się uprawą winorośli oraz produkcją wina, które znalazło ogromny popyt wśród napływających do Kalifornii osadników. Ten niewymagający szczep był bardzo wydajny, co pozwalało uzyskiwać wysokie zyski z produkcji i szybko rozwijać działalność. W 1832 roku na rynek Bostonu trafiło wino stołowe „Zinfandel”, które stało się zaczątkiem dla kalifornijskiego hitu. Grona tego szczepu dojrzewają nierównomiernie, co pozwala wytwarzać zrównoważony trunek(...)gustu szerokiemu gronu odbiorców. W Kalifornii Zinfandel rose (podobnie, jak czerwone czy wzmacniane Zinfandele) uchodzi za trunek narodowy podawany często jako aperitif. Można je serwować do ciast, deserów, sałatek. Wino różowe dobrze odnajduje się również w duecie z daniami z makaronu, lekkimi sosami, pizzą, zapiekankami czy daniami na bazie drobiu. Dobrze sprawdzi się na przyjęciach, ponieważ ten orzeźwiający trunek przypada
DrinkologiaDzisiaj coś dla mięsożerców Wołowina zapiekana z pieczarkami, z dodatkiem wina, śmietanki i dużej ilości roztopionego sera, doskonale sprawdzi się na obiad w towarzystwie puree ziemniaczanego i lekkiej sałatki dla równowagi. Warto w tym przepisie wykorzystać wołowinę dobrej jakości, ja dałam piękny kawałek rostbefu, aby nie wyszła na tzw. “podeszwa” Jestem ogromną fanką tego typu zapiekanek, mięso, pieczarki(...)wina białego 4 łyżki śmietany 36% 125 ml startego sera żółtego 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przygotowanie: W większej patelni rozgrzej na dużym ogniu masło klarowane, włóż wołowinę i obsmaż szybko z każdej strony tylko do zarumienienia. Dopraw papryką, wlej bulion i duś pod przykryciem przez 20 minut. W oddzielnej patelni rozgrzej masło, włóż boczek i obsmaż do zarumienienia. Dodaj
karmelowybardzo żałuję, że tak długo pomijałam tak szybki, a przy tym tak wdzięczny w modyfikacjach posiłek! Zazwyczaj właśnie w taki sposób pozbywałam się resztek jedzenia z lodówki na szybkie śniadanie lub obiad-kolację po pracy. A jak zostało, na drugi dzień zabierałam do pracy - do podgrzania w mikrofali, często polana keczupem. Tym razem danie przygotowałam w zupełnie nowej, dotąd(...)groszek zielony, dynię i brokuły. Ale MINI Lubella to nie tylko mini rurki ;) znajdziesz też mini penne, kółka, kokardki i świderki... czekoladowe! Szukaj i próbuj - ja już z kolejną sałatkę mam w planach ;) Składniki: 200 g makaronu mini rurki 5 warzyw od Lubelli 1/2 cukinii 1/2 dużego batata 1 marchewka 5 jajek 1/3 szkl. mleka 1 pęczek szczypiorki 1 pęczek
Kolorowy PrzepisownikMizeria, bo o nią chodzi, gościła na stołach naszych przodków od bardzo dawna. Krótka lista, szybkie przygotowanie pozwala twierdzić, że była raczej potrawą zapracowanych, biednych ludzie, a spis dodatków i wykorzystanie głównego składnika do ostatniego egzemplarza, podpowiada iż nawet bardzo biednych. Kiedyś w grupie na FB rozgorzała dyskusja na temat mizerii. Jakaś młoda pani domu, zapytała jak się ją robi(...)się za kudły złapały. 😉 I to mnie właśnie skłoniło do przewertowania tematu mizerii. Jak to z nią było i skąd ta różnorodność składników? Historia mówi.... Mizeria - rodzaj sałatki ze świeżego ogórka, w okresie letnim podawana z mlekiem, maślanką lub śmietaną. W późniejszych okresach także z innymi dodatkami, takimi jak cebula, czosnek, mięta, olej, pieprz a nawet cukier. Skąd
Dieta moja pasjapalm daktylowych rosnących w Afryce, Australii, Meksyku, Kalifornii. To jedne z najwcześniej uprawianych przez człowieka owoców. Od prawieków były wykorzystywane do produkcji wina, zawierają bowiem dużo cukrów prostych, które szybko fermentują. W krajach arabskich są podstawą diety. W Polsce przez krótki czas jesienią można kupić świeże daktyle, a przez cały rok suszone na wagę lub pakowane (z pestką, albo(...)codziennych śniadań, takich jak płatki owsiane. Znalazły one swoje zastosowanie także w potrawach wytrawnych. Mogą być ciekawym dodatkiem do mięs np. mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.Można nadziewać je farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki. KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się z Chin. Dawniej była synonimem
Ciastka - domowe słodkościTłusty czwartek zbliża się ogromnymi krokami, więc dziś mam dla was kolejny tłusty przepis! Są to oponki , ale nie tradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe
Kuchnia ŁukaszaDrodzy czytelnicy, w zeszłym miesiącu z przyjemnością podjęłam współpracę z firmą Teekanne - producentem herbat, który wprowadził na rynek nową serię herbat ziołowych Harmony for Body&
Słodkie okruszkiznajdziecie także sprawdzone przepisy zgodne z zasadami diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską(...)wszystkich chorobach. Natomiast jego efektem ubocznym jest także utrata zbędnych kilogramów. Dlatego też stał się tak bardzo popularny, ponieważ jest uznawany za dietę cud, w trakcie której bardzo szybko jest zauważalna utrata kilogramów. Idea tej diety została zaczerpnięta z głodówek leczniczych. Celem metody jest uruchomienie zdolności samoleczenia. Należy też wspomnieć, że dr Dąbrowska ma ponad trzydziestoletnie doświadczenie
Kulinarne przygody GatityŚledzie po japońsku to pyszna kompozycja smaków składająca się z jajka, śledzia i korniszonów z dodatkiem zielonego groszku, cebuli oraz jabłka, połączonych z majonezem i śmietaną. Takie śledzie to szybka w przygotowaniu przystawka, która doskonale sprawdzi się pośród innych smakołyków na wigilijnym stole. składniki na 3 porcje 3 płaty śledziowe solone 2 małe cebule 1 kwaskowate jabłko(...)soku cebulę. Korniszony oraz obrane ze skórki jabłko kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy do śledzi i cebuli. Odsączony z zalewy groszek konserwowy łączymy z zawartością miski. Do sałatki dodajemy majonez i śmietanę, całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Ugotowane wystudzone i obrane ze skorupek jajka przekrawamy na pół. Połówki jajek układamy na talerzu stroną przekrojoną
Smakowite Daniaczekolady / 7. Ciasto bananowe z kajmakiem / 8. Smoothie bananowe / 9. Makowiec krucho-drożdżowy / 10. Miodownik / 11. Domowy twaróg (metoda szybka) / 12. Kukurydziane kruche ciasto bez glutenu Moje ulubione przepisy (poza tymi, które pojawiły się już wcześniej ;) ) 1. Wykwintna beza z truskawkami / 2. Pączki z ciasta(...)czekoladą Propozycje sylwestrowe na 2014 rok : 1. Tatar ze śledzia / 2. Cynamonowe śledzie z jabłkiem / 3. Bruschetta / 4. Napój arbuzowy / 5. Margarita Truskawkowa / 6. Sałatka lunchowa / 7, Sałatka na grilla / 8. Pizzerinki ze szparagami / 9. Sok pomarańczowy z granatem i grejpfrutem / 10. Wytrawne babeczki z kremem twarogowym / 11. Domowe natchos
Słodkie Przyjemnościkorzenny zapach, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno (obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte), jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Potrawom tym nadaje korzenny smak. Olej z czarnuszki najlepiej przechowywać w zaciemnionej butelce w temperaturze 5-10 stopni C przez 3 miesiące od otwarcia. Zalecane(...)wyłóż na talerze. Dosmacz solą, olejem z czarnuszki . Jajo "złóż na pół", wyłóż na talerz. Przed podaniem posyp świeżą bazylią, opcjonalnie posyp czarnuszką. Podawaj w towarzystwie ciemnego pieczywa! Bardzo szybko, bardzo pysznie!Teraz można wyjść na basen
Z Kuchni Do Kuchnidodatków. Pamiętajcie tylko, że steki z łaty wołowej z powodu ich grubości smaży się/piecze dużo krócej niż inne i raczej zawsze do stanu medium/medium rare – mięso musi się szybko zamknąć i przypiec, zostać krwiste w około 35-50%. Temperatura tak upieczonego mięsa w środku to 60-65⁰C. Przy mocno rozgrzanych węglach łata wołowa będzie potrzebowała około(...)deskę i dajemy mu 3-5 minut odpoczynku – soki powinny rozejść się po mięsie. Kroimy w poprzek na plastry i podajemy. Co na dodatek? Ja podałam guacamole , roszponkę, sałatkę z kukurydzy zrobioną jak meksykańskie elote i pokruszone chipsy (dosłownie po kilka) jako chrupki element. Talerz był boski – sycący ale nie ciężki, pysznie ożywczy. Koniecznie do spróbowania! A jeśli brak
Karo in the KitchenDziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaku. Po wyjęciu z piekarnika, posmaruj upieczone pałki przygotowanym sosem. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i surówką coleslaw. Wasze najczęstsze pytania dotyczą szybkich i niedrogich obiadów, które będą smakować całej rodzinie. Dzisiaj właśnie taki przepis, na pieczone pałki z kurczaka. Są przepyszne, nie wymagają długiego marynowania i smakują wszystkim(...)urządzeniem, o którym niedawno pisałem (link) . W końcu najważniejsze są wspólnie spędzone chwile, a nie nabijanie licznika w kuchni Jako dodatek można podać sałatkę coleslaw lub prostą zieloną sałatę z dressingiem na bazie oliwy z oliwek. A jeżeli zostanie Wam jeszcze trochę siły, a w kuchni wala się
kuron.com.pl