Zupa, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak jest intensywnie pieczarkowy. Jeśli macie pod ręką, to dodajcie do niej kilka grzybów, wtedy jej smak jeszcze bardziej
zabawa smakiemzwykle zabielona śmietaną. Po prostu lubię takie zupy. Uwielbiam śmietanę, nic na to nie poradzę:) Co z tego, że tłusta?:) Zupę robi się szybko. Wszystkie składniki się kroi i zalewa wodą. Gotuje do miękkości i dodaje ugotowany makaron (można z niego zrezygnować). Ot, cała filozofia:) Składniki: 30 dag pieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora(...)Wedle uznania 2 garści makaronu muszelki przyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz) 1 kostka rosołowa drobiowa 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% - do zabielenia zupy Wstawić wodę na makaron. Gdy woda zacznie się gotować - wsypać makaron i gotować ok. 12-15 minut (w zależności od firmy - posłużyć się informacją na opakowaniu). Po ugotowaniu odcedzić i odstawić na bok Pieczarki umyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzygotowania z drugiej. Póki mamy jeszcze zatem pod dostatkiem słodkich, pachnących pomidorów, a ostanie dni wakacji skłaniają bardziej do aktywnego wypoczynku niż nużącego i długiego gotowania, proponuję przygotowanie szybkiej i prostej zupy pomidorowej. Wcześniejsze podsmażenie cebulki i marchewki nada zupie słodyczy, która będzie przeciwwagą dla pomidorów, a kiedy całość nabierze już odpowiedniego smaku i aromatu, wystarczy dorzucić ryżowy makaron
Even Better Foodzgrozo, odpracować przy porannym skrobaniu szyb); kiedy więc u Pomidorowej Ani zobaczyłam przepis na obłędnie zielony krem ze szpinaku i awokado, ochoczo zabrałam się za gotowanie. Zupę przygotowuje się szybko i prosto, nawet za wiele kroić nie trzeba. Smakuje jak wiosna - szpinak z czosnkiem zawsze stanowią zgrany duet, awokado nadaje jej niezwykle kremowej konsystencji, a słodycz mango sprawia(...)też porcję C. Gwarantuję, że taki krem wprawi Was w doskonały, wiosenny humor - już sam, niezwykle intensywny kolor, zachwyca. A smak - moi drodzy, to po prostu niebo na podniebieniu! Zupa wyszła mi bardzo gęsta - ja takie lubię, ale zawsze można dolać więcej bulionu, tak, żeby jej konsystencja Wam odpowiadała. Krem ze szpinaku i awokado z mango Składniki: (na 2 porcje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeochotę na coś szybkiego, a jednocześnie rozgrzewającego? Jeśli lubicie zupy rybne z dużymi kawałkami gotowanej ryby i dużą ilością warzyw, to ten przepis na pikantną zupę z płotek jest dla Was! Często gotujemy zupy rybne, gdyż je bardzo lubimy. Z upa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Na blogu jest już przepis na zupę rybną z płotek(...)przepis jest trochę inny. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam płotki złapane latem przez Piotra (leżały sobie w zamrażarce i czekały na swoją kolej. Wykorzystałam również marchewkę pokrojoną w plasterki, seler pokrojony w paseczki, oraz pokrojoną papryczkę chili. Do smaku doprawiłam zupę doprawiłam zupę chili w młynku oraz sosem sweet chili! Pikantna zupa z płotek jest pyszna, rozgrzewająca, akurat na chłodne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam!Składniki:pęczek szparagówbulion wołowy lub drobiowy około 2 litry2 duże ziemniakicebulaporoliwamasłosól, pieprzcukierśmietana lub jogurtnatka pietruszkigrzanki z bułki na maśle (opcjonalnie)Przygotowanie:Łodygi szparagów kroimy na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi) pozostawiamy(...)dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałeczki szparagów, zalewamy bulionem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudzamy zupę i miksujemy ją, mieszamy ze śmietaną, solimy i popieprzymy do smaku. Główki szparagów blanszujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru (4-5 minut), odcedzamy
Smakowity Blog KulinarnyZapraszam na smaczną zupę pieczarkową. Dzięki wykorzystaniu koncentratu bulionu drobiowego Krakus, zupa powstała bardzo szybko. Polecam #krakus #smacznieiszybko Składniki: 1 kg pieczarek 4 średnie ziemniaki 1,2 l wody + 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus 1 szkl kremówki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę oraz koncentrat bulionu i wstawiamy na mały gaz. Ziemniaki obieramy, myjemy(...)małym ogniu. W tym czasie kroimy pieczarki i dodajemy je do gotujących się ziemniaków. Gotujemy razem przez ok. 5-10 minut. Kremówkę hartujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki krem. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneZupa krem z kukurydzy jest moją propozycją szybkiej kolacji na jesienne wieczory. Zupę przygotowuje się około 20 minut, jest wspaniale rozgrzewająca oraz sycąca. Dodatkowo posiada piękny kolor, dzięki któremu wspaniale prezentuje się w naczyniu. Zupę oczywiście możecie podawać ulubionymi dodatkami, jak grzanki, pestki dyni, pestki słonecznika czy też z groszek ptysiowy. Aby podkręcić smak zupy, dodatkowo, zamiast śmietany, dodałam
Kuchnia Bazyliiniż tradycyjna pomidorówka. Moja dzisiejsza zupa to bogactwo białka, żelaza i błonnika, na styl indyjski, dlatego polecam ją serdecznie. Zupa przygotowana z półproduktów i dzięki temu szybki obiad podamy na stół. Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemamy, ale szczerze mówiąc bardzo nam jedzenie zup odpowiada. Ostatnio szalejąc w kuchni zrobiłam z rozpędu i tą zupę i powiem Wam, że zniknęła tak szybko jak się ją robi :) Zupa z dorszem i mlekiem kokosowym oraz tofu. 40 dkg dorsza ( u mnie mrożony ) 1 mieszanka chińska 750 gram 1 opakowanie pasty Tom Yum 30 gram
Kuchnia na wzgórzuBardzo lubię kluseczki. Do zup, sosów. Tak mnie jakoś naszło i szybko dziś zrobiłem do mojej zupy paprykowej. Jak je przygotować? -jajko -100 gram mąki TYP550 -woda, dwie łyżki -sól -olej rzepakowy -szczypta kurkumy Możecie zrobić większą ilość, pamiętajcie tylko, że na 100 gram mąki trzeba użyć jednego jajka. Do przesianej mąki ze szczyptą soli i kurkumy wbijamy jajko
BaRepasRewelacyjna zupa krem którą szybko przygotujemy w sezonie świeżej fasolki i cukinii, swój smak zawdzięcza świeżym listkom mięty i szynki parmeńskiej. Niebanalnie i bardzo smacznie! Składniki: 1 cukinia 25 dag fasolki szparagowej zielonej 3 ziemniaki 1/2 pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 listków świeżej mięty 10 dag szynki parmeńskiej 10 dag serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła sól(...)garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa, szklimy 5 minut pod przykryciem, następnie zalewamy wodą-tyle żeby zakryła warzywa, wrzucamy listki miety i gotujemy do miękkości około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, szynkę parmeńską pokrojoną w cieniutkie plasterki zawijamy w rulony, obsmazamy na suchej patelni aż stanie się chrupiąca i przypieczona Pod koniec gotowania dodajemy do zupy serki topione, doprawiamy
Wanilia i KardamonMój dzień nie jest tak aktywny fizycznie jak w wojsku i nie będzie okazji do jego spalenia ;) Lubię nasiona roślin strączkowych i uwielbiam smak selera, a że zupę przygotowuje się szybko, skusiłam się na nią bez dłuższego zastanawiania się. Składniki : łyżka oleju cebula 2 łodygi selera naciowego łodyga selera z liśćmi szczypta suszonego tymianku szczypta suszonego oregano(...)bulion. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, by groch zmiękł. Wyrzucić gałązkę selera. Ewentualnie wyjąć szynkę i pokroić na kawałki . Rozgnieść część grochu ubijakiem do ziemniaków, by zagęścić zupę. Dodać kawałki szynki . Doprawić zupę solą, pieprzem i musztardą. Podawać z pieczywem, w Szwecji to pieczywo chrupkie. ----- Podobne: Kapusta z grochem Grochówka Gęsta zupa z fasoli
Weekendy w domu i ogrodziepowrocie z pracy, zakupów, spaceru, w pochmurny, chłodny dzień, przywróci Was do życia. Nie trzeba już będzie wpełzać pod ciepły, gruby koc i kulić się na kanapie. Zupę przygotujecie bardzo szybko. Jeśli nie macie ( lub nie chce się Wam przygotowywać ) bulionu, śmiało, lejcie do gara wodę. Też będzie smacznie, a czas przygotowania ulegnie drastycznemu skróceniu. Składniki: 1 cebula(...)puszki - całość gotować kilka minut. Na tym etapie możemy zmiksować pomidory lub pozostawić kawałki - ja zmiksowałam. Do pomidorów dolać bulion, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać soczewicę i gotować zupę, od czasu do czasu mieszając, 12-15 minut. Na koniec zupę doprawić do smaku. Podawać posypaną siekaną kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego
kolorowotorcikowo