preparowanego ryżu z krówkami i tofi. 4. Skąd/od kogo czerpiesz inspiracje w prowadzeniu bloga? Może to zabrzmi nieskromnie, ale nie inspiruję się nikim. Często przepisy, zwłaszcza na sałatki powstaja w mojej głowie. Pozostałe są zaczerpnięte z potraw rodzinnych, przygotowywanych w naszym domu od zawsze. Oczywiście zagladam na inne blogi i czasem znajdę coś dla siebie. Czytam książki kulinarne, zwłaszcza(...)głownie piłka nożna) film i robótki ręczne. 10. Zbliża się koniec roku... Twoje najważniejsze wydarzenie tego roku? To smutny rok dla mojej Rodziny, bo pożegnaliśmy najbliższą nam osobę. Oby szybko się skończył. 11. Bez czego nie wyobrażasz sobie dnia? Bez pogaduszek z moją Mamą. Moje pytania do Blogerek i Blogerów: 1. Prowadzę bloga, bo...? 2. Boże Narodzenie czy Wielkanoc
Gosia gotujepasuje do tego, a czy nie dodać więcej soli bądź pieprzu... Takie prozaiczne, a jednak dla mnie znaczyło to bardzo wiele. Zaszczyt. fot.: Fairy. Przepiórki trafiły do piekarnika, sałatka już czekała na stole, ryba dochodziła, zabajone się robiło... Powoli wielkie gotowanie dobiegało końca, uwieńczenia pyszną ucztą. Zaserwowaliśmy dania, chciałam pozostać na straży do samego finału, ale Grzegorz wygonił mnie(...)smaki, te aromaty, zapachy! Ta różnorodność, te kolory... Po prostu, brak słów. Każdy raczył się, degustował, relaksował jedzeniem. Przy naprawdę miłej, ożywionej konwersacji, przy cudownym jedzeniu, czas mijał szybko, a spotkanie powoli się kończyło. fot.: Fairy. Gdy ostatni z biesiadników odszedł od stołu, zaczęliśmy się żegnać. Fairy nie zapomniało o nas, każdy otrzymał mały podarek. Natomiast Grzegorz obdarował
W kuchni Karmel-itkiznajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam, jak w rodzinnym domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała(...)makaron dwujajeczny, czterojajeczny, ba! Nawet można trafić ośmiojajeczny. Z tą „jajecznością” chodzi o ilość jaj przypadających na 1 kg mąki. Podczas ich gotowania trudno osiągnąć „efekt aldente” i niepilnowane szybko się rozgotowują i zaczynają kleić. Makaron z semoliny, czyli mąki z bardzo twardej pszenicy durum, z kolei jest produktem tradycyjnym włoskim. Włosi zresztą są największym na świecie eksporterem
Kate's Kitchenznajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam, jak w rodzinnym domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała(...)makaron dwujajeczny, czterojajeczny, ba! Nawet można trafić ośmiojajeczny. Z tą „jajecznością” chodzi o ilość jaj przypadających na 1 kg mąki. Podczas ich gotowania trudno osiągnąć „efekt aldente” i niepilnowane szybko się rozgotowują i zaczynają kleić. Makaron z semoliny, czyli mąki z bardzo twardej pszenicy durum, z kolei jest produktem tradycyjnym włoskim. Włosi zresztą są największym na świecie eksporterem
Kate's KitchenSkładniki: 1 kubek kaszy jęczmiennej lub 1 torebka 1 kubek wody sól pieprz szczypiorek z dymką 0,5 kubka tartego parmezanu 1 jajko 1,5 kubka
Luźna Kuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszna i szybka przekąska, która idealnie nadaje się do podjadania - nie tylko przed telewizorem. Nachosy z tortilli z pewnością są zdrowsze od tych sklepowych - "napakowanych" chemią oraz zbędnymi dodatkami. Ilość placków oraz przyprawy dostosujcie do swoich wymagań i preferencji smakowych. A jeśli sami chcecie przygotować domowe nachosy - to przepis znajdziecie(...)nachosy) idealnie komponują się w uroczych salaterkach na drewnianej podstawie , które możecie nabyć tu - klik lub po kliknięciu w logo. U mnie świetnie sprawdzają się jako miseczki na słodycze, sałatki, bakalie, czy np. owoce. Bardzo ładnie wyglądają na stole, a ja u wielbiam takie gadżety
Di gotujeKotlety w wersji WEGE! Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych mielonych lub schabowych, polecam Ci kotlety jajeczne Przepis pochodzi z TalerzPokus.tv ( filmik ) . To prosty i niedrogi
Kulinarne S.O.S.czosnku i majeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka wigilijne – zakwas do barszczu – barszcz wigilijny – pierniczki – szybki piernik – kruche świąteczne ciasteczka Przygotowanie : 50 minut Składniki: – 800 g – 1 kg filetów z karpia lub nieco więcej karpia w całości – 1 marchewka(...)następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, po trochę soli i pieprzu. Gotuj około 20 minut. Bulion przecedź. Marchewkę odłóż do pokrojenia na półmisek, resztę warzyw możesz wykorzystać do sałatki jarzynowej lub innych dań. Ponownie wstaw bulion na ogień i włóż do garnka rybę. Na malutkim ogniu gotuj rybę 15-20 minut, w zależności od wielkości. Dodać dzwonka karpia i gotować
nietylkopasta.plSałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana(...)szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade
Kulinarne przygody Gatitypierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli z prostymi i szybkimi przepisami. Dokładnie to, o czym marzyłam czytając zbyt rozbudowane przepisy Ottolenghiego. “Sirocco” to kuchnia na styku kultur, dedykowana przepisom, które gotowały jeszcze babcie autorki, ale bez rygorystycznego trzymania się receptur. Sabrina(...)dyniowe placki rosti z jajkami w koszulkach, tortillę z dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie. A co na deser? Świetnym pomysłem
Ugotowane pozamiataneJeżeli robicie jakąś imprezkę na Halloween w domu, to warto zrobić także coś ciekawego do zjedzenia. Wahałam się pomiędzy kilkoma propozycjami które zamierzałam Wam pokazać, bo można np. podać sałatkę w wydrążonej dyni, można porobić "straszne" dekoracje na zapiekankach itp. Jednak nic nie wygląda tak fajnie jak papryka stylizowana na duszki, nadziana makaronem spaghetti. Nie trzeba tutaj bardzo się wysilać(...)stały prosto i samodzielnie. Papryki włożyć do piekarnika w 180 stopni, i piec około 20-30 minut, Dokładnie tyle, by skórka zaczęła robić się czarna. Wyjąć je i szybko położyć pod przykryciem, by skórka się zaparzyła. Po tym powinna bardzo ładnie odejść. Więc obieramy paprykę, wyjmujemy gniazda nasienne i blendujemy na jednolitą masę. W niedużym garnku umieszczamy
Poezja Smaków - blog kulinarnyIdealny pomysł na szybki obiad z wykorzystaniem jesiennych warzyw. Przyznam szczerze, że pierwszy raz w życiu jadłam jarmuż, zaintrygowana opowieściami znajomych i recenzjami kulinarnych blogerów. Wrażenia? Cóż... warzywo samo w sobie raczej nijakie. A słyszałam, że to cukinia uważana jest za bezsmakowych ,,wypełniacz", chociaż osobiście uwielbiam właśnie jej SMAK i chętnie dodaję ją do wszelkich dań. W przypadku poniższego(...)jest za prawidłową krzepliwość krwi, a także mocne kości i zęby. Nie ma konkretnego smaku (a może to moje subiektywne odczucie) i może być stosowany praktycznie wszędzie - w makaronach, sałatkach, koktajlach itede itepe... Cukinia - z rodziny dyniowatych. Niektórzy nazywają ją kabaczkiem. Lekkostrawne warzywo, które może być pierwszym, jaki podamy małemu dziecku. Dlaczego? Ze względu na łatwą przyswajalność i bogactwo składników
Kuchnia Elliedresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem a) ziemniaki Amandine b) francuskie truflowe ziemniaki c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki d) majonez(...)podzieleni na grupy, w mojej pracowałam z Adamem Parowar Faceta , Anną Ciastolubna oraz Mariolą Kulinarne Pyszności Molki Nasz kosz produktów gotowy do obróbki :) Pozostali dziennikarze i blogerzy równie szybko rozpracowali swoje kosze co my :) No i zaczęliśmy kulinarne czarowanie! :) Wszystko pod okiem mistrza kuchni oraz Jego kucharzy Podsumowując - dzięki tym warsztatom dowiedziałam się na czym
upichconaSzybkie śniadanie bo ostatnio bardzo mało czasu posiadam...i nic nie zapowiada by kolejne tygodnie zwolniłby trochę tempa...No ale, że należę do osób, które lubią się spieszyć i nie narzekają na ogrom obowiązków więc nie jest tak żle... W piątek spodziewam się małego towarzysza życiowego tj. zapewnię dom czasowy dla jednego z podopiecznych Fundacja pod Psim Aniołem , psiak(...)jest dość chorowity i lękliwy więc będąc w schronisku jego stan zdrowia się nie polepsza... Dziś w pośpiechu przed pracą małe śniadanko: sałatka z tuńczykiem i obowiązkowa kawka, bez której życia sobie nie wyobrażam... Składniki: sałata lodowa jajko tuńczyk w oleju por pomidor oliwki ser żółty sos jogurtowy: 3 łyżki jogurtu naturalego ząbek czosnku sól i pieprz
NaKońcuJęzykaOd czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata