Małe niewinne pączusie serowe, które zasmakują każdemu łasuchowi. W dodatku robi się je bardzo szybko. Ciekawostka - same odwracają się podczas smażenia nawet kilka razy :) Składniki: 250 g twarogu 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka wódki (lub spirytusu) szczypta soli olej Sposób przygotowania(...)Twaróg (u mnie z wiaderka) miksujemy z cukrami, mąką wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną, śmietaną, jajkami oraz wódką. Powstałe ciasto będzie klejące, dlatego do małej miseczki nalewamy trochę oleju, smarujemy nim dłonie, a następnie z ciasta formujemy małe kulki nie większe niż wielkość orzecha włoskiego i układamy na tacy posmarowanej olejem, aby łatwiej się odklejały. Pączusie smażymy na rozgrzanym
Na Ciasteczkowych Papierachrozpływające się w ustach faworki, chruściki - w rożnych rejonach kraju maja one inna nazwę. Idealne w trakcie karnawału. Są troszkę pracochłonne, ale przy zaangażowaniu całej rodzinki można szybko się z nimi uwinąć, a efekt wynagrodzi nam prace jaka w nie włożyliśmy. Składniki: 3 szkl. mąki 6 żółtek 7 łyżek śmietany 2 łyżki spirytusu lub octu 1 łyżeczka(...)olej, smalec) Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę . 2. Dodajemy do niej żółtka, śmietanę, cukier i sol, ocet lub spirytus. 3. Wyrabiamy cisto (cisto ma mieć konsystencje tak jak ciasto na makaron). 4. Przekładamy nasze ciasto na stolnice i zaczynamy je napowietrzać, czyli uderzamy go walkiem do ciasta. Im dłużej będziemy bić tym więcej będziemy mieli pęcherzyków w środku
Kulinarnie z Polką na KresachNaleśnik z szpinakiem to doskonałe danie dla całej rodziny, zwłaszcza gdy uwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go
W Moim Magicznym Domumąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Ucieramy(...)dekorujemy przestudzone pierniczki. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny. Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy co drugi dzień, by nie spleśniały). Pyszne serduszka z piernika gotowe :) Smacznego! A tu jeszcze jeden, sprawdzony od lat, pyszny pomysł na pierniczki: KLIK
Moje Kuchenne RewelacjePiernik na kefirze (bez jajek) Piernik bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a ponadto zawsze się ładnie upiecze. Mięciutki, wilgotny i smaczny skusi każdego. Polecam. Składniki: 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sodki 5 łyżek oleju 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1,5 szklanki kefiru (około 330 g) 3 łyżki dżemu porzeczkowego, wiśniowego lub innego 1-2 łyżki(...)przyprawy do piernika Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy ( nie miksować zbyt długo). Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej blachy o wymiarach ok. 25x28. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać polewą. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Smacznego
talerz przyjemnościMałe rogaliki w sam raz na jeden kęs. Zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące ale z czasem robią się miękkie. Robi się dość szybko, dlatego przepis polecam początkującym. Składniki: 300 g mąki 5-6 łyżek miodu 150 g cukru 1 jajko 30 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: 100 g deserowej czekolady 4-5 łyżek startych orzechów włoskich(...)łyżki mleka Mąkę wymieszać z sodą i przesiać do miski. Dodać cukier. Miód i masło zagotować w rondelku, wlać do miski z mąką i zmiksować, na końcu wbić jajko. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i wyrobić (jeśli będzie się zbytnio kleić to można dodać jeszcze trochę mąki). Odrywać po kawałku ciasta i formować rogaliki. Układać je na blaszce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaposilków do pracy przychodzi mi coraz lepiej i latwiej, sprawia tez duza frajde. Najważniejszy jest oczywiscie pomysł, a samo przygotowanie to nic trudnego, staram się bowiem robic łatwe i szybkie potrawy, nie wymagające długiego stania w kuchni. Sniadanie: Tortille z jajkiem, szynka, salata, keczupem i majonezem. Lunch: Salatka hawajaska - Makaron (250g) (wypatrzylam ostatnio makaron z chili i postanowilam go wyprobowac(...)puszka kukurydzy, puszka ananasa pokrojonego w kostke, szynka konserwowana w cienkich plasterkach, majonez, sol, pieprz, slodka papryka, przyprawa curry (obowiazkowa do ananasa). Przekaska: Pomidorki koktajlowe, a do popoludniowej herbaty ciasto bananono - orzechowe . Smacznego
Codzienne GotowanieJeśli chcecie zrobić coś bardzo słodkiego, a przy tym nie macie talentów do pieczenia- spróbujcie przygotować kilka takich babeczki. Macie w domu kilka dojrzałych
Proste Potrawyłyżki 1 łyżkę masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia wlać mleko, wodę, dodać jajka, mąkę , olej, szczyptę soli. Dokładnie zmiksować, wymieszać na gładkie jednolite ciasto. Odstawić na ok 15 minut. Po czym usmażyć naleśniki. Farsz Botwinkę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzuć do wrzątku na 3 - 4 minuty. Tak przygotowane buraczki wymieszać z pietruszką, czosnkiem(...)upieczone naleśniki nałożyć nasz farsz, zwinąć w rulon i podsmażyć na maśle. Aromaty się połączą, ser rozpuści. Doda też to dodatkowego posmaku. Gotowe naleśniki można posypać dodatkowo parmezanem. Prosty szybki sposób na obiad lub ciepłą przekąskę:) Smacznego
