szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:108/327)

WYTRAWNE PTYSIE Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ 200

Zapraszam na kolejną przystawkę na karnawałowe przyjęcie. Wbrew pozorom ptysie robi się bardzo szybko i nie jest to trudne ciasto. Jeżeli lubicie jeszcze bardziej łososiowe nadzienia, to polecam pastę łososiową . Nadaje się świetnie na farsz do ptysiów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Tarta z boczkiem i szparagami 148

Zainspirowała mnie: Dusia . Cudowne połączenie, szybkie do wykonania. Polecam :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów pół kubeczka śmietany 18% 150 g wędzonego boczku jajko 100 g żółtego sera pieprz, sól Wykonanie: 1. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. 2. Szparagi ugotować na parze. Boczek pokroić w dużą kostkę

Pasja Smaku
Naleśniki z serem i sosem pomarańczowym 179

szczypta soli. Całość mieszam mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiam na kilkanaście minut. Olej na patelni mocno rozgrzewam i łyżką wazową nalewam i delikatnie rozciągam ciasto na patelni ruchami spiralnymi. Naleśniki szybko się smażą więc ostrożnie. Najlepsze są gdy mają złocisty kolor. Przygotowanie masy twarogowej: Twaróg przekładamy do misy, dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę cukru waniliowego, 2 -3 łyżeczki jogurtu

Mechanik w kuchni
Parówki w cieście francuskim 114

Przepis na szybką przekąskę bądź ciepłą kolację. Najlepiej smakuje z ketchupem bądź sosem czosnkowym.   Składniki : * 4 parówki z szynki * opakowanie ciasta francuskiego * tarty żółty ser * ulubione przyprawy * żółtko jajka  * ketchup Przygotowanie : Ciasto francuskie kroimy na 4 części. Na każdy kawałek układamy parówkę, posypujemy serem i przyprawami. Rolujemy. Smarujemy żółtkiem i pieczemy na złoty kolor. Najlepiej smakują

Magiczne Życie Marty
Małe co nieco dla amatorów pizzy 302

smaku sól oraz cukier, oregano, bazylię oraz 1/3 szklanki letniej wody. Sos musi mieć taką konsystencję, aby łatwo dało się go rozprowadzić po cieście. Sos czosnkowy Dla smakoszy pizzy oblanej sosem czosnkowym proponuję szybki i łatwy przepis. Do przygotowania aromatycznego sosu czosnkowego potrzebujemy 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego lub śmietany, 3 łyżki stołowe majonezu, dwa rozgniecione ząbki czosnku, oregano(...)oraz bazylię. I gotowe! Baza na pizzę już jest: puszyste ciasto, sos pomidorowy, sos czosnkowy. Teraz tylko wybór ulubionych dodatków i smakowita, domowa pizza będzie gotowa. Jak sami widzicie przygotowanie domowej pizzy to nic trudnego, także życzę smacznego! Post Małe co nieco dla amatorów pizzy pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybka tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta 173

Ciasto francuskie często gości w mojej lodówce. Jest bardzo uniwersalne, bo pozwala na przygotowanie szybkiego obiadu, przekąski czy deseru. Tym razem wystąpiło jako podstawa tarty. Użyłam w niej mojego ostatniego odkrycia, czyli pomidorków daktylowych. Jeśli tylko znajdziecie je w sklepie, koniecznie spróbujcie, są pyszne! Malutkie, mięsiste, słodkie i idealne do zapiekania. W tarcie skomponowały  się idealnie z lekko ziemistym(...)smakiem szpinaku i kremową, słoną fetą. Nam bardzo smakowało :). Polecam! Składniki na 4 duże porcje (lub 6 mniejszych): 1 płat ciasta francuskiego ok. 300g (może być gotowe, ale zrobione samodzielnie, na maśle, jest duuużo lepsze) pęczek młodego, świeżego szpinaku 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe 250 g pomidorków daktylowych (lub innych małych) 1/2 kostki sera typu feta 3 jajka

Obiad za dychę
Pikantne roladki z ciasta francuskiego 27204

Zdradzę Wam pomysł na szybkie danie, które przygotowuje się w pół godziny. Pikantne roladki z ciasta francuskiego z salami, szpinakiem i mieszanką meksykańską. Ciasto to jeden z produktów, który zawsze jest u mnie w lodówce, doskonale sprawdza się do przygotowania dań słodkich jak i wytrawnych, gdy mamy niespodziewanych gości to w 30 minut można z niego wyczarować świetne przekąski, ciasteczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto grysikowe z truskawakami i galaretką czyli poWeekendowe Łakocie odc.15 177

Sobota jak każda inna, gorąco, leniwie... nagle Małżon wymyśla planów kilka i zaczynam się denerwować. Zaplanowałam przecież kilka smakołyków na sobotnie popołudnie. Na szybko robię, oganiając się od dzieci łyżką, ciasto. Takie bez pieczenia, z truskawami i galaretką, dla Małżona bo wiem, że takie lubi. No i w trakcie miesza mi się wszystko. Rzeczy lecą, galaretka pryska na sukienkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wędzony łosoś w cieście francuskim wg Pascala Brodnickiego 234

Święta za nami, czas pomyśleć o sylwestrowych przekąskach. Nasza pierwsza propozycja jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Wykorzystujemy w niej gotowe już ciasto francuskie i bardzo aromatycznego, wędzonego łososia. Efekt jest znakomity i na pewno zaskoczymy naszych gości ; ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie 100g wędzonego łososia 1 jajko Garść sezamu Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Możemy

Kolizje Smaków
Rogaliki z parówką i sosem 344

jakiegoś czasu do ciasta drożdżowego wykorzystuję miskę Tupperware , ale tym razem do wyrabiania ciasta wykorzystałam nowy robot..po prostu musiałam sprawdzić jak działa...ale ciasto wyrastało w misce..i było to bardzo szybko...do przygotowania tych rogalików wykorzystałam też rogalomanię ..wszystkie te przyrządy bardzo ułatwiają pracę w kuchni..Do sosu wykorzystałam pyszny ketchup Develey. ,,po prostu pychotka(...)Ciasto drożdżowe: 50 g drożdży 3 łyżki cukru [ dałam mniej] 1 szkl. mleka 50 dkg mąki 5 łyżek oleju 1 jajo sól Sos: [ u mnie połowa podanych składników] ok. 100 g przecieru pomidorowego ok. 100 g ketchupu Develey 1 łyżeczka miodu  2 łyżeczki maggi tymianek, papryka słodka, odrobina papryki ostrej lub dowolne przyprawy wedle własnego gustu Dodatkowo parówki

Moje domowe kucharzenie
Ciasto Marysieńka z kremówką 322

placki. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Krem: W 1/2 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Radzę aby kremówkę ubić na dwa razy, gdyż masa szybko tężeje i druga warstwa(...)pierwszy kubek kremówki (330 ml) z 1 łyżką cukru pudru, (uważać aby nie za długo ubijać) na końcu dodać  połowę żelatyny.   Kremówkę szybko wylewamy na pierwszy   biszkopt, ten przykrywamy ciastem orzechowym na to drugą połowę kremówki (ubitej w ten sam sposób co pierwsza) i drugi biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej

Jadło i czytadło
Ciasto śmietanowe a'la sernik. Yummy :) 179

nadal nie mamy dość hihi. Fajna propozycja na niedzielne ciasto lub zbliżające się święta. Bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmujące mnóstwa czasu. Szybkie, łatwe czyli idealne dla zapracowanych. Powinniście je wypróbować ! Oto śmietanowiec : Ciasto śmietanowe. Smakuje jak puszysty serniczek :)  Składniki : 3 duże śmietany 18%, 3 x 400 ml. 3 szklanki mąki pszennej 1 margaryna 5 jajek 1 budyń

vegetanie
CIASTKO FRANCUSKIE Z DŻEMEM BRZOSKWINIOWYM 232

Ktoś lubi ciasto francuskie? Bo właśnie mam Wam do zaoferowania szybkie ciasteczka francuskie z konfiturą brzoskwiniową:) Dzieci na obiedzie narzekały, że nie ma nic słodkiego w domu, to na podwieczorek zrobiłam im ciasteczka. Akurat w lodówce miałam ciasto francuskie. No i w końcu się przydało. Spróbujecie? Bo dzieciaczkom aż się uszy trzęsły!:)  Do tego wypieku użyłam konfitury własnej roboty

Smaczne Zdrowe
Wegańskie śniadanie - NALEŚNIKI Z BANANAMI :) 208

równocześnie, żeby móc jak najszybciej dobrać się do nich :)  Ja przed pierwszym naleśnikiem wlewam na patelnię kroplę oleju, resztę smażę już "na sucho".  Ciasto bez cukru nie przypala się tak szybko, więc naprawdę łatwo smaży się w ten sposób.  Oczywiście, NAJWAŻNIEJSZA JEST PATELNIA ale to każdy naleśnikożerca wie i ma odpowiednią :) I teraz ważna uwaga - jeśli(...)użyjemy mąki pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej czy innej "grubej",  trzeba dolać trochę więcej wody, bo te mąki jakby więcej "piją". Najlepiej dolewać po trochu, mieszać i sprawdzać czy ciasto jest już ok, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Praktyka czyni mistrza :) Do ciasta można dosypać różnych rzeczy - cukru waniliowego albo amarantusa ekspandowanego  (polecam! bardzo zdrowe ziarenko) albo wiórków kokosowych albo

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wytrawne drożdżówki- kwiatki 178

razem też zrobiłam z tego samego ciasta,,,lecz zamiast oleju dałam smakowitą pajdę z ziołami..i po raz kolejny Smakowita Pajda mnie zaskoczyła..Ciasto było delikatne, przyjemnie pachnące....smaczne,...i szybko zjedzone.. 0,5 kg mąki 1 szkl.wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 2 łyżki smakowitej pajdy przyprawa do pizzy dowolna wędlina w plasterkach(...)okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka białko do posmarowania Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania