W moim domu raczej nie jada się bobu, ale nie mogłam się tego sezonu oprzeć - musiałam wypróbować przepis na bób w sosie czosnkowym, który kiedy pokazała
W kuchni Karmel-itkiPodstawowy przepis na naleśniki. Z podanej porcji otrzymacie około 12 naleśników smażonych na patelni o średnicy 20cm. Zazwyczaj na obiad jemy naleśniki wytrawne (nadziewane na
babka w formieDo przygotowania placuszków potrzebujemy: – 1 filiżankę mąki gryczanej – 1 filiżankę ugotowanego szpinaku – 1 filiżankę mleka np roślinnego – 1 jajko – 1 łyżeczkę
Szybko Tanio Smaczniemojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój
moj przepis naKasza jaglana zagościła na stole Małżonki Mej Aleksandry całkiem niedawno, ale z powodów problemów z przewodem pokarmowym stała się stałym elementem Jej menu. W przeciwieństwie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazachwycona. A dlaczego? Zapraszam do poczytania krótkiej recenzji :) Firma Banquet oferuje szeroką gamę produktów do wyposażenia zarówno kuchni jak i jadalni. Wysoka jakość produktu, atrakcyjne ceny i szybka dostawa to tylko jedne z wielu zalet firmy. W moim zestawie do testowania znalazło się 5 gadżetów: * łyżka do makaronu * chochla * łopatka * łopatka z nożem * ubijak Uważam(...)Wykonane z materiału typu nylon. Ich zaletą jest to, że są lekkie, wytrzymałe i doskonale nadają się używania ich w naczyniach z nieprzywierającą powłoką. Ubijanie jajek do jajecznicy, mieszanie ciasta do naleśników, nakładanie ciasta czy makaronu... z narzędziami Banquet to nic prostszego. Moja córka od pewnego czasu smaży sama naleśniki (oczywiście pod moim nadzorem ;)) a przewracanie ich na drugą
Zrób to smacznierzadkie , dodajemy odrobinę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieplejsze miejsce. Po czterdziestu minutach znów je wyrobimy i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze przez dwadzieścia minut. Po wyrośnięciu z ciasta przygotowujemy cztery wałki, z których ugotujemy bułczane knedle. Na kuchence postawić szeroki garnek z osolona wodą i kiedy zacznie się gotować włożyć do niej przygotowane surowe knedle. Najprawdopodobniej wszystkie naraz(...)Knedle bułczane w czasie gotowania powinny zwiększyć swoja objętość. Gotujemy pod przykryciem dziesięć minut, potem je odwracamy i dogotowujemy jeszcze przez dziesięć minut. Po wyciągnięciu z wody musimy knedle szybko w kilku miejscach przekuć widelcem, inaczej się zetną, zwłaszcza jeśli w kuchni jest zimno. Ciepły knedel kroimy na centymetrowe plastry (najlepiej nicią). Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą Pokrojone plastry
Pomysłowa kuchniaśniadanie lub deser z pysznymi papierówkami :) Były tak szybko zjadane, że nie zdążyłem zrobić porządnego zdjęcia, ale to świadczy o tym, że były pyszne :)) Składniki : - jabłka, - 3 jajka, - 200 ml jogurtu naturalnego, - 3/4 szklanki mąki, - 3/4 szklanki wiórków, - 2 łyżki cukru, - 1/4 łyżeczki proszku, - olej do smażenia. Wykonanie : Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny(...)Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z jogurtem, przesianą mąką, proszkiem i wiórkami. Białka ubić i delikatnie wmieszać do ciasta. Krążki jabłka maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Można posypać cukrem pudrem, ja zrezygnowałem. Smacznego
Przepisy MikołajaPyszne, domowe klasyczne żytnie bułeczki. Chrupiące z zewnątrz i zbite w środku, a zarazem lekkie z puszystym miękiszem. Są bardzo dobre, szybko się je robi więc zachęcam do zrobienia na śniadanie lub kolację ;) Składniki: 15g świeżych drożdży 300ml ciepłej wody lub mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400g mąki żytniej chlebowej Drożdże razem z cukrem rozpuścić w ciepłej(...)mieszanki dodać 100g mąki, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać sól i pozostałą część mąki. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez ok 30 minut. Po tym czasie uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Tępą stroną noża robimy nacięcia. Jeśli ciasto się przykleja
Słodki Zakątekwypiekach nie jestem najlepsza to próbuję, czytam, miksuję i czasami coś mi tam wychodzi :) Bułeczki są bardzo smaczne. Szybkie, łatwe po prostu fajnie się je przyrządzało, no i jadło :). Szybko zniknęły do śniadania, ale jeszcze kilka udało mi się złapać do zdjęcia. Przepis znalazłam tutaj. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej szklanka wody(...)słonecznika trochę słonecznika do oprószenia łyżeczka soli W małej ilości wody rozprowadzamy drożdże. W misce umieszczamy mąki, sól, słonecznik i wlewamy drożdże, oliwę, a następnie stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30–40 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy je w prostokąt. Dzielimy ciasto 9 kawałków (możemy nadać im okrągły kształt
Na moim talerzuwszystkie składniki , następnie przekładamy do brytfanki . Dodajemy przyprawy , wino . Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu , do czasu aż mięso będzie mięciutkie . W trakcie duszenia , uzupełniajcie ilość wywaru , gdyż wino szybko odparowuje . Mięso ma być zanurzone do połowy , nie ma pływać . Na koniec wlewamy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką z wodą do lubianej konsystencji . xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)grubych oczkach . Dodajemy ocet jabłkowy , mieszamy , doprawiamy kolendrą, wyciśniętym praską czosnkiem ,cukrem , solą i pieprzem do smaku . Do osobnej miski wybijamy jajko , dodajemy mąkę i roztrzepujemy trzepaczką na gładkie ciasto . Przelewamy do warzyw , mieszamy . Placki smażymy na oleju do momentu aż będą chrupiące i brązowe . Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na gorąco z dużą porcją gulaszu . Smacznego
Ogrodnik w podróżymniejsze prostokąty. Następnie na garnku z niewielką ilością gotującej wody położyć np. metalowe sito a na nim po 1 waflu i czekać aż ten zmięknie, po czym szybko go na czymś zwinąć (ja posłużyłam się długą drewnianą łyżką). Po zwinięciu wszystkie rurki podpiekamy około 4 minuty w 200 stopniach (obserwujemy, aby się nie przypaliły) Przygotowanie: Masło roztapiamy i zostawiamy(...)następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i małą szczyptę soli. Mieszamy. Kolejno dodajemy roztopione masło, a następnie mąkę. Mieszamy do połączenia (nie możemy zostawić grudek). Rozgrzewamy waflownicę, nakładamy 1 łyżkę ciasta na środek i zamykamy urządzenie. Pieczemy około 1,5 minuty (czas należy sprawdzić na instrukcji, może być różny). Wyjmujemy gorący wafel z urządzenia i od razu owijamy go wokół drewnianej
Słodkie okruszkipierwszym kęsie dokładnie takie Wam się nasunie ... 😍 Bo muffinki pieczone w kąpieli wodnej dokładnie takie są: lekkie, delikatnie serowe, puszyste i pyszne. Do tego naprawdę szybko sie je robi, więc .... do kuchni marsz!!! 👍👍👍 Składniki: 500 g mielonego twarogu (u mnie wiaderkowy z Piątnicy) 3 całe jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie itp.) płatki migdałów Na spód: 120g herbatników (maślanych lub pełnoziarnistych - dowolnie) 40 g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy w blenderze (melakserze lub przy pomocy wałka do ciasta) na konsystencję piasku. Dodajemy roztopione mało. Mieszamy. Wykonanie: Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy w blenderze. Miksujemy chwilę do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na sod każdej
Walijskie PichcenieZaprezentowane krążki to doskonała propozycja na szybką przekąskę, czy też śniadanie lub kolację. Nie trzeba ich smażyć w głębokim oleju i dodatkowo mąka żytnia jest zdrowsza od pszennej. Moje krążki posiadają w środku urocze serduszka, które sprawiają, że nawet dziecko skusi się na tak podany kawałek cukinii. Poza tym mogą być miłą niespodzianką dla innej osoby, bo kto nie poczułby(...)się wyjątkowo mając na talerzu taki dowód uczucia... Pychota! Spróbujecie? około 400-450g cukinii Ciasto: 1 jajko 5 łyżek mleka 5 łyżek wody 5 łyżek mąki żytniej typ 720 (płaskie) sól, pieprz (ew. ulubione przyprawy, u mnie m.in. suszona natka pietruszki ) Ponadto: mąka do obtaczania masło/olej do smażenia Umytą cukinię pokroić (młodą ze skórką, starszą obrać
Di gotuje