Basia w kuchniSzybkie, delikatne, łatwe i bardzo pyszne. Idealnie pasują do kawy nie tylko w tłusty czwartek. Polecam bo są tego warte. Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 3 jajka - 300 g serka homogenizowanego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - olej do smażenia - cukier puder Wykonanie: Serek wymieszać z jajkami, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać. W szerokim(...)garnku rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcję ciasta na rozgrzany tłuszcz. By ciasto nie kleiło się do łyżki często maczamy ją w oleju. Smażymy na złoty kolor. Po wyjęciu z oleju osączyć je na papierowych ręcznikach. Gotowe pączusie lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem
magiczna kuchnia Kasijednocześnie zdrowego i tak oto zrodził się pomysł, by do ciastek dodać orzechy :) Miałam zamiar udekorować je jeszcze czekoladą, ale ledwo co udało mi się zrobić zdjęcia, bo tak szybko znikały z talerza :) Składniki na około 25 ciastek 150 g mąki pełnoziarnistej 25 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych 50 g orzechów włoskich pół łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)margaryny 3 łyżki brązowego cukru 60 ml mleka Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę.Orzechy również zmielić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść na nie klejące się ciasto. Wałkować je na grubość około 4 -6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać ciastka i układać je na lekko natluszczonej blasze. Piec około 15 minut w temperaturze
My simple kitchenciasto naleśnikowe, gęstością ma przypominać ciasto naleśnikowe, odstawiamy na ok 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, każdy kwiat chwytamy za ogonek i zamaczamy w cieście, odsączały z nadmiaru ciasta i kładziemy na rozgrzany olej. Lekko przygniatamy, gdy już z jednej strony będzie upieczony na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i chwilę smażymy. Gotowy osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem(...)zaraz po upieczeniu, tak samo kwiaty zbieramy chwilę przed smażeniem,aby nam nie zwiędły. Placki takie są przepyszne, moja mała Gabi zajada je jeden po drugim. Kwiaty bardzo szybko przekwitają, także spieszcie się, jeśli chcecie się najeść tą dobrocią natury
Basia w kuchniPiec: 25-45 minut w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu ciasto ostudzić zdjąć z niego papier do pieczenia, wyrównać brzegi i pozbyć się przyrumienienia jeśli powstało- by wydobyć błękit ciasta. Gotowy spód włożyć do tortownicy i przygotować masę serową. Masa serowa: 1.Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder oraz twaróg, mieszać wszystko dokładnie przy pomocy miksera. 2. Żelatynę rozpuścić(...)odstawić do napęcznienia na około 10-15 minut. 3. Po tym czasie podgrzać żelatynę w gorącej kąpieli by się rozpuściła i jeszcze ciepłą przelać do masy serowej miksować na szybkich obrotach mikserem. 4. Dodać alkohol i/ lub barwnik spożywczy dla smaku i koloru. 5. Gotową masę przekładać na ostudzony spód. Chłodzenie: W lodówce najlepiej przez całą noc, W zamrażalniku około
KreatywnePinysezamem. Idealne do porannego kakao. Chrupiąca skórka z zewnątrz i miękki puszysty środek. Bagietki znikły równie szybko jak się pojawiły. Zapraszam również na śniadaniowe paluchy drożdżowe ... znikły tak szybko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania stolnicy 3/4 szklanki gęstej maślanki (temperatura pokojowa) 4 łyżki ciepłej wody (nie gorącej!) 2 łyżeczki suchych drożdży 1 1/3 łyżki miękkiego masła duża(...)zależności od gustów smakowych) sezam do posypania + jajko do smarowania wierzchu bagietek Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże i mieszamy. Potem dokładamy kolejne składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest miękkie i lekko lepkie, ale winno się dać ładnie uformować w kulę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie
Słodkie okruszkipudrem... Ach... Jej racuchy były i będą zawsze najlepsze! A dziś przedstawiam Wam moją wersję tych serowych placuszków, które z uśmiechem na twarzy wcina moja mała pociacha :) ... wszystkie tak szybko znikły, że w ostatnim momencie udało się zrobić zdjęcie Składniki: 250 g miękkiego sera półtłustego 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki cukru 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)olej do smażenia cukier puder do posypania przed podaniem Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Łyżką nakładamy ciasto na patelnie, tworząc racuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszki