szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:71/327)

Wiśniowy przekładaniec 2130

każdym krótko miksując - do jajek dodać olej, ponownie krótko zmiksować - do masy jajecznej przesiać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji - z ciastem postąpić dalej tak, jak w przypadku biszkoptów kakaowych MASA GRYSIKOWA - mleko podzielić na dwie części, jedną zagotować z cukrem, do drugiej wsypać kaszę mannę, wymieszać - do gotującego się mleka wlać(...)momentu, gdy masa zacznie widocznie się ścinać (można ją wstawić do lodówki, wtedy jednak należy sprawdzać co kilka minut stan stężenia, gdyż w zimnie może to szybko nastąpić) PRZEŁOŻENIE CIASTA - na dnie formy ułożyć ciemny biszkopt, na nim rozsmarować 1/2 masy grysikowej, schłodzić - na warstwie grysikowej rozprowadzić 1/3 mocno tężejącej (ma się rozsmarowywać, nie może być płynna) masy wiśniowej

Smakołyki Bereniki
14.Apetyczny Ananiasz, czyli szarlotka w wersji ananasowej! 108

Słowo ananas silnie kojarzy mi się z imieniem Ananiasz, także dziś zapraszam was na.. apetycznego Ananiasza silnie zadurzonego w szarlotce!  Zapraszamy! (; Składniki (na 4 porcje, na 4 kokilki) Ciasto: 150g mąki pszennej  Ok. ½ kostki masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka aromatu waniliowego (do kawy) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Nadzienie: 600g(...)misce ubijamy żółtka z cukrem brązowym, z aromatem waniliowym i śmietaną – aż do dokładnego połączenia. Kolejno szybko przelewamy masę do mąki – robiąc w niej dołek i szybko zagniatamy dłońmi ciasto. Kolejno spłaszczamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok.30 min lub w zamrażalniku na ok.15min. Piekarnik nastawiamy do 180*C, stolnicę oprószamy mąką, wyjmujemy na nią

Symfonia Smaków
Ciasto z malinami i bezą na Dzień Mamy 628

warunkach. Dzisiejszy świat skurczył się wręcz dramatycznie - jest to, owszem, wygodne, ale czasem brakuje mu tego staroświeckiego romantyzmu... Na Dzień Mamy, nie tylko dla mam, mam wyjątkowo pyszną propozycję. Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone(...)łyżki mąki ziemniaczanej 30 g płatków migdałowych Kruchy spód: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.  Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podwójnie czekoladowa tarta 358

gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy

Słodkie Przyjemności
Ciasto jak pudding, czyli ostatnie zimowe wypieki 160

Szczerze - nie za bardzo potrafię to opisać, nieczęsto bowiem zdarza mi się jeść coś takiego. C. był zachwycony i muszę przyznać, że wyjątkowo szybko rozpracowaliśmy całą blaszkę. Świetnie smakuje w towarzystwie dowolnych lodów.Odwracane ciasto daktylowe z bananami i karmelemSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)karmel:200 g cukru75 ml wody7 goździkówciasto:140 g daktyli180 ml wody100(...)takich akrobacji. Koniecznie trzeba to zrobić, póki ciasto jest ciepłe, inaczej warstwa karmelowa przywrze do papieru i całość nie będzie wyglądać za ładnie. Poza tym ciasto jest naprawdę banalne i dość szybkie w przygotowaniu, i choć jeszcze zimowe, to polecam je serdecznie, bo naprawdę zaskakuje smakiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Srata-tata, czyli tarta stracciatella 327

początek przygotujemy spód. Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy, następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę masło. Ucieramy, po czym dodajemy jajko. Mieszamy wszystko razem, po czym szybko zagniatamy na ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.  2. Po tym czasie naszą masę przekładamy do formy na tartę 31cm i dociskamy

My Culinary Art
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 129

obsypane pistacjami. A kiedy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je przygotować do świątecznej puszki (która, swoją drogą, w tym roku była dość uboga w różnorodność). Połączenie kruchego migdałowego ciasta z masą marcepanową i cieniutką warstwą powideł śliwkowych, a do tego cytrynowy lukier - czy może być coś lepszego? Migdały i marcepan to takie duńskie smaki, wiedziałam więc, że zasmakują Rodzinie(...)łyżek powideł śliwkowychMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i migdałami. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Dodać mleko, szybko połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremką serduszka średniej wielkości.Ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Puszysty sernik na śmietanie 350

pieczenia 200 g zimnego masła 4 żółtka Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.   Składniki na masę śmietanową: 1,2 l śmietany 18 % 180 g cukru ziarenka

UgotujmyTo.pl
Najlepsza tarta z rabarbarem 157

domu są głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się(...)wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koniec i początek, czyli półmetek lata. I bułki 126

skończył się lipiec. Nie wiadomo kiedy. Hmm... No dobrze, właściwie wiadomo - wczoraj. Chodzi jednak o to, że skończył się, jak zwykle, zbyt szybko. Był piękny ten lipiec. Nikt chyba nie mógł narzekać na brak słońca. Wręcz przeciwnie - wiele osób narzekało na obezwładniające wręcz upały. Trzydzieści pięć stopni nie było niczym nadzwyczajnym. Jak się okazało, trzy tygodnie wakacji spędziłam(...)mleko z masłem, aż się rozpuści. Przestudzić.Do zaczynu wlać mleko z masłem, wbić jajko, wsypać sól. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zganieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać zmiażdżonym w moździerzu pieprzem.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z migdałami 164

żeby zasłużyć na życzenia w pracy, trzeba przynieść coś słodkiego... A ponieważ moje koleżanki lubią serniki, pomyślałam, że to idealna okazja, żeby jakiś przygotować.Długo szukałam. Naprawdę długo. Chciałam ciasto na tyle neutralne w smaku, żeby każdy zjadł z apetytem, a jednocześnie choć trochę oryginalne, nie nudne. W końcu udało mi się znaleźć ideał w gazetce Pieczenie jest proste(...)godziny.Cukier z wodą umieścić w garnuszku, podgrzewać, nie mieszając, aż karmel nabierze złocistej barwy. Lekko przestudzić.Na wierzchu sernika ułożyć amaretti. Maczać widelec w karmelu, i szybko machając nad ciastem, rozciągać złote niteczki. Zostawić do zastygnięcia na kilka minut, podawać.Smacznego!Uwielbiam sprawiać przyjemność pieczeniem. Kiedy innym smakuje to, co przygotowałam, aż cała podskakuję z radości (tak w sobie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi 197

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać jedno jajko, starty żółty ser, szczyptę soli oraz mąkę pełnoziarnistą - szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut. W tym czasie umyć grzyby, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać

kolorowotorcikowo
Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką 395

dość gęsto ).Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami.Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ).Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ).Lekko dociskamy.Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi

Ostra na Słodko
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 220

miski, wymieszać z cukrem i odrobiną imbiru, dodać kawałeczki masła rozcierając palcami lub siekając nożem na stolnicy. Po jak najdokładniejszym połączeniu powyższych składników dodać jajko i w miarę szybkimi ruchami zagnieść ciasto, następnie nieco spłaszczyć i owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed

Symfonia Smaków
Ciasteczka kardamonowo-pomarańczowe 191

sól. Miękkie masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj skórkę pomarańczową i jajko i dokładnie ubij. Porcjami dodawaj mąkę - ubijak zamień na płaskie mieszadło lub szybko zagnieć rękoma. Ciasto zawiń w folię spożywczą, lekko spłaszcz i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto podziel na 2 części i wałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania