szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:113/327)

Croissant 150

skusiłam się na zrobienie takich rogalików. Nie będę ukrywać, że ich wykonanie jest bardzo pracochłonne. Oczywiście smak rekompensuje wszystko ale zdecydowanie nie polecam osobą, które chcą coś an szybko przygotować w kuchni. Nie byłam zwolennikiem pieczywa francuskiego; rogalików bagietek itp. do puki pierwszy raz nie zjadłam go w Paryżu. Nic co do tej pory jadłam w Polsce nie umywało(...)dużą rolkę o tyle w Norwegii za połowę mniejsza muszę zapłacić 25 zł. Nie trzeba było dla mnie lepszej motywacji do wykonania ciasta samemu. Szkoda, że zrobiłam tylko kilka i rozeszły się w tempie ekstremalnie szybkim ale i tak uważam, ze ich smak był tego wart:) Składniki na 7 dużych rogali: 125+15 g masła 5 g drożdży

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pizza domowa 184

warstwą dodatków i bardziej skromną. Byle były ziółka i ser lekko zrumieniony. Mniammm....Dziś postanowiłam zrobić pizzę na kruchym cienkim spodzie. Na szybko, z kilkoma składnikami. Tak po prostu i po domowemu.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki + mąka do podsypywania ciastapół szklanki ciepłego mleka3 dkg drożdżypół łyżeczki solipłaska łyżka cukru3-4 łyżki oliwyłyżka suszonych ziół prowansalskichDrożdże wkładamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki jogurtowe 185

Przepis na ten „szybki i dziecinnie prosty umilacz porannej kawy”, jak to określiła Dakota , wzięłam właśnie od niej, z bloga In My Secret World . Przygotowanie tych babeczek jest naprawdę dziecinnie proste i zajmuje niewiele czasu. A jeśli jeszcze dodam, że ciasto wyrobicie tylko przy użyciu łyżki (szpatułki), pod żadnym pozorem nie używając robota, to będzie dodatkowy atutem

mojewypiekiinietylko
Ciasto wiśniowo-czekoladowe 181

proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut. Gdy ciasto przestygnie nasączamy je ponczem przygotowanym z kawy, cukru i wody. Na ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami i odstawiamy do lodówki aby stężała. Następnie dokańczamy przygotowanie pianki. Do miski z mlekiem czekoladowym wsypujemy opakowanie "Śnieżki(...)spowrotem nabierze płynnej konsystencji (np. na bardzo małym ogniu w garnuszku albo w kąpieli wodnej). Żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i szybko i energicznie miksujemy aby nie pojawiły się grudki. Masę natychmiast wykładamy na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć odrobiną kakao lub zetrzeć trochę gorzkiej czekolady. Ciasto dodaję

My simple kitchen
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 176

razu jabłka. Włożyła do piekarnika i w tym momencie kapnęła się, że popełniła błąd. Aby nie tracić tego co już zostało zrobione wyciągnęła szybko formę i już zaczynające się piec jabłka przykryła kawałkiem wcześniej przygotowanego ciasta, które po upieczeniu wyjęła i odwróciła Jak się okazało efekt był pysznie zaskakujący, a podana na ciepło okazała się strzałem w dziesiątkę Obecnie

Kuchenne Wariacje
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ. 243

około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Zimne masło siekam z mąką, dodaję cukier, po czym szybko i dokładnie zagniatam w kulę. Następnie powstało kulę z ciasta rozcieram na grudki, jakby konsystencja mokrego piasku i wstawiam do lodówki na 20 minut. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wykładam

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. 219

około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Zimne masło siekam z mąką, dodaję cukier, po czym szybko i dokładnie zagniatam w kulę. Następnie powstało kulę z ciasta rozcieram na grudki, jakby konsystencja mokrego piasku i wstawiam do lodówki na 20 minut. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wykładam

W kuchni Karmel-itki
Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami 401

Ciastka z Ciasta Francuskiego z masą budyniową i owocami to przepyszny, a zarazem bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser. Ciasteczka wyglądają efektownie i będą piękną ozdobą każdego przyjęcia, pikniku czy spotkania ze znajomymi. Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Składniki:masa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyopakowanie

Słodka Strona
Kostka Pistacjowo Czekoladowa 138

Kolejne ciasto, którym będziecie się zachwycać tej jesieni i nie tylko. Z pozoru proste i szybkie. Dość wilgotne. Dużo pistacji, czekolady, tej ukrytej i tej widocznej. To właśnie w niej po części tkwi sekret tego ciasta. Dwa mięciutkie blaty, przełożone mleczną czekoladą nabierają zupełnie innych walorów smakowych. Jeśli lubicie pistacje i mleczną czekoladę, ciasto poniżej jest dla Was. Przyznaję

Made By Mom And Son
Przekąski z pomidorkami koktajlowymi lub zwykłym pomidorem 207

bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego do wyboru z pomidorkami koktajlowymi lub ze zwykłym pomidorem pokrojonym w plasterki. Obie opcje są szybkie, smaczne i ciekawie wyglądają. Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g pomidorków koktajlowych natka pietruszki świeżo zmielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim w niedużych odległościach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekane pulpeciki z mozzarellą 319

Coś na bardzo szybki obiad :) Składniki: Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego 8 kuleczek mozzarelli z bazylią  3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz

Niezły Młynek
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 279

Mój przepis na mazurka przechodzi z pokolenie na pokolenie. Spód zagniata się bardzo szybko, później jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość... Najpierw należy schłodzić ciasto co najmniej godzinę w lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy

Sajkofanka smaku
Tort chałwowy i pierwsze urodziny bloga 168

Czas leci bardzo szybko, trochę za szybko. Nic w sumie na to nie poradzę, a trzeba cieszyć się każdym dniem. Rok temu dodawałam pierwszy wpis na bloga, pamiętam, że był to sernik na zimno z brzoskwiniami . Bardzo dużo się od tego czasu zmieniło. Ja już nie tylko zajmuję się domem, ale również prowadzę firmę. Przyznam szczerze, że jest(...)praca i oczywiście moje małe pociechy Takim małym symbolem na zakończenie pierwszego roku blogowania jest tort chałwowy. Ja oczywiście jak to ja pierwszy kawałek spróbowałam zaraz po przełożeniu ciasta kremem, ale stanowczo jest bardzo pyszny po nocnym chłodzeniu się w lodówce. Bardzo słodki, pyszny. Składniki na tortownicę 20 cm: - 6 jajek; - 2 szklanki mleka; - 1/2 szklanki mąki pszennej+2łyżki

dom-agi.pl
Ciasto Milki Way z biszkoptami 12659

Dzisiaj zapraszam na ciasto Milki Way. W zasadzie proste i w miarę szybkie. Ten pyszny deser robimy z masy mlecznej, doskonałej plewy czekoladowej biszkoptów. Polecam. SKŁADNIKI Biszkopt:  7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Polewa czekoladowa: 2 łyżki margaryny  2 łyżki wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru(...)Przygotowujemy biszkopt :  Białka ubijamy  na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, stale ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie całość krótko mieszamy do połączenia składników Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach (35x28cm) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut .Sprawdzamy patyczkiem Wyjmujemy  z piekarnika, ściągamy papier

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 207

znów ciemno... Strasznie szybko mi dni uciekają, mam wrażenie, że za oknami nieprzerwanie panują ciemności. Może dlatego, że od Wigilii ciągle jest mgliście, zachmurzenie sto procent i od czasu do czasu coś z nieba popaduje... Na szczęście dzień dzisiejszy jest o całe trzy minuty dłuższy od najkrótszego dnia w roku, i teraz już zmierzamy w dobrym kierunku. Będzie coraz(...)pierwszego dnia szkoły, i jak myślę o tym, wszystko zaczyna mi w brzuchu jeździć, ale... Może to jednak z podekscytowania, a nie ze strachu...?Dzisiaj mam dla Was ciasto. Takie sobie wymyśliłam jeszcze przed Świętami, na przywołanie odpowiedniej atmosfery. Zaczęło się od tego, że poszłam do sklepu po żurawinę, a wróciłam z kilogramem gruszek, które były w wyjątkowo zachęcającej przecenie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chlebki pita - historia i przepis 246

odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. W tym czasie włóż blachę do pieczenia do piekarnika i nagrzej go do 230 stopni. Kulki ciasta rozwałkuj cienko na grubość 3-4 mm. Wyjmij blachę z piekarnika, szybko ułóż na niej placki i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez 3-5 minut (u mnie -5 minut), aż placki napęcznieją.  Uwagi(...)Ilość potrzebnej  do ciasta wody zależy od rodzaju mąki i wilgotności powietrza, zatem Wy prawdopodobnie zużyjecie jej inną ilość, niż podałam. Zużyłam jej np. dużo mniej, niż podane było w oryginalnym przepisie. Dodawajcie więc wodę po troszeczku i co chwilę sprawdzajcie konsystencję ciasta. Panna Malwinna w swoim przepisie radzi, aby dodać oliwę pod koniec zagniatania ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa