Inspiracją do tego dania był przepis Nigelli Lawson na kurczaka w maślance i krakersach. Ja jak zwykle wszystko dopasowałam do swoich smaków. :) Uwielbiamy kurczaka i jadamy
Cooking MonsterDziś nadzwyczaj skromnie, choć i sycąco i pysznie. Trochę zaklinania wiosny, bo zmęczyła mnie już ta zima. Niby kilka dni słońca, niby cieplej, pojawiły się
Gotuj z Blue RavenZapraszam na kolejny przepis na kurczaka. Tym razem przyrządziłam piersi z kurczaka w białym winie. Do tego celu specjalnie kupiłam całego kurczaka, bo zależało mi na
codojedzeniaDanie restauracyjne. Idealne na niedzielny wykwintny obiad lub jako potrwa świąteczna. Wymaga większej uwagi, rozplanowania pracy i szybkości działania, ale odwdzięczy się wszystkim tym, co w nim najlepsze – nieziemską konsystencją i różnorodnym bukietem smaków. Surówka z fenkułu i pomarańczy Fenkuł obieramy z zewnętrznych uszkodzonych liści, obcinamy odstające gałązki, drobno je siekamy. Bulwę kroimy na pół, w poprzek. Połówki drobno szatkujemy(...)półplasterki – ostrym nożem albo na mandolinie. Pomarańczę obieramy obcinając skórkę i albedo ostrym nożem. Kroimy na ćwierćplasterki. Mieszamy razem z fenkułem. Z miodu, soku z cytryny i oliwy ucieramy szybki sos, pieprzymy go i mieszamy z sałatką. Dzielimy na porcje i odstawiamy do lodówki. Purée z ziemniaków i selera Ziemniaki i bulwę selera cienko obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę
Karo in the KitchenDziś będzie wytrawnie :) Pyszna tarta z wybornym kurkowym nadzieniem na kruchym cieście z dodatkiem ostrego sera, czyli propozycja na letni obiad. Kurki uwielbiam! W lato zawsze czekam niecierpliwie, aż się pojawią. W tym roku przez upalną pogodę i brak deszczu nie jest ich niestety tak dużo jak w zeszłym roku, ale są i naprawdę warto się na nie choć(...)duża szczypta soli 1 - 2 łyżki lodowatej wody Mąkę wrzucić do miski. Ser zetrzeć na tartce o średnich oczkach, dodać do mąki, wsypać sól. Masło pokroić na małe kawałki. Szybko wyrobić ciasto. Jeśli zajdzie potrzeba dodać trochę zimnej wody. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Piekarnik rozgrzać
maniapieczeniaDziś u mnie kuchnia z resztek. Ale elegancko podana. W lodówce p adnięte pieczarki zainspirowały mnie do zrobienia tego dania. Wyszło nieźle. Smacznie
AZgotuj!prostu cudowny smak. Teraz gdy robię sobie sałatkę to kupuję sam szpinak baby. Jeden z przepisów na taką sałateczkę ze szpinakiem macie tutaj . A dzisiaj na obiad również zagościł u mnie szpinak, ale w postaci tarty. Polecam, ponieważ jest bardzo smaczna :) Składniki: ciasto kruche: 2 jajka 150g(...)dodajemy mąkę i łączymy składniki. Ja niestety nie mam specjalnej siekaczki więc pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków :) Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po 30min ciasto wałkujemy i przekładamy do formy
Amatorka kuchennaNajlepsze na grilla są skrzydełka w miodzie i musztardzie. Proste i smaczne. Jak mija lato to można je również piec w piekarniku z opcją grilla i
UgotujmyTo.plPoniedziałek - ciężki dzień dla wielu z nas. Myślami jeszcze jesteśmy przy sobocie, a tutaj szef zasypuje nas stosem dokumentów. A jeżeli weekend był intensywny (zwłaszcza po
My Culinary Artpoparzyć się przy obieraniu. No i teraz najgorsza część – obieranie obu z łupinek. Tu niestety nie ma drobi na skróty. Jeśli ktoś zna jakiś sprytny sposób na szybkie obranie bobu to chętnie przyjmę w zamian za porcję pysznego pesto Dalsza część to już czysta przyjemność, a po szczegóły zapraszam do przepisu poniżej A jeśli macie ochotę na inny przepis(...)/2020\/08\/IMG-20200805-WA0001-480x270.jpg"],"description":"","keywords":[],"author":{"@type":"Person","name":"Healthycreations"},"datePublished":"2020-09-10T18:16:32+02:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"","totalTime":"","recipeCategory":["Bez mi\u0119sa","Inne","Makarony","Obiady","Str\u0105czkowe","Warzywne","Wegetaria\u0144skie"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":"","nutrition":{"@type":"NutritionInformation"},"recipeIngredient":["500 g bobu","Gar\u015b\u0107 orzech\u00f3w w\u0142oskich","Z\u0105bek czosnku","2 - 3 \u0142y\u017cki oliwy","Opcjonalnie
Healthycreations.plBardzo prosta surówka z białą kapustą, marchewką i jabłkiem – smaczna… soczysta… chrupiąca. W sam raz do podania na obiad, na kolację lub jako
Kulinarny S.O.S.Świetny nie tylko na Wigilię, ale też na co dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i
Kulinarny S.O.S.ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków, wystudzić, zimne ziemniaki w misce podzielić na 4 części, jedną wyjąć i wsypać w to miejsce mąki, wbić jajko, dodać soli i zagnieść szybko gładkie ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rękoma wałkować rulony, nożem je spłaszczyć i pociąć na około 2 cm kopytka. Woda wrząca z solą, olejem, do wrzątku wkładać porcjami(...)tłuszczu po kotletach wlać sok pomidorowy, zagotować i sos gotowy, kopytka podać z kotlecikami i sosem - smaczne, delikatne kopytka z kotlecikami w sosie pomidorowym, smakują doskonale i na obiad i na kolację.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsubskrybować Click here to subscribe Zapiekanka gyros / Gyros Casserole W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak przygotować zapiekankę gyros . Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem , pieczarkami, papryką i kapustą to wspaniały obiad z piekarnika dla całej rodziny. To sprawdzony pomysł na chłodne, jesienne i zimowe miesiące. Do kurczaka przygotowujemy domową przyprawę gyros, dzięki której danie jest jeszcze smaczniejsze. Jeśli wolicie, możecie użyć(...)jest tak pracochłonna jak może się wydawać - większość pracy możemy wykonać w międzyczasie (na przykład poszatkować ziemniaki podczas smażenia mięsa). Do zapiekanki gyros używamy ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki - szybko upieką się w sosie serowym, przyrządzonym z mleka, śmietanki i ulubionego startego sera. Dzięki dodatkowi bułki tartej wierzch dania jest chrupiący i pięknie podpieczony z wierzchu. Po upieczeniu warto
Lekcje w kuchnicebulę i smażymy razem, nadal mieszając, do czasu aż cebula się zeszkli. Na patelnię wrzucamy bakłażana i wszystko szybko razem mieszamy – bakłażan działa jak gąbka i bardzo szybko wchłonie cały tłuszcz, jaki był na patelni. Zmniejszamy gaz i smażymy bakłażana do czasu jak stanie się szklisty i lekko przyrumieniony. Dodajemy szpinak, mieszamy, czekamy jak zmniejszy swoją objętość(...)nadzieniem osobno. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z opakowania i dzielimy je na 6, 8 lub 12 porcji. Jeśli chcecie skorzystać z szybkiego ciasta na pizzę –wałkujemy je w prostokąt na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5cm. Wycinamy kwadraty o boku około 10 cm – ich środek smarujemy pesto, nakładamy równe
Karo in the Kitchen