spokój. Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii, a równocześnie bogate w błonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można(...)daktyle, suszone gruszki, morele itd. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka trzeba pokroić w kostkę, nie musi być regularna, używam do ich rozdrobnienia krateczki do krojenia warzyw do sałatki warzywnej. Następnie wszystkie przygotowane składniki umieszczam w sporym naczyniu, trzeba je wymieszać do połączenia tak, by nie było suchych miejsc w całości masy. Najlepiej wymieszać ciasto dużą drewnianą
I tu będę miała takie teNic nie może być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani spieniacza
Kuchnia Łukaszamoich ulubionych dań z ziemniaków . Zaletą dobrej zapiekanki jest to, że można ją jeść na ciepło i na zimno. Na ogół ziemniaczane zapiekanki przyrządzam z surowych ziemniaków. Urozmaiceniem takiej sałatki może być dodatek innych warzyw, ziół, grzybów czy sera feta. Ziemniaczana zapiekanka powinna być kremowa. Nie żałuję więc masła, śmietany czy mleka. Zapiekanka z ziemniaków to idealna przystawka do mięsa(...)pół mleka ze śmietaną) . Polej zapiekankę równomiernie. Utrzyj mozzarella i posyp zapiekankę. Wstaw do nagrzanego na 150ºC piekarnika i piecz zapieksnkę przez 45 minut. Jeśli wierzch zapiekanki zacznie się szybko rumienić przykryj aluminiową folią. Upieczoną zapieksnkę wyjmij z piekarnika. Po 10 minutach zapiekanka nabierze kremowej konsystencji i jest gotowa do jedzenia. Smacznego! Do zapiekanki najlepiej pasują mączne ziemniaki. Ziemniaki
codojedzenianajbardziej gotować? Właściwie to lubię gotować tak ogólnie, nie ma znaczenia co, bardziej liczy się dla kogo i czy będzie smakowało :) 2. Drób czy wieprzowina? Zdecydowanie drób. 3. Ulubiona sałatka? Z kurczakiem i prażonym słonecznikiem. 4. Ulubiony film? Jest ich wiele, ale ostatnio to: Nietykalni 5. Biszkopt czy kruche ciasto? Kruche ciasto 6. Czy lubisz jajecznicę? Uwielbiam, szczególnie z dodatkiem(...)Twoje pierwsze przygotowane samodzielnie danie to…? 7. Zwiedzanie zorganizowane czy na własną rękę? 8. Pies czy kot? 9. Kisiel czy budyń? 10. Kto nauczył Cię gotować? 11. Gotowanie „na szybko” czy „z namaszczeniem”? Blogi które nominuję: http://nadokladke.blogspot.com/ http://przepisani.pl/ http://slodkiepychotki.blogspot.com/ http://smakiemsietoczy.blogspot.com/ http://mariola1975.blogspot.com/ http://barabarawkuchni.blogspot.com/ http://budujsmak.blogspot.com/ http://przepisyodserca.blogspot.com
Gotuj Się Kto Możepiekarniku, jak zrobiłam to ja przygotowując dakos do zdjęć. Jak już wspominałam, moje paximadia niestety pokruszyły się w walizce w czasie podróży i teraz nadają się tylko na sałatkę. Wybierzcie najsłodsze pomidory, jakie uda Wam się kupić. Możecie pokroić je w drobną kostkę, jednak częściej ściera się je na tarce na pulpę. Pomidorowy miąższ jest tak miękki, że poradzicie sobie(...)mnie znowu czarne suszone oliwki z Thassos), ewentualnie świeże zioła, choć to już nietradycyjnie :) Przygotowanie kreteńskich dakos : Jeżeli dysponujesz oryginalnymi greckimi paximadia lub też innymi sucharkami, zacznij od szybkiego zwilżenia ich pod bieżącą wodą, aby trochę zmiękły. Zamiast sucharków możesz użyć pełnoziarnistych bułek. Przekrój je na pół, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C naciętą stroną do góry
Chilli Czosnek i OliwaTakie pieczone pulpeciki podane z sosem jogurtowo-miętowym przypominają mi Grecję, bo są baaardzo aromatyczne. Intensywnie pachną kminem i kolendrą, które świetnie komponują się z orzeźwiającym
Analiza Smaku„Pekinka ” prosta , pyszna surówka Surówka , to niemal , nieodłączny element obiadu , chociaż u nas , częściej jest zastępowana przez gotowane warzywa . Moi chłopcy nie są fanami
Ogrodnik w podróżyjajka będą takie jak zaplanujesz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na początek warto wyciągnąć jajka z lodówki i odczekać, aż nabiorą temperatury pokojowej. Jajka wyciągnięte z lodówki i włożone do wody szybko pękają w wodzie, ponieważ bardzo reagują na różnice temperatur. Jajka należy dokładnie umyć. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i czekamy, aż woda zacznie się gotować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)studzić jajek za długo, gdyż zbyt zimne nie są już tak pyszne jak ciepłe Ugotowane jajka można zjeść na wiele sposobów. Można zastosować jako dodatek do pieczywa, element świeżej sałatki, zjeść całe z odrobiną soli bądź majonezu. Jajka są zdrowe i polecam każdemu jako dodatek do posiłku albo samodzielny posiłek. A jaki jest jest wasz ulubiony sposób przygotowania jajek
To Musisz WiedziećPieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny . Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele(...)naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). P odawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką . Pozostał ą marynat ę mo żna wykorzystać do baz y sosu , dodać pół opakowania śmietany lub p ół litra wo dy zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema
Na moim talerzuPyszna przekąska ,która do tego pięknie wygląda na stole,bardzo wiosennie i lekko.Zrobisz ją szybko i prosto-tylko musi kilka godzin poleżeć w lodówce,żeby krakersy zmiękły.Bardzo zaskoczyła mnie smakiem i tym jakie mięciutkie były te krakersiki ,nakładałam ją jak ciasto -idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole, polecam gorąco!!!! Składniki: 36 krakersów, 2 puszki śledzia lub makreli(...)krakersy wykładamy ser. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy masę rybną, dokładnie wyrównujemy. Następnie układamy krakersy, lekko dociskamy, a na nie wykładamy białka. Ostatnią warstwę stanowią żółtka. Sałatkę odstawiamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem.Można odrobinę doprawić solą i pieprzem poszczególne warstwy ale z tym uważajcie bo krakersy
Swojskie jedzonkoposmarowania Sposób przygotowania: Zaczynam od kruchego ciasta. Siekam masło z mąką, solą i oregano. Rozcieram w palcach, aż powstanie coś na kształt sypkiego, wilgotnego piasku. Dodaję żółtko i szybko zagniatam. Jeśli ciasto mocno klei się do dłoni, dosypuję odrobinę mąki. Formuję kulę. Ciasto wkładam na 30 minut do lodówki. Pomidora i por myję pod bieżącą wodą. Kroję (pomidor(...)wielkiej imprezie na 50 osób!). Kliknij w nazwę, aby wyświetlić przepis wraz ze zdjęciami. PULPECIKI W OCCIE PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM SUSHI MAKI Z AWOKADO I WĘDZONYM ŁOSOSIEM SAŁATKA Z KAPUSTY I OLIWEK CHIPSY Z JARMUŻU TOFU MARYNOWANE TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI OGÓRKI
W kuchni Karmel-itkiostudzenia. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Dodać do salaterki. Posiekać koper i natkę pietruszki. Dodać do sałatki. Całość polać oliwą (ok. 2-3 łyżek) i sokiem z całej limonki. Wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje po ok. 15 minutach od zrobienia. "Ulotne chwile szczęścia" Robyn Carr to książka, którą poleciła mi niedawno magdalenardo - Magdo, bardzo dziękuję! Akcja rozgrywa się w małym amerykańskim miasteczku(...)książce różne związki między kobietą a mężczyzną i te szczęśliwe, i te problematyczne. Jedną z bohaterek jest miejscowa położna Mel. Nie brak zatem narodzin kolejnych dzieci. Książkę czyta się szybko i zainteresowaniem. Autorka ciekawie zbudowała fabułę, którą chce się poznać jak najszybciej. Ale też umiejętnie opisała różne kłopoty i wzajemne fascynacje kolejnych bohaterów. Z wielką przyjemnością poznam inne książki
Weekendy w domu i ogrodzieSzybki i jaki pyszny deser. Jakiś czas temu kupiłam piękne mango. Soczyste, słodkie po prostu pyszne! Raz dwa wymyśliłam z niego fenomenalny deser. Można go oczywiście przerobić albo udoskonalić. Ja dodałam kruchych herbatników, ziarenek wanilii i serka mascarpone. Parę składników a taka rozkosz w buzi;-) Spróbujcie;-) Składniki: 1 dojrzałe mango 1 opakowanie 250g serka mascarpone(...)nałożyłam waniliowy serek. Polałam go musem z mango. I ponownie warstwa pokruszonych herbatników, serka. Prawda,że aż chce się jeść? Smacznego! Inne propozycje z mango. KOKOSOWE NALEŚNIKI Z MANGO SAŁATKA Z MANGO KURCZAK W CURRY W SOSIE JOGURTOWYM Z MANGO
potrawyregionalnePieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny . Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele(...)naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). P odawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką . Pozostał ą marynat ę mo żna wykorzystać do baz y sosu , dodać pół opakowania śmietany lub p ół litra wo dy zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema
NA MOIM TALERZUPlacuszki to jest zawsze świetny pomysł. Jeżeli zostanie Wam z obadiu jakakolwiek kasz lub ryż nie wachajcie się je przygotować. Mozna je zjadać na ciepło
Szybko Tanio Smacznie