gęstniała. Formę do pieczenia 25/30 wykładamy folią aluminiową. Zimne ciasto rozwałkowujemy na kształt formy, przekładamy je i odcinamy ranty. Z końcówek wycinamy ozdobnie paseczki które układamy na brzegach ciasta. Nakłuwamy
Kulinarne Fantazje MarioliNaleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np. truskawkami, malinami itp. Tak więc nie czekajcie dłużej… biegnijcie po składniki i do dzieła… Składniki 2 jajka szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki cukru szczypta soli Dodatki serek waniliowy owoce(...)borówki Naleśniki z borówkami – przepis Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodajcie odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadkie – odrobinę mąki. Na patelni smażymy cienkie naleśniki . Naleśniki smarujemy serkiem waniliowym, składamy na pół i jeszcze raz na pół. Wierzch posypujemy borówkami lub innymi owocami. Smacznego! Artykuł Naleśniki z borówkami pochodzi z serwisu Kulinarny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dokładnie rok temu postanowiłam rozpocząć przygodę z blogowaniem :) Czas szybko minął i zaowocowało to wieloma smacznymi potrawami, które możecie znaleźć na moim blogu. Nie mam zbyt wielkiego nacisku na Polską Blogosferę, raczej skupiam się na robieniu tego co kocham, dlatego tym większa moja radość za wszystkich odwiedzających mój blog. Początki nie były idealne, ale ciągle się uczę i staram się(...)przyjemnością spędzaliście ze mną czas. Dziś częstuje Was Tortem, który jest połączeniem rosyjskiego ciasta zwanego Napoleonem i polskiego Marcinka czy też Tortu Tysiąca Warstw. To moja interpretacja i połączenie kilku idealnych smaków :) Wiele warstw delikatnie maślanych blatów przełożonych słodkim-orzechowym kajmakiem to bomba kaloryczna, której nie będziecie żałować ;) Ciasto jest bardzo ciekawe nie tylko w smaku, ale i w ,,konstrukcji
Tagebuch po polskuoknem sypie śnieg czas na przerwę i kawę w zimowej scenerii. A do kawy słodki kawałek ciasta, które nie tylko nazywa się jak znany batonik dla dzieci, ale też tak smakuje.Ten delikatny czekoladowy biszkopt przełożony mlecznym kremem robi się bardzo szybko i na pewno nie tylko wasze dzieci będą zachwycone smakiem domowej "mlecznej kanapki" Kto zrobi na zbliżający się weekend
Bon appetit mon amieDzisiejszy post to prosty przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką z waniliową nutą - przepis ten powstał dla uczczenia drugiej rocznicy bloga :)Fakt ten odkryłam przez przypadek i musiałam coś na szybko wymyślić- oczywiście słodkiego, a że pod ręką były śliwki z rodzicielskiego mini-sadu - oto prosty przepis na placek ze śliwkami SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjetako się ochłodzi, i przed dwudziestą drugą zabrałam się do pracy. Tak naprawdę nie ma jej dużo, tyle, że ciasto, jak to drożdżowe ma w zwyczaju, potrzebuje nieco czasu na wyrośnięcie. Z racji panujących temperatur, tym razem poszło zaskakująco szybko. Później już tylko wałkowanie, smarowanie, zwijanie, krojenie i pieczenie. Chwilka dosłownie. Choć, żeby być zupełnie szczerą muszę nadmienić, że nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzeposypujemy pistacjami. Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 200°C i pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka przykrywamy papierem do pieczenia).Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Moniki Smakołykiciasteczka fornetti z rabarbarem.Dziś mam dla Was przepis na ciasto jogurtowe ucierane.Niesamowicie miękkie , puszyste , a zarazem wilgotne.Słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem tworzy fantastyczną całość , która posmakuje nawet tym , którzy za rabarbarem nie przepadają!Łatwe , szybkie , smaczne!Polecam!SKŁADNIKI:* rabarbar – ok. 400 g* jajka -2szt* mąka pszenna – 250 g* cukier – 120g* proszek do pieczenia
Ostra na SłodkoPyszne połączenie orzechów włoskich, wiórek kokosowych i ananasa oblane mleczną polewą. Ciasto należy do wysokich i świetnie prezentujących się dlatego idealnie nadaje się na różne imprezy a ze stołu szybko znika :) Przygotowanie trochę trwa, ale warto poświęcić czas dla czegoś tak pysznego :) Składniki: Biszkopt orzechowy: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
Na Ciasteczkowych Papierachunikając dylematów „jak zjeść, żeby się nie uwalić po czubek głowy?”. Wierzcie mi, jeśli taka piekarnicza łamaga jak ja dała radę z pieczeniem ptysi, to każdy sobie poradzi.Potrzebujemy na ciasto:szklanka mąkiszklanka wody½ kostki masła dobrej jakości (100 g)3-4 łyżki startego na drobnych oczkach ostrego sera (u mnie był oscypek, aledziugas, parmezan, ementaler też dadzą radę)4 jajkaCiasto(...)głębsza patelnia) lub do czegoś, co nie przywiera wlewacie wodę i wrzucacie masło. Mieszacie do rozpuszczanie i zabulgotania wody. Wtedy szybkich ruchem wsypujecie szklankę mąki, zastawiacie z palnika i mieszacie energicznie, najlepiej drewnianą szpatułką. Utworzy się zwarta kula ciasta. Wtedy rondel wstawiacie na mały ogień i cały czas mieszając dajecie mu 2-3 minuty, żeby się mąka zaparzyła. Ciasto przekładacie
ladykitchenkrótkim czasie bez włączania piekarnika! :) Przygotowałam ekspresową wersję fasolowego brownie w formie omleta z patelni. Można przygotować go jako pożywne, słodkie śniadanie. Doskonale sprawdzi się także jako szybki zdrowy deser bez dodatku cukru. Jeśli dodamy do niego pyszną polewę lub krem, otrzymamy pyszne zdrowe ciacho. Ja przygotowałam omleta na śniadanie, a jak dodatek podałam lekką polewę z serka naturalnego(...)Cynamon Odrobina sody Fasolę wypłukać i odcedzić z wody Fasolę jajka i banana zblendować na gładką masę Dodać kakao, cynamon i sodę, wymieszać W razie potrzeby dodać odrobinę wody, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany Ciasto wylać na rozgrzaną patelnię (smażę na teflonowej bez dodatku tłuszczu) Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem 15-20 minut, aż dół będzie ścięty
HealthyCreationsPyszne krucho drożdżowe ciasteczka wypełnione marmoladą zasmakują na pewno nie jednemu. Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy a ciasteczka robiłam trzy razy z rzędu bo znikały
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto które pachnie pomarańczami, czekoladą i makiem. Jest lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny. biszkopt makowy: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru trzcinowego 50 g maku mielonego 3 łyżki płaskie mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /oko(...)zagotowuję i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzoną wlewam do śmietany. Na krem pomarańczowy wylewam połowę śmietany, układam cząstki mandarynek i wylewam resztę śmietany. Kilka mandarynek zostawiam do dekoracji. Wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą gorzką. Z papieru wycięłam szablon gwiazdek i w ten sposób powstały gwiazdy
wesoła kuchnia