Naleśniki z kremowym serkiem i owocami. Goździki, cynamon i anyż gwiaździsty dodają jabłkom i gruszkom ciepłego aromatu. Lekki, szybki i słodki obiad. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do głębokiej miski. Całość około 5 minut miksujemy najpierw na wysokich, potem na średnich obrotach miksera, do uzyskania ciasta o gęstej, gładkiej konsystencji. Ciasto koniecznie odstawiamy na blat na pół godziny, żeby odpoczęło
Karo in the KitchenWitam! Śliwki owładnęły całe nasze targowisko... <3 W tym roku nie robiłam niczego ze śliwkami (oprócz jedzenia w całości). Dlatego postanowiłam zrobić ciasto, ale bardzo
Gotowanie, czyli hobby dla każdegojako dodatek do musli, jogurtu, sosów czy właśnie placuszków ;) Te są przepyszne! Każdy może sobie na nie pozwolić, nawet osoby na diecie. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto: 70 g mąki gryczanej 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki łuski gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml mleka
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: kostka masła 5 jajek 1 kubek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kubek cukru 2 budynie waniliowe 0, 5 l mleka 0, 5 kg
Luźna Kuchniaformie zimną śmietanę ubić ze śmietan fixem, dodać dżem wiśniowy niskosłodzony i ubić do śmietanę na wystudzonym cieście rozsmarować śmietanę, dodać kostki czekolady z orzechami - ciasto jest wilgotne, aromatyczne, smaczne i szybko się zjada..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiężółtko kilka kropel aromatu waniliowego 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać ekstrakt, żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić je na 2 części. Do jednej dodać przesiane kakao i dobrze wyrobić. Obydwa ciasta owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut
Nastoletnie WypiekanieKochane ciasto francuskie . Któż nie zna jego zalet ? Idealne do szybkich przystawek , idealne do przekąsek . Nic : tylko , wymyślać i piec. Moim hitem ostatnio są przekładane bułeczki. Składniki 2 ciasta francuskie 1/2 kg karkówki lub łopatki (może być gotowe mielone) 4cebule czosnkowe 4 pomidory 20dkg sera żółtego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka płaska pieprzu 1 łyżka majeranku
Eli GotowaniePowidła śliwkowe to dla mnie pozycja obowiązkowa jaką lubię przygotowywać co roku. Nie wyobrażam sobie zimy bez powideł. Przygotowuję je z myślą o Pierniku Staropolskim, o cieście mojego dzieciństwa Pleśniaku, o moich szybkich zachciankach, uwielbiam świeżą bułkę, na której kładę dwa grube plastry sera białego, na który wykładam łyżeczkę powideł, to też smak z moich smarkatych lat. Dlaczego lubię przygotowywać
Blondynka Gotujeokazja tego typu trafia się rzadko (zazwyczaj staram się nie gromadzić w zamrażarce mięsnych zapasów, wolę świeże zakupy) i zaczęłam kombinować. Jednego dnia potrzebowałam upichcić coś szybko i smacznie, więc postawiłam na ciasto naleśnikowe. Był to strzał w dziesiątkę! Mięso jedynie leciutko osoliłam, porządnie doprawiłam za to ciasto. Dzięki temu polędwiczka nie straciła swojej delikatności, a jednocześnie nie była mdła
Życie zamknięte w smakuZdrowotne właściwości miodu znane są światu nie od dzisiaj. W okresie jesienno-zimowym spożywamy hektolitry herbaty z miodem i cytryną. A może by tak spróbować czegoś
Życie zamknięte w smakuNie jestem weganką, ani wegetarianką, co widać przy bliższym zapoznaniu się z moim blogiem. Nie cierpię też na alergię na gluten lub nabiał. Niemniej czasami staram
Życie zamknięte w smakuZ Magdą z bloga My simple kitchen znamy się od dość dawna. Brałyśmy udział w akcjach polegających na wspólnym blogowym pieczeniu i gotowaniu, a potem nawiązałyśmy
Codzienna kuchnia niecodziennaSmaczne bułeczki drożdżowe to idealne rozwiązanie na śniadanie lub kolację. Zrobienie takich bułeczek nie jest trudne, a w smaku są naprawdę dobre. Bardzo szybko zniknęły z naszego stołu. Składniki: Ciasto: - 500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju - 2 żółtka Farsz: - 1 kg pieczarek - 2 cebule - 3 łyżki masła Wykonanie: W letniej
Pan i Pani Smith w kuchniladenia czyli rodzaj oliwnego placka chlebowego z cebulą i pomidorami. Nigdy nie byłam na Kimolos, nigdy nie jadłam ladenii, ale przepis tak mi się spodobał że szybko musiałam sprawdzić jak placek smakuje. Ciasto podobne jest do ciasta na pizze, piecze się je jednak długo bo aż 45 minut, i w efekcie dostajemy pyszny gruby placek. Dodatkiem są tylko dojrzałe pomidory
Stare Garykropla aromatu waniliowego 2-4 łyżeczki cukru pudru 1 szklanka jagód Masło przeznaczone na spód roztopić, ostudzić a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Ciasto pozostawić na 30 minut w zamrażarce/lodówce. Po tym czasie wylepić spód wysmarowanej masłem i oprószona bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez
MarciochaKucharzy