blogu jest już przepis na ciabattę, ale tą stosunkowo szybką w przygotowaniu ( klik ). Dzisiaj również ten rodzaj pieczywa, choć w nieco bardziej wymagającej wersji- na zaczynie biga. Zaczyn potrzebuje kilkunastu godzin leżakowania, ale uwierzcie mi na słowo, że pokochacie te bułeczki i będziecie wracać do tego przepisu baaardzo często ;). Przepis z książki Piotra kucharskiego "Chleb. Domowa(...)piekarnia". Składniki: (na 8 sztuk) Zaczyn biga: 2 g świeżych drożdży 100 ml letniej wody 200 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 250 ml letniej wody 5 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej typ 750 15 g soli 20 ml oliwy z oliwek (zastąpiłam olejem rzepakowym) Przygotowanie: Zaczyn biga: Wszystkie składniki dokładnie
Nastoletnie Wypiekaniepycha :) Takie właśnie racuszki przygotowywała moja mama i niezmiennie właśnie z Nią bardzo mi się kojarzą. Porywałyśmy je z moją siostrą z talerza jeszcze gdy były bardzo gorące :) Uwaga : szybko znikają z talerza! Polecam!!! ------------------------------------ Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 30 minut ------------------------------------ SKŁADNIKI: 200g mąki pszennej 200ml śmietany 22% 3 jajka szczypta soli tłuszcz do smażenia opakowanie cukru waniliowego dodatki(...)Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Krok 2. Żółtka ucieramy ze śmietaną, mąką i szczyptą soli. Krok 3. Ubijamy pianę z białek z cukrem waniliowym - delikatnie mieszamy ją z ciastem. Krok 4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ok. 7mm), kładziemy po łyżce ciasta - smażymy racuszki na złoty kolor z każdej strony, osączamy je na papierowym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem
Moja Książka KucharskaIdealne na śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i smaczne a dodatkowo bardzo sycące :) Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Zapraszam! Racuchy z twarogiem Składniki: 250g tłustego twarogu 2 jajka (żółtka i białka osobno) 120 ml mleka 150g mąki 3 łyżki cukru 1 łyżka c. waniliowego szczypta soli olej do smażenia dodatkowo: owoce Przygotowanie: Żółtka wymieszaj z mlekiem, pokruszonym twarogiem, cukrem(...)cukrem waniliowym. Dodaj mąkę i wymieszaj. Ubij pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Porcje racuchów kładziemy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło lub zimno z owocami. Smacznego
Tagebuch po polskuPyszne i szybkie bułeczki w sam raz na śniadanie, doskonale smakują z dżemem. Bułki te są bez drożdży, bo tych akurat nie miałam, więc szukałam... szukałam i wyszukałam :) Wyszły idealne! Składniki: 0,5 szkl. mleka 40 g masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru (+ 1 jajko do posmarowania) Wykonanie(...)Wszystkie składniki ugniatamy na elastyczną masę. (Masło dodać najlepiej miękkie) Ciasto będzie lepiło się trochę do rąk, ale po kilku minutach od wyrabiania powinno mięć już bardziej "zbitą" konsystencje, Dzielimy wtedy ciasto i formujemy bułeczki (Wyrastają 2 x większe) Bułeczki układamy w odstępach ok 2-3 cm na papierze do pieczenia, Smarujemy roztrzepanym jajkiem, i możemy posypać ulubionymi ziarnami
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Pyszne i szybkie bułeczki w sam raz na śniadanie, doskonale smakują z dżemem. Bułki te są bez drożdży, bo tych akurat nie miałam, więc szukałam... szukałam i wyszukałam :) Wyszły idealne! Składniki: 0,5 szkl. mleka 40 g masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru (+ 1 jajko do posmarowania) Wykonanie(...)Wszystkie składniki ugniatamy na elastyczną masę. (Masło dodać najlepiej miękkie) Ciasto będzie lepiło się trochę do rąk, ale po kilku minutach od wyrabiania powinno mięć już bardziej "zbitą" konsystencje, Dzielimy wtedy ciasto i formujemy bułeczki (Wyrastają 2 x większe) Bułeczki układamy w odstępach ok 2-3 cm na papierze do pieczenia, Smarujemy roztrzepanym jajkiem, i możemy posypać ulubionymi ziarnami
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...użytych mąk. Wyrabiać ciasto przez co najmniej 8 minut, wciąż będzie jeszcze lekko klejące. Ciasto pozostawić w misie przykryte ściereczką na godzinę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć ciasto, powinno zajmować około połowę wysokości blaszki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2-4 godziny, aż sięgnie góry blaszki. Piekarnik nagrzać do 240C w trybie góra+dół. Chleb obsypać(...)wrzucić 3 kostki lodu. Piec w 240C przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190C+termoobieg i piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb, szybko wyjąć z formy i ściągnąć papier do pieczenia. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 5-15 minut, np. tylko na dolnej grzałce. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos przy postukaniu
Czerwony GupikSzybkie do zrobienia babeczki..ja co prawda mam specjalne foremki do babeczek, ale postanowiłam zrobić je w foremce na mufinki..wg mnie robi się je troszkę szybciej..nadzienie może być dowolne, u mnie mus jabłkowy . 100 g masła 100 g gęstej kwaśnej śmietany 1 żółtko 220 g mąki pszennej 1 łyżka cukru(...)pudru szczypta soli Masło posiekać z mąką i cukrem pudrem, dodać śmietanę, żółtko, sól i zagnieć ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.Ciasto rozwałkować, wyciąć foremką okrągłe ciasteczka .Ułożyć ciasto w foremce na mufinki. Na dno ciasteczek wysypać ziarna fasoli. Wstawić ciasteczka do nagrzanego do 180° piekarnika.Piec , aż c iasteczka się
Moje domowe kucharzenieprzysmażonym boczkiem i kapustką do tego. Ja uwielbiam otulone masełkiem i z solą, Można je jeść na słodko z cukrem lub też dodawać do zupy. Pełna dowolność, a jak szybko je się przygotowuje. Składniki: (dla trzech osób, jedzone osobno, nie do zupy) 400g mąki pszennej szklanka letniej wody 1,5 łyżeczki soli 1 duże jajko lub dwa małe Przygotowanie(...)widelcem. Gdy masa jest już porządnie roztrzepana, stopniowo dodaję mąkę, mieszam, a później ubijam widelcem około 2 minuty. Zagotowuję wodę i odrobinę ją solę. A teraz wkładamy do wody ciasto na kluski. Najpierw zanurzam łyżkę do zupy w wodzie, potem nabieram kluska wielkości około 1/3 łyżki i wkładam do wody i tak aż do zużycia ciasta. Delikatnie mieszam kluski
Wołowina od rekinawałkować ani lepić tylko zagnieść i gotowe. Przyznam szczerze, że nazwy znam ze słyczenia ale smak dotąd był mi nie znany. Ale szybko nadrobiłam zaległości. Kluchy są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne, na pewno zagoszczą na naszym stole nie raz. składniki: 500 g twarogu półtłustego 2 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej ok 1 czubata szklanka mąki pszennej(...)ręką. Następnie dodać jajka oraz mąki. Czubata szklanka mąki pszennej mi wystarczyła ale być może trzeba będzie dać więcej w zależności od tego jak wilgotny jest twaróg. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę. Podsypać mąką i podzielić na 3-4 części. Każdą część uformować na wałeczek o szerokości ok 3 cm, lekko spłaszczyć ręką. Pokroić w prostokąty
Monia miesza i gotujeCoś słodkiego na szybko Składniki: 1 szklanka mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 banany sok z jednej cytryny 1 cukier wanilinowy cukier puder do obsypania placków olej do smażenia Wykonanie: Przesianą mąkę łączymy z cukrami oraz proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i roztrzepujemy je w mleku(...)białka ubijamy na sztywną pianę. Gotowe żółtka z mlekiem dodajemy do sypkiej części ciasta i mieszamy, następnie dodajemy ubite białka powoli mieszając aby ciasto było pulchniejsze i nabrało powietrza. Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zrobiły się ciemne. Dodajemy następnie banany do masy i mieszamy. Placuszki pieczemy na małym ogniu! Opiekamy z obu stron
