Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. II - Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" 218zobaczyłam kilka tygodni temu, że została ona wydana w języku polskim, stwierdziłam, że to znak z niebios i muszę ją mieć. No i mam... i... trochę żałuję, że tak szybko poddałam się impulsowi i nie porównałam wcześniej obu wydań. Jeśli jednak spojrzeć na tą publikację bez porównań do oryginału, to na polskim rynku i tak jest to pozycja wyjątkowa(...)wspólnym mianownikiem jest to, że wybrała je Katie. Podzielone są ze względu na typ dania, tak jak to było u Lebovitza, ale mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się zainspirowanym
W kuchni wieczorem
Ekologiczna granola z bakaliami Symbio 227czas w szczelnie zamknietym słoiku. Rano szybko mieszamy ją z jogurtem i owocami i śniadanie gotowe. Drugą dużą zaletą domowej granoli jest to, ze nie znajdziemy w niej żadnych konserwantów, spulchniaczy czy kilku rodzajów cukru. Tylko zdrowe, wybrane przez nas samych składniki. Jeśli więc macie ochotę na pyszne i zdrowe śniadanie-częstujcie sie przepisem :) 150 g ekologicznych(...)uzyskujemy mąkę idealną do pieczenia np. ciastek. Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako dodatek do musli, płatków zbożowych i jogurtu oraz do mięs i sałatek. Ekologiczne jagody goji suszone, nie poddawane procesowi siarkowania. Można je spozywać jako przekąskę lub dodawać do musli, płatków zbozowych i jogurtu. Znakomicie dodają się do deserów i wypieków. Można
Zawsze głodna!
O włoskim gotowaniu i stylowej kuchni - Relacja ze spotkania dla blogerów z Gorenje 207wypróbowania sprzętu AGD niż w czasie gotowania? Szef kuchni Wojtek Lewandowski wprowadził nas w tajniki kuchni północnych Włoch: Piemontu, Lombardii i Friuli. Przygotowałyśmy cztery potrawy: insalata di barbabietile czyli sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi, sandacza po friulijsku (z borowikami i szynką parmeńską), oraz risotto po mediolańsku podane z osso bucco (giczą cielęcą) i gremolatą(...)wariant. Szczególnie spodobał mi się piekarnik zaprojektowany na wzór tradycyjnych pieców chlebowych. Dzięki zaokrąglonemu wnętrzu nazywanemu HomeMade oraz przemyślanemu rozmieszczeniu elementów grzejnych, gorące powietrze w trakcie pieczenia rozchodzi się szybko i równomiernie. Potrawy z takiego piekarnika podobno są jednocześnie soczyste i kruche, zaś chleb ma miękki środek i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Ja akurat nie jadłam giczy cielęcej, którą
Chilli Czosnek i Oliwa
Wegetariańska tortilla z pszenno - gryczanych naleśników, ze świeżym szpinakiem, pomidorami, serem i sosem vinaigrette 171Pogodę mamy w kratkę. Upały dokuczają, a za chwilę wiatr, chłodno i deszcze. Posiłki dostosowujemy do temperatury, mimo wahań temperatury żadnego smażonego, żadnych gęstych zup. W
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kakaowe ciasto otrębowe z borówkami 195CUDOWNY SŁONECZNY DZIEŃ ! ! ! :) a do tego 3-godzinny spacer ;) coś mi się zdaję, że po zimie przyjdzie od razu lato;p Ciasto znalazłam już jakiś czas
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1430Mieszkając w Polsce jadałam śniadania, obiady i kolacje. Będąc u Babci zdarzało mi się jeść podwieczorki, które uwielbiałam. Idea podwieczorku jest genialna sama w sobie, w dodatku to najbardziej czarująca nazwa posiłku, jaką dane mi było poznać. Tak sobie myślę, że powinnam wprowadzić podwieczorki do naszego menu... Przeszkadza tylko fakt, że C. pracuje popołudniami i w czasie podwieczorku zazwyczaj(...)szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch z C., bo akurat w okolicach odpowiedniej godziny oboje
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Skomponuj swój idealny lunch! 204własnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiego posiłku. Jajek raczej unikam ze względu na specyficzny zapach, a nie chciałabym w ten sposób przeszkadzać innym. ;) 3. Po trzecie - witaminy Świeże warzywa i owoce to źródło wielu witamin(...)Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia lub 20-30 g orzechów... więc warto dodawać niewielką ilość do każdego posiłku! Ja najchętniej do wzbogacenia sałatek czy kanapek używam oleju lnianego i pestek dyni. Nie wystrzegam się także masła, ale też nie przesadzam z ilością. 5. Po piąte - pomysł Teraz, znając podstawy, możemy tworzyć tysiące
Kuchnia Ellie
Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I 213Wiadomo, to nie to samo, co napoleonka mojej mamy, ale nie zawsze można takową mieć:). To taki mój skromny (i odchudzony) substytut, ale bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego XXL (z Biedronki) 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego Delecty (64 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki mleka 2 łyżki masła cukier puder(...)działanie grzybo- i bakteriobójcze, zwalcza pasożyty i usprawnia pracę jelit. Najlepiej jeść czosnek na surowo. Jak to zrobić? Np. w sosie czosnkowym lub sosie do surówki czy sałatki. Pamiętajmy, aby wybierać polski, nie chiński, śnieżnobiały. Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek do obiadu. Przy zakupie wybierajmy nieuszkodzone warzywa, pozbawione plam
Qlinarnie i Qlinarnie
Domowa ricotta 212Ricotta to włoski miękki ser, delikatny w smaku, przypominający twaróg. Zwykle wytwarzany jest z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych, ale można bardzo łatwo zrobić ricottę
Domowa Cookierenka Agi
Zapiekane pieczarki z serowym farszem i bobem 173SKŁADNIKI: 4 duże pieczarki, najczęściej w sklepach pakowane po 6 sztuk 4 łyżeczki kremowego serka topionego MSM Mońki 20 nasion bobu (po 5 na pieczarkę) 4
ClauditteMissCooking
Owsiane placuszki w pięciu odsłonach 195W żłobku Asi na tablicy z jadłospisem jest kącik ciekawych przepisów, czyli karteczki ze sprawdzonymi daniami dla najmłodszych smakoszy. Świetna sprawa, bo to właśnie w
Kulinarne Inspiracje
Orzeźwiająca sałatka z ravioli i ogórkiem 216Orzeźwiająca sałatka z ravioli i ogórkiem Lubie sałatki , w zasadzie praktycznie wszystkie , niestety moi mali domownicy nie zawsze są tego samego zdania . Warzywa, a co gorzej
Ogrodnik w podróży