polędwiczki oczyścić z błonek i tłuszczu jeśli takie mają. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką o ostrą, obsypać suszonymi ziołami.Na tej samej patelni co smażyły się pieczarki obsmażyć szybko mięso, na wysokiej temperaturze. Chodzi o to, żeby soki z mięsa nie wylewały się podczas pieczenia. Dzięki temu polędwiczka będzie pyszna i nie sucha. Zostawić ją na kilka minut, żeby odpoczęła(...)wystarczy jedna. Ja miałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę pomagać sobie folią. Zwinąć w tzw. cukierek. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozłożyć ciasto francuskie, delikatnie rozwinąć roladę z folii i położyć na środku ciasta francuskiego. W miejscu gdzie ciasto się łączy uznać jako spód rolady. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę. Posmarować u góry
Kuchnia PokoleńPiękny i zdrowy uśmiech szybko, tanio i naturalnie? Skuteczne, szybkie i darmowe wybielanie zębów? Wystarczy kilka minut i pare składników, aby osiągnąć to wszytko.
IzaGotujednem przekładamy masło i masę krówkową o smaku czekoladowym. Podgrzewamy na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i dodajemy partiami nasze rozdrobnione ciasta, mieszając. Tak powstałą masę odstawiamy do przestudzenia. Następnie mieszamy i wkładamy na kilka chwil do zamrażalnika (lub na dłużej do lodówki). Masa ma bardziej stężeć (u mnie około 4 minuty(...)ziemne w karmelu (nie trzeba tego robić bardzo dokładnie). Wyciągamy naszą schłodzoną masę, dodajemy do niej 2 łyżki rozdrobnionych orzeszków, mieszamy. Resztę orzeszków wysypujemy na talerz. Następnie w dłoniach szybko formujemy kulki (u mnie większe od orzecha włoskiego, ale można zrobić je dowolnej wielkości). Masa będzie lekko tłusta. Kuleczki obtaczamy w pozostałych rozdrobnionych orzechach. Kuleczki wstawiamy do lodówki na minimum
Słodkie okruszkiustach. Wygląda fantastycznie i będzie idealny dla fanów gorzkiej czekolady. Smak czekolady jest intensywny, a sernik jest aromatyczny i troszkę karmelowy od cukru koksowego. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Przepis powstał przy współpracy z marką Dr.Oetker. Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mocno Czekoladowy Sernik z Polewą Składniki: Spód: 220g(...)upieczeniu wyłączyć piekarnik i sernik pozostawić w piekarniku przez około godzinę. Następnie wyjąć sernik i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa: 6. Ostygnięty sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Do miski przełożyć połamane obie czekolady i zalać je gorącą śmietanką. Mieszać, aż czekolada się roztopi
Mała Cukierenkaktórym mogli spotykać się z przyjaciółmi. W 2011 r. Wiedeńska kawiarnie wiedeńskie zostały wpisane przez UNESCO do krajowego spisu niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Również podawana tam kawa po wiedeńsku, szybko zyskała światową sławę. Do Polski kawa po wiedeńsku trafiła po bitwie pod Wiedniem, dzięki Jerzemu Franciszkowi Kulczyckiemu, dyplomacie i żołnierzowi Jana III Sobieskiego. Jerzy Franciszek Kulczycki był założycielem jednej(...)śmietany, podaję się ją z dodatkiem mocno spienionego mleka. Tradycyjnie kawa po wiedeńsku podawana jest w eleganckiej, najczęściej wysokiej, szklance o pojemności około 250 ml, w towarzystwie m.in. takich ciast jak nasz ulubiony sernik wiedeński Kawa po wiedeńsku - składniki na jedną porcję 200 ml mocnego espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki 1-2 łyżki roztopionej czekolady
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj obiecane ciasto. Muszę przyznać, że jestem z niego dumna niesłychanie - dawno już nie zebrałam tylu pochwał i zachwyconych mlaśnięć. Możliwe, że pomógł fakt, że mieliśmy gości i nie tylko C. miał okazję go spróbować...W każdym razie - odkąd zobaczyłam je u Kasi wiedziałam, że też muszę takie cudo przygotować. Wygląda bowiem zniewalająco i arcyskomplikowanie, a tak naprawdę(...)biszkopt też upiekłam wieczór przed składaniem całości, ale to nie jest konieczne - robi się go raz dwa, piecze chwilę, a stygnie naprawdę błyskawicznie. Przy masie serowej trzeba uważać - dość szybko tężeje, więc do lodówki spodnią warstwę wystarczy włożyć dosłownie na 5-10 minut. Inaczej reszta w misce, nawet w temperaturze pokojowej, może zacząć się ścinać. Przestrzeń między brzegiem formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIch idealność polega na tym, że są elastyczne i nie łamią się. Są to właściwie naleśniki kukurydziane. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju krokietów jak
Ze smakiem bez glutenuJeśli tak jak ja trzymacie dietę, to Boże Narodzenie jest nie lada wyzwaniem - wszystkie pyszności, które zajadamy w tym czasie mają sporo kalorii, których osoby na
Cooking MonsterJeżeli lubicie kurczaka w słodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem
Kuchnia ŁukaszaKluseczki ziemniaczane można przygotować na różne sposoby. W wersji podstawowej kluski robi się z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Inny sposób na kluseczki to zastąpienie mąki
prawdziwe jedzeniecóż, taka prawda i jestem z tej babki cholernie dumna! Zatem pysznię się dziś nią przed Wami i oczywiście spieszę do Was z przepisem: tak prostym i szybkim, że łatwiej się nie da! 👌 Bardzo liczę, ze moja babka Was również zachwyci i upieczecie ją na tegoroczne Święta... I jestem pewna, że jeśli to zrobicie, to na stałe wejdzie do Waszego(...)początku będzie ciężko się mieszało, bo masa jest gęsta, ale całość lekko się rozrzedzi i ładnie się wymiesza. Na koniec wsyp mak i wszystko krótko i sprawnie wymieszaj. Ciasto wlej do formy. Piecz babkę przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. LUKIER: Uwaga: Proporcje mogą się nieco różnić
Słodko-Słony Świat Ilonyszybko spróbujcie, bo jest pyszna. Koniecznie z rozmarynem, bo to właśnie on nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Ja do niej podchodziłam dość sceptycznie, aż do momentu kiedy ją pierwszy raz zrobiłam. Bo niby co? Pizza i ziemniaki? A jednak! Zdjęcie tylko jedno znalazłam w archiwach, a nie chciało mi się w tym celu przeszukiwać zewnętrznego dysku. To przepis na ciasto
Z Hrabiną w kuchniGalette z rybą , szparagami i pieczarkami Galette robiłam dzisiaj pierwszy raz . Troszkę się denerwowałam , czy aby mi się nie rozjedzie w piekarniku , więc włożyłam w papierowe
Ogrodnik w podróżyCiasto zostało podpieczone, następnie nałożyliśmy kolejno krem, podsmażony rabarbar i świeże truskawki. Jeszcze raz do pieca i po 30 min, zajadaliśmy z dodatkiem pistacji, śmietanki i musu rabarbarowego. Tarta była pyszna, chociaż David polecał ją jeść po całkowitym schłodzeniu. Niestety nie mieliśmy tyle czasu :P Na koniec otrzymaliśmy upominek w postaci książki „Spotkajmy się w kuchni” Winiary, które szybko zostały
Moniki Smakołykiciasto. Pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180 stopni (możemy sprawdzić stopień wypieczenia cienkim patyczkiem do szaszłyków do tzw. suchego patyczka). Tartaletki studzimy i wyjmujemy z foremek. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Studzimy i wstawiamy naczynie do lodówki, aż zacznie lekko tężeć, wtedy za pomocą trzepaczki galaretkę mieszamy z jogurtem aby nie było grudek i szybko przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzieciństwo i czasy szkolne, kiedy to takie słodkości zabierałam ze sobą oprócz kanapek. Ostatnio naszła mnie na nie ochota. W lodówce miałam odrobinę drożdży oraz troszkę twarogu, więc na szybko postanowiłam zrobić mini drożdżówki. Składniki: 2 całe jajka 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny 350 g mąki 20g drożdży Przygotowanie: 1. Letnie mleko mieszamy(...)drożdżami - robimy taki zaczyn. 2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy margarynę, jajka oraz zaczyn z drożdży. Wszystko razem mieszamy. 3. Cisto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 4. Gdy ciasto będzie wyrośnięte, raz jeszcze mieszamy je. Formujemy małe placuszki, na które nakładamy odrobinę twarogu (twaróg mieszam z cukrem oraz cukrem waniliowym). 5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do czasu aż się
My World by Dagmara Rekciasto nam "odbija " i nie zostawia dziurki to jeszcze jest niegotowe ,jeśli pozostawia dziurkę to jest dobre. 8.Wsadzamy chleby do piekarnika nagrzanego!Po ich wsadzeniu piekarnik mocno spryskujemy woda albo wkładamy na spód 2 kostki lodu aby nam się wytworzyła para. 9.Po 10 minutach zmniejszamy temperature do 190 stopni i pieczemy ok.30 minut.zeby nam się chlebki nie za szybko
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNaleśniki owsiane to smaczna i zdrowa alternatywa dla tych tradycyjnych z mąki pszennej. Proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdźcie mój przepis jak zrobić domową mąkę owsianą , która kosztuje ok. 2-3 zł w porównaniu ze sklepową ok. 10 zł 😉 Składniki: 100 g mąki owsianej 250 ml mleka (może być też roślinne np. ryżowe) 2 jajka 2 łyżeczki(...)oleju lub roztopionego masła szczypta soli ulubione dodatki np. dżem jabłkowy, ser biały, ulubione owoce Uwaga ! Ciasto należy równomiernie rozprowadzić po dnie patelni inaczej będą się kruszyć. Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę owsianą dodajemy mleko, jajka, sól i roztopione masło lub olej. Całość miksujemy mikserem, aby nie było grudek. Dno patelni smarujemy niewielką ilością oleju
Słodka StrefaCiasta, ciasteczka, kakao, gorąca czekolada… nie ma nic przyjemniejszego. Przyprawy królują w mojej kuchni. Nie wyobrażam sobie bez nich żadnego dania czy wypieku. Mam ich naprawdę dużo Dlatego tak dbam o organizację w kuchni i cenię różne pomocne produkty. Dziś polecam Wam pojemnik na przyprawy . Nie zajmuje wiele miejsca w kuchni. Dzięki niemu zachowacie porządek w przyprawach i szybko
Słodkie okruszkiBardzo proste w przygotowaniu i pyszne. Przepis mam od mojej przyjaciółki Ilonki. Dziękuję. Takie pyszności znikają w zawrotnym tempie. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami, ale
Kuchnia Pokoleńciasto, następnie wałkujemy je cieniutko na lekko posypanej mąką stolnicy, kroimy w kwadraty takiej wielkości jakie chcemy mieć ciasteczka. Układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. 2. Następnie każdego krakersa za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy papryką i kminkiem. 3. Krakersy pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Trzeba ich pilnować ponieważ bardzo szybko się
Izabelawkuchniszybki, szczególnie, że wykorzystać można ziemniaki z obiadu (tego samego lub poprzedniego dnia), a składniki są łatwo dostępne. Zdecydowałam się mój placek ziemniaczany upiec w większej od keksówki blaszce, by nie był wysoki i nie przypominał wyglądem pasztetu ;) choć, jeśli mam być szczera, to od samego początku on w ogóle plackiem nie miał być :D zamierzenie było, by ciasto wypiec
Kolorowy Przepisownikciastem do zamrażalnika na 20 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180˚C i pieczemy 15 minut. Farsz. Brokuła rozdzielamy na mniejsze części i gotujemy do 10 minut w wrzącej osolonej wodzie. Nie może się rozgotować. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy ładnie się zarumieni dodać posiekany czosnek. Czosnku nie powinniśmy smażyć zbyt długo gdyż bardzo szybko się
wysmienityProste i szybkie do zrobienia mufinki.. ok. 170 g jogurtu naturalnego 100 g rozpuszczonego masła 3 jajka 3/4 łyżeczki sody 1 szkl. cukru 1,5 szkl.mąki szczypta soli dowolny dżem [ u mnie malinowy] Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre[ oprócz dżemu].Następnie wymieszać obie zawartości misek razem.Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami włożyć(...)łyżce ciasta, na to troszkę dżemu i znów ciasto.Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20-30 minut w 170°C (do tzw. suchego patyczka
Moje domowe kucharzeniepomidora, ja tam wolę oddzielnie i to najlepiej tylko z pomidorem. Na suchą, gorącą patelnię wykładamy placuszki z 2 łyżek, na środku układamy nadzienie i przykrywamy resztą ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem, po obróceniu już bez. Mnie z tego składu wyszła taka porcja i powiem Wam, że zjadłam dwa, trzeci został na później, tego nie da się zjeść(...)więcej. Jak sobie już zjemy takie puszyste, nadziewane placuszki, należy pamiętać o piciu wody, otręby lubią wodę. aby mogły czynić swoją powinność w układzie pokarmowym. Prosto, szybko, smacznie i do tego zdrowo. Czego chcieć więcej? Życzę Wam udanego wypoczynku i dużo słońca
Dieta moja pasjaSzybki sos do pizzy z koncentratu Składniki: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku duża szczypta soli i cukru szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Przełóż koncentrat pomidorowy do miseczki i wymieszaj z odrobiną wody, aby go trochę rozrzedzić. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier oraz suszone oregano. Odstaw na 15 minut do przegryzienia. Gdy naprawdę nie masz czasu... Ciasto
Chilli Czosnek i Oliwaszybkie kokosanki bez mąki. Składniki: 1 kostka margaryny (250 g) szklanka cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 16 łyżek wiórek kokosowych opakowanie kleiku (170 g) Margarynę miksujemy z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodajemy 4 żółtka i proszek do pieczenia. Miksujemy. W drugiej misce ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy je do ciasta razem
Pelusiowa Kuchniaszybko znika. Stety bądź niestety. ;) W każdym razie na pewno warto wypróbować. Zapraszam! Składniki : kukurydziany spód 250 g płatków kukurydzianych 100 g masła 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Płatki zmiksować w malakserze na drobny pył. Dokładnie połączyć w jednej misce z roztopionym masłem, mlekiem, miodem i kakao. Lekko zagnieść. Ciasto powinno
Kuchnia Elliemarsz przeciwko ACTA. Zanim jednak do tego dojdzie, muszę się odprężyć, wypić kawę i pochrupać coś, żeby nie obgryzać paznokci ze zgrozy. Wam też to proponuje, szczególnie, że przepis szybki i łatwy. Umieszczam go, póki jeszcze mogę. Grissini (15 sztuk) 200g mąki pszennej 50g kaszy manny 125ml wody 7g suchych/12g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka(...)soli mak, sezam, gruba sól, zioła W misce wymieszać mąkę, drożdże i kaszę, zrobić w środku dołek i wlać mieszaninę wody, oliwy i soli, wyrobić dość twarde ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Po tym czasie rwać małe kawałki i każdy zrolować w cienkie paluszki, położyć na blasze posmarować wodą i posypać wybranym dodatkiem. Piec
Przepysznik - BLW i nie tylkoszybki obiad. MAKARON tutaj Składniki 4 duże jaja 400g mąki typ 450,lub 650 6-8 gałązek lubczyku drobno zmiksowanego Wykonanie Lubczyk myjemy ,osuszamy i miksujemy na drobną masę.Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopiec z dołkiem w środku. Wbijamy do niego rozbełtane jaja i widelcem, mieszamy mąkę z jajkami.Dodajemy zmiksowany lubczyk. Gdy już wszystko wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie
w mojej kuchniszybkie co jest dodatkowym plusem. Składniki: 1 kostka miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 jajko 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli tabliczka czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej garść rodzynek Mąkę, cukier, sodę, sól wsypujemy do miski mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jajko, wanilię oraz masło i zagniatamy ciasto
