Pomysł na szybką kolację, śniadanie lub na "zagrychę". Kanapki szybko można zrobić, są bardzo zdrowe i smaczne. Nie potrzebujemy za dużo składników, a smak jest doskonały :) Wystarczy nam chleb - najlepiej zdrowy graham. I do tego : 4 garstki świeżego szpinaku - ok. 6 suszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel
dlaSmaQSame ryby w puszce są trochę nudne, ale dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i za każdym razem jest smacznie. Tym razem prosta i szybka wersja na bazie filetów z śledzia w sosie pomidorowo paprykowym. Składniki: 2 puszki filet ze śledzia z sosie pomidorowym z papryką GRAAL
Ala piecze i gotujenastawić zakwas na czerwony barszcz. Barszcz na zakwasie ma zdecydowanie inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego chleba, często powoduje on pleśnienie zakwasu (chyba, że mamy własny chleb na zakwasie, to wtedy nie ma strachu). Oczywiście jego
Kulinarne przygody Gatitypodejrzenia organizacji takich wydarzeń w większym mieście. Do Janowa miałam 40 kilometrów, więc decyzja o wyjeździe została podjęta dość szybko. Niestety mogłam pojechać tam jedynie na dwie godziny pierwszego dnia, ale i tak spróbowałam gryczaków, kiełbasy z dzika, chleba ze smalcem i ogórkiem czy kilku nalewek. Według plakatu na małej scenie w godzinach 13:30 - 17:00 miało odbywać
Pasja SmakuSzybki bigos z cukinii \ Nie macie pomysłu na cukinię ? Dziś polecam szybki bigos z cukinii i kiełbasy . To pyszny, tani obiad idealny na chłodne dni. Bigos z cukinii to świetny przepis na wykorzystanie jesiennych warzyw. Możecie tu wykorzystać zieloną i żółtą cukinię, sprawdzi się też cukinia w połączeniu z kabaczkiem, dynią lub bakłażanem. A może macie ochotę(...)wegańskie, kiełbasę lub mięso zastąpcie pieczarkami. Bigos z cukinii to bardzo uniwersalne, pożywne danie, świetnie smakuje z chlebem lub ryżem. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie wiele moich przepisów z cukinią:) Na jesienny obiad polecam również mój bigos cygański z klopsikami : Przepis na szybki bigos z cukinii, składniki: 2 średnie cukinie, duża cebula, ok. 200 g kiełbasy dobrej jakości, 2-3 ząbki
Lekcje w kuchniforma wydaje się atrakcyjniejsza, chociaż to oczywiście rzecz gustu. Tosty francuskie to sposób na szybkie i pyszne śniadanie, a jednocześnie pomysł na wykorzystanie pieczywa, które niekoniecznie przynieśliśmy przed chwilą z piekarni. Baza dla nich może być właściwie dowolna. Ja użyłem dziś chleba tostowego, ale chętnie widziałbym w tej roli np. chałkę. Muffinki wprost wołały o skontrastowanie jakimś mocnym, kwaśnym
zadanie-gotowaniebyło bardzo swobodnie mieszać łyżką; kiedy weźmie się tę mieszankę na łyżkę to się do niej nie klei tylko luźno spływa. Tu idealne proporcje nie są takie istotne, ten chleb nie jest wybredny, naprawdę można robić “na oko” Teraz dodać oliwę i sól, znowu wymieszać i dodać mąkę – najpierw 2 szklanki. Jeśli ciasto stawia już duży opór przy mieszaniu(...)czym oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny. Uwaga, ciasto szybko i obficie rośnie! Kiedy ciasto urośnie przelewamy je do blaszki wyłożonej pergaminem, a na wierzch posypujemy świeżymi lub suszonymi ziołami, ja posypałam słonecznikiem Chleb wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180*C piekarnika i pieczemy około 40 minut ( wierzch ciasta powinien być
Proste Potrawycytryny no i oczywiście nie obejdzie się bez grzanek z dobrym serem. Do dzisiejszej zupy przygotowałam grzanki z chleba z suszonymi pomidorami i kozim serem. Smak zapiekanego koziego sera bardzo dobrze pasuje do smaku przyrumienionej aromatycznej cebuli. Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu, z drugiej strony jest to zupa na tyle elegancka i wykwintna, że można poczęstować nią(...)pieprz do smaku 1 liść laurowy 4 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki tymianku 1/2 średniej cytryny 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła 3 łyżki oleju roślinnego kilka kromek chleba lub bagietki do grzanek - ser Gruyere choć ja dziś użyłam sera koziego Instructions Włoszczyznę obrać umyć i włożyć do wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, zagotować. Kiedy
SprawdzonaKuchnia.plWiem, wiem, pewnie zanudzam niektórych tą sałatką ale ona jest moim "number one" wśród sałatek a po przeczytaniu kolejnej książki z Włochami w tle
Moje Małe CzarowanieChleb wieloziarnisty piekę już od wielu, wielu lat. Zazwyczaj była to obowiązkowa pozycja z okazji wszelakich świąt, jednak ostatnio wypiekam go coraz częściej. Wszyscy go uwielbiamy. Jest nafaszerowany sporą ilością ziaren i do tego bardzo szybko się go robi. Nie trzeba go wyrabiać, zagniatać ani formować – wystarczy wymieszać :). Dodatkowym atutem jest to, że zachowuje bardzo długo świeżość(...)się nie kruszy, a to za sprawą mąki krupczatki, którą używamy do wypieku. Polecam i mam nadzieję, że pokochacie ten prosty chleb wieloziarnisty tak samo jak moja rodzina CHLEB WIELOZIARNISTY / 2 blaszki keksowe ok 30 cm długości 1 kg mąki krupczatki 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szkl otrąb pszennych lub razowych 3 łyżki sezamu 2 łyżki
Pieguskowa KuchniaDelikatne, bardzo lekkie ciasto na wszystkie okazje, na co dzień i od święta. Przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie i nie wymaga pieczenia. Przepis na blachę 25
Bułka z ChlebemKolejny ciekawy pomysł na szybkie i oryginalne śniadanie – tosty z jajkiem sadzonym. Jako dodatek do tostów możemy zielonego ogórka, albo pomidora. Idealnie będzie również do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lubię żurek ze śmietanką. Żur, to klasyczna polska zupa wielkanocna. Świąteczny żurek często podaję w chlebie, z dodatkiem jajka, kiełbasy i pokruszonego białego sera. Jak zrobić najlepszy, domowy żurek na zakwasie? Żurek to bardzo prosta i szybka do zrobienia zupa. N ależy jednak pamiętać o ważnej rzeczy. Aby żur wyszedł odpowiednio kwaśny, gęsty i pyszny(...)słoiczka to nieco więcej) sól, pieprz, nasiona kopru do smaku ok. 100g śmietanki 30% ( 1/2 kubeczka) Dodatki do żurku: jajka ugotowane na twardo ( po 1 na porcje) świeży chleb albo ziemniaki oddzielnie ugotowane i okraszone zrumienioną cebulką i boczkiem ugotowana oddzielnie kasza jęczmienna albo pęczak ( kuchnia staropolska ) ugotowana oddzielnie gruboziarnista fasola (kuchnia staropolska) Przepis na żurek: Krok 1. wywar
Moja Książka KucharskaJeśli nie macie pomysłu na kolację lub szukacie przepisu na coś szybkiego i pysznego zarazem - polecam Wam, mięciutkie i lekkie, chlebki z patelni. Nie można
cool and mintyUpiekłam bułeczki, pyszne bułeczki, cudne bułeczki i wiecie co? zniknęły szybko. Będę piekła znowu a czy Ty ze mną? Twój wybór, ja powiem natomiast że
Moje Małe Czarowanie