szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:1168/1736)

Przepyszne faworki. 123

Witajcie :) Moje dzieci bardzo lubią faworki i oponki dlatego często je piekę :) Są proste w wykonaniu, nie potrzeba do nich dużo składników, szybko się je przygotowuje :)  Moi goście bardzo je lubią :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 500 g mąki pszennej 2 cukry waniliowe 12 łyżek kwaśnej śmietany 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu 3/4 szklanki(...)cukru olej do smażenia Wykonanie : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, następnie na środku zrobić dołek i dodać do niego: żółtka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy,spirytus, dobrze zagnieść ciasto, mam być elastyczne. Ciasto rozwałkować na około 3 mm, wzdłuż wycinać paski o szerokości 3cm i długości około 10 cm, na środku każdego paska zrobić 1,5 cm nacięcie przełożyć jeden

Sama słodycz i szczypta chili
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 329

określonej strukturze – po zblendowaniu dostaniecie tylko i wyłącznie zgrzaną maź, o konsystencji pasztetu. Ostrza w blenderze czy malakserze wirują z ogromną prędkością, nawet na niskiej mocy, a takie szybkie tarcie wytwarza ciepło. Efektem jest masa mięsna prawie jak homogenizowana– zbita, zgrzana, bez odpowiedniej konsystencji. Najbliżej jej do masy na parówki, do kiełbasy – odpada. Mielimy najpierw schłodzony tłuszcz, następnie schłodzone mięso(...)Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 6-8 minut. Całość po wyrobieniu przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę-dwie

Karo in the Kitchen
Rogaliki kruche! 254

słodkie co nieco ;-). Rogaliki kruche robi się dość szybko i przyjemnie, nie wymagają żadnych większych umiejętności. Jeśli nie czujecie się specami w pieczeniu, to przepis idealny dla Was, prosty, szybki w wykonaniu, a efekt zadowoli każdego. Rogaliki możecie nadziać ulubioną marmoladą, jeśli chcielibyście użyć dżemu to wybierzcie taki aby był gęsty, zbyt rzadki będzie się rozlewał i wypływał z rogalików(...)tortowej + do podsypywania - 2 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/3 buteleczki aromatu cytrynowego - 120 g cukru - 1 masło (200 g) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i schładzamy w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotuj stolnicę lub blat oprósz mąką. Dwie blaszki do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Marmoladę

SMYKWKUCHNI
Pączki z Nadzieniem Różanym 139

napuszonego ciasta. Dodajemy pozostałą mąkę, ekstrakt z wanilii i rozpuszczone masło. Zagniatamy całość, do połączenia. Odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Zagniatamy kilka razy, dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki (od was zależy jaka średnica). Układamy(...)ściereczką i zostawiamy je do napuszenia. Napuszone, podrośnięte krążki smażymy na rozgrzanym do 175 stopni oleju. Należy uważać by olej nie był zbyt gorący, gdyż pączki zaczną się za szybko smażyć na zewnątrz a w środku bedą surowe. Odkładamy na odsączenia na papier kuchenny. Gotowe wypełniamy konfiturą: Końcówką od łyżeczki robimy dziurkę w pączku, przez całą długość. Konfiturę przekładamy

Made By Mom And Son
Tawa Tawas 153

Tawa Tawas to pyszne pączusie w kształcie rombów, które pochodzą z Boliwii. Wielką ich zaletą jest to, że sa łatwe i szybkie w wykonaniu. Są świetną propozycją na karnawał czy zbliżający się Tłusty Czwartek, polecam. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki miękkiego masła 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo olej do smażenia miód(...)cukier puder Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Na sam koniec dodajemy jajka, masło i wlewamy mleko. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy romby. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy ciasto. Smażymy

magiczna kuchnia Kasi
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z GARNKA 97

smak świeżego chleba. Najbardziej lubię taki jeszcze cieplutki, z masłem i odrobiną soli :) Dlatego ostatnio dość często, piekę pieczywo sama. Dziś zapraszam na chlebek, nie dość, że łatwy i szybki w wykonaniu, to jeszcze bardzo smaczny i z cudownie chrupiącą skórką. Spróbujcie, go upiec, a gwarantuję, że walka o każdą kromkę, zacznie się już od piętki ;) SKŁADNIKI: 360 g wody(...)łyżeczki cukru 200 g mąki żytniej 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli A jak to zrobić: Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie. Wsypać obie mąki i sól. Ciasto bardzo dobrze wyrobić ręką przez około 5-6 minut. Jeśli będzie zbyt "lepkie", można podsypać je lekko mąką. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić

Kuchnia w opałach
Muffinki z jeżynami 153

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu to najlepsze są muffinki. Dziś klasyczne, jasne, mięciutkie, na bazie mleka kokosowego . Z pysznymi jeżynami, ale równie dobrze można dodać do nich inne sezonowe owoce. Smakują rewelacyjnie! Składniki suche: 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia niepełna szklanka cukru Składniki mokre: 2 żółtka 1 szklanka domowego  mleka kokosowego(...)szklanki oleju jeżyny Wymieszać składniki suche, potem mokre. Połączyć niezbyt dokładnie. Wlać ciasto do foremki na muffiny do 3/4 wysokości, do każdej muffinki włożyć jeżynę albo dwie. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. *można użyć zwykłego mleka lub wody, jeśli mleko kokosowe to tylko domowe, z puszki jest za gęste. Wspaniałe świeże jeżyny

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 186

jednakże dodatki są jak najbardziej polskie. Podpłomyki można w zasadzie upiec na trzy sposoby: jak dawniej -  sama woda plus mąka, na zakwasie lub na drożdżach. Wybrałem trzeci sposób - szybki i dający niezłe rezultaty. Taki podpłomyk w smaku i wyglądzie przypomina trochę włoską focaccię . Zamiast oregano możecie wykorzystać również dowolne ulubione przyprawy lub zioła: tymianek, rozmaryn, bazylię, kminek albo czarnuszkę(...)pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI  na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 500-600 ml ciepłej (nie gorącej) wody 5 łyżek dobrego oleju

Food Square
Sernik z malinami na czekoladowym spodzie 133

pomocą wykałaczki tworzymy wzorki - serduszka, esy-floresy lub co nam tylko przyjdzie do głowy.  Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tylko grzałka dolna), pod ciasto wkładamy brytfannę wypełnioną wodą.  Pieczemy około 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120-125 stopni i pieczemy jeszcze 1.5 godziny.  Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy przez(...)pozostawiamy na 20 minut. Sernik ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy.  Ostudzony można od razu kroić lub włożyć do lodówki, żeby bardziej stężał - ja nie zdążyłam, bo znikał w szybkim tempie :)  UWAGA: sernik podczas pieczenia bardzo rośnie w górę, dlatego jeśli mamy specjalną obręcz do tortów warto ją założyć, żeby nam nie "wyszedł" na boki

Kolorowy Przepisownik
Rozetki 149

głębokim tłuszczu, w smaku przypominają faworki. Można je podawać oprószone cukrem pudrem czy bitą śmietaną. Aby zachować chrupkość rozetek, należy je przechowywać w niezbyt szczelnym pojemniku. Idealne na szybki deser dla dorosłych jak i dla dzieci. Polecam. 'rozetki' Składniki: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka mleka - 2 jajka - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wódki - 0,5 łyżeczki soli   Składniki wsypać(...)jednolitą masę. Odstawić na 20 minut.  Suche foremki umieścić w garnku i wlać olej do wysokości foremek. Rozgrzać przez ok 2-3 minuty. Rozgrzaną foremkę zanurzyć w cieście na 3/4 wysokości foremki (słychać będzie delikatne syczenie). Gdy syczenie ustanie, foremki umieścić w rozgrzanym oleju. Smażymy z formą, aż ciasto oderwie się od ścianek foremki. Wyjąć foremki i smażyć rozetkę

CookYourself
Kruche ciasteczka z ziarenkami 155

dzisiejszy deser polecam pyszne kruche ciasteczka z ziarenkami, które otrzymałam do testowania od sklepu ZIARENKOWO . Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, 2,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50g prażonych ziarenek "Migdałowy Przylądek" z ZIARENKOWA, 1/2 opakowania cukru waniliowego, białko do posmarowania(...)konfitura owocowa. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ekspresowe muffinki czekoladowe 867

Niedziela, większość dnia przed telewizorem i nic słodkiego. Więc naszło mnie na muffinki czekoladowe Szybkie przeszukanie googli i nowy fajny blog, szybki przepis Kuchni na obcasach Przepis wprost ekspresowy ;)  Mieszamy wszystko, przelewamy do foremek i pieczemy 20 min ;) Składniki: 250 g mąki niepełna szkl. cukru 3 kopiaste łyżki kakao naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka(...)Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w misce.    W drugim naczyniu mieszamy ze sobą mokre składniki.    Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy.    Ciasto wlewamy do foremek na muffiny i pieczemy w temp. 200°C przez 20 minut.  Takie murzyny że aż zdjęcia nie chcą wyjść

W kuchni bez szafek
Oponki, krążki, pączki serowe 115

robiłam :) Mam go już od ponad 15 lat :) Prawdopodobnie pochodzi od mojej babci, ale tego nie jestem pewna. W każdym razie oponki wychodzą pyszne i robi się je bardzo szybko. Polecam :) Składniki: 40 dag mąki (+ ok. ½ szklanki do podsypania) 15 dag cukru 20 dag twarogu 1 jajko 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Smalec(...)Mąkę i cukier wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego wbijamy jajko, dodajemy twaróg, olej, mleko i proszek do pieczenia. Całość razem mieszamy widelcem lub szpatułką. Wyrobione ciasto wałkujemy, a następnie wycinamy z niego, przy pomocy szklanki i kieliszka oponki. Ja zamiast kieliszka użyłam foremki serduszka. Wycięte oponki wrzucamy na gorący tłuszcz i pieczemy obustronnie, na złoty kolor

Smakowy Raj
Krokiety z farszem serowo- pieczarkowym 268

Szybkie a zarazem bardzo dobre krokiety. Idealna propozycja na szybki bezmięsny obiad. Składniki: Farsz 1 kg pieczarek 4 duże cebule 40 deko żółtego sera wegeta pieprz Wykonanie: Pieczarki oczyścić i  zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać i pokroić w kostkę, całość przyprawić wegetą i pieprzem, podsmażyć. Gdy farsz będzie już gotowy ścieramy na grubych oczkach żółty(...)dodajemy do całości, mieszamy aż ser się rozpuści i połączy z pieczarkami i cebulą.  Ciasto naleśnikowe: 200 gram mąki pszennej 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek 50-100 ml wody gazowanej  Wykonanie: Mąkę przesiać dodać jajko, mleko, sól, oliwę i wodę gazowaną, dokładnie wymieszać ciasto tak aby nie pozostały grudki. Smażyć

Krakowskie smaki Ani
Kopytka 175

wczorajszego obiadu zostały mi ziemniaki, dlatego też dzisiaj postanowiłam uraczyć moich domowników kopytkami. Szybkie, klasyczne, bardzo smaczne. Idealne do dań mięsnych, jak i na słodko. Polecam;) Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie 1 jajko 200 gram mąki pszennej + do podsypywania szczypta soli Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić. Następnie przecisnąć je przez praskę bądź maszynkę do mielenia(...)mięsa(najdrobniejsze oczka sitka). Ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie stolnicę oprószyć mąką i z ciasta ziemniaczanego uformować ruloniki Górę ruloników delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałeczki (poduszeczki). Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia kopytek przez około 2-3 minuty. Podawać z sosem

Krakowskie smaki Ani