znajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam, jak w rodzinnym domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała(...)makaron dwujajeczny, czterojajeczny, ba! Nawet można trafić ośmiojajeczny. Z tą „jajecznością” chodzi o ilość jaj przypadających na 1 kg mąki. Podczas ich gotowania trudno osiągnąć „efekt aldente” i niepilnowane szybko się rozgotowują i zaczynają kleić. Makaron z semoliny, czyli mąki z bardzo twardej pszenicy durum, z kolei jest produktem tradycyjnym włoskim. Włosi zresztą są największym na świecie eksporterem
Kate's KitchenSkładniki: 1 kubek kaszy jęczmiennej lub 1 torebka 1 kubek wody sól pieprz szczypiorek z dymką 0,5 kubka tartego parmezanu 1 jajko 1,5 kubka
Luźna Kuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszna i szybka przekąska, która idealnie nadaje się do podjadania - nie tylko przed telewizorem. Nachosy z tortilli z pewnością są zdrowsze od tych sklepowych - "napakowanych" chemią oraz zbędnymi dodatkami. Ilość placków oraz przyprawy dostosujcie do swoich wymagań i preferencji smakowych. A jeśli sami chcecie przygotować domowe nachosy - to przepis znajdziecie(...)nachosy) idealnie komponują się w uroczych salaterkach na drewnianej podstawie , które możecie nabyć tu - klik lub po kliknięciu w logo. U mnie świetnie sprawdzają się jako miseczki na słodycze, sałatki, bakalie, czy np. owoce. Bardzo ładnie wyglądają na stole, a ja u wielbiam takie gadżety
Di gotujeKotlety w wersji WEGE! Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych mielonych lub schabowych, polecam Ci kotlety jajeczne Przepis pochodzi z TalerzPokus.tv ( filmik ) . To prosty i niedrogi
Kulinarne S.O.S.czosnku i majeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka wigilijne – zakwas do barszczu – barszcz wigilijny – pierniczki – szybki piernik – kruche świąteczne ciasteczka Przygotowanie : 50 minut Składniki: – 800 g – 1 kg filetów z karpia lub nieco więcej karpia w całości – 1 marchewka(...)następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, po trochę soli i pieprzu. Gotuj około 20 minut. Bulion przecedź. Marchewkę odłóż do pokrojenia na półmisek, resztę warzyw możesz wykorzystać do sałatki jarzynowej lub innych dań. Ponownie wstaw bulion na ogień i włóż do garnka rybę. Na malutkim ogniu gotuj rybę 15-20 minut, w zależności od wielkości. Dodać dzwonka karpia i gotować
nietylkopasta.plSałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana(...)szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade
Kulinarne przygody Gatitypierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli z prostymi i szybkimi przepisami. Dokładnie to, o czym marzyłam czytając zbyt rozbudowane przepisy Ottolenghiego. “Sirocco” to kuchnia na styku kultur, dedykowana przepisom, które gotowały jeszcze babcie autorki, ale bez rygorystycznego trzymania się receptur. Sabrina(...)dyniowe placki rosti z jajkami w koszulkach, tortillę z dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie. A co na deser? Świetnym pomysłem
Ugotowane pozamiataneJeżeli robicie jakąś imprezkę na Halloween w domu, to warto zrobić także coś ciekawego do zjedzenia. Wahałam się pomiędzy kilkoma propozycjami które zamierzałam Wam pokazać, bo można np. podać sałatkę w wydrążonej dyni, można porobić "straszne" dekoracje na zapiekankach itp. Jednak nic nie wygląda tak fajnie jak papryka stylizowana na duszki, nadziana makaronem spaghetti. Nie trzeba tutaj bardzo się wysilać(...)stały prosto i samodzielnie. Papryki włożyć do piekarnika w 180 stopni, i piec około 20-30 minut, Dokładnie tyle, by skórka zaczęła robić się czarna. Wyjąć je i szybko położyć pod przykryciem, by skórka się zaparzyła. Po tym powinna bardzo ładnie odejść. Więc obieramy paprykę, wyjmujemy gniazda nasienne i blendujemy na jednolitą masę. W niedużym garnku umieszczamy
Poezja Smaków - blog kulinarnyIdealny pomysł na szybki obiad z wykorzystaniem jesiennych warzyw. Przyznam szczerze, że pierwszy raz w życiu jadłam jarmuż, zaintrygowana opowieściami znajomych i recenzjami kulinarnych blogerów. Wrażenia? Cóż... warzywo samo w sobie raczej nijakie. A słyszałam, że to cukinia uważana jest za bezsmakowych ,,wypełniacz", chociaż osobiście uwielbiam właśnie jej SMAK i chętnie dodaję ją do wszelkich dań. W przypadku poniższego(...)jest za prawidłową krzepliwość krwi, a także mocne kości i zęby. Nie ma konkretnego smaku (a może to moje subiektywne odczucie) i może być stosowany praktycznie wszędzie - w makaronach, sałatkach, koktajlach itede itepe... Cukinia - z rodziny dyniowatych. Niektórzy nazywają ją kabaczkiem. Lekkostrawne warzywo, które może być pierwszym, jaki podamy małemu dziecku. Dlaczego? Ze względu na łatwą przyswajalność i bogactwo składników
Kuchnia Elliedresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem a) ziemniaki Amandine b) francuskie truflowe ziemniaki c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki d) majonez(...)podzieleni na grupy, w mojej pracowałam z Adamem Parowar Faceta , Anną Ciastolubna oraz Mariolą Kulinarne Pyszności Molki Nasz kosz produktów gotowy do obróbki :) Pozostali dziennikarze i blogerzy równie szybko rozpracowali swoje kosze co my :) No i zaczęliśmy kulinarne czarowanie! :) Wszystko pod okiem mistrza kuchni oraz Jego kucharzy Podsumowując - dzięki tym warsztatom dowiedziałam się na czym
upichconaSzybkie śniadanie bo ostatnio bardzo mało czasu posiadam...i nic nie zapowiada by kolejne tygodnie zwolniłby trochę tempa...No ale, że należę do osób, które lubią się spieszyć i nie narzekają na ogrom obowiązków więc nie jest tak żle... W piątek spodziewam się małego towarzysza życiowego tj. zapewnię dom czasowy dla jednego z podopiecznych Fundacja pod Psim Aniołem , psiak(...)jest dość chorowity i lękliwy więc będąc w schronisku jego stan zdrowia się nie polepsza... Dziś w pośpiechu przed pracą małe śniadanko: sałatka z tuńczykiem i obowiązkowa kawka, bez której życia sobie nie wyobrażam... Składniki: sałata lodowa jajko tuńczyk w oleju por pomidor oliwki ser żółty sos jogurtowy: 3 łyżki jogurtu naturalego ząbek czosnku sól i pieprz
NaKońcuJęzykaOd czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZobacz przepis Sałatka z kukurydzą, fasolką i krewetkami Jeśli masz ugotowana kasze, sałatkę zrobisz w 10 minut, Jeśli musisz ją ugotować kwadrans z minutami wystarczy, żeby smakować zdrową, energetyczną sałatkę. Zobacz przepis Błyskawiczny strogonoff Jamiego Oliviera Bardzo prosty przepis na klasyczne, popularne w Polsce danie. Jak to u Jamiego Oliviera mocno przekręcony. My dodatkowo jeszcze go przekręciliśmy. Zobacz przepis Zielone(...)drobiowy sznycel podlany winnym sosem z dodatkiem kaparów. Miła i orzeźwiająca odmiana od wszystkich panierowanych kurczaków Zobacz przepis Podwójnie smażona polędwiczka w sosie musztardowyym Bardzo prosty sposób na szybkie danie z polędwiczki, które dzięki niecodziennej technice obróbki zyskuje zupełnie nowy smak. Dzięki temu przepisowi dowiecie się jak usmażyć polędwiczki żeby były obłędnie smaczne! Zobacz przepis Makaron ryżowy z pikantną wieprzowiną
Niedzielny kucharzpójdziecie się smażyć za to do piekła, to mam dla was rozwiązanie. Pieczone gruszki, z dodatkiem orzechów, sera pleśniowego, kwaśnej żurawiny i miodu. Robi się tak prosto i szybko, że goście dostaną to równo ze szklanką ciepłej „kapucziny”. Jak ktoś nie lubi sera pleśniowego, to daje więcej orzechów lub fetę, od biedy nada się też ostry ser żółty. Potrzebujemy(...)miękkie gruszki, ale to kiedy wyciągnięcie, zależy tylko od waszego gustu. Z czym podajemy? Można podać z jogurtem lub śmietaną, ale same też robią robotę. Idealnie pasują z sałatką z rukoli, oliwy, czosnku, soli i pieprzu. Zamiast żurawiny możecie użyć kwaśnego dżemu wiśniowego lub innego ulubionego, ważne, żeby był mocno kwaśny. Takie gruszki + sałatka = to fajny obiad. A jeśli zamiast
ladykitchenDzisiaj prosty i szybki sposób na domowe sushi bez zawijania. Nie należę do osób, które przepadają za glonami, czy surowymi rybami, ale lubię ryż i tuńczyka, dlatego kiedy wpadłam na pomysł tego "oszukanego" sushi pomyślała, że jest idealny dla mnie. Wystarczy kilka prostych składników: ryż (koniecznie jaśminowy), tuńczyk w sosie własnym np. Princes, zielony ogórek(...)cienkie piórka, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ogórka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy z sosu. Na talerzu układamy małą obręcz/pierścień do formowania sałatek, łyżką nakładamy warstwę ryżu, dociskamy do dna. Na ryżu układamy warstwę tuńczyka i także dociskamy. Potem nakładamy warstwę pora, następnie marchewki i ogórka. Delikatnie zdejmujemy obręcz. Wierzch polewamy sosem
Bon appetit mon amie