z cukrem pudrem Proponuję tanie i łatwe do wykonania faworki. W zaganianym świecie, brak czasu każe nam często rezygnować z własnoręcznie przygotowanych łakoci. Oto alternatywa, wieczorem
Kuchcik gotujewięc należy dodać go trochę więcej. Krem z mascarpone - należy pamiętać, aby roztopioną czekoladę z mascarpone mieszać delikatnie. Nie należy tych dwóch składników zbyt szybko łączyć (za pomocą szybkich obrotów miksera), bo wtedy krem "popłynie". Przeżyłam to, więc piszę :) biszkopt: (podstawowy przepis ze strony Moje Wypieki ) na tortownicę o średnicy 26 cm składniki powinny mieć temperaturę pokojową(...)przesiać wcześniej). Delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Ważne, aby nie miksować, tylko delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki bardzo cieniutko smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 - 40 minut. Pod koniec sprawdzamy czy jest upieczone za pomocą patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je w formie
bistro mamapotężna burza (a ja myślałam, że burze to raczej wiosną i latem niż jesienią), za oknem ściana wody, i tylko wypatrywałyśmy w niej dziur, żeby wyjść z Ptysią na szybki spacer. A i tak nie udało nam się uniknąć zmoknięcia, czym żadna z nas nie była zachwycona.Tak więc jesień postanowiła rozgościć się na dobre, zepchnąć na dalszy plan wszystkie letnie(...)czasu do czasu; świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły. Najbardziej jednak lubię je w wypiekach - można ograniczyć ilość cukru, bo same w sobie są słodkie; nadają ciastom tej specyficznej, bananowej konsystencji. I takie właśnie jest moje dzisiejsze ciasto bananowe, lub, jak kto woli, chlebek. Wzorowałam się na słynnym cieście Sophie Dahl, jednak dodałam kawę, cukier dałam ciemny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką.Z połowy ciasta zrobić walek jak na kopytka tylko grubszy i podzielić na równe kawałki. Można walkować ,ale ja to robię palcami ,i w środek każdej bułeczki daje 1-2 łyżeczki nadzienia 1.Brzegi zlepić , chowając zlepienie pod spód. Formować okrągłe bułeczki Gotowe bułeczki ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując(...)WYDAJE SIE ,ŻE DUZO ROBOTY ,ALE TO TYLKO WRAŻENIE...Robia sie bardzo szybko... Bagel con crema di glassa Ingredienti per 18 pezzi 1 uovo grande 70 g di zucchero
w mojej kuchniZimowa sałatka z ogórków w zalewie octowej z czosnkiem, cebulą i pietruszką Zimowe sałatki w słoikach to idealny dodatek do obiadów w miesiącach, gdy świeże
Korniszonkiczym pisałam Wam już nie raz. „Blog założyłam z miłości go gotowania i pieczenia. Od dziecka kochałam kuchnie. Uwielbiałam pomagać rodzicom przy przygotowaniach do obiadu, lepieniu pierogów, miksowaniu ciasta itp. Dziś to ja jestem mamą dwójki najwspanialszych dzieci pod słońcem. Dziś to ja gotuje i piekę dla nich i reszty rodziny wkładając w to całą pasję i serce(...)znam tu wiele przykładów innych blogerek, które zaczęły „bo moda”, „bo inni mają”, „bo może coś zarobią”, „bo…”. I równie szybko jak zaczęli blogować stracili zainteresowanie blogiem. Podstawą musi być pasja, inne rzeczy być może przyjdą potem, jeśli dopisze Wam szczęście lub odpowiednio o to zadbacie. Obecnie blogów jest naprawdę sporo
Słodkie okruszkiDość szybko wpadłem na taki pomysł i jeszcze szybciej go zrealizowałem. U mnie w domu leniwe jadało się wyłącznie na słodko. Jadało, bo od teraz powtarzana będzie również wersja pikantna. Polecam do wypróbowania. Jest to dobra alternatywa również dla tych, którzy nie gustują w słodkich obiadach :) Składniki : - 300 g twarogu półtłustego, - 2 jajka, - 3 czubate łyżki mąki pszennej, - 1 łyżeczka(...)papryki słodkiej mielonej, - chilli - ilość według upodobań smakowych, - sól. Wykonanie : Twaróg rozgnieść, dodać jajka, paprykę i chilli. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto formować w wałki podsypując mąką, spłaszczyć i kroić w romby. Leniwe wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane bułką tartą
Przepisy Mikołajaciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!),*** *** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki(...)bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki. Pieczemy przez 12 – 15 minut, w tym czasie bułki wyrosną i ładnie się zrumienią *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z ApetytemMufinki , proste i szybkie do zrobienia. 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 czubate łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 2/3 gorzkiej czekolady 1 szkl.mleka 1/2 szkl. oleju 1 jajko Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mleko(...)olej i jajko. Do miski z suchymi składnikami przelać składniki mokre, wymieszać łyżką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przekładać do foremek. Piec w temperaturze 185 stopni około 20 minut
Moje domowe kucharzenieM ini serniczki powracają! Tym razem w letniej limonkowej odsłonie! Spód z imbirowych ciasteczek, zapieczony z ekspresową w wykonaniu masą serową z limonką i udekorowany włoską
Food Squarepółce w spiżarni. Parę dni temu natknęłam się na przepis Jamiego Olivier'a na szybkie i bardzo proste placki. A ponieważ jednym ze składników była mąka samorosnąca, więc szybko zabrałam się do pracy. Rzeczywiście przepis jest bardzo łatwy a placuszki są smaczne zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i ze słodkimi. Pysznie smakowały z sosem z pieczonych pomidorów , który(...)mąki samorosnącej 1 szklanka mleka szczypta soli olej do smażenia przygotowanie: Jajko wbić do miski, dodać mąkę, mleko i szczyptę soli. Wymieszać przy pomocy trzepaczki (rózgi) na gładką masę. Ciasto jest dosyć rzadkie. Rozgrzać patelnię, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków
Stare GaryJeśli jesteście aktualnie na diecie, albo chcecie zmienić swój sposób odżywiania to polecam na początek naszą propozycję. Sałatka z pomidorami i mozzarellą to bardzo prosta propozycja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chciałabym podzielić się z Wami szybkim i prostym przepisem na jabłkowe babeczki z cynamonem. Są naprawdę pyszne i zawsze się udają :) Składniki: - 2 jabłka - 210 g cukru - 2 łyżeczki cynamonu - 280 g mąki - 1 łyżeczka sody - 100 g masła - 1 jajko - 250 ml maślanki - 2 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli Przygotowanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)małe kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko, mąkę, maślankę, sodę, cynamon oraz sól. Wszystko ucieramy a na koniec dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy i wykładamy przygotowanym ciastem formy na babeczki. Pieczemy w 180 C przez około 15 - 20 minut. Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniPomyślałam, że to świetna deserowa propozycja na niedzielnego grilla ze znajomymi. Trochę na szybko, z ostatnimi jeżynami zebranymi w zeszłym roku u przyjaciółki na działce, i z przygodami, nie dziwcie się więc lekkiemu zakalcowi na zdjęciach... Przepis wypatrzyłam w magazynie KUCHNIA nr.07/2017. Bułki okazały się łatwe w przygotowaniu, delikatne, niezbyt słodkie, bardzo smaczne! Pamiętajcie jednak(...)zdecydowanie się wydłuża!!! ja nie wpadłam na to by wykonać test patyczka, bułki pięknie urosły i się zrumieniły a środek był nie upieczony. Na szczęście to ciasto drożdżowe i kolejne 20 minut w piekarniku pozwoliła się ciastu dopiec... ale wierzcie mi nie lichym zaskoczeniem było obserwowanie teoretycznie już upieczonych strucli, które w czasie stygnięcia pękały z wierzchu
Dzieje kuchennej WiewióryPlacki jogurtowe z truskawkami. Bardzo Wam polecam, bo są delikatne, smaczne i bardzo szybkie do zrobienia. Podawać można ze śmietaną lub posypane cukrem pudrem. Teraz zaczyna się sezon na truskawki, dlatego wykorzystajmy ten wspaniały czas. Na blogu znajdziecie więcej przepisów na dania z tymi smacznymi owocami. Składniki 780 g jogurtu naturalnego gęstego 2 jajka cukier według smaku 1 łyżeczka proszku(...)pszennej 1 szklanka truskawek olej do smażenia Truskawki pokroić na plasterki. Jogurt wymieszać z cukrem i jajkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąki. Wszystko zależy od gęstości jogurtu jakiego użyjemy. Na rozgrzany olej nakładać łyżką ciasto, a na wierzchu układać plasterki truskawek. Smażyć z dwóch stron na rumiano
O kuchni z uczuciem