Sałatka z jajkiem i szynką…Jajka mogę jeść codziennie, więc zawsze z chęcią testuję nowy przepis na sałatkę z jajkiem. Często robię sałatkę z jajkiem
codojedzeniawanilii ~ mielone liście stewii ~ surowe pistacje (bez soli i innych konserwantów, łuskane) ~ laski cynamonu ~ karob (mączka chleba świętojańskiego) Produkty były dokładnie zapakowane, oprócz opakowania bezpośredniego były jeszcze w woreczku strunowym. Wszystko dotarło do mnie bez szwanku i bardzo szybko - paczka została nadana w piątek, a poniedziałek kurier dostarczył przesyłkę. Od razu po otwarciu paczki wydobył się
chili & sugarjesteśmy z wami. Dzisiaj nasz blog obchodzi 5 urodziny. Aż nie chce mi się wierzyć. Tak szybko zleciało... 5 lat temu zupełnie nie wiem po co, jak i dlaczego wymyśliłem, że będę się z wami dzielił przepisami na chleb. Bo właśnie 5 lat temu zaczynałem prowadzić ten blog z pomysłem, że będą tutaj wyłączanie przepisy na domowy wypiek pieczywa
Marder&Marder Manufacturenagrzanym tosterze. Opiekamy do zrumienienia. Doskonale smakują z keczupem bądź musztardą. Można je przygotowywać nie tylko z chleba tostowego (pełnego spulchniaczy i ulepszaczy). Równie pyszne jak nie lepsze wychodzą ze zwykłych kajzerek. Największą wadą tostów jest to, że znikają szybko i można ich zjeść o wiele za dużo niż rozsądek i prawa dietetyki nakazują :) A zalety? Urozmaicenie na bardzo
Kuchnia po mojemuBardzo smaczne, szybkie koreczki, przygotowane przez moją córkę i jej koleżankę na imprezę młodzieżową. Podobno bardzo smakowały i pierwsze znikły ze stołu :) Polecam. Składniki - chleb tostowy - serek Almette z ogórkiem i ziołami - szynka - ser żółty - ogórki kiszone - papryka czerwona Wykonanie Kromki chleba tostowego pokroić na cztery części, potem jeszcze każdą część na połowę - powstanie osiem kawałków. Każdy kawałeczek posmarować serkiem
Kuchnia z widokiem na ogródprzygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki:Około 5 – 6 drobiowych wątróbekszklanka mleka3 jajka na twardo (najlepiej same żółtka)ok. 2 łyżki
Bon Appetit Małgorzatydłuższego czasu nie kupuję pieczywa w sklepie tylko sama wypiekam bułki, bagietki czy chleby. Domowe pieczywo jest najlepsze a przede wszystkim zdrowsze. Wiadomo, że czasem zdarzy się, że z braku czasu jestem zmuszona kupić na szybko jakieś bułki w sklepie ale to są wyjątki Tym razem upiekłam domowe kajzerki. Zapraszam Post
Marta Gotujeszynki gotowanej rukola szczypiorek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Plasterki szynki i cebulkę kroimy w kosteczkę. Kromki chleba skrapiamy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię wlewamy resztę oleju, dodajemy cebulę i szynkę, chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozkłócone jajka, szybko mieszamy, jak zacznie się jajecznica ścinać, wyłączamy ogień pod patelnią, mieszamy jajecznicę, dodajemy posiekany szczypiorek. Układamy grzanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsuszyłam, sama kruszyłam -pomidorki koktajlowe -czerwona cebula -mozzarella -oliwki – moje przywędrowały z Monfalcone -świeża bazylia -chleb pieczony w domu -wino opcjonalnie A po obiedzie? Kawa, u mnie Magnifico -Gusto italiano, ze sklepu PRZYJACIELE KAWY , ale o niej innym razem Zabieramy się za szybki obiad. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ściereczką. Kroimy w kotlety. Do dziś dnia nie opanowałam(...)winegretem. Posypujemy oregano. Wykładamy na talerze tak mięso jak sałatkę, dodajemy oliwki. Nalewamy sobie czerwonego winka. I życzymy smacznego! Włosi pomimo , iż zjedli wcześniej makaron, muszą mieć do drugiego chleb! Nigdy nie zapomnę sycylijskiego pieczywa- robione jest z pszenicy durum. Jest niesamowicie sycące. I w sam raz do wszystkiego co gości na stołach! A po obiedzie? Caffe! Buon appetito
Z Kuchni Do Kuchnipowodu użycia maślanki w przepisie najlepiej zjeść ten chleb w ciągu 3-4 dni. Zachęcam do wypróbowania, bo nie dość, że jest bardzo prosty to smakuje świetnie! :) KUKURYDZIANY CHLEB NA MAŚLANCE lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki mieszanki ziaren "Ziołowo Mi" Ziarenkowo.com(...)cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw w formie do przestygnięcia na ok. 20 minut, następnie wyciągnij
chili & sugarkupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam też rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. A zjedzenie domowego, chrupiącego, ciepłego pieczywa robi wielką różnicę. Do tego ten naturalny aromat pieczywa(...)pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Składniki na 4 bagietki: -250 g mąki pszennej typ 650 + ok 100 g do podsypywania ciasta -250 g mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego chleba) -50 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła lub margaryny do pieczenia -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgramów zakwasu do dalszej pracy, a resztę możemy wykorzystać do chleba. Owe 100 gramów zakwasu należy dokarmiać w ten sam sposób, jak przy jego produkcji od podstaw (50 gramów mąki i 50 mililitrów wody każdego dnia). Nietrudno zauważyć, że w podobnym tempie ilość zakwasu bardzo szybko przekroczy nasze możliwości produkcyjne. Można oczywiście dzielić się zakwasem ze znajomymi, ale najprościej(...)przechowywać bez końca. 1-2 tygodnie to czas optymalny. Po tym czasie wyjmujemy go z lodówki, doprowadzamy do temperatury pokojowej i ponownie dokarmiamy. Zastosować go do wypieku chleba, możemy już następnego dnia. Kiedy zakwas jest dobry? Wbrew pozorom niełatwo go zepsuć. Jeżeli nie znajduje się na nim pleśń lub przeraźliwie nie śmierdzi, najpewniej wszystko z nim dobrze. Zakwas można
Życie zamknięte w smakuprzysłowiowej kanapki z serem czy wędliną którą na szybko mogę zrobić sobie na śniadanie czy kiedy zrobię się odrobinę głodna. Problem pojawia się wtedy kiedy badania pokazują że jesteś uczulona/y na gluten. Wtedy ilosć produktów bardzo się zmniejsza, czeka Cię wizyta w dedykowanych piekarniach lub samodzielne próby wypieku chleba. Dziś mam przepis dla Tych z Was którzy lubią jeść
nietylkopasta.pl