lukrem i piernikowe choinki.ale pierniczków z witrażami jeszcze nie ma, nadrabiam szybko. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, można zrobić ręcznie, ja tym razem ciasto zrobiłam hakiem robota, gdyż mój ukochany pies podczas spaceru, tak się szarpał na smyczy, że nadwyrężył mi prawą rękę.Zróbcie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś coś dla fanów czekolady-amerykański klasyk. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Czas przygotowania: 30 min.Składniki na formę 20 x 30 cmKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI na brownie czekoladowe:250 g ciemnej gorzkiej czekolady 70%230 g masła3 jajka270 g białego cukru kryształ1/2 łyżeczki aromatu waniliowego140 g mąki pszennejszczypta soliPRZYGOTOWANIE:Formę prostokątną smarujemy masłem
kulinarnyJaJakoś mnie naszło wieczorem na upieczenie czegoś słodkiego :) Proste i szybkie w wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam samemu przygotować masę :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Zapraszam do pieczenia!Składniki na gwiazdę z ciasta francuskiego:gotowe ciasto francuskie1 jajkomasa makowaCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie
My Culinary Artoknami upały więc dzisiaj szybki deser z ciasta francuskiego, na którego przygotowanie potrzebujemy 20 minut. Do deseru wykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy z powodzeniem zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Składniki : 1 arkusz ciasta francuskiego 300 ml śmietany kremówki 80 g borówki amerykańskiej (malin, jagód, truskawek lub innych owoców) 3 łyżki cukru pudru Piekarnik rozgrzać
Zabawa smakiemciasto, dodając sok z pomarańczy (tyle, aby zlepić ciasto w jedną, gładką całość) - ciasto zafoliować, schłodzić - schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę, nakłuć gęsto widelcem, ponownie krótko schłodzić - schłodzone ciasto podpiec w 180-190 stopniach przez około 20 minut do zrumienienia - żeby ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, można też piec "na ślepo", tzn. ciasto oprószyć mąką, ułożyć na cieście(...)kawałek papieru do pieczenia, a na nim specjalne kulki do pieczenia lub groch czy fasolę, piec 10-15 minut, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier i piec kolejne 5-10 minut do zrumienienia - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić NADZIENIE CZEKOLADOWO-DYNIOWE - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, ostudzić - do miski przełożyć purée z dyni (można użyć gotowego, gładkiego purée
Smakołyki Berenikitakże w wielu wypiekach i daniach, zarówno tych słodkich i słonych. Robiłam już ciasteczka owsiane z żurawiną . Teraz przyszłą kolej na ciasto, a w planach ... coś jeszcze ! Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Frosting, czyli polewę na cieście możecie pominąć, nie jest on konieczny. Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Wilgoć zawdzięcza dodatkowi serka macarpone, a aromat świeżej, kwaskowatej
kolorowotorcikowoorzechów laskowych Skworcu40 g migdałów SkworcuSposób przygotowania :1.Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto i wymieszać mikserem . Gdy ciasto będzie grudkowate przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. 2. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego . Ułożyć na tacy i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3.Każdą kulkę rozwałkować ma powstać koło. 4.Przygotowanie masy ; 5.Białka ubić
Sama słodycz i szczypta chilikulinarnej i postanowiłam wypróbować to ciasto z połówkami jabłek. Jabłek u mnie dostatek bo mama dba o nasze jabłkowe zapasy. Ciasto jest bardzo proste, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Piekłam je już kilka razy, robi się je szybko ale równie szybko znika.składniki:ciasto2,5 szklanki mąki1 kostka masła lub margaryny (250g)2 łyżki cukru pudru2 łyżki(...)szklanka cukru pudruSkładniki przygotować wcześniej aby były w temeraturze pokojowej. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wylepić dno dużej blaszki (42x25). Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem
Monia miesza i gotujekruchego ciasta. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Mąkę, proszek do pieczenia (opcjonalnie), margarynę i cukier puder - szybko posiekać razem. Dodać żółtka, śmietanę i również szybko zagnieść spójne ciasto. Aby ułatwić sobie pracę, ciasto można posiekać za pomocą blendera. Przygotować formę o wielkości 22 x 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić
Świat Ciastałyżki budyniu śmietankowego b/c w proszku1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:CIASTO KRUCHE- mąkę przesiać z cukrem i cynamonem, dodać sól, zimne masło i żółtka, składniki posiekać, następnie szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto zafoliować i schłodzić w lodówce przez 60 minut- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia tak, by wystawał poza obręcz- na dno formy pokruszyć około 2/3 schłodzonego ciasta- kruchy
Smakołyki Berenikilaski waniliikandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE- mąkę, kakao i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać zimną wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce- spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- schłodzonym ciastem wylepić dno oraz boki tortownicy do połowy jej wysokości - tortownicę
Smakołyki Berenikipszennej 1 żółtko do posmarowania pasków z ciasta Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, zimne masło, żółtka i ekstrakt z wanilii, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać odrobinę zimnej wody) - gotowe ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3, zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce
Smakołyki BerenikiKiedy rodzinka ma ochotę na coś słodkiego najczęściej przygotowuje szybkie wypieki z ciasta francuskiego. Francuskie grzebyki chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam, że uraczę najbliższych smakiem truskawek i upiekłam je z domową konfiturą truskawkową. Do wypieku posłużyła mi silikonowa mata firmy Tupperware, którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sprawdziła się idealnie. Grzebyki z truskawkową konfiturą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżka cukru z waniliąskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soliWykonanie:CIASTO PÓŁKRUCHE- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne, posiekane masło, żółtko oraz śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić- schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)- nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach- podpieczone ciasto wyjąć
Smakołyki Berenikiwiększą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę z pieczarkami dodać resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut zostawić w formie do wystudzenia i dopiero wyjąć na talerz szybkie, łatwe muffinkowe ciasto z kapustą najlepsze jest do czerwonego barszczu........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię