jednej i w drugiej. Doskonale pamiętam w jaki popłoch wtedy człowiek wpada i jak nagle wszystkie pomysły ulatują z jego głowy ;-) więc postanowiłam zestawić w tym miejscu kilka naprawdę szybkich pomysłów na dania, które zdążycie przygotować z powodzeniem w ciągu jutrzejszego dnia. Mało tego, jeśli dobrze zorganizujecie siebie i domowników gwarantuję, że zostanie Wam chwila na relaks przy kawie(...)sylwestrowej. W przypadku imprez organizowanych "biegiem" nie ma raczej mowy o wymyślnych tortach, które wymagają stygnięcia, przekładania i potrzebują czasu by się "przegryźć". Wybrałam więc takie przepisy, których realizacja zajmie Wam dosłownie kilka chwil :-) NAPOLEONKA NA KRAKERSACH CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY MANNY CIASTO JABŁKOWO - BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA TIRAMISU CHATKA PUCHATKA BŁYSKAWICZNA ROLADA Z JABŁKAMI BABKA PIWNA Z KARMELEM
Czary - gary w kuchniUwierzycie, że zrobienie tego tortu zajęło mi niespełna pół godziny? Dokładnie 25 minut potrzebowałam, by ubić śmietankę z mascarpone, obrać banany, zetrzeć czekoladę i namoczyć biszkopty
Kuchnia w czekoladziemój mangopapajowy tort i w swoich dłoniach chyba cały mój Świat. Tak szybko go skradł! Ultrawyjątkowy wpis. Torcik mango papaja (tortownica o średnicy 16 cm): Spód (jak na oryginalne walijskie ciasteczka, tyle, że bez rodzynek): 250 gram mąki pszennej 120 gram margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Mango PapajaZa mną kolejne wspólne pieczenie, tym razem z bratową. W sumie to nie napiekłyśmy się zbyt wiele, więc nie mam dla was zwykłego przepisu. Przygotowywałyśmy
Relaxtimeczerwona będzie lepsza. Aż w końcu wybraliśmy się na zakupy, i kupiłam pierwszy w tym roku rabarbar! Wymieszałam go z truskawkami, i wyszedł mi jeden z najpyszniejszych tortów, jakie piekłam. Ciasto czekoladowe jest gęste i wilgotne, intensywne w smaku i dość ciężkie. Do tego kwaskowaty mus z truskawek i rabarbaru, a wszystko przełożone delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone(...)maślanego) i owocami - będzie bardziej wiosennie i świeżo. W oryginale pieczone są trzy blaty ciasta w trzech tortownicach - ja mam tylko dwie, i w nich piekłam. Później każdy placek przekroiłam na pół - tort wyszedł bardzo wysoki. Miejcie to na uwadze - w trakcie układania warstw najlepiej wspomóc się papierem do pieczenia. Ogólnie przygotowanie ciasta to świetna zabawa - dodatek majonezu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka i krótko mieszamy. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33×22 cm . Pieczemy od 30 – 35 minut w 180°C (bez termoobiegu) , lub dłużej(...)jabłka, to kroimy je na drobną kostkę, aby zmiękły podczas pieczenia. Można je w razie czego ‘podsmażyć’ chwilę na patelni z dodatkiem masła. Gdy trochę zmiękną zdejmujemy z palnika i studzimy. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi
Słodki PomysłKiedy nie ma czasu, czy też ochoty na gotowanie, za obiad posłużyć może jakaś nieskomplikowana, aczkolwiek smaczna sałatka.Tak jest w tym przypadku. Wystarczy sałata
W kuchni Karmel-itkipapieru do pieczenia, układamy na podstawie na której będzie stał nasz tort docelowo. Na bezie delikatnie rozsmarowujemy masę ze śmietany układamy maliny, kładziemy następny blat i znowu śmietanę i maliny i tak też postępujemy z ostatnim blatem. Ostatni blat smarujemy masą i dekorujemy malinami. Uff, gotowe ! Uwaga ! Tort jest pyszny i szybko znika :) Inne przepisy
Kuchnia na wzgórzuTort popełniłam z okazji drugich urodzin mojej córy. W smaku i konsystencji ciasta nie ma żadnej różnicy pomiędzy biszkoptem z mąki pszennej a biszkoptem bezglutenowym
Ze smakiem bez glutenupieczenia tortownicy o średnicy 20 cm (papier warto dodatkowo cienko posmarować masłem lub olejem). Pieczemy 15 minut w temperaturze 170ºC z termoobiegiem (lub 180°C bez). Następnie z tego samego przepisu pieczemy jeszcze dwa takie same blaty (razem ma być ich trzy). Każdy blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca(...)następnie siekamy na małe kawałki (orzechy można też rozbić młotkiem). Cukier rozpuszczamy na suchej patelni, na małym ogniu, bez mieszania, aż zrobi się karmel (bursztynowy syrop) – musimy uważać, aby go nie spalić. Szybko wylewamy go na papier do pieczenia i rozsmarowujemy cienko nożem. Gdy stwardnieje, łamiemy na nieduże kawałki (najlepiej rękoma – nie skaleczcie się tylko
Poezja smakukremie). Ciasto z nutą cynamonu, z orzechami włoskimi, oprószone kakaem. Marchewki absolutnie nie czuć. Jej dodatek wraz ananasem nadaje ciastu wilgotności. Ciasto marchewkowe świetne samo, jak również w formie tortu, czyli z kremem. Tak pyszne, że trudno się od niego oderwać. Najlepsze jakie jedliśmy . Wilgotne i nie za słodkie. Robiłam dwa dni pod rząd :) W pierwszy dzień w formie(...)przypadku małego grona gości, a druga – wiadomo :) Składniki na jedną i drugą formę podałam w przepisie. Na dodatek ciasto marchewkowe jest bardzo proste i szybko trafia do pieca. Robimy je bowiem bez użycia miksera (za wyjątkiem kremu). Przepis na najlepsze ciasto marchewkowe opracowałam na podstawie przepisu Dorotus . Zmieniłam trochę, a w szczególności krem, który w oryginale był
Moja DelicjaNie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie lekkie jogurtowe torciki. Są idealnym, orzeźwiającym deserem na letnie popołudnie. Ten torcik robi się bardzo szybko i
Smakołyki AsiMocno czekoladowe, wilgotne bez nasączenia, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy - takie właśnie jest to ciasto tortowe. Zrobienie
Kuchcik gotujebezy. Porcja pysznego szczęścia. Dzisiaj proponuje przygotować potrójne szczęście w towarzystwie śmietany i owoców. Tort bezowy to idealny deser na ciepłe dni: lekki, słodki z mnóstwem pysznych sezonowych owoców! Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina pieczenia Ilośc porcji: malutka blacha (około 6) Składniki: Bezy: 6 białek 250g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej(...)pieczenia wykładamy papierem i odrysowujemy (np. od miseczki) trzy okręgi średniej wielkości. Warto wybrać taką wielkość, by można było piec trzy blaty równocześnie. Wykładamy pianę, delikatnie formujemy bezy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 140 stopni na jedną godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy drzwiczki otwarte. W między czasie ubijamy śmietanę kremówkę (bez dodatku cukru
Kolizje SmakówKażdy lubiący piec ma z pewnością swój ulubiony przepis na kruche ciasto z rabarbarem. Gdy tylko pierwszy rabarbar pojawia się na straganach to już wyobrażam sobie
Mienta blog