Dziś w domu mamy małe Kinder Party. Do synka wpadła na przeróżne zabawy kuzynka. Paweł lubi kruche ciasto z owocami, stąd pomysł na szybką tartę.Składniki:-150 gram przesianej krupczatki-żółtko-75 gram miękkiego masła-dwie łyżki cukru brązowego-4 jabłka-3 gruszki-cynamonMąkę, masło, żółtko wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kule i w folii wkładamy(...)lodówki.Na patelni karmelizujemy cukier i łączymy z pokrojonymi w kostkę owocami. Posypujemy cynamonem, smażymy kilka minut.Na posmarowaną masłem tarte wykładamy w formie kopca owoce. Przykrywamy rozwałkowanymi płatami ciasta. Pieczemy w 210 stopniach ok 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy ok 15 minut i przewracamy do góry dnem na większy od naczynia tarty talerz.Podajemy z lodami
BaRepasszpinaku siekanego z Frosty5 jajeksól, pieprz , czosnek do smaku1 łyżka mąki 5 jajek Wykonanie ;Do miski dodać składniki na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem.Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Formę do tarty wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą .Ciasto rozwałkować , przełożyć do formy i spód nakłuć widelcem
Sama słodycz i szczypta chiliZbliża się sobota I przydałoby się ciasto do kawy :) Samo ciasto robimy 5-10 min. Więc szybko I bez żadnych trudności. Zaczynamy :) Składniki: 225 gr masła 225 gr drobnego cukru 225 gr self raising mąki* 4-5 jaj 100 gr wiórek kokosowych puszka czereśni bez pestek cukier puder *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia(...)każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Masło, jajka I cukier- razem miksujemy. Dodajemy do miski mąke I wiórki kokosowe. Łączymy. Nagrzewamy piekarnik do 160 C . Wylewamy ciasto do formy (23 cm ) . Wykładamy czereśniami. Pieczemy 45-55 min. Po upieczeniu, posypujemy cukrem pudrem I podajemy
Smaki Edytyjednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez(...)pudrem. Dodajemy budyń i żelatynę (może być jeszcze ciepła, aby masa zbyt szybko nam nie stężała przed wylaniem na placek). Gotowy krem szybko wylewamy na biszkopt i przykrywamy ciastem orzechowym. Galaretkę rozpuszczamy 1 1/2 szklance wrzątku, gdy będzie lekko tężała dodajemy śmietanę i ubijamy, aby pojawiły się pęcherze. Wylewamy na wierzch ciasta
Jadło i czytadłoSkładniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki kukurydzianej 0,5 kostki miękkiej margaryny Cukier do smaku, puder bądź brązowy 2-3 łyżki śmietany Sposób
Luźna Kuchniabyła płynna. Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1/2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu. Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1/2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła. Następnie dodać resztę żelatyny do pozostałej śmietany, połączyć, wyłożyć na zastygniętą polewę, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałą połową polewy czekoladowej
Moje domowe kucharzenieznalazłam w internecie konkurs na wypiek, w którym nagrodą były warsztaty w manufakturze czekolady. Nie ukrywam, że nagroda mi się bardzo spodobała i niewiele myśląc postanowiłam szybko coś upiec i uznałam że ciasto z dodatkiem czekolady będzie jak najbardziej na miejscu. Aby jednak nie było za słodko, smak czekolady przełamałam pomarańczą, którą dodałam zarówno do babki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowywaliśmy, ale skuszeni opiniami znajomych postanowiliśmy go przygotować w tym roku. Wygospodarowałam miejsce w lodówce, kupiłam nawet miskę, która idealnie pasuje mi do szuflady w lodówce.Ciasto przygotowuje się bardzo prosto i szybko (nie licząc czasu na studzenie), wokół unosi się zapach korzennych przypraw, przywołujących święta.Na początek mam dla Was kilka spostrzeżeń i rad:przyprawa do piernika - oczywiście(...)firm dodaje niepotrzebne dodatki do swoich produktów. Będąc w sklepie spotkałam przyprawy z dodatkiem mąki, cukru i kakao. Moim zdaniem takie wypełniacze są niedopuszczalne! Dziwić się później, że nasze ciasto nie wychodzi bardzo aromatyczne, skoro pół opakowania to mogła być mąka (zazwyczaj nie jest podany procentowy skład, ale mąka była na pierwszym miejscu w składzie, więc musiało być jej najwięcej
Pora coś zjeśćtrzech partiach, po dodaniu każdej dokładnie miksować. Na końcu dodałam ekstrakt waniliowy (można go także dodać razem z mlekiem). Około 1/2 ciasta wylać na dno tortownicy, ułożyć na nim jabłka, obsypać połową cynamonu z ksylitolem, wyłożyć resztę ciasta i wysypać na nim pozostałą część ksylitolu z cynamonem. Ja cały ksylitol utarłam z masłem, a cynamon dodałam do mąki. Piec(...)nagrzanym do 190*C (termoobieg) ok.40-45 minut. Ja piekłam 35 minut i był dopieczony (może ze względu na ciemną blaszkę upiekł się tak szybko). Sprawdzamy patyczkiem stopień wypieczenia, nie może się kleić do niego ciasto. Smacznego
Smaczne ZdroweWitajcie :) dzisiaj coś na szybko :) Zapraszam na tartę gruszkową z budyniem , może z wyglądu nie jest za piękna :) ale w smaku naprawdę przepyszna :)Składniki na kruche ciasto :250 g mąki100 g cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 jajka1
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy resztę składników poza mąką i miksujemy do ujednolicenia masy. Stopniowo dosypujemy mąkę, za każdym razem dokładnie łącząc ją z zawartością miski. Przekładamy(...)stopni i przygotowujemy dwie blachy, przez co zminimalizujemy prawdopodobieństwo poparzenia się lub zestresowania, kiedy będziemy musieli na szybko zrzucić jedną partię pierniczków, żeby kolejna mogła trafić do piekarnika. Z naszej kulki w lodówce odcinamy 1/4 ciasta, którą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wycinamy pierniczki foremkami lub od biedy kubkiem o cienkim brzegu i pieczemy przez
sama złodyczbyły smaczne solo, więc zapozyczyłam przepis z jej bloga, czyli od Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia ciasta, gdyż zależało mi na czasie, gdyż piekłam 5 porcji. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Świąteczne pierniczki Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg) 4 pełne łyżki miodu lipowego(...)piernika podgrzewamy aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto ze śliwkami, które Wam proponuję zawsze wychodzi jest szybkie i bardzo pyszne. Sezon śliwkowy w pełni, więc może się skusicie. Ja robię to ciasto w małej tortownicy, tym razem zrobiłam na kwadratowej blaszce 24x24, zachęcam! SKŁADNIKI: 3 jaja 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 margaryna np. Kasia 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia śliwki- według uznania
Kuchnia Beatyszklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego DODATKOWO: 3/4 kg węgierek cukier puder Zaczynamy od ciasta. Masło pokroić w kostkę połączyć z pozostałymi składnikami. Szybko i dokładnie zagnieść. Podzielić w proporcjach 40/60, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Gdy ciasto będzie zamarznięte bierzemy blachę 30x25cm smarujemy masłem, wyKładamy papierem do pieczenie
Brzuszki Łakomczuszkiwygląd.Sernik wyszedł naprawdę pyszny, delikatny, lekko budyniowy w smaku. Pyszności. Koniecznie musicie spróbować.Sernik z mascarpone i owocami w kruchym cieścieSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)kruche ciasto:250 g mąki pszennej1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkomasa serowa:500 g serka mascarpone150 g mleka skondensowanego słodzonego3 jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1,5 łyżki budyniu waniliowego(...)galaretki morelowej200 ml wrzątku350 ml śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Ciasto cienko rozwałkować, wykroić okrąg na spód.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze