trzcinowy, 4 łyżkiWYKONANIE:/ciasto:Na stolnicy mieszamy obie mąki tworząc kopczyk. W bardzo gorącej wodzie rozpuszczamy masło i cukier trzcinowy. Energicznie nożem mieszamy mąkę z przygotowanym gorącym płynem. Wyrabiamy ciasto, tworzymy wałek, kroimy na krążki (około 1 cm). Formujemy placuszki, nakładamy nasze nadzienie, sklejamy tworząc pączki (będą gdzieniegdzie popękane, ale "kto bogatemu zabroni" mieć takie pączusie!)./nadzienie: Sezam prażymy(...)tylko cukier się rozpuści, natychmiast ściągamy z gazu aby się nie przypaliło. Mieszamy, tworząc sezamki (swoją drogą o niebo lepsze niż te 'sklepowe'). Na patelnie dokładamy marmoladę i szybko mieszamy.Gotowe./pieczenie:Piekarnik nagrzany do 165 stopni, góra - dół, termoobieg. około 10-15 minut.- Cały proces wykonania uwieczniony jest na zdjęciach :)))/pseudo lukier:odrobina wody ugotowana z cukrem trzcinowym i małą
Wypisz Wymalujkruchego spodu, gdyż przeszkadzałby w jego wizualnym efekcie końcowym. Sernik marmurkowy świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Idealny sernik do kawy lub herbaty. Ten sernik swoim wyglądem przypomina bardzo ciasto zebra. Natomiast masa serowa podobna jest do tej z sernika z truskawkami i czekoladą, nie dałam masła, i śmietany, a mąkę ziemniaczaną zastąpiłam budyniem. Pieczenie tego sernika odbywa się(...)większej foremce wypełnionej wodą. Pieczemy go w 160 stopniach, czyli w niższej o 20 stopni temperaturze niż wszystkie moje tradycyjne serniki, ale dzięki temu sernik nie wyrasta za szybko, nie pęka, ale i nie opada. Sernik nie jest za słodki, ma delikatną konsystencję, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu. Składniki 1 kg twaróg półtłusty 4 jaka 2/3 szklanki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzarazem wilgotne, do tego niezwykle aromatyczne... Zdecydowanie czuć miód i przyprawy korzenne. Synek zawsze z wielką chęcią pomaga przy ich wycinaniu a później przy dekorowaniu:) Tym razem upiekłam bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu pierniczki, które będą piękną ozdobą naszej choinki... Inspiracja Składniki: 150g mąki pszennej, 50g mąki żytniej, 50g masła, 50g miodu, jajko(...)Przygotowanie Mąki przesiać wraz z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło, miód oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać różne kształty pierniczków. Piec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić i dowolnie udekorować
Z miłości do słodkościmąki 1/2 kostki masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 6 przejrzałych bananów 400g jogurtu greckiego 3 budynie waniliowe (proszek) Z podanych składników na ciasto wyrabiam kruche. Najpierw rozcieram mąkęz proszkiem, masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku,wbijam jajko. Zagniatam. Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwąciasta. Podpiekam przez 10-15 minut w piekarniku(...)zgęstnieje. Następnie wylewam ją na podpieczony spód,wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 45 minut w 200 stopniach (termoobieg), aby pięknie się zezłociła.Kiedy jednak zacznie zbyt szybko się brązowić, zmniejszyćtemperaturę do 180 stopni.Po upieczeniu zostawiam tartę do wystudzenia - masa wtedy stwardnieje,łatwiej się dzięki temu kroi i nic się nie rozpada. Można wstawićdo lodówki, aby przyspieszyć proces
W kuchni Karmel-itkimieszamy, do drugiego mokre i również mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Krem: 400 g śmietany(...)mieszania przez ok 20 minut. Po tym czasie nabieramy odrobinę karmelu (powinien być lekko ciągnący się) na łyżkę i wlewamy do naczynia wypełnionego zimną wodą. Karmel jest gotowy, jeśli szybko zastyga w zimnej wodzie, a po wyjęciu jest twardy i daje się kruszyć. Jeśli zastyga, ale nadal jest elastyczny, ciagnący, wygina się zamiast kruszyć-gotujemy jeszcze przez 5 minut
Zawsze głodna!spożywczą. Gotowe ciasto na pastéis de nata w staw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. *Jeśli z jakiegoś powodu korzystasz z gotowego ciasta francuskiego, to posmaruj je 50-70 g masła i zwiń po prostu jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Dalej postępuj analogicznie według przepisu. Krem do pastéis de nata Do rondelka wlej(...)odstaw je na 5 minut, a następnie przecedź przez sito. W szklanej lub metalowej misie ubij żółtka, aż staną się jasne i kremowe. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj gorące mleko, szybko ubijając jajka i uważając, aby się nie ścięły. Po dodaniu kilku łyżek mleka zacznij je wlewać małym strumieniem, cały czas ubijając masę. Pamiętaj, aby nie robić tego na największych obrotach
Food Squareciastka z galaretką i życie znów miało sens. Pamiętam moment, kiedy Ilona rozstała się z partnerem i późnym wieczorem, smutna do mnie zadzwoniła. Ciastka to było zdecydowanie za mało. Szybko wymyśliłam więc ciasto/tort, które będzie idealnym zamiennikiem naszych ulubionych ciastek i zdecydowanie poprawi humor Ilonie. Tak powstał tort delicja - biszkopt + galaretka + czekolada. Różne galaretki, różne polewy i choć polewa(...)galaretka pomarańczowa 200g czekolady białej 2 łyżki masła 1 łyżeczka żółtego barwnika opakowanie cukru cytrynowego Delecta Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem, do cukru dodajemy opakowanie cukru cytrynowego. Gotowe ciasto mieszamy z połową łyżeczki barwnika żółtego, pieczemy i studzimy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Gotowanie i blogowanieKanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Torcik Lodowy z Precelkami i Masłem Orzechowym – Zapraszam dzisiaj na ciekawy torcik lodowy z lekko słonymi precelkami i naturalnym masłem orzechowym. Torcik jest smaczny, ciekawy i
Mała CukierenkaSłoneczne dni sprawiają, że truskawki dojrzewają niemalże w mgnieniu oka. Dla nas to dobra wiadomość, bo możemy cieszyć się tymi owocami przygotowywanymi na różne sposoby. Niżej
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam chrust, ale dieta bezglutenowa nie pozwala mi na dobranie się do popularnych wypieków z cukierni. Z tego względu zmodyfikowałam stary przepis i zastąpiłam mąkę
Ze smakiem bez glutenuZ przygotowaniem tego sernika poradzi sobie każdy! Jestem tego pewna :) Aksamitny, lekko kwaskowaty - idealny. Wybierając ser kierujcie się dobrą jakością. Jeśli nie przepadacie za owocem
KukuleczkiBardzo kruche i delikatne rogaliki o przyjemnym, migdałowym aromacie. Trochę inna wersja rogalików migdałowych . Uwierzcie, ich smak Was urzecze mimo, że wyglądają zwyczajnie i niepozornie. Łatwo
babka w formie