godziny. Tak żeby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto lekko przyklepujemy i ponownie przekładamy na oprószoną mąka stolnicę. I wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne, tak żeby po naciśnięciu szybko wracało do poprzedniego kształtu. Przekładamy je na blachę do pieczenia o wymiarach 26x37 cm (lekko posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia) i rozciągamy i kształtujemy tak żeby się ładnie(...)kształt blachy. I znowu przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Posiekany rozmaryn wrzucamy do oliwy, która nam została. Czubkami palców robimy w cieście wgniecenia co 4 cm. Po wierzchu polewamy pozostałą oliwą z rozmarynem i oprószamy solą gruboziarnistą. Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach, aż się ładnie przyrumieni. Wyjmujemy z piekarnika
Marder&Marder Manufactureczosnkiem sprawdza się zarówno jako obiad dla dwojga, jak i jako przystawka dla gości. Składniki Ciasto: ¼ kostki masła szklanka mąki pszennej 3 łyżki letniej wody (lub tyle, ile ciasto potrzebuje, żeby było elastyczne) ¼ łyżeczki soli ½ -1 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: Paczka mrożonych brokuł 3 jajka kubeczek śmietany kulka mozarelli 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej, szczypta(...)wsypać mąkę, do środka zetrzeć na tarce dobrze schłodzone masło. Wymieszać wszystko tak, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać sól, wodę i oliwę. Zagnieść szybko. Wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę lub formę do tarty z wyjmowanym dnem. Brzegi tarty powinny mieć ok. 2- 3 cm wysokości. Spód do tarty trzeba ponakłuwać
Kulinarne Inspiracjepotoczyła się na temat ciasta francuskiego, które bardzo lubię. Opowiedziała mi o tym w jaki sposób przyrządza z niego pierożki. Przepis prosty i dość szybki. W sam raz na przegryzkę lub obiad. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, ok 400 gr piersi z kurczaka, 1 cebula, 2 serki topione (ja dałam goudę i edamski), olej, sól, pieprz, tymianek. Przygotowanie: na niewielkiej
Państwo Wojtczuk gotująNieskomplikowany, bardzo prosty przepis na szybki sernik na zimno. Deser idealny na letnie dni kiedy mamy ochotę na lekkie owocowe ciasta przy których nie trzeba spędzać dłuższego czasu w kuchni. Sernik na zimno z serka homogenizowanego możemy przygotować z dowolnymi owocami co sprawia, że za każdym razem może być inny a bazowy przepis pozostaje taki sam. Osoby, które chcą jeszcze
Słodka Stronaurosło.. . .dla mnie ciut za suche było,z pomocą przyszła strzykawka i nasączyłam herbata ,wstrzykując po bokach. „ Noc w Wenecji" jest szybkie do zrobienia ,niesamowicie lekkie ,mało słodkie i pyszne ciasto. Obydwa ciasta piecze się razem. przepis ze zmianami
mojej kuchniCytrynowe muffinki z borówkami! Dzisiaj szybka i bananie prosta rzecz, muffinki! Lubię muffinki o smaku cytrynowym, które idealnie komponują się z kwaśnymi owocami takimi jak: jagody czy borówki. I pomyśleć, że jeszcze dwa lata temu nie potrafiłam zrobić dobrego ciasta ucieranego! Teraz ucierane to ciasto, które jest na moim stole najczęściej! Jest proste, zawsze się udaje, nie zsycha się
SMYKWKUCHNIorzechami a bazie białek-najlepsze :D potem znów warstwa kemu i na koniec druga połowa kakaowego biszkoptu :-) Całość jest polana czekoladą i posypana orzechami. Ciasto jest wspaniałe,wbrew pozorom robi się je łatwo,szybko i przyjemnie :-) Polecam SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm KAKAOWY BISZKOPT -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -1,5 łyżki kakao -5 łyżek mąki pszennej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać. Na końcu dodać chałwę, szybko zagnieść (masa nie musi być idealnie gładka). Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzesumie wiedziałam, że znajdzie się na tej liście, bo liczba wyświetleń wzrastała bardzo szybko. Bardzo mnie cieszą takie wyniki, bo dobrym przepisem trzeba się dzielić w jak najszerszym gronie.😇 Gdybym miała wybrać swojego faworyta z tej listy, wybrałabym racuchy z kaszą i jabłkami. Ciasto to każde lubię, ale mniejsza forma deseru bardziej do mnie przemawia, bo wiem że nie będzie(...)ZAPIEKANKA GRYCZANA Z MIĘSEM I MOZZARELLĄ LINK 4. FIT 3 BIT (bez pieczenia) LINK 5. RACUCHY JABŁKOWE Z KASZĄ I TWAROGIEM LINK 6. SZYBKA SZARLOTKA Z BEZĄ LINK 7. SAŁATKA ŚNIADANIOWA (białkowo-tłuszczowa) LINK 8. KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI LINK 9. SAŁATKA Z RYŻEM, JAJKIEM I KURCZAKIEM LINK 10. PIERNIKOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI LINK Podsumowując, czerwiec był bardzo
Zdrowie i pysznie na talerzupaski, które będą brzegami. Łącznie wyjdzie nam 6 tart. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Na krawędziach tart układamy wycięte paski, zaczynając od dłuższych boków (krótsze uzupełnimy kawałkami, aby nie zmarnować ciasta). Ułożone paski również smarujemy białkiem. Wewnątrz każdą tartę posypujemy tartą mozzarellą, pokrojonym w półkrążki porem, układamy naprzemiennie kawałki pieczonej papryki, wędzonego pstrąga, pokrojonej na kawałki kulki mozzarelli (wcześniej odsączonej(...)minut. Podajemy gorące, przybrane ziarnami czerwonego pieprzu i gałązkami tymianku. Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną to pomysł na lekką, szybką, prostą, smaczną i bardzo apetyczną kolację. Polecam ciasto francuskie nie tylko w wersji na słodko, bo na wtyrawnie smakuje również wspaniale. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkooraz ubite białka, które zostały mi po wykorzystaniu żółtek do sosu holenderskiego. Przepis powstał na potrzeby chwili. Wybierałam się do mojego syna więc musiałam się szybko uwinąć z pieczeniem tym babeczek. Wyszły idealne. Ciasto z tego przepisu jest wybawieniem dla niespodziewanych zachcianek, czy też niespodziewanych gości. Polecam te błyskawiczne owsiane babeczki z żurawiną, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smaczne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu, aż dziwne , że dopiero teraz odkryłam ten przepis, pychota :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent(...)family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki(14-20szt): opakowanie ciasta francuskiego tradycyjnego lub z masłem krem nutella około ½ słoiczka około 100g truskawek cukier puder Wykonanie: ciasto francuskie najlepiej żeby było w temperaturze pokojowej ( nie będzie się wtedy kurczyć podczas pieczenia
Słodkie zapomnieniebył weekend pyszności! Wczoraj kupiliśmy na bazarku cielęcinę i zrobiłam z niej pyszne sznycle na szybko. Do tego gnocchi, już na trochę mniej szybko, bo było trochę zabawy. Zwłaszcza, że robiłam wersję bezglutenową. Ciasto się troszkę lepiło i trudniej było ulepić ładne "kopytka". Ale nie ładność się liczy, tylko smak. A smak był mistrzem. Dziś dojedliśmy gnocchi z szybkim sosem
Cytryna&Co.jest dość uniwersalne i tak naprawdę można go przygotować o każdej porze roku z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzi się kiedy mamy ochotę na jakieś szybkie weekendowe ciacho do kawki, albo nawet na spontaniczną imprezę :) Ciasto zrobiłam pół na pół z mąki orkiszowej i pełnoziarnistej, a zamiast cukru użyłam ksylitolu, ale myślę, że dobrze sprawdzi się również miód. Przed podaniem ciasto
Healthy food explorerwyczerpania. MASA 2: Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Jogurt miksujemy razem z cukrem, wlewamy powoli zimną galaretkę. Chwilę miksujemy. SKŁADANIE CIASTA: Na pierwszy blat wylewamy masę 2 - trzeba robić to szybko bo gęstnieje. Chowamy na chwilę do lodówki, aż całkiem stężeje. Następnie nakładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą budyniowej masy. Ścięty wierzch ciasta kruszymy
Pani na deser