Słodka Kraina WypiekówSzybko, prosto i bardzo efektownie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szklanka płatków kukurydzianych 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz mąka - opcjonalnie masło ghee lub olej Wykonanie: mięso umyć, obrać z błon i powięzi, osuszyć. Poporcjować i delikatnie rozbić. Posolić i popieprzyć płatki kukurydziane umieścić w woreczku z grubej folii i rozgnieść przy pomocy wałka do ciasta, następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wilgotne, puszyste, bardzo mięciutki i delikatne. Nieco "klejące", słodkie, z truskawkami :) Bez cukru, a z syropem orkiszowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: truskawki Przygotowanie(...)Wszystkie składniki przełóż do miski. Miksuj do momentu dokładnego połączenia się składników. Formę (standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciast. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych truskawek. Piecz 35 minut w 180*C i 15 minut w 160*C. UWAGA! Truskawki podczas pieczenia opadną na dno ciasta :) Końcowy efekt i tak jest zadowalający :) Ponadto kilka truskawek możesz ułożyć
Zdrowie na języku :PCiasto wykładałam łyżką do 2/3 wysokości papilotek, obsypałam wierzch każdej makiem, sezamem białym i czarnym i wstawiłam je do lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po około 20 minutach włączyłam piekarnik na 200 stopni i piekłam bułeczki przez 25 minut, aby mi się za bardzo nie wysuszyły, ponieważ zauważyłam, że bezglutenowe pieczywo ma to do siebie, że bardzo szybko wysycha
MamaOskarkaciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 4. W małym garnuszku umieszczamy 150 g cukru i wodę. Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu gdy masa będzie złocista, bursztynowa (Uwaga! podczas robienia karmelu nie mieszamy masy - wymieszanie jej spowoduje zbrylenie się cukru). Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i szybko mieszamy
My Culinary Artdrugi dzień delektować się jego smakiem :) Dodatkowo - fajny sposób, by przemycić mleko dzieciom :) Moja córcia je uwielbia! A jeśli macie więcej czasu - polecam Napoleonkę klasyczną na kruchym cieście SKŁADNIKI: (na blachę 23x33 cm) 1 op. krakersów solonych 5 szkl mleka 1 szkl cukru 25 dag masła/margaryny (u mnie Kasia) 3 żółtka 1 szkl mąki 1 budyń(...)śmietankowy 1. 4 szkl mleka zagotować z masłem i cukrem. 2. Pozostałą 1 szkl mleka dobrze wymieszać z żółtkami, mąką i budyniem. Wlać na gotujące się mleko, mieszać szybko i dokładnie aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut (można przykryć folią aby nie było kożucha). 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć krakersy
Kto ugości moich gości?szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :) Ciasto
Smakowy RajBardzo prosty przepis na mini pączki bananowe - szybko mieszamy, smażymy, a najszybciej zjadamy :) SKŁADNIKI 3 banany 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia cukier puder i cynamon do posypania PRZYGOTOWANIE Banany miksujemy. Dodajemy mleko i jajko i znów mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę(...)proszek, sodę i sól. Miksujemy do otrzymania gęstego ciasta. W garnku rozgrzewamy olej. Kładziemy pączki na tłuszcz za pomocą łyżeczki. Najlepiej pomóc sobie drugą i spychać energicznie ciasto na olej. Co jakiś czas maczamy łyżeczki w oleju, a gdy ciasto się do nich poprzykleja - myjemy i osuszamy. Smażymy pączki partiami na złoty kolor- z obu stron. Odsączamy na papierowym