W Moim Magicznym Domudłoni. Wyrobione ciasto odstawić na 2 godziny do lodówki. 3. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm, przygotowujemy siedem różnej wielkości kółek (szklanki, słoiki, kieliszki), i wycinamy z ciasta wszystkie wielkości, najmniejsze kółeczko wycinamy 2 razy na górę i na spód dzwonka. Dodatkowo wycinamy listki lub gwiazdki na górę, w każdym elemencie wycinamy dziurki do przewleczenia sznurka. 4. Pierniczki(...)minut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż przepieczone. Lukier ucieramy bardzo lejący, jest to raczej płynna glazura do smarowania niż lukier. Po ostudzeniu nakładamy pędzlem glazurę, która bardzo szybko zastygnie na pierniczkach i już za chwilę będzie można składać nasze dzwonki przewlekając kolorową wstążką lub ozdobnym sznurkiem
Apetyczna babeczkapuszek pełnych ciastek. Furorę zrobiły łakocie z migdałami i... Liofilizowanymi jeżynami. Tak, tak, takie cuda. Przepis znalazłam na stronie Kager til kaffen , i od razu mnie zaintrygował. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i te ciasteczka takie właśnie są. Składniki razem miksujemy, formujemy rulonik, chowamy do lodówki na czas, którego potrzebujemy na sprzątanie, kąpiel, wyjście z psem (niepotrzebne skreślić), a potem(...)zaczyna się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzewspomnę..z wykonaniem to problemu nie ma, ale gorzej właśnie z pomysłem..no, ale od czego ma się w domu różne książki z przepisami...no i znalazł się szybki pomysł, a jeszcze szybsze wykonanie ..i tak oto są racuchy z serem wg Anny Starach z książki Pyszne na słodko. 300 g twarogu 3 jajka 3 łyżki cukru(...)żółtek.Żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać cukry , mąkę i rodzynki.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.Na rozgrzane masło nakładać małe porcje ciasta i usmażyć z obu stron
Moje domowe kucharzenieSzybkie i zdrowe placki z płatkami orkiszowymi . Przygotowywanie ich trwa naprawdę chwilę. Powodują uczucie sytości... sycą ...ale zdrowo i są składnikiem zdrowej diety.Płatki te zawierają dużą ilość witamin, błonnika i makro- oraz mikroelementów. Przyczyniają się do sprawniejszego funkcjonowania układu pokarmowego. Składniki: 2-3 łyżki płatków orkiszowych/owsianych/żytnich jajko 2-3 łyżki serka homogenizowanego W miseczce roztrzepałam jajko(...)wsypałam płatki orkiszowe . Dodałam serek homogenizowany. Składniki wymieszałam. Jak ciasto będzie za rzadkie,dosypcie po prostu więcej płatków. Odstawiłam je na chwilę,żeby napęczniały. Odrobina masła na patelnię i smażymy. Gotowe! Idealne na śniadanie lub przekąskę gdy czujecie głód;-) Dla łasuchów ... usmażone placki posmarowałam serkiem homogenizowanym. Smacznego
potrawyregionalneszkoły. Nie muszą to być te na słodko, bo wytrawne też są bardzo smaczne. Dodatkowym plusem jest to, że po zjedzeniu takiej bułki nie jesteśmy z powrotem tak szybko głodni jak po słodkiej drożdżówce. Upiekłam już setki drożdżowych bułeczek ale te smakowały mi wyjątkowo. Po wyjęciu z piekarnika były z wierzchu chrupiące a w środku bardzo pulchne, kilka zjedliśmy jeszcze(...)powstrzymać. Ja osobiście lubię takie bułeczki maczać w sosie czosnkowym, ale to już takie moje zboczenie, że prawie wszystko jadam z sosem czosnkowym. Składniki na 10 sztuk: na ciasto: 500 g mąki 1 jajko 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody 50 g masła łyżeczka cukru łyżeczka soli na nadzienie: 300 g szpinaku mrożonego łyżka masła 2 ząbki czosnku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia