ciacha z obłędnie słodkim kremem. Niemniej, od czasu do czasu, każdy z nas z przyjemnością sięga po kawałek tortu. Oczywiście, preferencje są różne - krem maślany, śmietanowy, a może mus czekoladowy lub owocowy? Lekki biszkopt lub jakaś cięższa baza, albo dla odmiany beza. Owoce, karmel, orzechy - możliwości dodatków są nieograniczone. Każdy, nawet największy wybredziuch, znajdzie coś dla siebie(...)bezowym kremem, który smakuje jak ciepłe lody . Dzieciaki je uwielbiają, a dorośli z rozrzewnieniem wspominają dawne czasy. Spróbujecie? Mini muffinki kokosowe z bezą truskawkową Składniki: (na 24 sztuki) 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g cukru kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko 150 ml maślanki 45 ml oleju beza truskawkowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzespożywcze klej spożywczy Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w wodzie mieszamy kakao, żeby pozbyć się grudek i miksujemy całość 2-3 minuty. Biszkopt pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, zostawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem(...)wytrzeźwiejemy, nasączamy ostatecznie biszkopt i wykładamy połowę masy mango na dolną część, przykrywamy i pokrywamy całość resztą kremu. Szeroki nóż zanurzamy chwilę w gorącej wodzie, wycieramy i przygładzamy powierzchnię tortu. Wrzucamy znowu do lodówki. Zagniatamy lukier plastyczny, jeśli jest zbyt twardy, żeby to zrobić w całości, dzielimy na mniejsze części i rozmemłujemy osobno. Jeśli za bardzo się
sama złodyczwiśniowy z pomarańczami:3 pomarańcze2 łyżki białego cukru kryształ100 ml wiśniówkiPRZYGOTOWANIE bezy:Na początku przygotowujemy papier do pieczenia na którym odrysowujemy okrąg o średnicy ok. 23 cm.Papier układamy na blaszce do pieczenia.Piekarnik ustawiamy na 120'C bez termoobiegu.Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka nie będą nam potrzebne. Cukier puder przesiewamy przez sito.Do miski wlewamy białka i ubijamy je mikserem(...)białek wykładamy na odrysowany okrąg na papierze. Starajmy się zrobić to szybko i zręcznie. Wstawiamy do piekarnika na 30 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 90'C i pieczemy, a właściwie suszymy przez 3 godz.Po tym czasie beza z wierzchu powinna być krucha, a w środku puszysta.Upieczoną bezę odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE pomarańczowego kremu mascarpone:Z pomarańczy ścieramy
kulinarnyJanadzieję, że mój dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Sernik z ricotty i śmietany kremówki, udekorowany borówkami i listkami świeżej mięty. Prosty i szybki deser bez pieczenia, delikatny, kremowy, lekki jak puch, po prostu palce lizać ;) polecam Wam serdecznie :) **** Per chi è alla ricerca di un dolce tipicamente estivo dal gusto fresco(...)gelatina in fogli 200 g di mirtilli 1 bacca di vaniglia foglie di menta fresca zucchero a velo per decorazione PRZYGOTOWANIE Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 10 minut. Śmietanę podgrzewamy, po czym zdejmujemy z ognia. Namoczoną żelatynę delikatnie odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy
La grande e la piccola cuocaNaszła nas kiedyś ochota na wykorzystanie żurawiny zalegającej w zamrażarce. Dodatkowo spodziewałyśmy się koleżanki na herbatce więc szybko wykonałyśmy taki torcik w rustykalnej formie (fajnie
Candy Pandasmasy jajecznej dodaj delikatnie mieszając startą dynię oraz mąkę z dodatkami, całość wymieszaj do połączenia łyżką. Formę wyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręcz, boki posmaruj masłem lub margaryną i wyłóż papierem, lepiej się przyklei. Wlej ciasto dyniowe. Piecz ok. 40 minut do suchego patyczka w temp. 180 C (grzanie góra plus dół, środkowa półka). Po upieczeniu lekko uchyl drzwi(...)tort. Spód ciasta ponownie zapnij w obręczy formy. Górę odłóż na bok – możesz ją od razu pokruszyć jak ja, ale nie jest to konieczność. Przygotowanie kremu: galaretkę pomarańczową zalej szklanką wrzątku, dobrze wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny, odstaw na bok do ostygnięcia. Następnie do ostudzonej galaretki wmieszaj serek mascarpone, zrób to trzepaczką kuchenną lub łyżką, tak by dobrze połączyć, bez
Zasmakuj KuchniJednym słowem, autko ma się dobrze, jak chyba nigdy wcześniej. Odetchnęłam z ulgą i z nieukrywaną radością zanotowałam fakt, że prowadzenie samochodu znów sprawia mi przyjemność. Taką prostą, zwyczajną; bez tej nutki niepewności w tle. Nudno...? Absolutnie nie! Zresztą, znając życie, kolejne niespodzianki już czekają za zakrętem... Dzisiaj mam dla Was kolejne muffinki. Bardzo proste (jak każde muffinki(...)marcepanem Składniki: (na 24 sztuki) 500 g mąki pszennej 200 g cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 500 ml maślanki 150 ml oleju 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g czarnych porzeczek dodatkowo: 100 g marcepanu (do obkładania tortów) różowy barwnik spożywczy w żelu Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z cukrem. Jajka roztrzepać, dodać maślankę, olej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteż szybki, NIEZAWODNY i przepyszny! A do tego do swych narodzin potrzebuje tylko kilku ogólnie dostępnych składników... Czy kiedykolwiek słyszeliście takie słowa opisujące tort..? Tak czy siak, OTO JEST. TORT WIOSENNO-LETNI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki: CIASTO: 4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)silikonowe, posmaruj je dodatkowo tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia). Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 min do 1 h. Sprawdź, czy patyczek wetknięty w ciasto jest suchy, wtedy biszkopt jest gotowy. Ostudź kilka minut w foremce, później odstaw do całkowitego ostygnięcia bez foremki. Na średnim gazie, w rondelku, podgrzej śmietankę, aż zacznie delikatnie bąbelkować przy
Gotowanie to kochanieTen weekend był dość pracowity. Dużo siedziałam w kuchni. Ale są też niezłe efekty. Między innymi ta oto wspaniała szarlotka. Mój mąż zajadał ją na ciepło
moj przepis nażelatyny - pięknie błyszczała i była pyszna! Tort czekoladowy powinien być wykończony małymi bezikami z bezy szwajcarskiej, którą również robiliśmy na zajęciach. Tort wyglądał przepięknie! Ostatnim z tortów był Tort Sachera - cięższy od normalnych biszkoptów i wilgotny. Koniecznie przełożony dżemem morelowym i oblany polewą czekoladową. Każdy z tortów był inny, każdy był wyjątkowy. Tort cytrynowy z kremem z białej czekolady(...)orzechów i kremem czekoladowym - pyszny, dobrze nasączony i mięciutki. A tort Sachera - był cięższy, ale jaki pyszny - morele i czekolada! Uzależniające połączenie! Jeśli chcielibyście zacząć sami piec torty, nauczyć się o nich wszystkiego co konieczne, poznać najważniejsze zasady ich przygotowania to te zajęcia są dla Was! Już wcześniej piekłam torty, ale po zajęciach czuje się z nimi zaprzyjaźniona
Plate of Joytort będzie wtedy dość słodki. W tej wersji tort jest słodki, ale nieprzesłodzony. Przepyszny i wykwintny. Aha… zapomniałabym… tort nie powstałby gdyby nie pomoc koleżanek z czatu Moich Wypieków – Pozdrawiam Was dziewczyny!!! Oczywiście nie powstałby również bez blogu Moje Wypieki , z którego jest przepis na kakaowy biszkopt oraz frużelinę z gruszek . Składniki na formę(...)opadnie, będzie puszysty i wysoki. W przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około
moj przepis naWaszego gustu. Może być również biały - bez barwników. Jako, że w tym roku miał być różowy - taki zrobiłam. Solenizantce się podobał i smakował. 'tort z bitą śmietaną i masą truskawkową' Składniki (na tortownicę 22cm): * biszkopt: - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - barwnik spożywczy (opcjonalnie) * masa truskawkowa: - 500ml(...)opcjonalnie - jeśli np tort wymaga transportu - 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w ciepłej wodzie ( 1/4 szklanki wody) i stopniowo dodawać do ubitej śmietany) Biszkopt: Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy (pod koniec ubijania dodać barwnik ). Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym
CookYourselfBardzo prosty i szybki serniczek czekoladowy bez pieczenia . Musimy tylko poczekać aż stężeje w lodówce. Spód z kruchych ciasteczek, masa z trzech składników i już. Delikatny i czekoladowy! Mniam, mniam! Składniki: Spód: 200 g kruchych ciasteczek 4 łyżki masła i/lub 1 łyżka masła orzechowego Masa: 1 kg twarogu sernikowego 1 szklanka cukru pudru 400 g czekolady(...)olej. Ja stwierdziłam, że w deserze za dużo będzie czekoladowego smaku i ubiłam bitą śmietanę z odrobiną cukru pudru. Na nią starłam gorzką czekoladę. A wisienką na torcie w dosłownym znaczeniu było ułożenie na wierzchu wiśni z syropu nasączonych alkoholem. Smacznego
potrawyregionalnepieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175* ok. 20-30 min (do tak zwanego "suchego patyczka"). Wystudzić. 2. Ciasto czekoladowe: Jajka ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier. W międzyczasie czekoladę rozpuścić razem z masłem (przestudzić). Do masy przesiać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, proszek do pieczenia(...)masy płynne masło z czekoladą i whisky (opcjonalnie). Masę przełożyć do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 170* C z termoobiegiem lub 180*C bez termoobiegu. Wystudzić. 3. Masa budyniowa: Budyń wanilinowy ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu (2 budynie
Kulinarna (nie)codziennośćśmietanka kokosowa w przeciwieństwie do zwykłej zdecydowanie ciekawszy smak. Mogłabym pisać bez końca, temat tortów to temat rzeka, dlatego trzeba napisać osobny poradnik. A tymczasem najprostszy przepis dla Ciebie: Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: „Biszkopt”: 2 szklanki zwykłej pszennej mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki ksylitolu ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii szczypta soli(...)przy przekrojeniu. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw suche. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Do dużej miski przesiej mąkę, dosyp proszek do pieczenia, ksylitol, ziarenka wanilii oraz sól. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny i sodę. Szybko zamieszaj i wraz z olejem przelej do miski
Roślinna - blog wegański