wieku francuski aptekarz Hippolyte Mège-Mouriès na polecenie Napoleona III Bonapartego - cesarz dał swoim naukowcom zadanie wyprodukowania smarowidła na chleb dla żołnierzy, które będą mogli zabrać do tornistra idąc na wojnę, nie mogło się więc szybko psuć ani roztapiać. Hippolyte wyprodukował emulsję składającą się z tłuszczu wołowego, wymiona krowiego i wody nazywając swój produkt margarine , od słów gliceryna
Z notatnika dietetykajest propozycja dla wszystkich miłośników czekoladowych kremów w wersji domowej, zdrowej, przepysznej Przepis jest łatwy, szybki a efekt zniewalający Polecam. Krem czekoladowy Complete można wykorzystać jako dodatek do naleśników, placuszków, do chleba, albo po prostu jako przekąskę. Składniki: 1 szklanka prażonych orzechów laskowych 1,5 łyżki kakao 1 porcja szejka czekoladowego (użyłam JuicePlus+ Complete , więcej o zdrowych i niskokalorycznych
Słodki sentymentTapas - niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy - od prostych przekąsek po
Moje Małe CzarowanieTo był dobry pomysł aby zrobić takie połączenie smaków i aromatów. Jajecznica jest delikatna i pachnąca a ser pleśniowy podkręca te aromaty, polecam do wypróbowania. Lubicie
Moje Małe Czarowaniekoperkiem, delikatnie ostrym szczypiorkiem, które idealnie komponują się z wyrazistymi serowymi kulkami i chrupiącymi orzechami. Wasi goście będą zachwyceni, a tartinki szybko znikną z przyjęciowego stołu. Będą hitem każdej imprezy. Składniki: 200g wędzonego łososia 4-5 kromek chleba razowego Serowe kuleczki: 250g białego sera półtłustego 100g żółtego sera wędzonego 120g sera pleśniowego naturalnego 80g orzechów nerkowca 1 pęczek koperku
Szalona Kuchnia EwelinyOsobiście jestem fanem past kanapkowych. Sprawdzają się zawsze kiedy muszę przygotować coś pysznego dla dużej ilości osób. Pasty kanapkowe robi się szybko a samo ich zaserwowanie także nie jest wyszukane, gdyż na ogół do ich podania wystarczy chleb lub pieczywo tostowe . Spróbujcie tej pasty, jestem pewna, iż bardzo Wam posmakuje. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecooksTen chleb zrobiłam z myślą o wieczornych gościach – pasował do naszej nasiadówki przed kominkiem – z dobrym winem w jednej dłoni i z kiełbasą pieczoną na kiju
Karo in the KitchenPożywna i pyszna kanapka dziś na stole. Polecam na obiad, śniadanie czy wczesną kolację, idealna kanapka. Jeśli zapakujecie do pracy czy szkoły wszyscy będą zadowoleni. Indyjska
Moje Małe Czarowanieopakowanie jogurtu naturalnego, kilka liści świeżej bazylii, 2-3 ząbki czosnku) i tosty pomysłu moich rodziców. Aby przygotować tosty, posmaruj kromki chleba pastą przyrządzoną ze startego sera żółtego, czosnku i masła i podpiecz na grillu - bardzo aromatyczne, szybkie i pyszne. The Seinfeld movie trailer - I wonder if this is true... Is it really happening or is this just
Qlinarnie i QlinarnieGulasz w sosie sojowo-śliwkowym Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Szybko się robi, dużo powstaje, można podać z ziemniakami, kaszą, makaronem, lub po prostu z pajdą chleba. Co kto lubi i jak kto lubi. Ja kocham sos gulaszowy, córka mięso z gulaszu, mąż musi mieć solidną porcję i jednego i drugiego:) A dzisiaj powstał gulasz z z dodatkiem sosu sojowego
na moim stole...Jest to kolejny sposób idealny na szybka przekąskę . Obojętne czy śniadaniową ,czy kolacyjną . Lubię takie przekąski ,ponieważ są szybkie ,smaczne i można do nich włożyć wszystko co jest w lodówce. Składniki jajko 1 kromka chleba( ja wykorzystałam ciut czerstwy gruboziarnisty) 2 plastry pomidora kilka listków sałaty dębolistnej 4 plasterki kiełbasy ( ukrojone w poprzek
Eli Gotowaniecałości przekładamy do kapusty. Kapustę bardzo dokładnie mieszamy, aż cały płyn zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podałam do szybkich kotletów z karkówki i młodych ziemniaków. Kapusta broni się sama – możecie ją zjeść nawet z chlebem. Ale wtedy zróbcie podwójną porcję, bo ta porcja to dodatek dla 3-4 osób do pełnego, klasycznego obiadu z mięskiem i ziemniakami. SKŁADNIKI
Karo in the Kitchenpieczywa pszennego np, bagietki, ciabatty, delikatnie posmarowanego oliwą z oliwek lub olejem. Podobne są do bruschetty, ale ją przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie. Są niewielkie i idealnie nadają się na przyjęcia jako przekąska albo na szybkie śniadanie. Można je podać z różnymi dodatkami - to już zależy od naszej fantazji kulinarnej. CROSTINI Z CUKINIĄ, OLIWKAMI I POMIDORAMI. Składniki
Zakątek rozkoszy kulinarnychProsta w przygotowaniu i doskonale wyglądająca przekąska z nutą wyrafinowania. W sam raz np. na szybkie śniadanie, jak i na poważniejsze okazje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 kromki chleba tostowego (mieszanego lub pełnoziarnistego) 100g łososia wędzonego na zimno w plastrach 1 łagodny naturalny serek pleśniowy (najlepiej camembert), może być kozi 1 lub 2 garście rukoli kawior – rodzaj
Kulinarna PokusaPasty na chleb swoją prostotą i praktycznością zdobywają sympatię w Polskich domach. Szkoda tylko że najczęściej raczymy się gotowcami z marketów które po pierwsze: często mają
Kuchnia PROzdrowotna