szybkie co jest dodatkowym plusem. Składniki: 1 kostka miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 jajko 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli tabliczka czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej garść rodzynek Mąkę, cukier, sodę, sól wsypujemy do miski mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jajko, wanilię oraz masło i zagniatamy ciasto
Słodka Kraina WypiekówSzybko, prosto i bardzo efektownie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szklanka płatków kukurydzianych 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz mąka - opcjonalnie masło ghee lub olej Wykonanie: mięso umyć, obrać z błon i powięzi, osuszyć. Poporcjować i delikatnie rozbić. Posolić i popieprzyć płatki kukurydziane umieścić w woreczku z grubej folii i rozgnieść przy pomocy wałka do ciasta, następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wilgotne, puszyste, bardzo mięciutki i delikatne. Nieco "klejące", słodkie, z truskawkami :) Bez cukru, a z syropem orkiszowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: truskawki Przygotowanie(...)Wszystkie składniki przełóż do miski. Miksuj do momentu dokładnego połączenia się składników. Formę (standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciast. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych truskawek. Piecz 35 minut w 180*C i 15 minut w 160*C. UWAGA! Truskawki podczas pieczenia opadną na dno ciasta :) Końcowy efekt i tak jest zadowalający :) Ponadto kilka truskawek możesz ułożyć
Zdrowie na języku :PCiasto wykładałam łyżką do 2/3 wysokości papilotek, obsypałam wierzch każdej makiem, sezamem białym i czarnym i wstawiłam je do lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po około 20 minutach włączyłam piekarnik na 200 stopni i piekłam bułeczki przez 25 minut, aby mi się za bardzo nie wysuszyły, ponieważ zauważyłam, że bezglutenowe pieczywo ma to do siebie, że bardzo szybko wysycha
MamaOskarkaciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 4. W małym garnuszku umieszczamy 150 g cukru i wodę. Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu gdy masa będzie złocista, bursztynowa (Uwaga! podczas robienia karmelu nie mieszamy masy - wymieszanie jej spowoduje zbrylenie się cukru). Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i szybko mieszamy
My Culinary Artdrugi dzień delektować się jego smakiem :) Dodatkowo - fajny sposób, by przemycić mleko dzieciom :) Moja córcia je uwielbia! A jeśli macie więcej czasu - polecam Napoleonkę klasyczną na kruchym cieście SKŁADNIKI: (na blachę 23x33 cm) 1 op. krakersów solonych 5 szkl mleka 1 szkl cukru 25 dag masła/margaryny (u mnie Kasia) 3 żółtka 1 szkl mąki 1 budyń(...)śmietankowy 1. 4 szkl mleka zagotować z masłem i cukrem. 2. Pozostałą 1 szkl mleka dobrze wymieszać z żółtkami, mąką i budyniem. Wlać na gotujące się mleko, mieszać szybko i dokładnie aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut (można przykryć folią aby nie było kożucha). 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć krakersy
Kto ugości moich gości?szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :) Ciasto
Smakowy RajBardzo prosty przepis na mini pączki bananowe - szybko mieszamy, smażymy, a najszybciej zjadamy :) SKŁADNIKI 3 banany 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia cukier puder i cynamon do posypania PRZYGOTOWANIE Banany miksujemy. Dodajemy mleko i jajko i znów mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę(...)proszek, sodę i sól. Miksujemy do otrzymania gęstego ciasta. W garnku rozgrzewamy olej. Kładziemy pączki na tłuszcz za pomocą łyżeczki. Najlepiej pomóc sobie drugą i spychać energicznie ciasto na olej. Co jakiś czas maczamy łyżeczki w oleju, a gdy ciasto się do nich poprzykleja - myjemy i osuszamy. Smażymy pączki partiami na złoty kolor- z obu stron. Odsączamy na papierowym
Moje Kuchenne Rewelacjeteż dużo zapału. Bo przecież robimy to co kochamy. Jeśli nie chcecie, aby coś Was ominęło, zapraszam do polubienia naszej strony na Facebooku Opolska Blogosfera Kulinarna Dzisiaj polecam szybki obiad, który przygotujemy w 20 minut. A obecna pora roku, obfitująca w różnorodne owoce bardzo ułatwi nam zadanie. SKŁADNIKI: 1 jajko 2 szklanki maślanki mąka pszenna 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej olej(...)rzepakowy do smażenia 1 jabłko 1 nektarynka 2 łyżki wody 1 płaska łyżka cukru trzcinowego A jak to zrobić: Z maślanki, mąki, jaka i sody przygotować ciasto, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Ciasto musi mieć konsystencję podobną do naleśnikowego, jednakże dużo gęstszą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron. W tak zwanym między czasie :) prażymy owoce
Kuchnia w opałachcelach zbrodniczych :)Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i kończymy wyrabiać ręką. Dzielimy je na mniejsze części, rozwałkowujemy - uwaga- trzeba dobrze posypać mąką wałek i stolnicę, bo ciasto się przykleja - ciasteczka wykrawamy dowolnymi foremkami. To już zależy co lubimy najbardziej - dla mojego męża powstały ciastka w kształcie samochodu :) Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około(...)minut, aż będą złoto-brązowe. Z takiej porcji wychodzi 3 duże blechy ciastek :)Wszyscy sąsiedzi czują, że pieczemy te pyszne ciastka, bo ich zapach roznosi się daleko i szybko...Ja nie dekoruję ich niczym, bo są bardzo dobre same ;) Smacznego
Lawendowe Niebosprawą pysznego dżemu) i szybkie, dlatego polecam każdemu!Składniki:470 g mąki + 70 g mąki do obsypaniaszczypta soli200 ml mleka2 jajka50 g cukrułyżeczka proszku do pieczenia100 g masłasłoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite Sposób przygotowania470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy.Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych
Słodkie Przyjemnościogrom produktów, które w myśl zasady, że nic nie powinno się zmarnować trzeba wykorzytać.Jednym z tych produktów jest puree ziemniaczane, które mi zostało po wczorajszym obiedzie, dlatego dziś szybkie i delikatne kluseczki serowe.Czego użyłem:-ok 400 g puree-300 gram sera białego przeciśniętego w prasce-2 duże łyżki parmezanu startego-śmietana 12%, lub jogurt naturalny-szalotka posiekana-biała część(...)ziemniaczanej-jajko-szczypiorek zielony posiekany-sól, pieprz -pomidory w puszceCiasto na kluseczki.Ziemniaki, ser, parmezan, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli łączymy mikserem w jedną masę, dodajemy szczypiorek, łączymy.Ciasto jet bardzo delikatne i lepkie, dlatego blat i ręce oprószamy mąką i formujemy wałeczki, które nożem kroimy na centymetrowe paseczki i zgniatamy w dwóch palcach w formie małej kokardki.Odstawiamy
BaRepasszybko je robić, zajadać ze smakiem i to bez żadnych wyrzutów sumienia!!! :)))* płatki owsiane- 2 szklanki* bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni)* woda- 1 szkl.*** opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę.Konsystencja ciasta powinna
Kraina Miodem Płynącaprzerzucamy ciasto do goracego naczynia.Przykrywamy i pieczemy 20 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywke i dopiekamy nastepne 20 minut..Studzimy na kratce.Przy nagrzewaniu piekarnika do tak wysokiej temperatury nalezy postepowac bardzo ostroznie i wyposazyc sie w odpowiednio grube rekawice.Nalezy rowniez przemyslec gdzie odstawimy nagrzana do 250 ° C pokrywke garnka,zeby nie zniszczyc blatu lub przypalic deski.A dzialac musimy dosc szybko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można ciasto wyłożyć na blachę dużą od piekarnika)- nakładamy nasz sos nie musi być od idealnie wszędzie rozprowadzony (takie jej urok :))- nakładamy nasze szparagi i pocięte w kostkę ser feta- wkładamy do nagrzanego piekarnika do 240 stopni i pieczemy ok 15 minut (zależy to od naszych piekarników)- po upieczeniu dodajemy listki groszku i posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzemGotowe szybko, smacznie
Basia w kuchni