Kolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy. Czas przygotowania: 75 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania 23,00 złSKŁADNIKI:200 g czekolady250 g margaryny4 jajka250(...)Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min.Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni. Ostudzone ciasto
kulinarnyJaciasto:500 g mąki pszennej11 g suszonych drożdży120 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowegoskórka otarta z 1 cytryny1/2 łyżeczki soli200 ml letniego mleka4 żółtka50 g masłanadzienie:170 g powideł śliwkowychdodatkowo:1 jajkoMąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i solą. Wlać mleko, wbić żółtka, zagnieść.Masło rozpuścić i ostudzić, wlać do ciasta, wyrobić. Ciasto powinno(...)być gładkie, może być nieco lepkie.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Pierwszą rozwałkować na koło o średnicy około 25 cm. Przekroić na 8 trójkątów (jak pizzę). Przy podstawie każdego trójkąta nakładać łyżeczkę powideł, zawinąć ciasny rulonik, zagiąć końce formując
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru80 g masłajajkoszklanka jagódcukierSposób przygotowania:Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na pasy szerokości około 10 cm, następnie w trójkąty. Na środku każdego kawałka układamy po łyżeczce jagód i szczypcie cukru i zawijamy, formując rogaliki.Przekładamy
Słodkie Przyjemnościdomu jajek, a ciasta z chęcią zjadłoby się...ale jest i na to sposób...oczywiście ciasto bez jajek..a jakie pyszne...przepis podpatrzyłam u Pincake ..polecam..ciasto robi się bardzo szybko,, mikser nie potrzebny i sprzątania nie za dużo haha....zdjęcie ciasta zrobione na drugi dzień i nie wygląda zbyt pięknie...ale na drugi dzień również smakowało
Moje domowe kucharzeniełyżki zimnej wody - szczypta soli Dodatkowo: - 4 średnie jabłka - 3 łyżki cukru trzcinowego - cynamon Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zagnieść przy użyciu haka lub szybko zagnieść ręcznie (by ciasto zbytnio się nie ogrzało). Uformować kulę, lekko spłaszczyć , zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. W tym czasie umyć, obrać i pokroić w plastry
Smaczne ZdroweUcierane ciasto z aronią...Gorzki smak aronii pod słodką kruszonką.Idealne dla osób nie lubiących zbyt słodkich ciast.Proste i szybkie w wykonaniu.Zapraszam!Sposób przygotowania:1,5 szklanki mąki pszennej;1 szklanka mąki ziemniaczanej;1 szklanka białego cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;4 jaja;250 g margaryny;300 g aronii (u mnie mrożona) + mąka pszenna do oprószenia owoców.Kruszonka(...)dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać.Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę.Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone mąką, a na owoce wysypać kruszonkę.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez
Gospodyni Miejskawielkości, najlepiej użyć takiej o regulowanych bokach, którą z łatwością można dopasować do ciastek, których nie musimy docinać, później blaszkę łatwo można wyjąć z ciasta. Tak więc pierwsza warstwa ciasta do ciastka. Przygotowujemy masę kajmakową, podgrzewając cukier z mlekiem ok. 3 godzin, aż nabierze złotego koloru. Przed wylaniem na ciastka, proponuję aby 1 łyżkę masy włożyć na 5 minut(...)układamy czwartą warstwę ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku, gdy wystygnie dodajemy do ajerkoniaku. Kremówkę ubijamy z cukrem i dodajemy tężejący ajerkoniak z żelatyną. Masę szybko wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Żelatynę z ostatniej warstwy rozprowadzamy w małej ilości wrzątku i mieszamy z ajerkoniakiem. Masę tą cienko polewamy ciasto
Jadło i czytadłokoniec wlewania gdy będzie nam już ciężej mieszać, wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy na dwie części aby było nam wałkować. Wałkujemy na około 5 mm i wycinamy różnego rodzaju ciasteczka. Należy pamiętać ,że ciasta powiększą nieco swoją objętość. Układamy powycinane ciasteczka na blaszkę(...)temp. 180*C przez od 10 - 15 minut ( najlepiej obserwować pierwszą porcję ciastek ile czasu potrzebują) moje gotowe były po 10 minutach, ale wszystko zależy od grubości rozwałkowanego ciasta. Ciastka bardzo szybko miękną. Dla pewności można zamknąć je w pojemniku z plastrem jabłka dla jeszcze szybszego efektu. Oczywiście można udekorować czym tylko sobie zamarzymy :) ja zazwyczaj wykorzystuje
W Moim Magicznym Domuzbyt słodkie, jednak w połączeniu z powidłami i odrobiną białej czekolady smakują wyśmienicie. W dodatku prezentują się naprawdę świątecznie. Nie trudne do wykonania, choć nieco czasochłonne. Mi ciasto, mimo usilnych starań, nie dawało się zagnieść - jednak po dodaniu śmietany wszystko poszło gładko. Wszystko zależy od wielkości jajka - dlatego warto najpierw spróbować połączyć wszystko bez dodatku śmietany, a dolać ją dopiero(...)dodatkowo:80 g białej czekolady130 g gęstych powideł śliwkowychMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, makiem i skórką z cytryny. Dodać masło, całość posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli nie będzie chciało się skleić - dodać śmietanę.Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wyciąć gwiazdki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest kolejną udaną próbą, gdyż dynia masłowa znakomicie nawilżyła ciasto, wprawdzie nie nadała smaku i aromatu, ale tę rolę doskonale spełniają dodane bakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni oczywiście można dodać jabłka. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 0,6 kg dyni piżmowej (masłowej) 1 2/3 szklanki mąki pszennej(...)Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem
Jadło i czytadłobiałka 150 gram drobnego cukru do wypieków szczypta soli 1 łyżka octu winnego lib jabłkowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Mus z dyni Żeby sprawnie i szybko zrobić całe ciasto można zacząć od zrobienia musu z dyni. taki mus można wykorzystać do zrobienia placuszków dyniowych lub babeczek dyniowych . Do zrobienia 400-500 g musu potrzeba około 1 kilograma
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!domowych bułeczek ani rusz... Przyczyna pieczenia jest jeszcze jedna - C. nabył taką ilość drożdży, że zrobiłam wielkie oczy i siedziałam trzy dni z nosem w książkach, szukając szybkich, ale oryginalnych przepisów. W Brød: fra bagels til knækbrød Görana Söderina i Georga Strachala (jak ja lubię tę książkę!) znalazłam intrygujący przepis - bułeczki z mąką kukurydzianą... Dla mnie już samo(...)wymieszać łyżką, odstawić na 1 godzinę w cipłe miejsce.Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nielepiące.Uformować z ciasta kulę, włożyć do natłuszczinej miski i odstawić na 30 minut.Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 4 róne części. Z każdej uformować okrągłą bułkę, obtoczyć w dodatkowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzetortownicy, przykryłam masą krówkową. Przydusiłam drugim blatem. Żelatynę rozpuściłam w odrobinie gorącej wody. Przestudziłam. Kremówkę ubiłam na sztywno, ostrożnie dodałam lekko stęgniętą, zimną żelatynę, ubiłam razem. Szybko wyłożyłam na ciasto. Posypałam chrupkami, wstawiłam do lodówki na min. 1,5 h. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiTruskawki i czekolada to połączenie idealne :) Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Biszkoptowa rolada jest w smaku delikatna, a masa kremowa. Szybko znika ze stołu. Kształt nie wyszedł idealny, ale jak na pierwszą w życiu roladę biszkoptową nie jest źle ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: na ciasto: 3 jajka 50 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na masę: Normal 0 21 false
Symfonia smakowaPyszne ciasto dla tych, którzy mają dużo cierpliwości i czasu ;)Ale potem jaki efekt... ciasto znika bardzo szybko, szczególnie jeśli podsuniemy je miłośnikom princessy kokosowej ;D PrincessaSkładniki na biszkopt:6 jajek24 dag cukru18 dag mąki1 łyżka mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki olejuPrzygotowanie:Z białek ubić pianę. Dodawać stopniowo cukier i żółtka oraz pozostałe składniki - ciągle ucierając(...)Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru, a następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę ( w kąpieli wodnej). Do ubitej śmietany dodajemy starte princessy i mieszamy łyżką. Całość wykładamy na ciasto i dekorujemy startą ciemną czekoladą;)Pychota
Lawendowe NieboAlbo i nie.Tym razem inspirację znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Od dawna miałam ochotę na tę tartę - rabarbar, masa serowa, a wszystko zamknięte w pysznym, kruchym cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik. Cytrynowy(...)cytryny1 łyżka mąki ziemniaczanej100 g cukruMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i orzechami. Dodać zimne masło, posiekać, po czym rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrze