Pogoda za oknem rozpieszcza, więc można poszaleć nawet w kuchni! Robi się zielono na dworze, tym bardziej w daniach nie powinno zabraknąć tego koloru. Szybka zupa w zaledwie piętnaście minut. Na głodnego wszystko można stworzyć. :) Składniki: porcja mrożonej mieszanki wiosennej łodyga selera naciowego kawałek selera korzeniowego 1 średnie skrzydełko z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz warzywko
Truskawkowa Fiestasobie pojechać aż na Orawę. Kiedy masowo się pojawiają można szybko nazbierać ich dużą ilość - po prostu kosi się ich całe łany. U Dorotki część trafiła do słoików z marynatą a część na suszarkę. Trochę trąbek wykorzystałam od razu, na świeżo, do pysznej kartoflanki bo uwielbiam takie szybkie zupy. Zobacz przepis na inną kartoflankę - z gąsówkami . A może wolisz
Smaczna Pyzabulionem i wrzątkiem, tak żeby warzywa były przykryte. Gotujemy 15 minut i miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny, sos pomidorowy i kukurydzę z puszki. Mieszamy i podajemy. Artykuł Szybka zupa kukurydziana pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanepracy sporo kolegów na zwolnieniu lekarskim, w radio mówią coś o epidemii grypy. I mnie zaczęło coś brać, więc postanowiłam nie dać się choróbsku i działać. Do tej szybkiej zupy użyłam czosnku o znanych wszystkim właściwościach oraz rozgrzewający i przeciwzapalny świeży imbir. Dla zapachu dorzuciłam też dwie trawy cytrynowe z własnej uprawy (te ze sklepu są znacznie grubsze u nasady
Weekendy w domu i ogrodzieoraz cebula. -bazylia -koperek -pieprz ziołowy Skworcu -estragon Skworcu -zioła Małgorzaty Skworcu , przyprawa wspomagająca odchudzanie – zamiast chemicznych kostek oliwa z oliwek Olitalia od Index Food Zupa szybko się robi i nie trzeba jej kontrolować, gdyż mieszanka suszonych warzyw z dodatkiem ryżu jest idealnie wyważona i ma doskonałe proporcje! Zagotowałam sok pomidorowy. Dodałam do niego ziół Małgorzaty(...)ziołowym. Oraz dodałam łyżeczkę estragonu. Nie zapomniałam o aromatycznej bazylii i koperku! Na koniec oliwa z oliwek. Dodajemy nasze Danie Babci Zosi. Zamykamy pokrywke i gotujemy na malutkim ogniu. Zupa gotowa! Podana z tartym parmezanem, nabiera śródziemnomorskiego charakteru i nie zapominajmy ,iż parmezan jest bardzo zdrowy! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwykorzystania, bo szkoda ich wyrzucać. Zalegają w lodówce, aż sumienie podpowiada, że czas najwyższy coś z nimi zrobić. Tak było i tym razem. W rezultacie powstała pyszna i szybka zupa, a końcówki szparagów się nie zmarnowały. Składniki (na 3 porcje): stwardniałe końcówki szparagów (z całego pęczka) kilka główek szparagów do dekoracji 2 ziemniaki kawałek pora
Weekendy w domu i ogrodzieIslandii w tym roku, o czym mogliście przeczytać w podsumowaniu września , postanowiłam poświęcić kilka wpisów i przybliżyć Wam kuchnię tego kraju. W pierwszej kolejności ugotowałam bardzo prostą i szybką zupę ziemniaczaną z jarmużem . Zupa pochodzi z początku XX wieku i opiera się na podstawowych i powszechnie dostępnych produktach które uprawia się na Islandii. Zupa ziemniaczana z jarmużem
Codzienne Gotowanienaszego urlopu. Nie powiem, że był to miły tydzień. Czuję się mega zmęczona, więc wypoczynek należy mi się jak najbardziej. Na pożegnanie mam dla Was przepis na szybką zupę. Moje dzieci były nią zachwycone. Ja za to cieszyłam się, że nie było przy niej dużo pracy, bo czasu miałam naprawdę niewiele. Tymczasem znikam na pewien czas, życząc
Przysmaki Karolkibeta karoten. Z soli mineralnych zawierają dużo wapnia, fosforu, żelaza i miedzi. Dlatego by nie traciły swoich wartości, najlepiej tylko krótko je obgotować. I tak powstała szybka zupa brokułowa. Składniki : * udko z kurczaka * brokuł * 3 ziemniaki * marchewka * pietruszka * seler * sól , pieprz * 2 łyżki jogurtu naturalnego * łyżka otrębów owsianych * koperek Przygotowanie : Mięso i włoszczyznę ugotować do miękkości. Pokroić
Magiczne Życie MartyBardzo lubię zupy, szybko się je robi. W pracy można tylko podgrzać w mikrofalówce i super lunch gotowy. Mięsko, warzywa i super smak. Do garnka dodać masło i roztopić. Cebulę obrać i posiekać drobno, ząbki czosnku również. Smażyć aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać piersi kurze pokrojone w grube paski i pastę harrisę. Smażyć chwilkę, mieszając. Ja dodałam harrisę(...)Moja zupka ma delikatnie pikantny smak. Wlać pomidory z zalewą i ciecierzycę razem z zalewą, wywar. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować kolejne 10 minut. Gdyby zupa była za gęsta dolać trochę wody i ponownie doprawić. Rozlać zupę na talerze i udekorować kleksikiem kwaśnej śmietany. Nie jest to konieczne. Smacznego
Kuchnia PokoleńKolejna surowa i pyszna zupa :) Szybka do zrobienia i nie wystygnie ;) Składniki: - 3 młode marchewki z nacią, - 3 pomidory, - 1 duży pomidor - 1/2 papryki czerwonej, - 1 ząbek czosnku, - kilka liści bazylii, - natka pietruszki, - sól, pieprz, - 1/2 szklanki mleka kokosowego (użyłam zmielonego miąższu z młodego kokosa), - woda. Wykonanie: Umyć warzywa, pokroić na mniejsze części, wrzucić do blendera marchewki z nacią(...)dużo bo pomidory mają sporo wody). Warzywa zmielić na krem, przelać do innego naczynia, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną natkę i bazylię oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Rozlać zupę do miseczek, zjeść ze smakiem :) Smacznego
Co na wege obiad?Przepis pochodzi z książki "Smaki świata Grecja" Susanny Tee. Zupa szybka do zrobienia, smaczna, dla mnie bardziej cytrynowa niż kolendrowa - wyrazisty smak kolendry podczas gotowania gdzieś się ulatnia.składniki (4 osoby)duży pęczek świeżej kolendry600 ml bulionu z kury lub wywaru z warzyw1 grubo posiekana mała cebula1-2 posiekane ząbki czosnkuskórka starta z 1 małej cytryny(...)Bulion przecedzić i ponownie wlać do garnka. Dolać sok z cytryny i jogurt. Podgrzewać ostrożnie na małym ogniu 2-3 minuty. Nie doprowadzać do wrzenia bo zupa się zwarzy. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekane listki kolendry. Podawać z grzankami.Autorka podaje, że zamiast kolendry możemy też użyć natkę pietruszki. Wersji pietruszkowej jeszcze nie robiłam
Stare Garydodać groszek z puszki razem z zalewą, kucharka, masło, pieprz, gotować z 2 minuty dodać śmietanę gęstą słodką 18%, wsypac posiekany koperek i doprowadzić do zagotowania smaczna, lekka, szybka zupa................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzalewajkę z ziemniakami i suszonymi grzybami. Ta zupa często gościła u mnie w domu. Przygotowywało się ją gdy nie było czasu, albo pomysłu na obiad. Przygotowuje się taką zupę szybko z niewielkiej ilości składników, które przeważnie każdy ma w lodówce. Jest prosta, smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Jak nie macie domowego zakwasu to można wykorzystać kupny. Zalewajka z grzybami: Składniki(...)angielskie, oraz suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy aż ziemniaki i marchew będą miękkie (około 30 minut). Podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą dodajemy do zupy, doprawiamy przyprawami, wlewamy zakwas, dodajmy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty, chwilkę gotujemy. Na koniec wlewamy śmietanę, aby zupę zabielić, oraz dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. W razie potrzeby
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężurku i wyjaśnię, co zrobić aby kupiony w piekarni chleb do żurku nie przemókł podczas konsumpcji. Do jednego i drugiego wydrążonego bochenka nie można od razu wlewać gorącej zupy, gdyż szybko namoknie i jego zawartość może wypłynąć na świąteczny stół, a tego przecież nie chcemy, trzeba więc środki chlebów jakoś zabezpieczyć, a jak to napiszę poniżej! Jak samemu upiec(...)Smacznego A gdy nie mamy domowego chleba do żurku? Czy kupny chleb się nadaje? Jak przyrządzić kupny chleb do żurku? Na pewno nie możemy wlewać do niego gorącej zupy, gdyż szybko namoknie. Odcinamy wierzch wydrążamy jego środek (nie wyrzucajcie go można z niego przygotować na przykład panierkę lub zagęścić sos! Środek wydrążonego chleba smarujemy białkiem z jajek, a następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię