Potem przesianą herbatę Matcha. W tym momencie wyłączyłam mikser i do masy jajecznej przesiałam mąki, które wymieszałam już łyżką, mieszając energicznie ruchami od dna, tak aby maksymalnie napowietrzyć masę. Ciasto biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym biszkoptem(...)sztywną pianę z połową cukru. Żółtka miksowałam z drugą połową cukru. Do białek dodałam żółtka z cukrem i zmiksowałam. Na końcu dodałam przesianą mąkę i kakao i wymieszałam łyżką,szybko i energicznie ruchami od dna, tak aby napowietrzyć masę. Na końcu cieniutkim strumieniem wlałam rozpuszczone i wystudzone masło, mieszając w tym czasie łyżką. Masę biszkoptową wylałam do tortownicy o średnicy
Blondynka Gotujeletnia kobieta rozum mam dalej tej samej dziewczyny, którą byłam na studiach. Co prawda czasami poszczyka już tu i ówdzie, jak się zasiedzę to nie wstanę już tak szybko. Jak klęknę to czasami muszę się podeprzeć, żeby najpierw unieść tylną część ciała a później wyprostować resztę, ale ciągle lubię chodzić do New Yorkera i do Croppa. Mam czerwone trampki, spódnice(...)pogniecione widelcem. Ale ten wypiek powtórzę kiedyś z przyjemnością i pewnie z innymi owocami. Jeśli tylko nie obawiacie się odpalić piekarnika, to zachęcam! Dodatek mąki ryżowej sprawia, że kruche ciasto już bardziej kruche być nie może! Składniki: na 6 średnich ciastek ciasto: 300 g mąki owsianej lub pszennej 100 g mąki ryżowej 200 g masła 80 g brązowego cukru
bistro mamaKolejny wspaniały włoski przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :) Focaccia to rodzaj włoskiego placka
Cooking MonsterTłusty czwartek w tym roku (2016) obchodzimy 4 lutego. Czyli dziś! Tłusty czwartek, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty . W ten dzień
Kuchnia ŁukaszaBurger ze stoutem z pieczonymi frytkami Poniedziałek – Tagliatelle al ragu Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Środa – Shepard’s pie Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego 300 g krewetek tygrysich (ewentualnie(...)niezbędny dodatek do każdej pasty. Bazylię lubimy natomiast zastępować dobrą, polską i pełną żelaza natką z pietruszki. Jeśli zabieracie jedzenie do pracy jak my, makaron ugotujcie rano i szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Przepis na tagliatelle al ragu na blogu już w poniedziałek. Wtorek – 3xB: Sałatka
Niedzielny kucharzDziś usłyszałam od córki takie zapytanie: "mamo jestem głodna, zrobisz mi placki?". Spojrzałam do szafki i już wiedziałam, że będą szybkie placki z mąki kukurydzianej. Dosłownie 20 minut i były gotowe. Wyszły przepyszne, pulchne, nie za słodkie, więc postanowiłyśmy posmarować je dżemem, aby było bardziej słodko. Można również zjeść je bez niczego albo posypać cukrem pudrem. U nas placki zniknęły(...)pieczenia * szczypta soli * 1 łyżka cukru * olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na placki umieścić w misce, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylewać łyżką porcje ciasta, smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Placki podałam z dżemem z aronii, wiśni i malin Bartfan
Zrób to smaczniekuchennego pieca, których historia na Podkarpaciu liczy podobno 150 lat. Pełniły one rolę pieczywa, kiedy kończył się domowy chleb. Do ich przygotowania podkarpackie gospodynie wykorzystywały dostępne składniki, dzięki którym szybko mogły przygotować domownikom namiastkę pieczywa. Proziaki nie wymagały wiele pracy, nie potrzebowały również czasu na wyrośnięcie, tak jak zaczyn chlebowy. Były podawane jako samodzielne danie – na przykład podczas prac(...)podstawowe składniki pozostają niezmienne: mąka pszenna, soda oczyszczona, sól i kwaśne mleko (lub maślanka, albo kefir). Użycie kwaśnego mleka razem z sodą oczyszczoną powoduje powstawanie pęcherzyków powietrza i spulchnienie ciasta. Sól natomiast nadaje mu wymagany smak. Niektóre przepisy zawierają dodatkowo jajka i cukier. Ze składników na proziaki wyrabia się miękkie ciasto, które powinno być bardziej „wolne” niż ciasto na pierogi
Trzeci talerzCzekoladowa tarta z gruszkami, to jeden z tych wypieków, które są pyszne, ale nie da się zjeść więcej niż jeden kawałek, bo szybko sycą. W smaku jest wyborna. Stanowi połączenie czekolady, budyniu, śmietany i gruszek, a to wszystko na kruchym spodzie. Jeżeli kochacie czekoladę, to polecam. Jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki, to polecam dodać do masy czekoladowej więcej cukru. SKŁADNIKI(...)mnie konferencja) 500 g śmietany 36% 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru 2 jajka 1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier puder, wbić jajko i dodać posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieść jednolite ciasto i wyłożyć nim spód oraz boki formy o średnicy
Passions hobbies lifeBanalnie proste i nie wiarygodnie szybkie placuszki. My takie przepisy lubię najbardziej, ledwo zdążę pomyśleć na co mam ochotę a już zajadam się nimi z kubkiem gorącej kawy/ herbaty czy kakao. Dodatki do placuszków mogą być takie jakie sobie zażyczycie, moja wersja jest z jagodami w środku, jagodami na zewnątrz i syropem klonowym. Składniki: 1 szklanka mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki roztopionego masła lub oleju dodatkowo: 2-3 łyżki jagód Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do misy lub dzbanka blendera i blendujemy na gładką masę. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię, następnie nakładamy pół łyżeczki jagód na placek. Smażymy na suchej patelni z obu stron, przekręcamy w momencie gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Po każdej
Życie zaczyna się w kuchniskoro robię coś nowego, to koniecznie muszę się z Wami tym pomysłem podzielić. Dlatego szybko przygotowałam moje domowe „studio” i zabrałam się do pracy. Przekonajcie się jak pięknie i szybko powstał chleb. Wizualnie można go ocenić, ale smak... uwierzcie na słowo, że warto go było upiec Składniki: 400 g mąki pszennej Typ 650 400 g mąki pszennej(...)wody, wsypałam cukier, dodałam pokruszone drożdże i dokładnie wymiesza łam, żeby się rozpuściły. Do miski przesiałam mąkę, dodałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam, ale nie musi to być dokładnie wyrobione ciasto. Wsypałam otręby i ziarna słonecznika. Ponownie wymieszałam. Ciasto ma mieć konsystencję lekko klejącą, ale składniki musza się połączyć. Tak wymieszane ciasto zostawiłam w misce, przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam
Kuchnia u KrysiUwielbiam gotować i kombinować w kuchni, ale czasami lenistwo jest silniejsze od wszystkiego i wtedy na stole pojawiają się takie oto szybkie i nieskomplikowane, ale bardzo pyszne potrawy. Dziś podzielę się przepisem na placek drobiowy z mozarellą, który idealnie nadaję się na obiad, kolacje a nawet śniadanie Spróbujcie Składniki: – 300g ugotowanych filetów z piersi kurczaka – 150ml mleka(...)granulowanego – sól i pieprz wg smaku. Mięso i ser pokroić w drobną kostkę. Jajka wymieszać z mlekiem, dodać zieleninę, przyprawy, mąkę, ser i mięso i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być rzadkie, lejące się. Formę ( 16cm) posmarować masłem ( ja piekę w silikonowej formie, więc niczym nie smaruję). Przelać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smaki Arminejeszcze ładne truskawki, więc zrobiłam szybkie babeczki z truskawkami. Moja rodzina uwielbia babki i babeczki, dlatego też wszystkie zniknęły z talerza w błyskawicznym tempie :) Babeczki wykonuje się bardzo szybko, można upiec je z dowolnymi owocami, ale można je pominąć. Wystarczy posypać cukrem pudrem, zaparzyć kawę i delektować się ich cudownym smakiem. Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru(...)suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wszystko dobrze rozmieszać mikserem. Na końcu dodać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, wymieszać drewnianą łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Nalewać ciasta do 3/4 ich wysokości. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babeczki około 30 minut. Schłodzone można posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniewykonaniu, wręcz banalny. Wystarczy tylko wszystko zmiksować po kolei. Wersja ubogacona to z masą. Mój jest bez masy, ale ze śliwką. Fajnie pasuje do całości zwykła suszona śliwka. Ciasto samo w sobie jest wilgotne a śliwka jeszcze to podkreśla. Składniki: * 3 szkl. mąki * 1 szkl. cukru * 1/2 kostki margaryny * 2 jajka * słoiczek dżemu - 250 ml * przyprawa do piernika * 2 łyżeczki(...)Dodałam pokrojone śliwki. Jak już wszystko ładnie się połączyło piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut. Czyż nie jest banalne? O to czasami chodzi, żeby było szybko i smacznie. Zrobienie tego piernika jest o połowę krótsze niż samo pieczenie. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąglutenu. Poszperałam trochę i wyszukałam przepis na taką oto babeczkę. Wyszła bardzo puszysta, mięciutka o pięknej żółtej barwie. Upiekę ją jeszcze nie raz, robi się bardzo prosto i szybko. Polecam :) SKŁADNIKI: 5 jaj w temp. pokojowej szklanka cukru 20 dag masła 1 szklanka mąki kukurydzianej* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia* skórka(...)Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę ok. 5 minut. Następnie partiami dosypujemy przesiane mąki z proszkiem, delikatnie mieszamy łyżką. Następnie topimy masło. Ciepłe wlewamy do ciasta i bardzo krótko miksujemy, dla pewności można na końcu przemieszać łyżką. Piekarnik nagrzewamy na 160 -170 st. C ustawienie góra - dół. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy
Pani na deserspecjalne życzenie córki zrobiłam w weekend gofry. Pyszne, szybkie i chrupiące. A bita śmietana i gofry świetnie komponują się z kwaśnym domowym dżemem malinowym. Mój dżem był zrobiony z pulpy owocowej po soku i bardzo dobrze sprawdził się w tych gofrach. Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jajka (białka i żółtka osobno) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki oleju Dodatkowo: bita śmietana dżem malinowy - KLIK 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 2. Pozostałe składniki zmiksować na gładko w osobnym naczyniu. 3. Białka dodać do ciasta, delikatnie, ale dokładnie połączyć. 4. Piec w gofrownicy przez 2-3 minuty w zależności od mocy naszego sprzętu. Gofry powinny być rumiane. 5. Podawać z ubitą śmietaną oraz dżemem malinowym
Kuchnia domowa Ani