Bez zastanowienia wiedziałam, że owocowe musy i konfitury od Małe Szczęścia wykorzystam na pewno jako warstwy do tortu. I tak też zrobiłam. Torcik wyszedł pyszny! Przygotowałam go z ryżu, mieląc go na mąkę. Upiekłam na dwa małe biszkopty w kształt serca, a następnie zostało mi jedynie przekładać je musami owocowymi. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że szybki do przygotowania. Składniki na biszkopt: 75 g ryżu lub mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru kokosowego Dodatki: śliwkowe czeko love / gruszkowe czeko love / białe jabłuszko (Małe Szczęścia), mleko kokosowe, maliny, mleko roślinne Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka
Zdrowie na języku :Pnaszych gościach .. po raz drugi również. Więc myślę, że jest on niebanalny a jednak prościutki w przygotowaniu. Tort pod czereśniową chmurką SKŁADNIKI: spód: 1 1/2 szklanka mąki tortowej 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła masa: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(...)szklanki wody galaretka: 2 słoiki 750 ml wiśni 2 galaretki 600 ml wrzącej wody dodatkowo: 100-120 g małych białych bez PRZYGOTOWANIE: Spód: Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i masłem – szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciastem wykładamy tortownice (u mnie 27cm
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUpał, upał, upał i jeszcze raz upał.... Ale narzekała nie będę. Wspominam tylko chwilę, kiedy w zimne wręcz mroźne dni brakowało mi tego,
Malinowe Pocałunkimówiąc nie mam pojęcia jak smakuje oryginalny tort waflowy Piszingera z XIX wiecznej CK Monarchii, bo znam go tylko w PRLowskiej wersji z masą kakao-podobną, pokrojony w wygodne imprezowe trójkąty. Czekoladopodobny czy nie, ten deser szybko się robi, łatwo go zabrać na piknik czy imprezę i szybko znika. Dlatego bez żalu rozstałam się z kakaowym nadzieniem(...)natomiast rąbek z gorzkiej czekolady. Będzie łagodzić słodycz nadzienia i przypominać o oryginalnych kakaowych piszingerach. Ale porzeczka też jest wielce ok. To idealne ciasto jeśli nie chce ci się piec pleśniaka . Składniki: opakowanie kwadratowych wafli gotowy kajmak w puszce – połowa opakowania masło orzechowe – tyle co kajmaku gęsty dżem porzeczkowy tabliczka gorzkiej czekolady posiekane drobno orzechy (opcjonalnie
Ugotowane pozamiatanezawsze piekę na święta. W tym roku zdecydowałam się na tort makowy z kremem kawowym. Do wypieku tortu użyłam gotowego zmielonego maku. Tort przełożyłam kremem kawowym. Upiekłam torta z połowy składników i od razu pożałowałam. Był pyszny i szybko się skończył. Tort makowy nie wymaga nasączania, jest lekki i puszysty, a przy tym łatwy w przyrządzaniu. Tort makowy Składniki(...)lekko wymieszaj. Formę o średnicy 18 cm posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż masę do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut dłużej. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzony spód przekrój na dwa placki o jednakowej grubości. Przygotuj krem. Masło
codojedzeniabōło za rzołdke. [55] I terozki trza ta kryjma rozsmarować po całyj torcie. Ta miska abo garniec, kaj je ta szokolada, bez tyn czas nojlepi trzimać na tym garcu ze wrzōntkym, to nōm to za szybko niy stwardnie. Yno sie za dugo ze tym smarowaniym niy bołwcie [56] , bo Wōm ta kryjma [57] stwardnie [58] i bydzie
Chop w kuchnizmieścić się w tortownicy. Ja użyłam specjalnej obręczy do tortów, ale można zwykłą tortownice nadsztukować papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Można też zrobić go w większej tortownicy, wtedy wyjdzie niższy. Potrzeba będzie tylko trochę więcej pierniczków. ” Tort piernikowy (przepis autorski) Składniki: Tortownica φ22cm Spód : 100g pierniczków bez lukru 50g migdałów 100g stopionego masła Warstwa I 350g
Wiem co jemlatem zapachniało i w naszej kuchni. Upiekliśmy pyszne, proste, błyskawicznie powstające i tak samo szybko znikające ciasto z malinami i z bezą. Ciasto jest mięciutkie, dzięki mrożonym malinom gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie jest małym wspomnieniem lata, pikników na trawce lub innych spontanicznych letnich wypraw(...)śmietany kremówki 48% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 225 g maki pszennej 100 g zmielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g cukru 5 jaj 300-400 g mrożonych malin 50 g bez Masło rozpuszczamy. Zdejmujemy z palinka, dodajemy śmietanę kremówkę i ekstrakt z wanilii. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy ze zmielonymi
Made By Mom And Sonśredniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec 10-15 minut w temp. 170 st.C. • Po wystudzeniu zdjąć papier i położyć biszkopt na dnie tortownicy. Krem • Wino zagotować z cytryną, goździkiem i cynamonem, zostawić na 10 minut, po czym odcedzić, aby było bez dodatków. • Jajka ubijać z cukrem(...)kuchenki mikrofalowej. Dokładnie wymieszać. • Żelatynę wymieszać bardzo szybko ze śmietaną i wylać na biszkopt. • Wstawić do lodówki na kilka godzin. Dekoracja • Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do zastygnięcia. • Winogrona umyć, osuszyć i położyć na wierzchu tortu. • Zalewać po łyżce tężejącej galaretki. Należy uważać
To co kochamCzęsto zdarza się, że po niektórych wypiekach, takich jak np. pączki, zostają nam niewykorzystane białka jajek. I tak też było w tym przypadku, gdzie z pozostałych
PysiaGotuje.plJeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Samo przygotowanie ciasta nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Robiąc swój tort urodzinowy przy okazji zrobiłam mini tort dla mojego syna - tak bez okazji, tak po prostu. Zniknął jak kamfora - bardzo mu smakował i do tego bardzo się ucieszył. A uśmiech mojego dziecka to najlepszy prezent jaki mogłabym sobie wymarzyć. Biszkopt: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody(...)ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek barwnik czerwony Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu, aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka oraz barwnik spożywczy i tu rola miksera się kończy:) Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam szybko, energicznie, ruchami
Blondynka Gotujecórki, szukałam przepisu na ciasto, które bez problemów utrzymałoby dużą ilość kremu, dżem i sporo truskawek :) Zrezygnowałam z biszkoptów, bo tort miał być wysoki, więc dolne warstwy pewnie za bardzo by się zgniotły. Postanowiłam nieco zmodyfikować przepis na proste ciasto czekoladowe . Czy był to strzał w 10? Raczej nie. Gdybym piekła tort jeszcze raz chyba wybrałabym ciasto muffinkowe(...)jest duuużo szybsze i na tyle stabilne, żeby unieść wszystko co chciałam zapakować do środka :) Waniliowe ciasto, które upiekłam ma dużo brązowego cukru, który szybko karmelizuje się przy pieczeniu, więc całość smakuje trochę jak… toffi. Poniżej podaję dwa przepisy, ten z którego skorzystałam i ten który wybrałabym na drugi raz ;) Tort piekłam w 2 niedużych tortownicach
Ciastkozercysobie mniej więcej podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Ciasto pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem, robimy z niego łyżką paski każdego koloru ciasta, na przemian. Grubsze ciasto pieczemy około 25 minut, cieńsze około 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podczas gdy jedno ciasto się piecze, przygotowujemy już następne. Na początek jedna ważna zasada: każdy skrawek ciasta się(...)zabraknie dosłownie skrawek, a to już czyni różnicę. Grubszy kawałek ciasta przekrawamy poziomo na dwie równe części, zrobimy z niego spód tortu. Cieńszy pozostaje bez zmian. Po upieczeniu ciast, drukujemy projekt Króla Juliana - tortu, o formacie A3. Tort wówczas ma około 41cm długości, ale można spróbować zrobić go mniejszy, na kartce A4 ma 29cm. Następnie wykrawamy, po kolei następujące
Smakowy RajŚwięta minęły bardzo szybko. Kolejne świąteczne dni przed nami. I choć na dzień dzisiejszy odczuwam lekki „ciasto-wstręt”, lekkie ciastami przejedzenie, tak mimo tego nie wyobrażam sobie wejść w Nowy Rok bez kawałka ciasta, bez osłodzenia sobie początku roku. Moja propozycja na ten dzień to lekki, piernikowy torcik ze śmietankowym kremem. Smakiem powrócicie do świątecznego klimatu(...)klonowy, sok i skórkę z pomarańczy, i ubijamy do połączenia. 3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, boki natłuszczamy. Ciasto rozkładamy na 3 formy, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 17 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 g serka kremowego typu Philadelphia 1/2 łyżki cynamonu 500 g śmietany
Made By Mom And Son