Moje Kuchenne Rewelacjeteż dużo zapału. Bo przecież robimy to co kochamy. Jeśli nie chcecie, aby coś Was ominęło, zapraszam do polubienia naszej strony na Facebooku Opolska Blogosfera Kulinarna Dzisiaj polecam szybki obiad, który przygotujemy w 20 minut. A obecna pora roku, obfitująca w różnorodne owoce bardzo ułatwi nam zadanie. SKŁADNIKI: 1 jajko 2 szklanki maślanki mąka pszenna 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej olej(...)rzepakowy do smażenia 1 jabłko 1 nektarynka 2 łyżki wody 1 płaska łyżka cukru trzcinowego A jak to zrobić: Z maślanki, mąki, jaka i sody przygotować ciasto, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Ciasto musi mieć konsystencję podobną do naleśnikowego, jednakże dużo gęstszą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron. W tak zwanym między czasie :) prażymy owoce
Kuchnia w opałachcelach zbrodniczych :)Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i kończymy wyrabiać ręką. Dzielimy je na mniejsze części, rozwałkowujemy - uwaga- trzeba dobrze posypać mąką wałek i stolnicę, bo ciasto się przykleja - ciasteczka wykrawamy dowolnymi foremkami. To już zależy co lubimy najbardziej - dla mojego męża powstały ciastka w kształcie samochodu :) Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około(...)minut, aż będą złoto-brązowe. Z takiej porcji wychodzi 3 duże blechy ciastek :)Wszyscy sąsiedzi czują, że pieczemy te pyszne ciastka, bo ich zapach roznosi się daleko i szybko...Ja nie dekoruję ich niczym, bo są bardzo dobre same ;) Smacznego
Lawendowe Niebosprawą pysznego dżemu) i szybkie, dlatego polecam każdemu!Składniki:470 g mąki + 70 g mąki do obsypaniaszczypta soli200 ml mleka2 jajka50 g cukrułyżeczka proszku do pieczenia100 g masłasłoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite Sposób przygotowania470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy.Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych
Słodkie Przyjemnościogrom produktów, które w myśl zasady, że nic nie powinno się zmarnować trzeba wykorzytać.Jednym z tych produktów jest puree ziemniaczane, które mi zostało po wczorajszym obiedzie, dlatego dziś szybkie i delikatne kluseczki serowe.Czego użyłem:-ok 400 g puree-300 gram sera białego przeciśniętego w prasce-2 duże łyżki parmezanu startego-śmietana 12%, lub jogurt naturalny-szalotka posiekana-biała część(...)ziemniaczanej-jajko-szczypiorek zielony posiekany-sól, pieprz -pomidory w puszceCiasto na kluseczki.Ziemniaki, ser, parmezan, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli łączymy mikserem w jedną masę, dodajemy szczypiorek, łączymy.Ciasto jet bardzo delikatne i lepkie, dlatego blat i ręce oprószamy mąką i formujemy wałeczki, które nożem kroimy na centymetrowe paseczki i zgniatamy w dwóch palcach w formie małej kokardki.Odstawiamy
BaRepasszybko je robić, zajadać ze smakiem i to bez żadnych wyrzutów sumienia!!! :)))* płatki owsiane- 2 szklanki* bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni)* woda- 1 szkl.*** opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę.Konsystencja ciasta powinna
Kraina Miodem Płynącaprzerzucamy ciasto do goracego naczynia.Przykrywamy i pieczemy 20 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywke i dopiekamy nastepne 20 minut..Studzimy na kratce.Przy nagrzewaniu piekarnika do tak wysokiej temperatury nalezy postepowac bardzo ostroznie i wyposazyc sie w odpowiednio grube rekawice.Nalezy rowniez przemyslec gdzie odstawimy nagrzana do 250 ° C pokrywke garnka,zeby nie zniszczyc blatu lub przypalic deski.A dzialac musimy dosc szybko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można ciasto wyłożyć na blachę dużą od piekarnika)- nakładamy nasz sos nie musi być od idealnie wszędzie rozprowadzony (takie jej urok :))- nakładamy nasze szparagi i pocięte w kostkę ser feta- wkładamy do nagrzanego piekarnika do 240 stopni i pieczemy ok 15 minut (zależy to od naszych piekarników)- po upieczeniu dodajemy listki groszku i posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzemGotowe szybko, smacznie
Basia w kuchni