szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:61/327)

Tarta z białą czekoladą i mango curd 298

niezwykle optymistycznym, żółtym, słonecznym kolorze. Od samego patrzenia robi się przyjemniej. A prawdziwa przyjemność dopadnie Cię, gdy się w nią wgryziesz :) Składniki ( na blachę średnicy około 26-28 cm ) CIASTO: * 150 g zimnego masłą * 240 g mąki pszennej *  80 g cukru pudru *    2 żółtka KREM: * 250 g mascarpone * 120 ml słodkiej śmietanki 30% * 2 płaskie łyżki cukru(...)słodkości owocu ) * 1 płaska łyżeczka żelatyny ( jeśli używaliście soku z cytryny, 1,5 łyżeczki ) Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi.  Przykryć ciasto

kolorowotorcikowo
Ciasteczka Walentynkowe:* 371

dekoracji Przygotowanie:  Do miski przesiewamy mąkę, d odajemy masło, wbijamy żółtko, dolewamy śmietanę. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy serduszka, ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około

Luźna Kuchnia
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 219

Zazwyczaj piekę ciasta proste i szybkie , nie wymagające wiele zachodu . Ale od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na ciacho takie konkretne , kilkuwarstwowe , z kremem lub solidną porcją śmietany. I wczoraj właśnie był ten dzień  ... poszalałam , pokombinowałam i oto powstał taki kawowy przekładaniec. Kawowy spód , dwie śmietanowo-jogurtowe warstwy i kawowa galaretka  - która jest tutaj taką kropką(...)szklanki wrzącego mleka 2 jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru  1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych  na suchej patelni  1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne kawałki. Kawowa galaretka: 5 łyżek kawy

Malinowa Kawiarenka
BABECZKI KARPATKOWE 2290

gust smakowy i muzyczny. Każdy z nas jest inny, posiada inne wartości i co innego rozumie pod danymi pojęciami. Ale nikt mi nie zaprzeczy, że szczęście smakuje świeżym ciastem. Najlepiej jeszcze upieczonym dla kogoś. BABECZKI KARPATKOWE /własny;/ na 13-15 sztuk 250g masła 4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru  1/4 łyżeczki soli(...)siekam z mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Rozcieram w palcach do uzyskania konsystencji wilgotnego piasku, po czym dodaję śmietanę oraz żółtka i zagniatam szybko gładkie, elastycznie ciasto, które łatwo odchodzi od rąk. Zawijam w folię spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki. Połowę mleka zagotowuję z obydwoma rodzajami cukru,  a w drugiej części

W kuchni Karmel-itki
Chleb na sodzie i zsiadłym mleku 308

naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej(...)mały bochenek: 200 g mąki chlebowej pół łyżki soli pół łyżki sody 160 ml zsiadłego mleka  siemię lniane do posypania Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy zwarte acz miękkie ciasto. Formujemy płaski bochenek i układamy na blasze podsypanej mąką bądź ziarenkami siemienia. Ciasta na sodzie zawsze od wierzchu pękają więc nacinamy je "po swojemu", dzięki temu chleb równo wyrasta. Chleb

prawdziwe jedzenie
Sernik łaciaty 341

szklanki cukru pudru2 łyżki kakao2 żółtka20 dag masłaSposób przygotowania ciasta:Wymienione składniki wykładamy na stolnicę i ugniatamy z nich ciasto. Trzymajcie się dokładnie ilości (zwłaszcza mąki) to ciasto się bardzo szybko ugniecie. Następnie włóżcie je w folię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej.Składniki na masę serową:1 kg sera białego (z wiaderka)20 dag masła30(...)masy serowej. W dalszej kolejności dodajemy ser oraz budynie (sam proszek oczywiście) i dosłownie 2-3 krople aromatu waniliowego. Na spód dużej blachy do pieczenia układamy z ciasta, które schowaliśmy do lodówki, kulki. Nie chodzi dokładnie o ulepienie równych kulek tylko po prostu urywamy po kawałku ciasta. Na spodzie wykładamy kulki z połowy ciasta. Na nie wylewamy masę serową

upichcic
Grissini z pieprzem 154

wyszło pysznie.Dzisiaj, w ramach zadośćuczynienia, pieczywo jako przekąska. Grissini. Znacie? Często jadałam kupne, ale nigdy nie przygotowywałam ich sama. Aż do teraz. Sprawa jest dziecinnie prosta i szybka, mimo użycia drożdży. Wychodzą pyszne - chrupiące na zewnątrz, trochę miękkie w środku. Mocno pieprzne, ale bez przesady. Idealne do maczania w jakimś łagodnym dipie. Przepis znalazłam w Italieniske brød: fra focaccia(...)pieprzuDrożdże rozetrzeć z cukrem, wlać wodę, wymieszać. Odstawić na 10-15 minut.Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól, oliwę i pieprz, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o szerokości blachy do pieczenia i grubości 3-5 mm. Pociąć na pasy o szerokości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brownies z owocami 212

Miłośników czekolady, zapraszam na baardzo czekoladowe brownies. Nuta owoców przebijająca się przez czekoladę zadowoli chyba każdego.  Ciasto robi się szybko I prosto. Zaczynamy :)  Składniki: 110 gr ciemnej czekolady- gorzkiej 85 gr kakao 225 gr masła 450 gr brązowego cukru 5 jajek 110 gr self raising mąki* ok 200 gr owoców- np. jagód I truskawek *self raising(...)cukrem. Po ubiciu na puszystą masę dodajemy rozpuszczoną  czekoladę. Ubijamy. Dodajemy make nie przerywając ubijania.  Kroimy truskawki na mniejsze cząstki, osuszamy recznikiem papierowym owoce I dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki I wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C I pieczemy ok 45-60 min, lub do suchego patyczka.  Gotowe :) Życzę smacznego

Smaki Edyty
Tarta z białej czekolady na owsianym spodzie 392

Dnia Kobiet? Ja swojemu zapowiedziałam - nie chcę kwiatów - rajstop i kawy tym bardziej :) Zaproponowałam mu aby pomyślał nad czymś innym, a Wam proponuje przygotować słodką przyjemność dla swoich dam. Ciasto przekona każdego - mimo, że emanuje słodyczą ma w sobie też trochę płatków owsianych, które powinny przekonać osoby dbające o linie, poza tym to tylko jeden dzień w roku! Słodko zapraszam(...)gorzkiej i mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy żółtka. Dodajemy masło i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy dwie łyżki masła, a następnie wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy do momentu

Słodkie Przyjemności
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 361

sprawa brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam serka z wiaderka i dodałam jedno jajko więcej do masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 4 żółtka 1 jajko cukier(...)puszki brzoskwiń w syropnie (puszka po 400 g każda) 4 białka 80 g cukru 1 łyżka proszku budyniowego cukier puder do posypania Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2    części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do  lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy

Mia Cucina Sofieta
Tartaletki z dżemem i bitą śmietaną 161

cukru 2 łyżki zimnej wody 1 biała czekolada 0,5 l śmietany 36 %  dżem malinowy Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę.Piec w temp.190 stopni przez 15 potem

Moje domowe kucharzenie
Tort szwarcwaldzki - Schwarzwälder Kirschtorte 498

Rocznicę Ślubu:) Polecam! Składniki na kruchy spód: 150 g mąki 75 g masła 1-2 łyżki cukru pudru lub ksyliotol maleńka szczypta soli 1 żółtko Składniki na ciasto czekoladowe: 120 g gorzkiej czekolady 60 g masła 5 jajek 150 g cukru lub ksylitolu 80 g mąki 40 g mączki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie(...)wiórki czekoladowe 3 łyżki dżemu wiśniowego małe beziki około 12 sztuk Wykonanie: składniki na kruchy spód rozetrzeć między palcami, aż do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Dodać żółtko, szybko zagnieść, owinąć ciasto w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Ułożyć rozwałkowany cienki placek w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C 15-20 minut do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Proste ciasto kawowe, bez jajek i bez mleka 261

Szybkie i proste kawowe ciacho bez mleka i bez jajek! Przepis: / na blaszkę ok. 20cm - 1,5 kubka mąki tortowej - 3/4 kubka cukru - 1 łyżka cukru wanilinowego  - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej przegotowanej wody(...)Gellwe) - zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna) - masło (do nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami

upichcona
Czekoladowe walentynki - edycja druga ;) 250

naprawdę ogólną koncepcję miałam, ale całość wyklarowała się dopiero w sklepie. Padło na niezawodne połączenie czekolady i pomarańczy. Muszę przyznać, że i w tym przypadku mnie nie zawiodło. Ciasto wyszło przepyszne! Kruchy, maślany spód, delikatny i puszysty krem pomarańczowy, a to wszystko zwieńczone miękką polewą czekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis(...)pół gorzka i mleczna 2 łyżki miodu Z 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 żółtek i 130 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto kroimy na jednakowej grubości plasterki (u mnie to było

Ratunku obiad
Korzenna tarta z dynią 168

delikatna kremówka idealnie ją łagodzi i równoważy.Myślę, że to idealny przepis na rozpoczęcie dyniowego festiwalu.Korzenna tarta dyniowa na kakaowym spodzieSkładniki:(na prostokątną formę do tarty 34x10 cm)ciasto kruche:230 g mąki pszennej20 g kakao1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkomasa dyniowa:200 g musu z dyni2 jajka150 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka budyniu waniliowego (proszek(...)kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego wypieku) rozwałkować, wyłożyć nią formę do tarty.Gęsto nakłuć widelcem, a następnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowa szarlotka 190

liście jesiennych ciast.   Co bym o niej nie napisała, i tak nie odda rozkoszy podniebiena.Taka jest pyszna. Przepis ciutkę zmieniony od   Dorotki ) Składniki na orzechowe kruche ciasto: 250 g zmielonych na drobną mączkę orzechów włoskich, laskowych ( u mnie mączka z migdałów ze skórką) 200 g mąki 200 g zimnego masła/ margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki   bułki tartej   3 białka   80 g drobnego cukru do wypieków   1 łyżka mąki ziemniaczanej  Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h). Kiedy ciasto się

Mia Cucina Sofieta